Dodaj do ulubionych

Wielka wieś w środku miasta

25.01.05, 17:36
ile ja się wczoraj naszukałem tego artykułu w waszych archiwach...jeeee.
strrrrrrasznie podobało mi się zdjęcie z pieskiem
dzisiaj się poddałem i musiałem sobie zeskanować a tu proszę...
dziękuję.....
Obserwuj wątek
    • Gość: las_i_woda Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 17:49
      jezeli dla redaktorka kłosia okolice idzikowskiego i stacji metra wilanowska
      to "środek miasta", to pozostaje pogratulować intelektu, po raz kolejny alex
      (hehe ten "x" jest niezły) nasmarował głupoty.
      nietórzy pamiętają kolego kłoś jaki smród zrobiłeś podczas ecmc, cieciu
      • wlodekbar Re: Wielka wieś w środku miasta 26.01.05, 04:10
        Juz sie zaczynaja jakies osobiste na forum publicznym...
      • dann Re: Wielka wieś w środku miasta 26.01.05, 06:41
        >>W kilka sekund przeniosłem się z ruchliwego miasta na senną wieś. O tym, że
        >>to nie sen, przypominają stojące wokół bloki i widok Pałacu Kultury. Trudno
        >>uwierzyć, że do stacji metra Wilanowska jest 10 minut spacerem.

gdzie ty tutaj widzisz slowo o "srodku miasta" ???
        taka pseudo przenikliwosc i dyskredytowanie artykulu na podstawie tego kalibru,
        na dodatek wydumanego "przewinienia" swiadczy tylko o tobie; upierdliwy,
        zakompleksoiny dupku.
        "intelektu" pogratuluj sobie sam.
        • Gość: matti Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:49
          w tytule, a inna sprawa, ze trzeba mieć niezłą fantazję, żeby z Szop, które
          leżą u podnóża skarpy, zobaczyć Pałac Kultury
      • Gość: MK Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 16:26
        Czy podoba ci się to czy nie okolice stacji metra Wilanowska to centrum
        Mokotowa czyli część b.gminy centrum, Warszawa przedwojenna.Ścisłe centrum to
        nie jest ale napewno można użyć określenia środek miasta dlatego bronie autora
        tekstu.
        • Gość: bielany Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 28.03.05, 01:00
          środek Mokotowa??!! tam już zaraz się kończy miasto, a przed wojną to nic
          ciekawego tam nie było, nie gadaj
      • Gość: olo Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.devs.futuro.pl 27.03.05, 18:24
        Jesteś najlepszym dowodem na to, że jednak wieś jest w środku miasta
    • Gość: Klinkerhofen Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:16
      zawsze mowilem ze warszawa to najwieksza i najbrzydsza wioska swiata. stolica??
      hahahahahaha
      • Gość: karoolka Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.biol.uw.edu.pl 25.01.05, 18:25
        Wielka wieś czyli Warszawa, najciekawsze zbiorowisko ludzi pochodzących z
        różnych wsi polskich...
        mniej wiecej tak jeden z naszych profesorów okreslił swoje rodzinne miasto...
      • Gość: warszawiak [...] IP: 217.153.131.* 25.01.05, 18:25
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: R1 Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 16:30
        TO SIĘ WYPROWADŹ !!! PROSTE CO?
    • Gość: Mariusz_M._Ernst Wiecej na temat Szop Polskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:24
      Dobry Wieczór,
      Chętnie bym wiecej dowiedział się na temat Szop Polskich. Uważam Szopy Polskie
      za interesujące.
    • Gość: Mar a Wolica? IP: *.skorosze.2a.pl 25.01.05, 18:31
      Jest jeszcze coś co się nazywa Wolica - niedaleko SGGW na tyłach
      Nowoursynowskiej... Tam też jest parę takich chałup...

A tak wogóle to jest przedziwna sytuacja i typowo polska. Jak takie miejsce
      może się tak marnować, a ludzie muszą zyć w takim gnoju?
      • wlodekbar Re: a Wolica? 26.01.05, 04:08
        Znam, sa chalupy.
        Takze jak sie jedzie Powazkowska, ona skreca w lewo, ale idac dalej prosto tez
        chyba jeszcze sa (taki przesmyk na Bemowo).

A material ciekawy, ciekawy:)
        • Gość: zwr Re: a Wolica? IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 10:22
          Jest jeszcze więcej takich wiejskich miejsc w Warszawie a jedno jest NA PEWNO w
          samym centrum miasta: Jazdów na tyłach Parku Ujazdowskiego. Polecam spacer
          pomiędzy chałupami w środku stolicy - kto nie widział będzie zaskoczony.
          • Gość: Mar jazdów to nie wieś! IP: *.skorosze.2a.pl 26.01.05, 10:28
            Te chałupy jednak wyglądają dużo lepiej niż Szopy czy Wolica. To jest
            pozostałość po sowieckich robotnikach zaadaptowana na całiem ładne domki przez
            mających układy twórców i "twórców".
    • Gość: XxX Wielka wieś w środku Polski IP: *.68.93.47.mielec93.tnp.pl 25.01.05, 18:33
      Też bym sie chciał coś dowiedzieć o szopach polskich hahahaha
      • Gość: warszawiak Warszawa ponad wszystko!!!! IP: 217.153.131.* 25.01.05, 19:09
        Nienawidzicie nas bo nam zazdrościcie, a i tak przyjedziecie tu za forsą i z
        wybałuszonymi gałami będziecie chodzić po MOIM mieście!!!!
    • Gość: gigi Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.01.05, 19:49
      Doceniam twój patriotyzm lokalny,ja tez kocham moje miasto mimo, że mieszkam w
      innym, ale prawda jest taka ,że cały kraj swoim kosztem budował naszą stolicę.
      • Gość: Automobilista Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 20:12
        Wreszcie głos rozsądku, gdy wokół jedni opluwają, a inni się sadzą.

A co do meritum, to te budy już dawno zniknąć z pejzażu miasta, a teren
        wykorzystany pod normalną miejską zabudowę. Zdaję sobie jednak sprawę, że gdy
        właściciel się uprze, to ciężko będzie ruszyć jego ruderę. A tamci wyglądają na
        uparciuchów.
      • Gość: kuba Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:39
        bo stolica chyba ciut mocniej od innych miast zostala doswiadczona przez 2 wojne
        • Gość: LZ Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:21
          Decyzją swoich mieszkańców.
        • Gość: malborczyk Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 22:52
          I to był Twoim zdaniem powód, żeby rozebrać nam Stare Miasto (które było w o
          niebo lepszym stanie od Waszego), i przewieźć je do Was w formie cegiełek?
          Dobrze, że chociaż zamek łaskawie nam raczyliście pozostawić...
          • Gość: bielany Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 28.03.05, 01:03
            to nie my tylko komuchy gamoniu, myślisz że jesteśmy z tego dumni?!
      • Gość: R1 Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 16:33
        A teraz stolica finansuje cły kraj.Więc bez licytacji!
    • warzaw_bike_killerz Moze tedy puscic poludniowa obwodnice ??? 25.01.05, 20:39
      Skoro Kabaty sa srodkiem miasta (Piaseczna)
    • Gość: Daniel Re: A ty cieciu się nie wypowiadaj IP: *.k.mcnet.pl 25.01.05, 20:51
      Prosze bez agresji. Co kto tutaj nie powie - jedno jest pewne. Warszawa jest
      najbardziej cywizlizowanym miastem Polski. Jest najprężniej rozwijającym się
      ośrodekiem gospodarczo - biznesowym. Patrząc na inne miasta Polski rto właśnie
      Warszawa zmieniła się najwięsej na korzyść w ciągu ostatnich 10 lat. Nikt mi
      równiez nie powie - co prawda odbudowana, po zniszczeniach wojennych, ale Stara
      częśc miasta z Traktem Królewskim to najpiękniejsza Starówka w kraju. kocham
      Warszawę choc urodziłem się nie tutaj. TO MIASTO ŻYJE !!!
      • Gość: pawelk Najpiekniejsza starowka w kraju - hahaha. IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 25.01.05, 22:13
        Dobre sobie. Porownaj chociaz krakowski Rynek czy gdanski Długi Targ, to
        dojdziesz do wniosku, ze tzw. Starowka (liczy ok.50 lat) jest przecietna w
        skali kraju i powyższymi miastami nie ma się co równać. Nie porównuje do
        Wrocławia czy Poznania, bo tamtych miast dobrze nie znam, ale w porównaniu do
        Krakowa czy Gdańska wypada batdzo blado.
        • Gość: Automobilista Re: Najpiekniejsza starowka w kraju - hahaha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:15
          De gustibus non disputandum est.
        • Gość: monadina Re: Najpiekniejsza starowka w kraju - hahaha. IP: *.aster.pl 25.01.05, 23:35
          Gdańska tak na prawdę w większości nie jest starsza ;) W zasadzie tylko Kraków
          z większych miast ma w zasadzie stuprocentową oryginalną (tzn. nie
          rekonstruowana po 19450 starą zabudowę...
        • Gość: Sławek z Gdańska Re: Najpiekniejsza starowka w kraju - hahaha. IP: *.osk.pl / *.osk.pl 05.02.05, 14:03
          W Gdańsku na Głównym Mieście poza ul. Długą i Długim Targiem wrażenie robi ul.
          Mariacka i konkatedra Mariacka.
          Ostatnio został opracowany plan zagospodarowania przestrzennego na Głównym
          Mieście - powinny w najbliższym czasie ruszyć na większą skalę inwestycje
          odbudowujące budynki/kamieniczki, które do tej pory jeszcze nie zostały
          odbudowane po 1945.

<p>t
          color="#0000FF">Forum dyskusyjne Gdańsk</font></a></p>
      • Gość: grarza Re: A ty cieciu się nie wypowiadaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 16:19
        Gość portalu: Daniel napisał(a):

> Prosze bez agresji. Co kto tutaj nie powie - jedno jest pewne. Warszawa jest
        > najbardziej cywizlizowanym miastem Polski....

twoj zachwyt jest mily, ale raczej powala! najwyrazniej nie widziales paru
        innych wysoko rozwinietych przez ostatnie 10 lat miast w tym kraju, najbardziej
        upieralabym sie przy Wroclawiu, ale sztandarowy Krakow i Gdansk wystarcza...
        Warszawa przy nich, to rzeczywiscie wiocha.... (bynajmniej, jestem z tego tzw.
        miasta :-/... rodowita, mozna by rzec warszawianka :)....)
        • Gość: rozśmieszony Re: A ty cieciu się nie wypowiadaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 19:36
          Wyraźnie widać że nie byłaś ani w Gdańsku ani w Krakowie...
    • Gość: Klinkerhofen Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:25
      tylko ze to wlasnie te 60 % czyni ze warszawa w waszych oczach jest "prezna i
      silna metropolia" - harujac po 80 godzin tygodniowo. Moze troche logiki. gdyby
      oni wszyscy wyjechali to wawa bylaby znowu zapadla dziura z urzedami
      heheheheehe
      • Gość: marian Re: Wielka wieś w środku miasta IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:41
        może by tam zrobić skansen? byłaby atrakcja. Jedna chałupa już jest!
        • Gość: Jann Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.hrl.com 25.01.05, 21:57
          Warszwa zostala niestety odbudowana kosztem calej Polski, co teraz Warszawa daje w zamian, czy moze jest redystrybucja dochodu Warszawy na inne miasta w
          celu zrekompensowania szczodrobliwosci Pily, Wroclawia, Leszna, Gorzowa i jescze setki innych miast.MOz ecos takiego istnieje , moze ktos wie?. Ta pomoc
          polegala nie tylko na wysylaniu cegly i dachowki z miast ktore mialy je uzyc na swoje potrzeby, ale jak w przypadku Gorzow Wlkp rozebrano stalowy most na Warcie
          poniewaz stolica potrzebowala stali.Mozna przytoczyc i inne przyklady Pomijajc te redystrybucje dochodu, mam wrazenie ze Warszawa i jej mieszkancy zapomnieli
          ze istnieja dzieki reszcie Polski.chyba nalezy przypomniec
          • Gość: Nomad Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:32
            Jest jeszcze takie miejsce na południe od Trasy Siekierkowskiej po lewej stronie Wisły, przy niej.Tam jest naprawde regularna wieś, sa pola, rzeki lasy,wiejskie domy, Mimo że do granicy Warszawy conajmniej z 10 km.Domy raczej nie drewniane, ale murowane są i tylko w niektórych miejscach gdy spojrzeć widać że jest się w Warszawie bo widać blokowiska.
            Nie wiem o co wam wszystkim chodzi, takie miejsca sa na pewno w każdym mieście w Europie, USA i gdzie tam jeszcze byscie chcieli, to nie jest powód aż do takiego wstydu.Znów wszyscy zaczeli narzekać na wszystko i na wszystkich.Niedobrze się robi :(
          • Gość: pablo Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:04
            Jestem Warszawianinem sz dziada pradziada.
            Odnośnie twojego pytania czy coś W-wa daje w zamian to Ci powiem OCZYWIŚCIE.
            Rocznie W-wa tylko z VAT-u oddaje do budżetu 30 mld zł, 400 mln "janosikowego"
            podatek na najbiedniejszze gminy.
            W-wa (prawdziwi Warszawianie) nie zapomniała, a pozatym była zniszczona podczas
            2 wojny.
            Śmiać mi się chce odnośnie postów krytykujących W-we, którzy przyjeżdzają tu by
            zarabiać i żyć. Warszawa jest jedynym cywilizowanym maistem w Polsce (szybki
            rozwuj itp.)

Pzdr pablo
            • Gość: joe Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.local.net / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:50
              pasożytowanie na reszcie kraju to nie "rozwuj"
              • Gość: pablo Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:53
                Chyba żeś nie zrozumiał postu!!!!!!!!!!!!!!!

W-wa oddaje rocznie gigantyczne dochody do budżetu Państwa, czy to się nazywa
                pasożytowanie??????????
                Pomyśl zanim coś napiszesz.

Pzdr pablo
            • Gość: pp Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 28.03.05, 01:31
              Panie "Rozwuj"!
              Mieszkam w Krakowie, kupując w praktycznie jakimkolwiek supermarkecie powoduję
              przepływ podatku do Warszawy, bo tam supermarket jest zarejestrowany. Podobnie
              z TV kablową, telefonią tak kablową jak i komórkową, bankiem itd.
              No to nie pisz Pan tu, że to Warszawa utrzymuje Polskę, bo jest odwrotnie. Nie
              pisz Pan takich rzeczy, bo będziecie Pan i Pana ziomkowie mieli problem
              skunksa: "Mam takie ładne futerko i nikt mnie nie lubi. Nie rozumiem dlaczego?"
              A na koniec to Pan i Panu podobnie ogłoście autonomię Warszawy od tej wstrętnej
              Polski, no i zobaczymy komu będzie lepiej.
              • Gość: bielany Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 01.04.05, 00:34
                supermarkety nie płacą podatków!!! a poza tym to nie dają zarobić Twoim
                ziomkom??? słyszałeś o Janosikowym??? i na koniec: duże firmy rozliczają się w
                oddzielnym urzędzie
          • Gość: batafuko Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 25.01.05, 23:05
            Porozmawiaj z ludźmi, którzy użyczali szczodrobliwośći własnymi rękami mojemu
            miastu. Nie patrzyli, że będą mieli z tego jakieś profity. Mam dla nich
            szacunek. Napewno nie pieprzyli o jakiejś redystybucji. Inne czasy kolego, inne
            idee.
          • Gość: kriss Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 01:01
            Chciałbym zauważyć, że Warszawa (gmina) oddaje swoje dochody do budżetu państwa
            i tylko niewielka część zostaje dla miasta. Przez to Warszawa boryka sie z
            takimi problemami jak chociażby brak pieniedzy na szybkie ukończenie metra.
            Jest najbardziej dochodową gminą w kraju ale posiada też największe obciązena.
            Mimo tego musi płacić haracz za to, że ma zyski.
          • Gość: pkin Warszawa winna? Śmiechu warte! IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 03:37
            Chyba akomuś należy jeszcze przypomniec, że to miasto oddało za ten cholerny i
            najwyraźniej niewdzięczny kraj 75 procent swoich budynków i siedemset tysięcy
            swoich mieszkańców. Inwestycja w Warszawę w latach 50tych zwróciła się państwu
            polskiemu w latach 80tych i ciągle się zwraca, bo to Warszawa i parę większych
            miast dopinają w tej chwili budżet pastwa, a sama Wawa płaci rocznie do budżetu
            450 mln tzw janosikowego, czyli pieniędzy, które w teorii powinny być miejskie,
            a są zabierane dla biedniejszych regionów i wydawane (marnowane) na pomoc
            społeczną, która nie pomaga nawe tym, którym ma pomagać.

Za każdym razem muszą mnie Ci ludzie wkórwić na tej gazecie, no za każdym razem
          • Gość: Guru Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.u.mcnet.pl 26.01.05, 12:06
            Proponuję zapoznać się z hasłem "podatek janosikowy".
          • Gość: rdzenny_warszawiak wszyscy zapmnieli ze to Polska istnieje dzieki .. IP: *.mapster / *.mapster-net.com.pl 10.04.05, 16:58
            Warszawie i powstaniu ktore sie w nim odbylo !!
    • tow1sekr Re: Wielka wieś w środku miasta 25.01.05, 22:47
      Cała Warsiawa, to jedna wielka wieś. Kiedyś na wykładzie z Geografii
      gospodarczej wykładowca zadał pytanie "Jaka jest największa wieś w Polsce?",
      spodziewał się odpowiedzi, że Zawoja czy coś tam, tylko ja się wykazałem
      reflexem i odpowiedziałem głośno na całą aulę, że to Warszawa! O tym, że miałem
      rację świadczy fakt, że na egzaminie, który miał nietypową formę ustną,
      dostałem piątkę!
      • Gość: kixx Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.acn.waw.pl 25.01.05, 22:51
        jacy wykladowcy tacy uczniowie
      • Gość: matti Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:55
        jacy wykładowcy taka uczelnia
      • Gość: Uczennica gimnazju Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.bakernet.com.pl 26.01.05, 14:49
        Nie mówi się Warsiawa tylko Warszawa.
    • Gość: buba Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:39
      Czytam wasze komentarze i dochodze do wniosku, ze zebralo sie na tym forum burakow wiele, ktorzy nie maja pojecia o wartosci tego kawalka ziemi. Posiadajac gotowke juz bym kupil chociaz kilka metrow...
      • Gość: batafuko Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 26.01.05, 00:36
        Jeżeli jesteś szczery,to się zgadzam i w ogóle szacunek.
        • Gość: Jann Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.hrl.com 26.01.05, 01:59
          nalezy sie wsluchac w opinie innych mieszkancow , duzych miast jak Gdansk, Lodz czy Krakow. Warszawiakow jak wiemy z pokolenia nie ma wielu , problem
          polega na centralizacji wladzy, przemyslu,uslug i kultury poprzez uposledzenie innych regionow,Polska jeszcze bardziej jest podzielona jezeli chodzi o zamoznosc
          regionow niz byla 20 lat temu, komu to szkodzi? przede wszystkim samej Warszawie ktora dlawi sie nierozwiazanymi problemami haotycznie rozwijajacego sie
          molocha, wiele miast w Polsce ma infrastrukture i potencjal sprzyjajaca lepszemu rozwojowi np w wielu krajach Nowego Swiata stolice sa w malych miastach, i nie
          przeszkadza to w rozwoju nowoczesnej gospodarki tych krajow.
    • Gość: TAK JEST ! :) Warszawa to zbieranina. Wielki śmietnik egzystencj IP: *.spray.net.pl 26.01.05, 02:15
      • Gość: pkin Re: Warszawa to zbieranina. Wielki śmietnik egzys IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 03:38
        widzę jeden śmietnik i to nie Warszawa bynajmniej
        • Gość: zzyzzio Re: najbardziej cywilizowane miasto IP: 213.76.135.* 26.01.05, 09:05
          Jeżeli pod uwagę brać zarobki, ilość firm i urzędów to tak. Jednak nie tylko to
          przesądza o cywilizacji. Można popatrzeć na przestępczość, dresiarstwo,
          powszechne kraty w oknach - tu też Wawa przoduje, ale wątpliwy to wyznacznik
          cywilizacji. Jest w Polsce wiele miast, które rozwijają się równie szybko o ile
          nie szybciej niz Warszawa, tylko mniej to jest widoczne z racji mniejszej skali
          jak i publicity. No i otoczenie miasta. Pochodzę z biednej Galicji, gdzie
          jednak nie widuje się tak ohydnych i zaniedbanych przedmieść - takie np. Ząbki,
          Piastów, nawet głowne ulice luksusowego Konstancina. No i ta mentalność ludzka -
          na tzw. prowincji żyje się wolniej, może bez tak wielkich pieniędzy, ale ludzie
          są jacyś bardziej uśmiechnięci i wyluzowani...
          • Gość: PW Re: najbardziej cywilizowane miasto IP: 195.245.217.* 26.01.05, 09:36
            To prawda. I jako warszawiakowi jest mi wstyd.
            Jeżdżąc samochodem po Polsce ma się wrażenie, że przedmieścia Warszawy, a może
            Mazowsze w ogóle, jest najbrzydszą częścią Polski. Nawet w biednych wsiach i
            miejscowościach na wschodzie czy na Mazurach, suwalszczyźnie widać więcej
            dbałości o otoczenie choć środki, jakimi dysponują tam ludzie i gminy są dużo
            mniejsze. Na podwórzach są trawniki a nie klepiska, wzdłuż szos i ulic -
            chodniki a nie błotniste pobocza, widać próby uporządkowania miejsc
            publicznych. Przedmieścia Warszawy to największy syf.
            A ludzie, to już inna bajka - życzliwi, nie zaganiani, mający czas dla siebie i
            innych i na swój sposób mądrzy życiowo...
          • Gość: wawianka Re: najbardziej cywilizowane miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:37
            ale przecież nikt nie każe Ci tu mieszkać, możesz sobie żyć spokojnie i wesoło
            na swojej wyluzowanej Galicji - najpierw się tu wszyscy pchają na studia i do
            pracy a potem tylko narzekania. Schizofrenia???
            • Gość: nie-wawianek Re: najbardziej cywilizowane miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 20:04
              O! o! o!
              Wlasnie o tym byla mowa powyzej... cala Warszawa :(

Cos jakby:
              "Moze i siedzimy w gownie, ale to nasze gowno i nam tu dobrze, a Tobie wiesniaku
              jak sie nie podoba to spadowa"

Ps. Podejrzewam ze ten warszawiak ktory napisal neico wyzej, ze przedmiescia
              warszawy to zaniedbany syf pochodzi z prowincjonalnej Galicji i pchal sie tam na
              studia i do pracy, a potem mocno ucapil sie brudnymi pazurami i trzyma sie, trzyma!

Jestem z prowincjonalnych Kielc, w Wawie bywam niejako turystycznie, i wydaje
              sie ze jedyna roznica miedzy rdzennymi warszawiakami a ludzmi spoza jest taka,
              ze ci rdzenni to chamy, ktorzy (przyklad z autopsji:) przez dluzsza chwile bez
              slowa napieraja na Ciebie w autobusie, a w nastepujacym po tej chwili glosnym,
              jazgotliwym i soczystym wybuchu, bluzgana przeplatanka ucza Cie kultury:
              "Zjedzie sie takie ku... chamstwo ze wsi i blokuje przejscie, jak porzadny
              czlowiek chce wysiasc!". W moich stronach zwyklo sie mowic "Przepraszam chcialem
              wysiasc", ale to sa chamskie maniery z glebokiej wsi:)
              • Gość: bielany Re: najbardziej cywilizowane miasto IP: *.chello.pl 28.03.05, 01:16
                pomyliło Ci się, jest na odwrót, przyjezdni są chamscy i najgłośniej krzyczą że
                są z Warszawy, wiesz to tak jak z tymi pajacami co mówią "a u nas w USA..."
          • Gość: bielany Re: najbardziej cywilizowane miasto IP: *.chello.pl 28.03.05, 01:14
            my też jesteśmy uśmiechnięci i wyluzowani, te gbury które są widoczne to
            właśnie przyjezdni, wyobraź sobie że oni po pracy nawet nie wychodzą ze swoich
            mieszkań, siedzą w tych swoich mieszkanach na Kabatach czy innych nowych
            osiedlach, a w świeta to juz taki miejsca wymieraja na amen
    • julita28 Re: Wielka wieś w środku miasta 26.01.05, 09:28
      Ja zostawiła bym tę enklawę wiejską.
      Jak słychać i widać jest to chyba ziemia niczyja czyli już państwowa więc władze
      zamożnego miasta Warszawy powinny uporządkować sprawy własności i postawić Dom
      Spokojnej Starości, bo o tych ludzi należy zadbać, a przecież "starych drzew nie
      przesadza się"..
      • forumromanum Re: Wielka wieś w środku miasta 26.01.05, 10:03
        Ludzie, na miły Bóg, czy was porąbało??? co wy tu wypisujecie..?
        Ja tam się cieszę z tego kawałka ziemi w ŚRODKU MIASTA ( nie napiszę o
        centrum , bo mnie oskubiecie)...
        nie wiem czemu pojęcie WIOCHA ma deprecjonować MIESZCZUCHÓW...
        wszyscy tak czy siak pochodzimy ze wsi...pozostaje kwestia czasu...

Coś, co mnie martwi jeśli chodzi o tę wioskę, to to,że jutro może jej nie być...
        warszawa pieknie się zmienia ale , nie zmieniajmy wszystkiego!!!

dzięki za artykuł...jak tylko wiosna nadejdzie ruszam na rowerowe poszukiwania
        tejże wiochy!!! I prosze o namiary na inne tajemnicze miejsca w stolicy naszej
        kochanej...

Wieśniak ADAM

• Gość: Green Super artykulik! IP: 195.136.112.* 26.01.05, 10:45
      Oby więcej takich artykułów!
      Piękna sprawa mieć taką wieś w mieście - może zrobić z tego jakiś skansen pod
      opieką miasta, żeby żaden po....bany deweloper nie chciał sie tu wpakować ze
      swoim kramem.

I tylko jak rozpędzić te pryszczate krzyczące towarzystwo na forum??
    • Gość: Funky Wspaniali ludzie ... fajny tekst. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:43
    • Gość: normalny ja bym dał inny tytuł IP: *.katowice.pik-net.pl 26.01.05, 12:41
      "wieś zamiast miasta":)bo Warszawa to zwykła wieś
      • Gość: wawianka Re: ja bym dał inny tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:39
        a Katowice, to niby niezwykła wieś?...
    • Gość: Banknot Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.chello.pl 26.01.05, 13:52
      Warszawa jest zla a jednak przyjezdza tu sie leczyc ok 200 tys. Polakow.
      Ciekawe co by sie stalo jakby ktos wprowadzil prawo " praca Warszawie tylko dla
      zameldowanych w Warszawie " no moze z pewnymi wyjatkami. Juz widze te cyferki i
      poploch w Polsce przed wiekszym bezrobociem.
      Fakt caly narod budowal Stolice ale dlaczego ?? Dlatego ze Warszawa chciala
      miec wolna Polske, wolny kraj. I za to zostala zniszczona. Przykre ze Polacy z
      bozej laski nie potrafia tego zrozumiec i docenic.
    • Gość: mac Jeździmy tam z dziewczyną bzykać się w samochodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:00
      Już bardzo dawno "odkryliśmy" Szopy - rewelacyjne miejsce, szczególnie Boheńska
      pnąca się po skarpie, zupełnie jak w górach, zimą robi niesamowite wrażenie.
      Tylko szkoda że na skarpie tuż nad Szopami stawiają nowe bloki
    • Gość: turkish wielka wieś wa-wa IP: *.159.221.200.Dial1.Chicago1.Level3.net 26.01.05, 14:51
      (wies mentalna)

• Gość: batafuko Re: wielka wieś wa-wa IP: *.chello.pl 26.01.05, 15:14
        "Wieś mentalna"-dokładnie.
        Nie ważne jest pochodzenie. To ma najmniejsze znaczenie. Każdy przyjezdny
        przywozi tutaj swoją mentalność i mamy to co mamy.
        • Gość: monadina Re: wielka wieś wa-wa IP: *.aster.pl 26.01.05, 15:25
          Po cholerę taki kuriozalny wątek, który może chyba obchodzić mieszkańców
          bliższych i dalszych okolic Szop (czasem tam przejeżdżam na rowerze) dali na
          główną stronę ogólnopolskiego portalu? Żeby dać pretekst do wielce
          pouczających nie mającym nic wspólnego z artykułem dysput stołecznych nie
          niestołecznych prymitywów nt. jaka jest Warszawa, a jaka nie? Ej, to jest już
          poziom "Faktu" albo "Onetu" :)))
          • Gość: batafuko Re: wielka wieś wa-wa IP: *.chello.pl 26.01.05, 15:47
            No cóż.Ktoś z jakiejś "dziury" może się w ten sposób
            dowartościować.Przyjechałem ze wsi jestem we wsi.Sami ziomale dookoła.
    • Gość: grarza Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 16:12
      dziekuje za ten reportaz! dziekuje z wielu powodow...
      mam nadzieje, ze bedzie on jednym pretekstow do zajecia sie sprawami Polski,
      bieda, ktora panuje w tym kraju i sprawa pomocy dla ludzi takich, jak opisani
      tutaj. roznej pomocy. to mile, ze organizuje sie u nas zbiorke pieniedzy na
      pomoc ofiarom takim, siakim oraz tsunami... bedzie jeszcze milej jesli
      zaczniemy pomagac ofiarom systemu, tego ktory panowal w PRLu i tego, ktory
      panoszy sie nam obecnie....
    • Gość: ppp To jest piękne !!! IP: 217.116.99.* 26.01.05, 20:15
      i niech tak zostanie ! . Ten człowiek jest rdzennym Warszawiakiem !. A jeżeli
      się tu właduje jakiś p.. JW Destruction ze swoim krzywym suporeksem to jednego
      Warszawiaka zastąpi stado buraków. I wtedy dopiero w tym miejscu będziemy mieli
      wieś - wieś z windami i podziemnymi garażami !!!
      • Gość: Boskazuzanna Re: To jest piękne !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:38
        Święta racja!!
    • Gość: jaca Re: Wielka wieś w środku miasta IP: *.local.pl / *.akacjowa.pl 04.02.05, 13:22
    • prawopl gdy nie wiadomo o co chodzi, wtedy chodzi o.. 27.02.05, 20:52
      Na stronie www.upadloscian.org.pl znajduje się historia o pewnej znanej
      firmie podwarszawskiej, którą zniszczyli urzędnicy państwowi. Dlaczego?

cytat:

Gdy nie wiadomo o co chodzi, wtedy na pewno chodzi o... teren obiektu Eko-
      Mysiadła, który wraz z rozwojem gospodarczym tej części okolic Warszawy w
      ostatnich kilku latach znacznie zdobył na wartości, osiągając w dniu ogłoszenia
      upadłości wartość ponad 0,5 miliarda złotych.

"Wejście smoka"

Drastyczny wzrost wartości terenów należących do Eko-Mysiadła ostatecznie
      zwrócił uwagę grupy osób związanych z wpływowym sędzią Dariuszem Czajką
      angażującym się w ogłaszanie upadłości tych firm, które posiadają atrakcyjne
      aktywa gotowe do zbycia.

Po serii kontrowersyjnych upadłości (np. Zakłady Kasprzaka, czy Centrum
      Leasingi i Finansów CLiF), przyszła kolej na upadłość Eko-Mysiadła za wszelką
      cenę. Termin nie był przypadkowy - właśnie gmina Lesznowola podjęła decyzję o
      zmianie przeznaczenia terenów Eko-Mysiadła, co bezpośrednio wielokrotnie
      zwiększyło wartość terenów Eko-Mysiadła.

"Kto da mniej"

Syndyk pod nadzorem sędziego komisarza Dariusza Czajki rozpoczyna procedurę
      sprzedaży głównych aktywów Eko-Mysiadła bez przetargu po wielokrotnie zaniżonej
      cenie. Wtedy też jak opisuje jeden z tygodników dochodzi do prywatnego
      spotkania z przedstawicielami firmy Auchan Polska, na którym grupa ludzi wraz z
      Waldemarem Bronowskim - pełnomocnikiem syndyka (a obecnie na stanowisku w
      komisji rewizyjnej OW Zrzeszenia Prawników Polskich, którego Dariusz Czajka
      jest prezesem) omawia w detalach warunki sprzedaży tak, aby tereny Mysiadła
      mogły być przejęte przez Auchan za 1/3 wartości.

Pełnomocnik syndyka Waldemar Bronowski następnie udziela wywiadów w prasie o
      braku zainteresowania inwestorów zakupem terenów Eko-Mysiadła, sugerując
      obniżenie ceny i wyrażając obawy, iż ze sprzedaży nie starczy na pokrycie
      wierzytelności. Tymczasem inna firma - poznański Selgros - nieustannie
      potwierdza gotowość sfinalizowania transakcji po cenie trzykrotnie wyższej od
      tej uzgadnianej przez syndyka z Auchan. Syndyk jednak nie jest zainteresowany
      tą transakcją i kontynuuje realizację planu z korupcyjnego spotkania z dyrekcją
      Auchan, a ostatecznie jak wynika z akt sprawy z przesłuchań w prokuraturze,
      Waldemar Bronowski w obecności syndyka występuje do Selgrosu z zapytaniem czy
      nie chcieliby zakupić teren Eko-Mysiadła ale od Auchan jako pośrednika...
    • jolcia.0 Re: Wielka wieś w środku miasta 11.03.05, 14:05
      znam ten teren właściwie od dziecka i włos mi się jeży co wy ludkowie tu
      piszecie!!!!!!!!!!!!!!Jaki teren po PGR-ze,???????? moja rodzina próbuje
      odzyskac wlasna ziemie od ponad 50 lat. Te grunty były zabrane ustawa
      uwlaszczeniowa. oprócz podatków za grunt mic nie mamy.!!!! obecnie niby ziemia
      jest nasza ale brak planów przestrzennego zagospodarowania i znowu wielkie
      g.............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka