Dodaj do ulubionych

Wentylacja w tunelu

03.11.04, 14:57
Smiesza mnie trche te wasze rozwazania o wentylaci w tunelu.Podstawa tej
wentylacji bedzie zwykly cug wzdluz tunelu. Natomiast co do kanalow
wentylacyjnch, bedzie tam mieszane powietrze z tunelu z powitrzem
atmosferycznym. I to wszystko. Cala ta mieszanina trafi wprost do pluc
biednych nieswiadomych niczego mieszkancow Ursynowa. Taki chcecie im zgotowac
los. Niladnie oj nieladnie.
Pozdrawiam i zycze zdrowia
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Wentylacja w tunelu 03.11.04, 16:59
      Nie ulega watpliwości, że łatwiej zapanowac nad powietrzem w tunelu, niż na
      powierzchni. Jest na naszym forum wątek o oczyszczaniu powietrza w tunelu.
      Watek założony przez Xkya "Prawie jestem za, ale..."

Pozdrawiam i życze zdrowia.
    • siskom_tak Re: Wentylacja w tunelu 03.11.04, 17:33
      zebonka5 napisała:

"Podstawa tej wentylacji bedzie zwykly cug wzdluz tunelu. Natomiast co do
      kanalow wentylacyjnch, bedzie tam mieszane powietrze z tunelu z powitrzem
      atmosferycznym"
      Czy mogłabyś przedstawić nam źródło Twej wiedzy na ten temat?
      Jakieś dane z projektu, jakieś materiały z opracowań technicznych?
      Będę wdzięczna, bo tutaj, na tym forum staramy się operować nie danymi z
      powietrza i tzw. "życzeniowymi", a DANYMI OFICJALNYMI I SPECJALISTYCZNYMI,
      podpisanymi przez fachowców, odpowiedzialnych za słowa i wyniki swych obliczeń
      i wniosków z nich wynikających.
      Ponawiam prośbę o podanie źródła.
      Jeśli go nie podasz, uznam dyskusję z Toba w tym punkcie -
      za bezprzedmiotową.
      jaa_ga
    • tarantula01 Re: Wentylacja w tunelu 04.11.04, 11:52
      Temat wentylacji był poruszany przez xkya:
      Prawie jestem Za, ALE

Po przeczytaniu, jeżeli coś będzie jeszcze dla Ciebie nie jasne, to postaramy
      się odpowiedzieć.
      • zebonka5 Re: Wentylacja w tunelu 08.11.04, 13:19
        przeczytalam bardzo dokladnie wasza dyskusje z xkya. No coz wynika z niej tylko
        tyle ze ta naprawde nie wiecie jak bedzie dzialac ta wentylacja. Troche
        ogolnikow troche cytatow i tyle .
        • yasioo7 Re: Wentylacja w tunelu 08.11.04, 14:06
          Tak się składa, że każdego tygodnia dostajemy coraz to nowe dokumenty. Są
          bardzo ciekawe i zawierają wiele szczegółowych informacji. Będziemy ujawniać je
          w miarę możliwości.
          A co z Wami, macie jakieś opracowania, które pokażecie choć w części? Znacie
          jakieś dzienniki ustaw? Umiecie tylko krytykować? Oby konstruktywnie...
          Po "Debacie" zauważyłem możliwość zajęcia wspólnego stanowiska m.in. w sprawach
          komunikacji zbiorowej. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania pola do
          dyskusji. Czy macie kogoś, kto zna się na transporcie? Właśnie dostałem maila
          od kolegi, który od kilkunastu lat zajmuje się komunikacją rowerową. Prosił,
          żebym pozdrowił od niego P. Szweda. Napisał też o nim kilka słów, tu
          cytat: "Niestety, ma dosć powierzchowną wiedzę na temat transportu. Moze się
          zna na ekonomii, ale na tramwajach ztcp niekoniecznie i bardzo ogólnie. Na
          pewno idejkologicznie słusznie popiera zbiorkom i rowery, niestety może
          popełniać błędy."
        • tarantula01 Re: Wentylacja w tunelu 08.11.04, 15:22
          zebonka5 napisała:

> przeczytalam bardzo dokladnie wasza dyskusje z xkya. No coz wynika z niej
          tylko
          >
          > tyle ze ta naprawde nie wiecie jak bedzie dzialac ta wentylacja. Troche
          > ogolnikow troche cytatow i tyle .

Budowa tunelu jak i wentylacji, a może zwłaszcza wentylacji, odbywać się będzie
          w latach 2009 - 2011, może nieco wcześniej. Do tego czasu normy emisji spalin
          zaostrzą się, więc cytowanie obecnych prac na temat: jak będą filtrowane to
          pisanie patykiem na wodzie. Już niedługo dotrzemy do dokumentacji w jaki sposób
          na teraz byłyby zrealizowane filtry, wyrzutnie spalin itd. Mnie cały czas
          chodzi po głowie taki sposób: uwodnić spaliny (przy pomocy kurtyny wodnej), a
          ściek do oczyszczalni, ale jako że nie znam się na rzeczy, więc proszę się nie
          smiać.
          • tarantula01 Re: Wentylacja w tunelu 04.12.04, 22:26
            tarantula01 napisał:

> zebonka5 napisała:
            >
            > > przeczytalam bardzo dokladnie wasza dyskusje z xkya. No coz wynika z niej
            > > tylko tyle ze ta naprawde nie wiecie jak bedzie dzialac ta wentylacja.
            > > Troche ogolnikow troche cytatow i tyle.
            >
            >
            > Budowa tunelu jak i wentylacji, a może zwłaszcza wentylacji, odbywać się
            > będzie w latach 2009 - 2011, może nieco wcześniej. Do tego czasu normy emisji
            > spalin zaostrzą się, więc cytowanie obecnych prac na temat: jak będą
            > filtrowane to pisanie patykiem na wodzie. Już niedługo dotrzemy do
            > dokumentacji w jaki sposób na teraz byłyby zrealizowane filtry, wyrzutnie
            > spalin itd. Mnie cały czas chodzi po głowie taki sposób: uwodnić spaliny
            > (przy pomocy kurtyny wodnej), a ściek do oczyszczalni, ale jako że nie znam
            > się na rzeczy, więc proszę się nie smiać.
            >

Byłem bliski, bowiem eliminację spalin można przeprowadzić z użyciem tlenków
            wapnia, tlenków potasu, itp - takie filtry są opracowane. Ponadto na ISIŚ PW
            opracowane są metody utylizacji spalin o wiele bardziej subtelniejsze -
            materiały wkrótce.
    • zerocin Re: Wentylacja w tunelu 04.12.04, 15:32
      Na wentylacji się nie znam, jednak chciałem zabrać tutaj głos już wcześniej,
      tylko chciałem się wcześniej upewnić... Wentylacji całkiem to - rzecz jasna -
      nie zastąpi, ale jest technologia pozwalająca na utylizację aż około 85 %
      związków NOx. W budowie, nawierzchni, ścian tunelu (ale nie tylko, także ścian
      oporowych, barier ochronnych...) można wykorzystać prefabrykowane bloki betonowe
      impregnowane katalizatorem - dwutlenkiem tytanu. Ten pod wpływem światła
      przekształca tlenki azotu w kwas azotowy, który z kolei jest neutralizowany
      przez zasady betonu. Żródło: Mitsubishi Materials Cooperation (Y. Murata, H.
      Tawara, H. Obata i K. Takeuchi: "Air purifying pavement development of
      photocatalytic concrete blocks", 14.X.1997.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka