Dodaj do ulubionych

Trasa AK - korki

15.10.04, 13:00
Nie wiem dlaczego, ale znow na trasie sa korki....

Dzis to juz w ogole bylo przegiecie, bo korek rano byl od Ronda Zesl. Syb. do
Broniewskiego.
Mam wrazenie, ze jakis "mechanior" grzebal przy ustawieniach swiatel, wiec
niestety ci, co na rondzie jada kierunek centrum-Pruszkow maja dluzej
zapalone swiatlo. Jest to dla mnie o tyle dziwne, ze w koncu po cos
wybudowano estakade i ogolnie tylko potrzebne jest tam swiatlo w tym kierunku
dla tirow, a te, moim skromnym zdaniem, moga sobie postac.
Tak wiec dzien w dzien koras coraz wiekszy i wiekszy.
Jaki wiec sens byl wydawac kupe kasy????
A moze jest jakas inna przyczyna korkow???

Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: (moto)cyklista Re: Trasa AK - korki IP: *.acn.waw.pl 15.10.04, 18:28
      Jako antidotum na korki polecam jednoślad, z silnikiem lub bez.
    • patryg1 Re: Trasa AK - korki 15.10.04, 18:58
      Korek od Ronda Zesłańców aż do Broniewskiego?? Jakoś nie chce mi się w to
      wierzyć bo to jest pare ładnych kilometrów. Chyba pomyliłas ulice ale jesli nie
      to mam szczęście że nie musze za często tamtędy jeździć. Owszem trasa AK często
      jest zapchana np. wieczorami czasami korek jest właśnie od Broniewskiego az do
      mostu Grota ale to i tak nie jest az tak długi odcinek o jakim piszesz.
      • madziulec Re: Trasa AK - korki 15.10.04, 20:03
        Ni epomylilam, moze tylko nie okreslilam w ktorym kierunku - w kierunku do Ochoty...
        • patryg1 Re: Trasa AK - korki 15.10.04, 20:22
          Jesli tak to zwracam honor, chodź dla mnie to nieprawdopodobne:)
          • Gość: Robal Re: Trasa AK - korki IP: *.chello.pl 15.10.04, 21:00
            Za 100 mln zł wybudowano prowizorkę, a teraz będziemy męczyli się w korkach
            przez najbliższe 30 lat. I jeszcze ta ścieżka dla rowerów ze schodami... dance
            macabre! A projektant tego knota, czyli firma Baks nadal wygrywa wszystkie
            przetargi i ma teraz projektowac stacje metra przy Młocinach. Ciekawe, co
            zaprojektuje? Może jakiś ślepy tor albo zjazd na stację po linach?
            • vampi_r Re: Trasa AK - korki 16.10.04, 01:20
              Na rondzie sytuacja się poprawi raz na zawsze, jak zbuduja trasę NS. Wtedy, ci co nie muszą jechać na Rondo Zesłańców, polecą bezkolizyjną trasą.
              Z tego, co zauważyłem, to najgorzej jest dla tych, co skręcają z AK w Al.Jerozolimskie na Pruszków. Oni w większości przeniosą się na NS.
              Ale to wszystko pieśń przyszłości. Jakieś 5-6 lat, o ile łapówkarze znów nie zablokują budowy trasy. Na razie trzeba się pomęczyć.
              • olecky Re: Trasa AK - korki 16.10.04, 11:35
                vampi_r napisał:

> Na rondzie sytuacja się poprawi raz na zawsze, jak zbuduja trasę NS.

tak jak "raz na zawsze" poprawila sie sytuacja na Towarowej po wybudowaniu
                Prymasa Tysiaclecia? albo "raz na zawsze" wyludnil sie Most Lazienkowski po
                oddaniu do uzytku Siekierkowskiego? Ciekawa sprawa, te wierzenia
                wschodnioeuropejskich automobilistow...
                • vampi_r Re: Trasa AK - korki 16.10.04, 18:57
                  olecky napisał:

> > Na rondzie sytuacja się poprawi raz na zawsze, jak zbuduja trasę NS.
                  >
                  > tak jak "raz na zawsze" poprawila sie sytuacja na Towarowej po wybudowaniu
                  > Prymasa Tysiaclecia? albo "raz na zawsze" wyludnil sie Most Lazienkowski po
                  > oddaniu do uzytku Siekierkowskiego? Ciekawa sprawa, te wierzenia
                  > wschodnioeuropejskich automobilistow...

Sytuacja zapewne nie pogorszyła się.
                  Niestety w Warszawie kazdego roku przybywa zarejestrowanych samochodów, przybywa przyjezdnych. Miasto nasze na razie nie posiada bezkolizyjnych tras, któreby nie urywały się nagle.
                  Po Prymasa na razie jadą cieżarówki i TIR-y, dla których wyznaczono tymczasową obodnicę właśnie w nieprzystosowanym do tego celu miejscu. Skręt w prawo z Prymasa w Al. Jerozolimskie jest czynnikiem korkogennym. W przyszłości powszechny dzis ruch dostawczy TIR ma zniknąc z Ronda Zesłańców, co w znacznym stopniu udrożni to skrzyżowanie. Obecnie ta trasa to jedyne miejsce przez które mieszkańcy Bemowa i Woli mogą przedostać się na Ochotę i Mokotów. Jest to też na razie jedyna naturalna kontynuacja Trasy Toruńskiej.
                  W niedalekiej przyszłosci kierunek Bemowo/Wola - Ochota/Mokotów/Ursynów uzyska bezkolizyjną trasę NS, która stanie się częścią warszawskiej obwodnicy.
                  Wtedy też udrożni się sama ulica Towarowa, która na razie służy jako alternatywa dla ruchu na Mokotów i Ursynów z Woli, Bielan i Bemowa.

Most Siekierkowski stanie się przyczynkiem do odkorkowania Łazienkowskiego dopiero po dokończeniu Trasy Siekierkowskiej. Obecnie trasa ta urywa się i po stronie praskiej tworzą się wielkie korki, które skutecznie zniechęcaja warszawiaków do masowego korzystania z nowego mostu.

W Warszawie konieczna jest budowa bezkolizyjnych tras. Jak "bezkolizyjność" poprawia ruch i całkowicie likwiduje korki, można się przekonać analizując ruch na Rondzie Zesłańców Syberyjskich. Korki całkowicie zniknęły z kierunku Pruszkowa dla skręcających w Prymasa i AK. Przyczyną tego jest bezkolizyjny tunel i wjazd własnie w bezkolizyjną trasę AK.

Pozdrawiam.
              • Gość: Robal Re: Trasa AK - korki IP: *.chello.pl 18.10.04, 14:16
                > Ale to wszystko pieśń przyszłości. Jakieś 5-6 lat, o ile łapówkarze znów nie
                > zablokują budowy trasy.

Inwestorem ciągów komunikacyjnych jest ZDM, a płatnikiem gmina (m.st.
                Warszawa). Nie słyszałem jeszcze, aby jakakolwiek gmina w Polsce wypłacała
                łapówki organizacjom społecznym i ekologicznym.
          • madziulec Re: Trasa AK - korki 16.10.04, 09:15
            Dla mnie tez, ale od tzw. 60, czyli luku z ograniczeniem to korek standard ;-))))
            • vampi_r Re: Trasa AK - korki 16.10.04, 23:38
              No bo właśnie Rondo Zesłanców wszystko korkuje. Z tym rondem nic wielkiego juz się nie zrobi. Może projekt nie był dobrze przemyślany, może znów ktoś miał tylko zarobić kasę, nie wiem.
              Moim zdaniem pierwsze co, to możnaby jeszcze poprawić skręt z Prymasa w Jerozolimskie na Pruszków.
              Niestety trochę się pogorszyło, jak ruszyło Blue City. Żeby od strony centrum wjechać w tunel do BC, trzeba Rondo minąc dołem. Jakby nie ten wjazd do BC, to możnaby lepiej wyprowadzać ruch skrętny z Prymasa, przez np. wydłużenie pasa na włączenie się do ruchu.

Aby polepszyło się naprawdę, trzeba ograniczyć ruch po Prymasa. Stanie się to własnie po zbudowaniu trasy NS.
              • vampi_r Re: Trasa AK - korki 16.10.04, 23:42
                Aha - jeszcze ruch usprawni zbudowanie mostu północnego. Teraz Tarchomin rozrasta się i przybywa ludzi. Kiedyś Modlińska była spokojną ulicą, teraz korki są na niej nieziemskie.
                Bo z Tarchomina praktycznie brak wygodnego przejazdu na lewą część miasta jak Most Toruński. A Prymasa to narazie kontynuacja TT. No i Tarchominianie walą przez Rondo Zesłanców. W sumie nia mają wielkiej alternatywy.
                • Gość: jacek ciekawe - po co mieszkac na Tarchominie ?? IP: *.u.mcnet.pl 18.10.04, 12:51
                  >No i Tarchominianie walą przez Rondo Zesłanców

to jest mocno zaburzone
              • madziulec Re: Trasa AK - korki 17.10.04, 14:21
                OK, Blue City..
                Pokaz mi kogos kto jezdzi do Blue City o godz. 8 rano.....
              • Gość: Robal Re: Trasa AK - korki IP: *.chello.pl 18.10.04, 14:24
                vampi_r napisał:

> No bo właśnie Rondo Zesłanców wszystko korkuje. Z tym rondem nic wielkiego
                > juz się nie zrobi.

Wszystko można zrobić! Przede wszystkim przełożyć kolektor, pogłębić tunel,
                dodać tunel na linii Bitwy Warszawskiej - Prymasa (w kierunku Tarchomina) i
                dobudować równoległą do istniejących estakadę w kierunku na Pruszków. Koszt
                wszystkiego to kolejne 100 mln zł, ale za to korki znikną naprawdę.

• tarantula01 Re: Trasa AK - korki 18.10.04, 14:32
                  Gość portalu: Robal napisał(a):

> vampi_r napisał:
                  >
                  > > No bo właśnie Rondo Zesłanców wszystko korkuje. Z tym rondem nic wielkieg
                  > o
                  > > juz się nie zrobi.
                  >
                  > Wszystko można zrobić! Przede wszystkim przełożyć kolektor, pogłębić tunel,
                  > dodać tunel na linii Bitwy Warszawskiej - Prymasa (w kierunku Tarchomina) i
                  > dobudować równoległą do istniejących estakadę w kierunku na Pruszków. Koszt
                  > wszystkiego to kolejne 100 mln zł, ale za to korki znikną naprawdę.
                  >

Kolega chyba nie widział tego ronda po modernizacji:
                  Tunelu Bitwy W.-Prymasa nie da się zrobić bez wygospodarowania dobrego wylotu
                  dla tego tunelu (trzebaby poszerzyć tunel pod torami PKP).
                  Po co równoległa estakada w kierunku na Pruszków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka