23.04.02, 22:53
Ciekaw jestem czy sa jakies wiezi pomiedzy Warszawa a ludem Serbo luzyckim,
albo ludzi zwiazane z nim?
Obserwuj wątek
    • jaacek Re: Luzyce 24.04.02, 00:19
      Myślę, że będę w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo jestem rodzinnie
      zwiazany z ludźmi zajmującymi się językiem i kulturą serbołużycką, ale muszę
      się popytac o te związki. Cierpliwości,
      • tomasz.urzykowski Re: Luzyce 26.04.02, 17:08
        Od wielu lat kontakty z Łużyczanami utrzymują warszawscy i podwarszawscy harcerze. Ich wielkim
        promotorem jest harcmistrz Stanisław Sieradzki �Świst� (uczestnik powstania Warszawskiego,
        żołnierz batalionu �Zośka�). Młodzi warszawiacy regularnie odwiedzają Łużyce, z kolei
        Łużyczanie przyjeżdżają do Warszawy. Takich kontaktów na pewno jest więcej.
      • jaacek Re: Luzyce 27.04.02, 23:09
        Nie znalazłem zbyt wielu informacji na ten temat. W Warszawie działają dwie
        grupy zajmujące się kultura i językiem łużyckim. Siłą rzeczy obie utrzymują
        kontakty z Łużyczanami. Pierwsza związana jest z Instytutem Slawistyki PAN,
        druga z Uniwersytetem Warszawskim, który wydaje "Zeszyty Łużyckie" - jedyne
        pismo poświęcone kulturze łużyckiej wydawane poza terenem Łużyc. Nie wiem zbyt
        wiele o postaciach znaczacych w kulturze łużyckiej związanych z Warszawą.
        Trzeba wspomnieć o studiującym przed wojną w Warszawie malarzu i pisarzu Nowaku
        Niehorńskim; Warszawa była miejscem studiów wielu wybitnych Łużyczan.
        A jeśli chodzi o dawniejsze czasy, to nie tyle sama Warszawa, co położony na
        Mazowszu Lwówek (koło Gąbina) stanowi ciekawy przykład związków Polski z
        Łużycami. Była to bowiem osada hernhutów, czyli potomków Braci Czeskich, którzy
        trafili do Polski właśnie z Łużyc, dokąd wygnały ich prześladowania religijne w
        ojczyźnie. Osiedliwszy się w majątku Herrnhut uczynili zeń ważne centrum
        religijne i chyba żyją tam po dziś dzień. W Lwówku zachowały się
        charakterystyczne domy mieszkalne, kościół, a zwłaszcza duży i nie zdewastowany
        cmentarz. Polecam te okolice i pozdrawiam.
        • qkiel Re: Luzyce 18.07.02, 19:11
          to co wiem.
          w warszawie działo w czasie wojny tow. łuzyckie - grupa oporu.
          łuzyczaninem był prof. koćka - archeolog zajmujący sie słowianszczyzną.
          w warszawie działa tow. polsko - serbołuzyckie. adres kontaktowy:
          ul.piłsudskiego 22m24
          96-500 sochaczew
          tel. (0494) 236 41 [ to stary numer nie wiem czy dobry]

przedstwicielem jakiejs grupy łuzyczan na warszawe jest własciciel centrum
          słowianskiego - takiego klubu, czytelni, ksiegarni na ul.gagarina.

pozdr

qk
    • crack66 Jedna prośba do warcisława 27.04.02, 13:06
      Warcisław zacznij ty pisać po polsku, irytujące są twoje błędy i uparte
      nieużywanie polskich znaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka