Dodaj do ulubionych

palce w buzi 2,5 latka

IP: *.* 28.03.03, 09:39
Moja Jagódka (2,5) od jakichś 3-4 tygodni zaczęła wkładać palce i wszystko, co tylko się da, do buzi - zdarza się to bardzo często. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, wcześniej nigdy tego nie robiła. Potrafi włożyć sobie całą rączkę do buzi. Co powinnam robić? Muszę przyznać, ze trochę mnie to denerwuje, ale staram się tego nie pokazywać. Zlekceważyć? Jagódka jest teraz przekorna, i często gdy proszę, żeby wyjęła paluszki z buzi, tym chętniej je wkłada. Poradźcie mi, proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: aronka Re: palce w buzi 2,5 latka IP: *.* 28.03.03, 12:51
      Natalia jest troszkę młodsza, ma 2 lata, 3 miesiące. Mam to samo. Teraz nawet jakby ciut lepiej, ale było strasznie. Okazało się, że wychodzą jej zęby, "piątki". Być może to było przyczyną? :what:Chyba że Twoja córeczka ma już te ząbki, to nie wiem dlaczego te łapki w buzi.Życzę Ci dużo cierpliwości, wiem co to znaczy mieć w domu upiorną dwulatkę... :cry::hello:
      • Gość: wilgaa Re: palce w buzi 2,5 latka IP: *.* 29.03.03, 16:25
        U nas dolne piątki już wyszły, zostały jeszcze górne. Przy dolnych nic się nie działo, więc nie wiem - może górne są bardziej przykre? Wiesz, jak widzę te brudne ręce ciągle wędrujące do buzi (np. po zabawie w piaskownicy), to mi trochę ... Dzisiaj tłumaczę JAgódce (w tramwaju) : "Jagódko, nie bierz paluszków do buzi, zobacz jakie brudne" A mała mi tłumaczy "Jagódka tego nie bierze do buzi, tylko ten, Jagódka mamusi pokaże: o ten nie jest brudny". No bo brudny to dopiero jak się włoży do kubeczka z czarną farbę, prawda? :)
        • Gość: aronka Re: palce w buzi 2,5 latka IP: *.* 29.03.03, 22:11
          Naprawdę dobrze Cię rozumiem! :jap:Natalia bierze do buzi nie tylko łapki. Potrafi bardzo artystycznie obgryźć gazetę, książeczkę, grzebień itd... W buzi zmieści się pół długopisu, spory kawałek plastikowego kubeczka... :grin:Ostatnio do tych denerwujących nawyków doszedł jeszcze jeden - dłubanie w nosie! Help! :cry:Cierpliwości!!! Czego i sobie życzę... :cry: :cry: :cry::hello:
    • Gość: MałgośkaR Re: palce w buzi 2,5 latka IP: *.* 01.04.03, 09:04
      Taaa, my mamy ten sam problem tyle, że nasz synek ma skończone 3 lata. Od jakiegoś czasu do buzi wkłada wszystko:gazety, książki, długopisy, kredki, ostatnio obgryzł róg "jaśka", a najbardziej uwielbia lizać swoje ręce :( Dłubanie w nosie jest w zastępstwie... :(Zęby wyszły mu już bardzo dawno temu, więc nie wiem co jest przyczyną. Wiem, że bardzo nas to denerwuje i żadne prośby i grożby do Niego nie docierają :(
      • anna_chp Re: palce w buzi 2,5 latka 19.04.03, 23:23
        Ja już też nie wiem co robić.Michaś pcha do bużi głównie rączki, ale za to non
        stop. Na moją prośbę, żeby wyjął paluszek z buzi odpowiada włożeniem całej
        ręki. Ostatnio spodobało mu sie wkładanie do buzi całego smoka, tak, ze tylko
        kółko wystaje..Makabra!Zadne tłumaczenia nie pomagają...
        Ania
    • kasia.f1 Re: palce w buzi 2,5 latka 20.04.03, 00:51
      Ja również niestety mam ten problem,tyle że mój niespełna 2,5 letni Krzyś nie
      tylko wkłada palce,u nas w buzi ląduje wszystko:rogi
      kołderki,podusi,pluszaki,rękawy,zabawki,nawet o zgrozo!!wykładzinę.Nie pomaga
      nic!!!jeśli ktoś,gdzieś coś wymyślił to dołącze się do prośby o pomoc,bo już
      naprawde nie wiem co robić.Wszystko jest wyślinione.
    • rglod Re: palce w buzi 2,5 latka 20.04.03, 21:47
      Mój synek robi dokładnie to samo- wszystko co możliwe do buźki- dolne piątki
      wyszły mu 1,5 miesiąca temu(przechodził bardzo ciężko sad ) Czekamy na górne,
      zaczyna się już katarek, mam nadzieję że tym razem obędzie się bez efektów
      specjalnych wink
      rena

Leki mam już przygotowane.......
    • ehhermiona Re: palce w buzi 2,5 latka 22.04.03, 21:41
      No a co powiecie na to, że mój synek ma 4,5 roku i od jakiegoś czasu zamienił
      się w dzidziusia, który trzyma palce w buzi - oczywiście, kiedy go proszę, żeby
      je wyjął, wpycha je jeszcze głębiej. Pytam, czy chce być małym dzidziusiem, a
      on odpowiada "TAK!!!!". I co robić? Przeczekać, obciąć łapy czy co?
    • joana74 Re: palce w buzi 2,5 latka 14.05.03, 22:42
      witam, moja corka od kiedy zaczela trafiacz raczka do buzi ssala kciuka, nie
      chciala smoka i tak zostalo, w miedzy czasie paluszek jej sie rozmoczyl i
      przeszla na maly palec u prawej reki. brala go do buzi gdy byla spiaca,
      glodna, zla, smutna, zamyslona itp. itd. gdy miala juz dobrze ponad dwa lata i
      nasze delikatne zabiegi odzwyczajajace nie pomagaly, pomogl przypadek. poszlam
      z nia na kontrolna wizyte do dentystki. i tam poskutkowal autorytet innej
      kobiety, pani dentystki, ktora bez zbednych tlumaczen powiedziala mojej malej
      kobietce ze jak bedzie brala paluszki do buzi to zniszczy jej sie paznokiec i
      nie bedzie mogla nigdy ich malowac. nie uwierzycie ale od tamtego dnia nie
      wziela palca ani razu!!! nawet wieczorem... pilnie ja obserwowala i nic. dla
      mnie to cud. czasami najbardziej zaskakujaca metoda i najmniej oczekiwana moze
      odniesc skutek. nie da rady nic na sile. cos musi do dziecka poprostu dotrzec.
      pozdrawiam. Joanna
    • wilgaa Re: palce w buzi 2,5 latka 14.12.25, 19:46
      jestem tu chyba ostatni, ta dziewczynka teraz ma 25,5 lat
    • jollylara39 Re: palce w buzi 2,5 latka 19.12.25, 07:53
      This behavior is quite common at this age and is often linked to teething, comfort, or curiosity. Try not to react strongly, as that can reinforce it. Gently redirect her hands with toys or activities and keep routines calm. If it continues or other concerns appear, a pediatrician can offer reassurance.

For parents balancing kids and studies, if you ever need help with online class, this is often mentioned.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka