Dodaj do ulubionych

Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku?

IP: 62.111.156.* 13.12.04, 02:11
jesli juz jest 55 mln, to dolozyc te 5-6 mln i kupic nowe! boze porste jak
slonce! Po co kupowac coś starego pzrerobionego jak mozna nowe! tak jak z
samochodem! w sumie syrenke tez widzialem pzrerobioną na limuzyne o dlugosci
parwie 5 metrow!
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin_f Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: *.adsl.ihug.co.nz 13.12.04, 05:52
      Ja widziałem trabanta limo ;-) A w artykule nie pisze się o podstawowej rzeczy, którą również przemilcza starannie Poniewierski: te zmodernizowane składy dalej będą wyposazone w przestarzały, energochłonny (w sensie: marnujący od groma energii) i zawodny system rozruchu tzw. oporowego. I do tego EN-57 mają jak na tabor SKM zbyt małe przyspieszenie (za wolno się rozpędzają). Obie te rzeczy powodują, że na liniach z gęsto rozmieszczonymi przystankami pociągi te będą drogie w eksploatacji i powolne.
    • Gość: cycek syrenki Kupowanie staroci, milion taniej od nowych??? IP: *.sympatico.ca 13.12.04, 07:06
      Idiotyzm. Jak to mowia "chytry dwa razy traci". I tak tez bedzie, w momencie
      eksploatacji tego skansenu w nowym kartonie. Beda co chwila sie sypac i wpalac
      niebotyczne ilosci energii co ostatecznie doprowadzi do nieretownosci i
      zamkniecia calego tego wyszynku. Znowu z gowna bacik chca plesc. A to sobie
      Kaczor medrkow zebral do pomocy.
      • Gość: piegus Re: Kupowanie staroci, milion taniej od nowych??? IP: 5.5R2D* / *.pg.com 13.12.04, 08:49
        A co jest za autorytet ,ten Poniewierski?magister nauk kolejowych czy jak?
        Guzik sie zna a odstawia fachowca.jeżeli te skałady mają być tak dogłębnie
        zmodernizowane to po chlerę modernizować,bo co zostanie z tych
        wagonów ,kratownica?lepiej kupić nowe.osobiscie zgadzam się przedmówcami,wątpię
        czy poza zewnętrznym odnowieniem pojdą zmiany w układzie napedowym i
        elektrycznym.,
    • olecky Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? 13.12.04, 08:54
      "projekt pokażą dopiero po podpisaniu umowy" - cos tu jest chyba na glowie
      postawione...
    • Gość: grobo Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 09:20
      To nie tak ,pociąg dla WKD to praktycznie taki autobus szynowy ,a EN57 to
      pełnoprawny EZT (elekryczny zestaw trakcyjny) czyli prawdziwa
      kolej.Diammetralnie różna pojemność i inne takie!
    • Gość: Wojtek S. Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 09:42
      Przy takiej skali modernizacji konieczna będzie homologacja praktycznie nowego
      typu pociagu. To dołoże jeszcze trochę do ceny. Poza tym modernizacja za 1,5
      mln z zupełności by wystarczyła. Reszta to tylko zbytnio zaawansowany face
      lifting. Lepiej trzeba było sciągnąć trochę lepsze od naszych starych - stare
      składy z Niemiec.
    • Gość: MZ Re: Z krytyką nie zgadza się Jacek Poniewierski,.. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 13.12.04, 09:53
      "Z krytyką nie zgadza się Jacek Poniewierski, pełnomocnik zarządu SKM."

Nastepny Szpecjaliska Kolei Miejskich. Jesli tacy ludzie sie biora za
      doradzanie, to nie ma sie co dziwic....
    • Gość: Jakub Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: *.crowley.pl 13.12.04, 09:57
      Ogólnie zgadzam się z przedmówcami, też chciałbym, żeby to były nowe pociągi.
      Ale w swoich ostrych krytykach, wszyscy pominęliście Panowie mały szczegół tego
      artykułu...

Firma z Nowego Sącza, była JEDYNĄ, która zgłosiła się do przetargu...

A co do taboru używanego z Niemiec... Chyba wystarczy już tego "złomu" na
      naszych torowiskach lub ulicach. Więc nie przesadzajmy...
      Pozdrawiam...
      • olecky Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? 13.12.04, 10:26
        Gość portalu: Jakub napisał(a):

> Firma z Nowego Sącza, była JEDYNĄ, która zgłosiła się do przetargu...

bo tak byly ustawione warunki przetargu. Firmy zachodnie nie produkuja taboru o
        tak wysoko polozone podlodze, jak zazyczyla sobie warszawska SKM.
    • Gość: Tomasz Idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 10:02
      Najpierw się ogląda towar, którego się kupuje.
      • Gość: Micky Re: Idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:45
        Jacek Poniewierski to proszę Państwa młody chłopczyk po studiach, który ma
        wysoko postawionego tatusia, co mu załatwił tę fuchę w SKM. A i chłopczyk jest
        po studiach humanistycznych, a nie technicznych.Chłopczyk jest świetnym
        dupowłazem i każdy stołek jest dla niego dobry. Może niedługo będzie nawet
        Prezydentem? Kaczorek będzie miał godnego siebie następcę:-)
    • stary.prochazka pan redaktor może nie wie, ale ja wiem 13.12.04, 12:46
      Otóż nie ma racji pan redaktor twierdząc, że nie wiadomo jak wyglądają pociągi
      z ZNTK Nowy Sącz dla SKM, ponieważ projekty tych pociągów można zobaczyć w
      portalu
      www.rynek-kolejowy.pl
      a także na blogu Pruszków Story, do którego link znajduje się poniżej
      • stary.prochazka Re: pan redaktor może nie wie, ale ja wiem 13.12.04, 12:53
        niechaj sobie pan redakor poogląda:
        pruszkow.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?5
        • stary.prochazka Re: pan redaktor może nie wie, ale ja wiem 13.12.04, 12:55
          i jeszcze tu:
          www.rynek-kolejowy.pl/news04/0412/0412_004.htm
          • tarantula01 Zdjęcia i opis - ok, ale jest pewien mankament 14.12.04, 09:22
            Nie ma tam słowa o tym, czy napęd starego EZT będzie wogóle ruszony. Pudło tak,
            choć siedzenia powinny być umieszczone jak w wagonach metra - zwiększa to
            pojemność składu.
        • Gość: Monopolowy Re: pan redaktor może nie wie, ale ja wiem IP: *.chello.pl 13.12.04, 22:03
          Przepraszam, Pan Prohaska z PKP???
          • stary.prochazka Re: pan redaktor może nie wie, ale ja wiem 14.12.04, 13:13
            ProchaZka.Z jakiego PKP? Nie mam nic wspólnego ani z jednymi ani z drugimi,
            interesuje mnie jak najlepsze połączenie mojego miasta z Warszawą i tyle.
      • Gość: 105 Re: pan redaktor może nie wie, ale ja wiem IP: *.chello.pl 13.12.04, 20:37
        To nie sa projekty tylko rysunki. Powstaly chyba po to zeby ktos uwierzyl w
        oferte ZNTK i wydal na to owe kilkadziesiat milionow... Tak naprawde nie
        wiadomo nic a nic ani o prametrach technicznych ani o faktycznym wygladzie
        zmodernizowanych pociagow.
        • stary.prochazka Re: pan redaktor może nie wie, ale ja wiem 13.12.04, 21:14
          Autor artykułu pisze, że nie wiadomo jak pociągi będa wyglądać, co nie jest
          prawdą.W artykule chodziło o tezę a nie o fakty.
          Tak wygląda propozycja ZNTK Nowy Sącz przygotowana wspólnie z Energocontrol z
          Krakowa i za taki pociąg ja jestem skłonny dać te pieniądze, o których mowa.
          Natomiast jeśli tylko choć jeden szczegół będzie się różnił od tego co tutaj
          pokazano, sprawa kwalifikuje się do sądu a miasto dostaje pieniądze z powrotem.
    • Gość: Robert Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: 81.193.152.* 13.12.04, 14:32
      Ta decyzja to skandal !!!
      • Gość: zulu Kaczorowi to zwisa i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 15:40
        Kaczorowi to zwisa i powiewa, przecież nie bedzie jeżdził zdezelowanym wagonem.
        Ma wyjątkowo udane przemyślenia i ruchy personalne w komunikacji i
        inwestycjach: zastępcy, ZDM, ZTM, MW, itd, a teraz SKM. Pogratulować.
    • Gość: Brat Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: 193.201.167.* 13.12.04, 16:00
      Coś czuję, ze szykuje się kolejna afera.
      Ciekaw jestem, kto tym razem będzie w nią zamieszany.
      Dla mnie kolej(na) to paranoja, że zamiast inwestować w autobusy szynowe,
      remontuje się stare składy, które są nierentowne. Mam sporo znajomych z tamtej
      strony W-wy i większosć z nich jeździ Arką, albo Minibusem (transport kołowy),
      bo w pociągu łatwo stracić życie. Tam po prostu jest niebezpiecznie.
      Dlatego dziwi mnie kto i dlaczego inwestuje takie pieniądze w przedsięwzięcie
      bez powodzenia.
    • Gość: 105 Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: *.chello.pl 13.12.04, 20:33
      Metro Warszawskie oglosilo niedawno przetarg na modernizacje 60 i
      wyprodukowanie 14 dodatkowych rosyjskich wagonów metra. Do przetargu stanął
      tylko Kolmex, ktory zazyczyl sobie za to 361000000 pln. Czyli za jeden wagon
      srednio za 5000000 pln. Podczas gdy nowy wagon (podobny do francuskich wagonow
      Alstom metropolis)kosztuje około 4500000 pln. Wladze metra nie sa naiwne i z
      oferty Kolmexu zrezygnowaly. Bezsensem byloby modernizowanie starych wagonow za
      kwote wystarczajaca na kupno wiekszej ilosci nowych. Dodatkowo wyszlo na jaw ze
      Kolmex jest monpolista na remonty rosyjskich skladow metra dlatego ze jako
      jedyne przedsiebiorstwo dysponuje niezbedna dokumentacja techniczna...Ciekawe
      jakie sa powody tego ze ZNTK Nowy Sacz oferuja taka absurdalna kwote za
      modernizacje pociagow podmiejskich. Koszt modernizacji w tym przypadku jest
      zblizony do kwoty za jaka mozna kupic nowy pociag lub zlecic krajowemu
      producentowi zaprojektowanie i zbudowanie nowoczesnego pociagu od podstaw.
      Przyklad ZNTK-Pesa ktora za okolo 10000000 zaprojektowala i wykonala od podstaw
      nowoczesny nieksopodlogowy pociag dla WKD jest wystarczajacy aby odzucic
      absurdalna oferte ZNTK... Czy wladze miasta wykaza sie zdrowym rozsadkiem
      podobnie jak wladze Metra, czy tez dadzą zarobić ZNTK Nowy Sacz i wyrzucą grube
      miliony w błoto...
      • tarantula01 Ten prototyp się psuje 13.12.04, 21:52
        Nowoczesny pociąg WKD coraz częściej stoi w warsztatach

Kupiony za ponad 10 milionów złotych nowiutki pociąg WKD psuje się trzy razy
        częściej niż stare, trzydziestoletnie wagony. Dlaczego? Jest prototypem.

Sześćdziesięciometrowy czteroczłonowy pociąg pierwszy raz zabrał pasażerów 27
        sierpnia. Od tamtego czasu co rusz coś w nim nawala.

- Skład hamuje zdecydowanie słabiej niż nasze mające nawet ponad 30 lat
        pociągi - opowiadają maszyniści pracujący w WKD. - Już dwa razy stawał w polu,
        bo uszkodził się pantograf (urządzenie zamontowane na dachu, dzięki któremu
        pociąg pobiera prąd z sieci - przyp. autora). - Ten pojazd jest zwyczajnie za
        delikatny.

Usterki z Bydgoszczy

Pociąg jest dziełem inżynierów z firmy Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz. Inż.
        Jerzy Berg z Pesy twierdzi, że hamulce nie odstają od normy. Jego zdaniem
        usterki, które się pojawiają, to drobnostki. - Maszyniści muszą po
        prostu "wyczuć" pociąg - odpiera ataki. - I dopiero wtedy wszystko będzie
        dobrze.

Nowiutki wagon kupił samorząd województwa mazowieckiego. Tenże samorząd ogłosił
        teraz przetarg na dostawę 14 składów dla obsługi linii podmiejskich. Postawił
        jednak warunek: producent musi mieć doświadczenie i mieć na koncie 30 podobnych
        pociągów. Co na to inż. Berg? - To podcinanie nam skrzydeł i eliminowanie z
        rynku - rzuca zdenerwowany. - Przetarg napisano pod dyktat firm zachodnich.

Prezes WKD Grzegorz Dymecki uspokaja: pasażerowie mogą czuć się w nowym pociągu
        całkowicie bezpieczni. Uszkodzenia pantografu powstały z winy sieci
        trakcyjnej. - Nie można mówić o tym, że dostaliśmy bubla - twierdzi prezes. -
        Chętnie byśmy widzieli podobne takie składy.

Gwarancja wygaśnie

Na razie za serwisowanie pociągu płaci jego producent. Gwarancja jednak
        wygaśnie za dwa, trzy lata - zależnie od podzespołu. Wtedy koszty napraw spadną
        na WKD.

Data: 2004-12-13

Sławomir Ślubowski sslubowski@zw.com.pl

www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=53677
      • Gość: Załamany Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: *.chello.pl 13.12.04, 22:49
        tragedia, to bedzie kolejna afera. Jak można na poważnie wciskać ciemnotę, że
        te szkolne rysuneczki a la TGV to zmodernizowane kible?

• Gość: luka Gościu! Nie rób wiochy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:19
        Gościu z zarządu metra, czy też tylko jego przydupasie. To żadna zasługa
        oświeconych władz metra, tylko cofka (w ostatnim momencie!!!), bo tak wielkiej
        kasy nie da się wspólnie a Kolmexem skręcić.
    • Gość: Urzedas-nokrytyka? Re: Co urzedas boi sie krytyki, ze spie... znowu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.12.04, 22:09
      sprawe???, dlaczego nie moze byc tak ze oferenci i ich pomysly podawane sa do
      publicznej wiadomosci, jesli wstawiaja nam taka kile jak ruskie sklady, to
      dlaczego nie mogliby pokusic sie o dobrobyt sadeckiego zaglebia, kosztem
      nieswoich pieniedzy!!!
    • Gość: Gosc_GW Re: Szybka Kolej Miejska kupuje kota w worku? IP: 217.96.2.* 22.01.05, 22:52
      EN 57/M poza wozkami (zmodernizowanymi) i napedem nie bedzie mial nic wspolnego
      z starym skladem. Spokojnie! To zakup 6 skladow a nie wymiana taboru w calej
      Polsce. Od czegos trzeba zaczac. ZNTK NS juz przygotowuje produkcje zupelnie
      nowych EZT bazujacych na modernizacji. Energocontrol tez ma swoje
      doswiadczenia: autobus szynowy, tramwaje, cysterny, wspolpraca z takimi
      potegami jak BMW, Daimler czy Airbus (www.energocontrol.pl), wiec chyba wiedza
      co robia. Pamietajmy, ze w tym kraju naprawde niewiele sie dzialo przez
      ostatnie kilkadziesiat lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka