przewodnik84 Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 01.02.05, 11:25 Kursy na przewodników miejskich po Warszawie organizują : -Biuro Podróży "Guide Service" przy Nowym Świecie ale nie polecam....dość słaby poziom i mała zdawalność. -Warszawski Oddział Przewodników PTTK w Al.Jerozolimskich 51/16.Kurs tam trwa 6 miesięcy i jest dość intensywny ale naprawdę polecam.(tel.628-29-40). Odpowiedz Link Zgłoś
04toudi Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 02.02.05, 09:25 a ja polecam kursy w Guid Servisie. Prowadzone przez super fachowców (wykłady z architektem Zielińskim, wycieczki z Andrzejem Kochanowskim). PTTK nie ma takiego personelu. Co do zdawalności można się sprzeczać, to zależy od ludzi, jeeli do kursu przystępują piloci wycieczek, dla których potrzebny jest tylko papierek (tak było przy ostatnim podejściu), którzy w dodatku uważają się za fachowców, którzy nie muszą sobie przyswoić tego przeogromnego materiału, to efekty są takie jakie są. Pozdrawiam (przewodnik po Guid Servisie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bellotti Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 02.02.05, 09:35 w pttk tez prowadzi zajecia p. zielinski a oprowadza p. kochanowski. tylko kurs trwa dluzej i stad popularnosc Guid Servisu wsrod ''wszystko wiedzacych'' pilotow potrzebujacych papierka Odpowiedz Link Zgłoś
04toudi Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 02.02.05, 14:54 nie wiedziałem, że mój idol, pan Andrzej Kochanowski prowadzi też wycieczki w PTTK. w Guide Service jest ok. 130 godzin kursu, nie mam pojęcia ile w PTTK. Wiem na pewno, że w PTTK bierze dużo więcej ludzi, więc wg mnie komfort kursu jest mniejszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jkrzysia Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 02.02.05, 18:04 Hej. jak widze Toudi buszuje tez po tym forum :-))) Drogi Toudi, kurs w GuideService trwa prawie 300 godzin i moim zdaniem ma wszytskie zalety o których wspomniałeś plus jedna super zalete: bardzo zgrana grupa kursantów + niezastąpiony pan Ryszard :-))) Do zobaczenia w piątek na zajęciach, swoja drogą nie wiedziałam, że mam w grupie na kursie jednego z moich ulubionych formumowiczów z gazety.pl :-))) Pozdrowienia dla Guide Servisowiczów :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bellotti Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 02.02.05, 19:40 cóż, w pttk jest niezastąpiony p. Michal i p. Karolina :))) zapewne jednak mniejsza grupa bardziej sprzyja integracji:) ale i tak na kursie w pttk jest ciekawie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
przewodniczka Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 14.06.05, 12:18 jkrzysia napisała: > Hej. > jak widze Toudi buszuje tez po tym forum :-))) Drogi Toudi, kurs w GuideService > > trwa prawie 300 godzin i moim zdaniem ma wszytskie zalety o których wspomniałeś > > plus jedna super zalete: bardzo zgrana grupa kursantów + niezastąpiony pan > Ryszard :-))) > Do zobaczenia w piątek na zajęciach, swoja drogą nie wiedziałam, że mam w > grupie na kursie jednego z moich ulubionych formumowiczów z gazety.pl :-))) > Pozdrowienia dla Guide Servisowiczów :-)) Niestety, niezastąpiony Pan Rysio - trudno w to uwierzyć - nie zorgaznizuje nam juz żadnego kursu. Część przewodników i przygotowujących się do tego wspaniałego, frapujacego zajęcia już o tym wie: Pan Rysio zmarł, pononała Go choroba... Dla mnie. warszawskiej przewodniczki od 16 lat - tyleż też zanłam Pana Rysia - wraz z Jego odejściem odchodzi niezapomniana, wspaniała epoka w warszawskim przewodnictwie. Pogrzeb Pana Rysia jest na Cmentarzu Bródzieńskim 16 czerwca, msza załobna w kościele murowanym o godz.12.30. przewodniczka Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnik84 Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 02.02.05, 09:40 Wykłady z architektury Warszawy na kursie PTTK (w 6 częściach) także prowadził Jarosław Zieliński a wycieczki praktyczne Andrzej Kochanowski.Ten drugi to wieloletni członek Warszawskiego Oddziału Przewodników PTTK,który wykłada już ponad 30 lat....a jak się nie mylę "Guide Service" ma zezwolenie na organizowanie kursu od 1997r. PS.Wybór należy do Ciebie na który kurs się zapiszesz ale zapewniam Cię,że PTTK ma tradycję w szkoleniu przewodników warszawskich sięgającą 1946r.Po ukończeniu kursu otrzymujesz też legitymację członowską PTTK i zniżki w obiektach PTTK- owskich. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 03.02.05, 01:16 A da się z tego wyżyć? Znaczy proszę tego pytania nie traktować wprost, tylko ewentualnie napisać, jak jest z pracą dla takich przewodników, ile można zarobić, skąd zlecenia itp. Z czystej ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnik84 Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 03.02.05, 09:52 Z przewodnictwa po Warszawie raczej wyżyć się nie da. Uważam,że jest to praca głównie dla pasjonatów i typowo sezonowa.O ile na wiosnę i latem możesz mieć mnóstwo zleceń to jesienią i zimą prawie wcale. Z pracą jest różnie.Jeśli ktoś fachowo i kompetentnie oprowadza po Warszawie to pracę będzie miał - dobrze jeśli jest to absolwent lub student np.historii sztuki lub historii (takie osoby są najbardziej cenione jako przewodnicy).A pozostali no cóż....Jeśli ktoś nagle postanowił sobie,że bedzie przewodnikiem a wcześniej nie interesował się historią i zabytkami Warszawy(mówiąc bardzo ogólnie varsavanistyką),nie zna dobrze topografii miasta i jedynym powodem zapisania się na kurs jest chęć zarobku to w wiekszości przypadków kończy się na niezdanym egzminie lub braku zleceń z biura.Dlatego dobrze jak kogoś interesuje Warszawa i ma już jakąś wiedzę na jej temat jeszcze przed rozpoczęciem kursu bo w 6 miesięcy trudno dobrze opanować taki ogrom materiału. Pracowadcą dla przewodników warszawskich są biura podróży a wśrod nich to największe i z tradycjami czyli Biuro Przewodnickie PTTK "Trakt". Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 03.02.05, 12:00 Dodaj jeszcze inne konieczne cechy przewodnika: żelazne zdrowie, stalowe nerwy i gumową cierpliwość :) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: chce zostac przewodnikiem po Warszawie..jak?? 03.02.05, 19:38 Nie pytałem dlatego, że chcę zarobić, tylko raczej dlatego, że swego czasu wydawało mi się, że to ciekawa praca i dobry pomysł na spożytkowanie własnej wiedzy o Warszawie i ogólnej sympatii do tego miasta. Nigdy tego pomysłu nie zrealizowałem, jeśli nie liczyć tego, że oprowadzałem po mieście wielu znajomych i zazwyczaj byli zadowoleni. Teraz też się do tego pomysłu nie przymierzam, ale skoro temat wypłynął to podpytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Chce zostac przewodnikiem - za ile? 03.02.05, 11:47 Skoro jesteśmy przy pieniądzach - ile kosztują poszczególne kursy? Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
bellotti Re: Chce zostac przewodnikiem - za ile? 03.02.05, 12:00 wszedzie jest podobnie - ok. 1200zl Odpowiedz Link Zgłoś
gwizzzdek Re: Chce zostac przewodnikiem - za ile? 03.02.05, 12:48 jest jeszcze jeden kurs, prowadząca osoba ma uprawnienia do jego prowadzenia, jest to kurs "bardzo" eksternistyczny :))) , ale kosztuje 800 zł Odpowiedz Link Zgłoś
04toudi Re: Chce zostac przewodnikiem - za ile? 04.02.05, 14:57 co w porównaniu z ilością godzin uważam za bardzo niewiele. To naprawdę fajny sposób na zdobycie wiedzy o Warszawie, no i na wypełnienie sobie skutcznie wszystkich weekendów w ciągu pół roku ;-)))). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gfedorynski Re: Chce zostac przewodnikiem - za ile? 07.02.05, 00:13 Dodajmy, że w tym roku w PTTK jest dodatkowy kurs wiosną (zwykle były tylko zimowe). Początek już w lutym. Odpowiedz Link Zgłoś
kama4000 Re: Chce zostac przewodnikiem - za ile? 12.04.05, 23:50 Witam wszystkich. Reprezentuję Biuro Podróży Guide Service. Z przyjemnością (i przyznaję z pewnym rozbawieniem) przeczytałam wszystkie opinie. Dla porządku informuję wszystkich, że Guide Service już od zeszłego roku robi 2 edycje kursu przewodnickiego - jesienną i wiosenną. W tym roku wiosenna też ruszyła (na początku marca), kurs obejmuje 250 godzin (czyli tyle ile przewiduje ustawa, a raczej przepisy wykonawcze) + dodatkowe wycieczki dla chętnych. Ponadto zapewniamy dodatkowe wstępy np. do Filtrów Warszawskich i Gazowni, czego nie robi żaden inny organizator. Kurs kosztuje 1200 zł (płatne w 3 ratach). Szczegółowe informacje na stronie www.guideservice.com.pl oraz na stronie Urzędu Wojewódzkiego (link z naszej strony). Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników i apeluję - ludzie zachowajcie zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś