Dodaj do ulubionych

Zawaliła się willa Granzowa!

26.11.04, 14:47
Czekająca całe dziesięciolecia na remont zabytkowa willa Kazimierza Granzowa
na Chełmżyńskiej w warszawskim Kawęczynie po ostatnich mrozach i pod ciężarem
śniegu zawaliła się... J. Kasprzycki w "Korzeniach miasta" tak opisuje tę
willę: "Mury wzniesiono z cegieł rożnych gatunków, zastosowano dachówkę
najwyższej klasy, ceramiczne przewody wentylacyjne i kominowe."
Ze swojej strony dodam, że w gruzach pogrążyła się także ozdobna wieżyczka
zbudowana z cegieł koloru białego, żółtego i czerwonego.
Obserwuj wątek
    • sluzewiaczek Re: Zawaliła się willa Granzowa! 26.11.04, 16:12
      Jutro postaram się "zbadać" teren. Najważniejsza rzecz, by udało się teraz
      zabezpieczyć wszystko, co ocalało!!!
      A swoją drogą: ludzie do aparatów!!! Może fotografie zburzonej kamienicy na
      Żelaznej i willi Granzowa uświadomią w końcu władzom miasta, by zaczeli
      interesować się zabytkami!!! Jakby to był budynek w centrum misata, ktoś mógłby
      zginąć!!!
      • palker Re: Zawaliła się willa Granzowa! 26.11.04, 16:26
        mam dokumentację fotograficzna "Granzówki" sprzed roku (dokładnie z 29.11.2003)
        Postaram się powiesić na serwerze i pokazać. Wielka szkoda. Bardzo byłem
        przywiązny do tego obiektu
    • pol-a Re: Zawaliła się willa Granzowa! 26.11.04, 16:55
      Aj! A ja nie zdążyłem granzówki sfotografować. Szkoda, że władze dzielnicy nie
      bardzo przecież zasobnej w spektakularne zabytki nie zrobiły nic w tej sprawie
      nic.
    • bultek Re: Zawaliła się willa Granzowa! 26.11.04, 21:18
      Też mam jakieś zdjęcia sprzed roku.
      Moja żona je pstryknęła przejazdem po tym artykule o tej willi.
      Ciekawa budowla, a tak zaniedbana i zapomniana... i w końcu się zawaliła:((
      • thomasch Re: Zawaliła się willa Granzowa! 26.11.04, 23:32
        Władze miasta liczą straty wojenne Warszawy - to śmieszne i żenujace w
        sytuacji, gdy swoją bezczynnością doprowadzają do tego samego stanu obiekty,
        które przetrwały. Bez wojny zabytki Warszawy stają się gruzowiskiem.
    • palker ZDJĘCIA 27.11.04, 00:57
      wedle stanu na 29 listopada 2003

dziupla.org/S/GRANC/granc.html
      • lol21ndm Re: ZDJĘCIA 27.11.04, 02:44
        Dzieki za zdjecia. :)
        • palker Re: ZDJĘCIA 27.11.04, 09:14
          gdyby ktoś chciał zdjęcia w wyzszej rozdzielczości, niech napisze maila, to mu
          prześlę
          • tomasz.urzykowski Re: ZDJĘCIA 30.11.04, 14:07
            O willi Kazimierza Granzowa pisaliśmy w „Gazecie” wiele razy. Była ona
            bohaterką naszej akcji „Zabytek nie zbytek” (test z października 2002). Apele
            do konserwatora i władz dzielnicy na nic się zdały. Dziś w „Stołecznej” jest
            mój tekst na ten temat.
            • sluzewiaczek Re: ZDJĘCIA 30.11.04, 20:30
              Co z zabiegami pielęgnacyjnymi? Jeśli teraz właściciel, albo konserwator
              zawiodą, to trzeba będzie coś z tym zrobić!!!
    • sqh Re: Zawaliła się willa Granzowa! 01.12.04, 22:06
      A tak wygląda teraz (fotki są z poniedziałku):

sqhfoto02.w.interia.pl/granzow/granzow.htm

Szkoda... :-(((
      • palker Re: Zawaliła się willa Granzowa! 01.12.04, 23:22
        przygnębiające obrazy:-(
        • thomasch Re: Zawaliła się willa Granzowa! 01.12.04, 23:27
          Na te zgliszcza nie da się patrzeć :-(
          • terjan Re: Zawaliła się willa Granzowa! 02.12.04, 00:08
            Nastepna zawali sie Murowanka, najstarsza szkola w Wawrze przy ul.Plowieckiej!
            Tez wpisana do rejestru zabytkow! Odkad byla radna pani.A.M. zapragnela ja
            posiasc,(a raczej dzialke) skutecznie zablokowala wszelkie remonty. Czekamy na
            wiekszy snieg!
            • erazm1 Re: może ktos ma stare fotki wilii przed zniszcz 02.12.04, 09:40
              eniem? Nacieszmy oczy przeszłoscią, zdja eise że ci co to odzyskali z
              premeydtacja zabytek doprowadzili do ruiny, pytanie czy bezkarnie?
              Proponuje piszmy normalne listy do konserwatora o wyciagniecie konsekwencji
              prawnych zgodnei z obowiązujacą ustawą!
              • sluzewiaczek (!!!) W poniedziałek lub wtorek komisja z WKZ... 02.12.04, 23:57
                ...udaje się na wizję lokalną. Miejmy nadzieję, że do tej pory willa nie zawali
                się do końca. Póżniej koniecznie trzeba dopilnować, by WKZ przesłał sprawę do
                prokuratury!!!
                A swoją drogą, ewentualne postępowanie może trwać miesiącami, a wilę trzeba jak
                najszybciej zabezpieczyć!!! O to też trzeba powalczyć i to szybko!!! pzdr
                • cinzano2 Re: (!!!) W poniedziałek lub wtorek komisja z WKZ 22.12.04, 22:38
                  No cóż , skąd ta wiara w Prokuraturę ? Wiesz, po zburzeniu na Kamionku budynku
                  zwanego Willą Marconiego wszyscy składali zapewnienia że złożą zawiadomienie do
                  Prokuratury ... i co ? Wieteska - nic. Konserwator - nic. Sam musiałem złożyć.
                  I co ? Zarzutów karnych nikomu nie postawiono. Jeden zarzut z Kodeksu
                  wykroczeń. I jak się skończyło to nie wiem, bo nie byłem stroną w postępowaniu.
                  Odmowa podania danych komu zarzut postawiono i z jakiego artykułu. W sprawie
                  Granzowa zawiadomienia nie wniosę. Mimo, że jestem z tym budynkiem bardzo mocno
                  związany , czyt.
                  www.mieszkaniec.pl/Numer/25palqc.htm
                  to nie mam podstaw. Jeśli nie jestem dla Prokuratury stroną w sprawie
                  Marconiego, w której wystąpiłem jako przedstawiciel Rady Kamionka, to tym
                  bardziej nie mam nic do Kawęczyna.
                  pozdr.
                  adam r
    • magda_cz historia willi 04.05.05, 21:56
      Skąd mogę dowiedzieć się czegoś o willi Granzowa? Chodzi mi o ogólny rys
      historyczny. Nie udało mi się tego znaleźć w internecie. Byłabym wdzięczna za
      pomoc.
      • sqh Re: historia willi 04.05.05, 23:05
        Na przykład: Jerzy Kaprzycki, "Korzenie Miasta", tom III "Praga", Warszawa
        1998, ss. 221-223.
        • sqh Errata 04.05.05, 23:06
          Pardon - Jerzy KaSprzycki.
          • fayd Re: Errata 05.05.05, 01:12
            strasznie zmartwilo mnie to, ze ta willa powoli sie zapada, jeszcze w zeszle
            wakacje chodzilem wkolo tego budynu i zachwycalem sie jego pieknem, wladze
            miasta powinny z mni cos zrobic,nie wiem moze dom kultury czy jaks swietlice
            srodowiskowa, faktem jest to, ze budynek jest fatalnie usytuowany i nie nadaje
            sie na budynek mieszkalny, hotel czy inne cudo, mam nadziej, ze nie spotka go
            los palacyku wlasciciela celestynowa, ktory doszczetnie zawalil sie w zeszlym
            roku i slad po nim zaignol
          • magda_cz Re: Errata 05.05.05, 20:13
            Dziękuję bardzo! Nie sądziłam, że ktoś odpowie. :) Mam nadzieję, że uda mi się
            wypożyczyć tą książkę. Jeśli tak to napiszę projekt zagospodarowania
            turystycznego tej willi (jeszcze nie wiem na co). To co prawda tylko fikcyjna
            praca potrzebna mi na studia, ale z drugiej strony pomysł to już pierwszy krok
            do renowacji. ;)
            Pozdrawiam!
            • lalleah Re: Errata 07.05.05, 10:47
              Witam, mam pytanie... Interesowalam sie historia tej willi tylko teoretycznie,
              po tym jak przeczytalam jej historie w tym temacie. Ostatnio jednak jechalam
              pociagiem z Szepietowa do Warszawy i zdawalo mi sie, ze wlasnie ja
              widzialam...czy ja faktycznie widac z linii kolejowej biegnacej na Małkinie i
              dalej??
              • lalleah Re: Errata 07.05.05, 10:48
                Przepraszam...dopiero teraz zauwazylam na zdjeciu slupek dojazdu do przejazdu
                kolejowego... tylko czy to ta linia??
              • magda_cz Re: Errata 07.05.05, 15:07
                Nie wiem gdzie jest Małkinia. Willę widać z linii kolejowej biegnącej przez
                Rembertów. Jest na rogu ulicy Chełmżyńskiej i Strażackiej.
                • lalleah Re: Errata 09.05.05, 10:58
                  Dziekuje bardzo, tak to wlasnie ta linia!!!
                  Okazalo sie, ze wiele osob jezdzacych ta linia i nie znajacych historii tego
                  budynku jezdzac ta trasa zastanawialo sie czemu tam sie zaden remont nie
                  odbywa, bo to taki piekny dom... niestety, u nas musi sie cos najpierw rozsypac
                  zeby ktos sie tym zainteresowal :(
                  • xxx222 Re: Errata 12.05.05, 02:13
                    Zwiedzalem tę willę w pierwszej połowie lat '90. Niestety już wtedy wieża była
                    odchylona od pionu o dobre parę stopni. Widać było, że oderwanie się wieży od
                    głównej części budynku spowodowało ciężkie uszkodzenia jego konstrukcji.
                    Sam budynek po wojnie był najwyraźniej w użytkowaniu jakiegoś przedsiębiorstwa
                    lub kolei. W środku można było dostrzec ślady po pracowniczych sanitariatach i
                    pomieszczeniach socjalnych - być może był to po prostu hotel robotniczy.
                    Już jak zwiedzałem obiekt, sprawiał wrażenie opuszczonego od kilku lub
                    kilkunastu lat.
                    W każdym razie IMHO oderwanie się wieży nastąpiło z przyczyn "naturalnych" -
                    tzn. jej zbyt słabych fundamentów. A powstałe przez to uszkodzenia konstrukcji
                    głównej części budynku nie kwalifikowały go do remontu, a co najwyżej do
                    zburzenia i zbudowania od nowa :/
                    • magda_cz Re: Errata 12.05.05, 15:23
                      Ja słyszałam, że po wojnie do początku lat '80 było tam przedszkole albo
                      żłobek. Zlikwidowano je jak budynek zaczął się rozlatywać.
                      A co do konstrukcji to tak, wieża stała na gliniastym podłożu i nie dało się
                      uchronić jej od zawalenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka