Dodaj do ulubionych

Dwie kwestie do NPM1

07.03.05, 18:33
Przepychanki słowne mnie nie interesują, interesuje mnie tylko dyskusja
merytoryczna. Proszę mi powiedzieć:

1. Odnośnie "... tranzyt poprowadzić środkiem Bemowa"

Jaki tranzyt? Na jaką ilość pojazdów na dobę ten tranzyt jest szacowany i w
oparciu o jakie dane? Można prosić o źródła?

2. Odnośnie "... każde dziecko widzi, że wariant pod waszym domem jest dużo
lepszy niż przez wielką dzielnicę jaką jest Bemowo."

Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 13:16
      Jeżeli interesuje cię dyskusja merytoryczna to po co te wierszyki?

Rozczaruję cię nie chodzi o tranzyt ale o uciążliwość takiego rozwiązania dla
      wielkiej dzielnicy jaką niewątpliwie jest Bemowo.W tym wypadku powinno
      decydować dobro większości.A większośc to Bemowiacy i każde dziecko to widzi.

Bez względu na to czy będzie czy nie będzie tranzytu.Samochody osobowe rownież
      bywają uciążliwe.A mieszkańcy Bliznego i Grot jak chcą spokoju niech wyprowadzą
      się na wieś razem ze swoją perełką eko.bg
      • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 15:42
        Dodam jeszcze,że nasze stanowisko podyktowane jest tylko analogią do
        mieszkańców Wawra.Jakoś eko.bg, ani nikt inny nie protestuje przeciw
        poprowadzeniu POW przez Mazowiecki Park Krajobrazowy.Czyzby u nas nie było
        zwierzyny, dzików, ptaków, lasu, mokradeł?Dlaczego jak chce sie poprowadzić s-7
        przez lasy bemowskie,to krzyk,a jak przez lasy w Wawrze, to dobrze.Dlaczego jak
        eko.bg uzasadnia swoje stanowisko protestujacego przeciw S-7 względami
        ekologicznymi, to dobrze.A jak my mówimy to samo,to nazywa się nas
        oszołomami,czy kundelkami.Może zamiast budowac POW przez las w Wawrze, zbudowac
        ją lepiej przez środek Otwocka,ale w tunelu?
        Jaka to różnica?trasa w tunelu na Bemowie,czy trasa przez Otwock też w tunelu?

Róznica między nami,a eko.bg polega na tym,ze jemu chociaz dano możliwośc
        wypowiedzi.Z Grotami rozmawiano.U nas nikogo nie było.Dąbrowskiego widzimy
        tylko w tv.
        I na koniec najważniejsza kwestia.Po s-7 tranzyt byłby żaden.Po południowej
        obwodnicy poleci niemal cały ruch do Rosji.Zagwarantuje nam ktoś że nie?
        My bedziemy musieli to znosić.Czy ktos dziwi się,że jestesmy niezadowoleni i
        rozgoryczeni?
        Nam też mówiono wielokrotnie i też na tym forum,że powinniśmy wynieść się na
        wieś
        • eko.bg Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 19:11
          Statutowym celem Stowarzyszenia Eko-Blizne-Groty jest ochrona unikalnych
          zasobów Lasu Bemowskiego i rezerwatów "Łosiowe Błota" i Kalinowa Łaka".
          Nie jesteśmy dyżurnymi ekologami Kraju.
          Popieramy natomiast organizacje ekologiczne które w sensowny sposób dbają o
          środowisko np "CMOK".
          To że mogliśmy się wypowiedzieć to wyłącznie zasługa naszych działaczy i moja.
          U nas nie ma blokady informacji, tylko trzeba mieć sensowne argumenty.
          Co do osobistych wycieczek "nie_.." to Blizne jest własnie tą wsią gdzie się
          wynieśliśmy z Warszawy, aby mieszkać najbliżej tego niesamowitego miejsca jakim
          jest kompleks Lasu Bemowskiego (sprawdając uprzednio zatwierdzone plany rozwoju
          przestrzennego).
          Nie porównywałem was do kundelków w zwiazku z POW tylko z ordynarną napaścią na
          ludzi pisujacych na tym forum. Proszę więcej nie manipulować moimi
          wypowiedziami albo je dokładniej czytać.Proponuję też nie wylewać swoich żółci
          tylko z tego powodu że się wam nie udało.
          Nie uważam się za wroga Bemowa, przeciwnie, uwielbiam tę dzielnicę dla
          społeczeństwa której pracowałem prawie 15 lat. Jestem też dumny że nasza
          organizacja doprowadziła do zmiany nastawienia GDDKiA i wybrania opcji tunelu,
          o którym porzednio nie było mowy. Jesteśmy organizacją z którą GDDKiA się liczy
          i dopilnujemy aby ten tunel został zrealizowany.

• nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 19:25
            A może napisze Pan też coś na temat unikalności mokradeł aleksandrowskich,
            Jeziora Torfy i MPK w okolicach Wawra?
            Myślę,że troche przecenia Pan swój wpływ na decyzję Gddkia co do tunelu,bo oni
            słuchają tylko siebie.Bardziej wpływ na budowanie trasy w tunelu miały protesty
            bemowiaków,niż Pańskie. Ale skoro panu z tym jest lepiej.

Co do napaści,to bez przesady.To co siskomowcy wypisują na naszym forum ma się
            nijak do naszego tekstu.Pan Zerocin tez swego czasu wyraził bardzo negatywne
            opinie na temat naszej strony.Nikt go z tego powodu nie wyrzucał z
            forum.Wzięlismy natomiast sobie do serca jego zdanie i kilka rzeczy
            poprawiliśmy.Jak się ma natomiast strona Siskom do naszej?Dwie marne mapki z
            prasy i kolorystyka jak z horroru.A strona zapowiadana od samego początku
            Siskom.
            Trochę wstyd.
            Mam nadzieję,ze nikt mnie nie zabanuje teraz po tej opinii.
            • eko.bg Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 20:38
              Pisuję wyłącznie na tematy na których się znam.
              W Lesie Bemowskim znam prawie każde drzewo. Z Łosiami jestem zaprzyjaźniony, bo
              każdego roku podchodzą pod mój dom. Niestety w okolicach jez.Torfy i Wawra
              ostanim razem byłem kilkanaście lat temu i nie na wycieczce krajoznawczej.
              Ale z pewnością w tamtej okolicy mieszka kilku ludzi tak samo zakochanych w
              tamtych mokradłach jak ja w "Łosiowych Błotach". Niech założą Stowarzyszenie!

• zerocin Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 17:03
      Jeśli chodzi o dobro większości, to czyż nie powinno sie liczyć w tej materii
      zdanie wszystkich mieszkańców Warszawy? Czy Bemowianie są już takimi egoistami,
      że poza własnym podwórkiem niczego nie dostrzegają?

Jest ogromna różnica pomiędzy sytuacją na Bemowie a w Wawrze. W tym drugim trasa
      S2 przetnie Mazowiecki Park Krajobrazowy w miejscu "najwęższym", pasie
      szerokości ok. 2 km. Każde wyrzucenie trasy poza miasto aż po Górę Kalwarię
      spowodowałoby konieczność przebicia się przez MPK na szerokości od 14 do 30 km.
      Całkowite ominięcie MPK jest możliwe dopiero na wysokości Pilawy.

Akurat argumenty ekologiczne, na których opiera się eko.bg, nie są wcale
      najważniejsze. Najważniejszy argument ekologiczny podałem ja - to sprawa łąk
      przy Arkuszowej, które ktoś tak ładnie sobie przeciął trasą.
      Po pierwsze - obowiązujący plan zagospodarowania przewiduje tam zabudowę
      mieszkaniową. Oczywiście plan ten można zmienić, ale gdyby nie pewien szczegół,
      już dawno stałyby tam domy.
      Po drugie - ten szczegół to modraszek telejus, motyl zagrożony wymarciem, który
      ma tam siedlisko. Z podobnego powodu we Francji trzy lata temu wstrzymano budowę
      autostrady, o czym wspominałem tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=19414658&a=20899053
      Można oczywiście te łąki zaorać, spalić i zbudować tę trasę w proponowanym
      wariancie, ale proszę się nie łudzić, że Unia wspomoże taką inwestycję finansowo
      (piszę o tym, ponieważ jeden z Państwa argumentów jest taki, że Unia nie
      finansuje inwestycji, które budzą sprzeciw społeczny).
      Po trzecie - gdyby "siódemkę" poprowadzić w wariancie przez Groty, zupełnie
      traci sens budowa Mostu Północnego. Gwarantuję, że mieszkańcy rejonu Białołęki i
      Legionowa w zdecydowanej większości nie mają potrzeby podróżować na Jelonki, ale
      do centrum. Wybieraliby więc Wisłostradę. Tym samym korki z Modlińskiej tylko
      przeniosłyby się na Wybrzeże Gdyńskie.
      Po czwarte - gdyby tę trasę poprowadzić przez Groty, to jak wytłumaczycie
      Państwo mieszkańcom osiedla "Bemowo Park" i sąsiadującym z nimi, że kierujecie
      pod ich okna sumaryczny ruch z dwóch tras, z S8 plus S7? Czy to też w interesie
      Bemowian? A jeśli tak, to których? Czyż Państwo sami w ten sposób nie
      antagonizujecie siebie nawzajem?

Cóż, widocznie ja nie jestem "każde dziecko".

Co do tranzytu przez Warszawę, rozumiem, że chodzi o TIR-y, ja Państwu żadnych
      gwarancji nie dam. Ja tylko podpowiadam, że są dostępne środki techniczne
      pozwalające w pełni kontrolować ruch takich pojazdów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=20809733&a=20898802
      Reszta jest w Państwa rękach. Wymagać od tych, którym powierzacie władzę, by
      Polska jak najszybciej włączyła się do tego systemu.

Pozdrowionka.
      • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 17:37
        Z całym szacunkiem panie Zerocin,ale pan sam chyba nie wierzy w te bzdety,które
        wypisuje.W kraju w którym kilkanaście lat nie mozna było porozumieć się co do
        A1 i nie zbudowano ani kilometra trasy.W kraju w którym jak coś się buduje,to
        tylko ze względu na układy.W kraju w którym władza ma w d... obywateli.
        My powierzyliśmy władze komus,kto nam coś obiecał.I teraz własnie staramy się
        to egzekwować.Kaczyński szedł do wyborów z hasłem "NIE dla autostrady w
        Warszawie".Od razu napiszę,że wiem czym różni się autostrada od
        ekspresówki.Parametrami.Ruchem natomiast wcale.

Co do tras NS i s-7 i 8.Można było tak je od razu zaplanowć,by słuzyły
        warszawiakom a jednocześnie nie przechodziły przez osiedla.Albo nie budowac
        osiedli,albo nie budowac tras.
        Ma pan swoją odpowiedzialność władzy.

A do nas nikt nie przyszedł,nikt z nami nie rozmawiał.Wciska się nam POW pod
        nos całkowicie ignorując mieszkańców.Ja pogodziłam się z tym,że będe mieszkać
        50 m od trasy.Wkurza mnie natomiast arogancja urzędnicza.Nikt poza Siskom nie
        powiedział nam i nie zapewnił,że tranzyt nie pojedzie pod naszymi domami.
        A czym jest Siskom?Czy weźmie odpowiedzialnośc za swoje słowa,gdy ruskie tiry
        masowo przewalą się przez miasto?Kto nam zwróci za spadek wartości naszej ziemi
        i domów? Łatwo jest pisać,gdy sprawa nie tyczy pana osobiście.Łatwo jest
        udzielac dobrych rad anonimowo przez internet.A nam zgotowano taki los.
        Gdyby eko.bg mieszkał w Wawrze,ciekawe co by mówił.Że dziki wyginą.
        Zapraszam więc i pana i eko.bg i cały Siskom do przyjechania kiedyś do MPK w
        Wawrze, do zobaczenia okolic jeziora Torfy.Gwarantuję,że złagodnieje wasz
        radykalizm.
        • zerocin Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 17:41
          Po zapoznaniu się z Państwa odpowiedzią mogę tylko powiedzieć jedno...

Dziękuję, że przyznaliście mi Państwo rację.
          • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 18:31
            Przepraszam, a w czym przyznaliśmy panu rację?
            My wiemy,co nas czeka i szykujemy się na to.Nigdy jednak nie zaakceptujemy tego.
            Tym bardziej,że władza i całe Gddkia ma nas w zupełnym poważaniu.
            • zerocin Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 18:41
              nie_przez_miasto1 napisał:

> Przepraszam, a w czym przyznaliśmy panu rację?

Czy to naprawdę tak ciężko zrozumieć?

To zupełnie tak, jak z tym hasłem: "nie inżynierowie tylko idioci". Tego typu
              podejście wcale nie świadczy o inżynierach, ale o tych, którzy takie hasła układają.

Myślałem, że zechcecie się Państwo czegoś dowiedzieć, że może przyda się Wam
              trochę informacji i wiedzy, ale nie... Wy nie chcecie dyskutować. To wasze
              koniecznie musi być na wierzchu.

Niech więc tak będzie.
              • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 18:59
                Wiemy już wystarczająco dużo na temat nas interesujący.Nie potrzebujemy
                kolejnych zapewnień bez pokrycia co do tranzytu.Nie chcemy tłumaczenia czym
                różni się autostrada od obwodnicy.I nie pisalibysmy już tu więcej,gdyby pan nie
                zaadresował wątku do nas.Odpowiadamy więc tylko.Czy to źle?My nie chcemy wcale
                dyskutować.To wy jesteście najmądrzejsi i wszystko wiecie.Ciekawe tylko co by
                Pan mówił,gdyby trasa przeszła 50 m od Pana domu.O systemach satelitarnych dla
                tir?
                A Pana powyższy tekst świadczy,że chyba brakło Panu argumentów,bo znów
                najwyraźniej usiłuje nas Pan obrażac.

My nie pisujemy tu dla przyjemności.Ale dlatego,że Pan nas o coś pytał.Mamy
                prawo do wyrażania naszych opinii na tym forum,jak Państwo na naszym.Prosze
                poczytać posty zielonego Audytora u nas.U was za mniej radykalne stwierdzenia
                blokuje się nick, czy usuwa post.

Dziękuję.
                • zerocin Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 19:36
                  Ocenę naszego dialogu, kto tutaj kogo usiłował obrażać i komu zabrakło
                  argumentów pozostawiam czytającym.

Zastanawiające jest jednak stwierdzenie: "My nie pisujemy tu dla przyjemności"...
                  • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 08.03.05, 22:05
                    Chce Pan pytań? Obawiam się,że na pytania nasze nie będzie Pan umiał
                    odpowiedzieć. Nie przez miasto oznacza,że tranzyt nie przez miasto.
                    Jak do tej pory nikt nam nie umiał wyjasnić co z tym tranzytem po POW.
                    Na tym forum też czytam różne opinie.W zasadzie wszystko obraca się wokół
                    obiecanek.Tym czasem chodziliśmy na różne spotkania,w tym z posłem
                    Piechocińskim i informacje nam przekazywane były niepokojące.Mówiono nawet
                    wprost,że nie da się uniknąć tego,że tranzyt pojedzie POW.
                    A nam własnie chodzi o NIE przez miasto dla tranzytu. Po POW i po innych
                    trasach w Warzsawie w tym po s-7 i s-8.
                    Proszę zrozumieć,łatwiej byłoby nam przyjąc tą obwodnice,gdyby nam ktoś dał
                    gwarancję,że tranzytu rzeczywiście nie będzie.Może czas by Dąbrowski z
                    Kaczyńskim podpisali jakiś dokument wiążący,co do załatwienia sprawy tranzytu.
                    Obiecanki i tłumaczenia Siskom i Pana są dla nas mało wiarygodne.

Co Pan o tym sądzi?
                    • zerocin Re: Dwie kwestie do NPM1 10.03.05, 15:07
                      Co sądzę?

Przestałbym wreszcie ten tranzyt demonizować. Jeśli dzisiaj w kluczowym punkcie
                      drogi nr 50, czyli na moście w Górze Kalwarii, ruch wszystkich pojazdów obliczy
                      się na 12000-13000 (to jest prognoza z roku 2000, w bieżącym roku prowadzony
                      jest już nowy Generalny Pomiar Ruchu); jeśli dalej założyć, że ile? 60 % tego
                      ruchu to TIR-y i że wszystkie one wjadą do Warszawy na "dwójkę", to jaki to
                      będzie procent ruchu na trasie, której przepustowość oblicza się na 100000
                      tysięcy pojazdów na dobę? Toteż pierwsza rada: zachować spokój.

W sprawie zakazu poruszania się takich pojazdów po mieście nie jest potrzebne
                      żadne porozumienie GDDKiA i władz miasta. Pierwsza z tych instytucji nie
                      zarządza drogami w Warszawie, toteż na to, co się tu będzie działo, nie ma
                      wpływu. Potrzebna jest ogólnokrajowa decyzja w sprawie kontroli ruchu pojazdów
                      ciężarowych na terenie całego kraju, a ta - proszę mnie poprawić, jeśli się mylę
                      - leży w gestii rządu, czyli Ministra Infrastruktury. To jest właściwy adres.

Pozostaje wtedy kwestia ruchu lokalnego, czyli tych TIR-ów, dla których Warszawa
                      jest miejscem docelowym. I tutaj widzę pole do popisu dla władz samorządowych
                      stolicy, jak i sąsiadujących z nią gmin. Powinny one wspólnie, na obrzeżach
                      miasta, wybudować specjalne bazy logistyczne. To, co teraz napiszę, to jest moja
                      własna wizja. I tak:

KROK PIERWSZY - wprowadzenie specjalnych, obowiązkowych "zezwoleń" (piszę w
                      cudzysłowie, ponieważ nie wiem, jak inaczej nazwać taki dokument) na wjazd TIR-
                      ów do Warszawy. Krok ten wprowadzi zamieszanie wśród właścicieli firm
                      transportowych, dlatego "zezwolenia" te powinny być wydawane bezpłatnie. Celem
                      tego programu nie powinno być bowiem zbijanie kasy, ale zebranie dokładnych
                      informacji o tym, skąd TIR-y do stolicy przyjeżdżają, jakie ładunki przywożą i
                      w jakie dokładnie rejony miasta się kierują.
                      KROK DRUGI - w oparciu o uzyskane dane i w porozumieniu z podwarszawskimi
                      samorządami wstępne wytypowanie lokalizacji projektowanych baz.
                      KROK TRZECI - nawiązanie współpracy z największymi "odbiorcami" ruchu TIR-owego
                      w mieście. Poinformowanie ich, że w jakiejś perspektywie czasowej (pięciu lat?)
                      w stolicy wprowadzony zostanie całkowity zakaz ruchu takich pojazdów - zapewne
                      z wyjątkami w szczególnych sytuacjach. Niech mają czas na dostosowanie się do
                      nowych warunków.

Nie sądzę, by było to zbyt skomplikowane. Większych przeszkód spodziewałbym się
                      podczas organizacji samych baz, jakiego typu miałyby być to przedsiębiorstwa i
                      w jaki sposób sfinansować ich budowę.

> My powierzyliśmy władze komus,kto nam coś obiecał.I teraz własnie staramy się
                      > to egzekwować.Kaczyński szedł do wyborów z hasłem "NIE dla autostrady w
                      > Warszawie".

Nie. Powierzyliście władzę komuś, kto nie mówił prawdy. Mówił tylko to, co
                      chcieliście Państwo usłyszeć.

> Chce Pan pytań? Obawiam się,że na pytania nasze nie będzie Pan umiał
                      > odpowiedzieć.

(...)

> Wiemy już wystarczająco dużo na temat nas interesujący.Nie potrzebujemy
                      > kolejnych zapewnień bez pokrycia co do tranzytu.Nie chcemy tłumaczenia czym
                      > różni się autostrada od obwodnicy. (...) My nie chcemy wcale dyskutować.

Różnimy się bardzo. I to już nie tylko jest różnica w naszych stanowiskach wobec
                      omawianych tutaj kwestii. My jesteśmy zupełnie innymi ludźmi. Jego czegoś
                      takiego, jak wyżej, nigdy bym nie napisał ani o sobie, ani o adwersarzach.
                      Wiedzy, rzetelnej wiedzy, nigdy dość.

Widzę, że otworzyliście Państwo osobny wątek. Ustosunkuję się do wypowiedzi p.
                      Lipki. Tutaj tylko zwrócę uwagę na inną rzecz.

> Kto nam zwróci za spadek wartości naszej ziemi i domów? Łatwo jest pisać, gdy
                      > sprawa nie tyczy pana osobiście. (...) Ciekawe tylko co by Pan mówił, gdyby
                      > trasa przeszła 50 m od Pana domu.

Po pierwsze - nic Pan (Pani?) o mnie nie wie, proszę więc nie wyciągać
                      pochopnych wniosków. Może się Pan (Pani?) mocno zdziwić.

Po drugie - zbyt osobisty stosunek do sprawy zaciemnia jej obraz, ginie
                      obiektywizm. To dlatego - proszę mi wybaczyć przejaskrawione porównanie -
                      zabójcy sądzeni są przez niezawisłą instytucję, a nie przez rodziny ofiar.

Po trzecie - Pana (Pani?) sytuacja i tak jest o niebo lepsza, niż np.
                      mieszkańców Siekierek, którym przez pół wieku na swoich posesjach nie pozwalano
                      na nic, na żadne budowy, remonty, naprawy... I to wcale nie z powodu jakiejś trasy.

To właśnie przez zbyt osobisty stosunek do tematu jesteście Państwo jeszcze
                      mniej wiarygodni, niż SISKOM. Więtrząc wszędzie układy i spiski nawet Państwo
                      nie zauważacie, że uderza to również w Was, bowiem SISKOM, eurokom czy inny
                      telekom ma wtedy pełne prawo zapytać, elementem jakiego układu sami jesteście? O
                      nic Państwa nie podejrzewam, sam jestem osobą prywatną. Po prostu czytam i
                      wyciągam wnioski. I staram się Panu (Pani?) pokazać absurd takiego myślenia.

> Prosze poczytać posty zielonego Audytora u nas.U was za mniej radykalne
                      > stwierdzenia blokuje się nick, czy usuwa post.

I może dlatego na tamtym forum jest taki mały ruch? Miejsc w sieci, gdzie roi
                      się od "łaciny" i obrażania innych jest pełno. Takich miejsc unikam.
                      • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 11.03.05, 00:21
                        Ciekawe stwierdzenie,Panie Zerocin że jesteśmy jeszcze mniej wiarygodni niz
                        Siskom.Czyli Siskom jest niewiarygodny.Dziękujemy za to stwierdzenie,bardzo
                        nas ono pocieszylo i dało wiele do myślenia.
                        Co do ruchu tranzytowego,to każdy przyzna,ze lepiej by go nie było.
                        Pozbądźmy się 13% ogólnego ruchu z POW (13000 to 13% ze 100000).To wiele i nam
                        o to chodzi.Przy czym jeden tir pali i halasuje jak kilkanaście samochodów.
                        Czyli te 13% to faktyczne zmniejszenie emisji halasu i spalin o połowę.
                        To wystarczający powód,by o to walczyć.
                        Nie wiemy kto i co ma nam zagwarantowac.Nikt jednak się do takich gwarancji nie
                        pali,a co Pan pisze o tych trzech krokach,to jedynie zbiór panskich
                        poboznych życzeń.Jakoś nikt odpowiedzialny za polityke transportową nie czyni
                        żadnych kroków w tym kierunku,by niewprowadzać tir do Warszawy.A nawet wręcz
                        powszechnie mówi sie i czyta wypowiedzi np Dąbrowskiego,że trasy beda nie tylko
                        dla tranzytu tir.Podkreslam - NIE TYLKO.A wiec jednak tranzyt chce się wpuścić
                        na warszawskie trasy.Dlatego będziemy protestowac przeciw ich budowie.

Co do zdobywania wiedzy,to owszem,nigdy dosyć.Czy ma Pan jakąś wiedze na temat
                        ochrony środowiska?Myślę,ze my wiemy więcej o POW i innych trasach,niz Pan o
                        przyrodzie.Ale bez obaw,nikt nie będzie na tym forum robił wykładów z ekologii.

Wyborów dokonujemy według posiadanej wiedzy na czas wyborów.Pan tez moze
                        popierajac budowę tras w Warszawie słyszy tylko to,co mu pasuje i to co chce
                        usłyszeć.Czy uważa Pan,że Dąbrowski nie leje wody?Nie mówi tego,co ludzie
                        chca usłyszeć?Może przekona się Pan o tym dopiero za kilka lat.
                        Kaczyński nas oszukal i tyle.Pana nikt nigdy nie oszukał?

W zasadzie nie odpowiedział nam Pan na pytanie.
                        Jakie są gwarancje,że tranzyt nie wjedzie do Warszawy? I nie odpowie Pan.Bo
                        musiałby Pan w zasadzie mówić nam to,co chcemy usłyszeć.A Pan sam nie wie.
                        Albo tylko słyszy to,co panu mówią,a mówią to co Pan chce usłyszeć.
                        Piszemy o tranzycie,by zrozumiał Pan i cały Siskom,jaki jest cel naszego
                        protestu.Nie jesteśmy oszołomami i nie chcemy blokowac rozwoju Warszawy.
                        Chcemy już teraz jasnych deklaracji i gwarancji,że na POW nie będzie tranzytu
                        do Rosji.Czy to tak wiele?
                        My tracimy wiecej.
                        Póki nie będzie takich deklaracji wysokich rangą urzedników,będziemy protestowac
                        i zrobimy wszystko,by budowa wgóle nie doszła do skutku.Trzymamy z opluwaną
                        przez Siskom Cesarską.Ale faktem jest,że nie przyszedł do nas nikt z Gddkia,ani
                        nikt z Siskom.A Cesarska przyszła i wyciągnęła do nas pomocną dłoń.
                        • yasioo7 Re: Dwie kwestie do NPM1 11.03.05, 11:18
                          Przepraszam, ze sie wtrace. Zerocin napisal, ze na DK50 jest 12 - 13 tys. P/d i
                          zalozyl, ze 60% z tego to TIRy. Prosta matematyka wskazuje, ze 7,2 - 7,8 tys.
                          P/d to TIRy. Zalozyl tez, ze wszystkie te TIRy przeniasa sie na POW.
                          Przeliczajac to przez 100 tys. P/d sredniego natezenia ruchu na POW dostajemy
                          okolo 7 - 8% TIRow tranzytowych. Uwazam, ze Zerocin podal, nazwijmy to
                          posepnie "czarny scenariusz" i zalozyl wartosci nawet 2 razy za duze.
                          Napomkne tez jeszcze o kilku faktach. Oferowalismy pomoc i wspolprace SSZ-S i
                          niejakiej pani Szulc, proponowalismy spotkanie pani Cesarskiej i SEU.
                          Wymienialismy sie tez projektami alternatywnego przebiegu POW z organizacjami
                          dzialajacymi w Wawrze i prowadzilismy z nimi korespondencje mailowa. Kazdy, kto
                          wyrazil chcec wspolpracy lub chociazby wymiany informacji nigdy nie pozostal
                          bez odpowiedzi. Jest to generalna zasada, ktora sie kierujemy i dzieki temu
                          nawiazalismy wspolprace z kilkoma naprawde sensownymi organizacjami
                          ekologicznymi.
                          • nie_przez_miasto1 Re: Dwie kwestie do NPM1 11.03.05, 16:30
                            Dane które podajecie pochodza z 2000 roku.Prognoza na 2005 jest taka,że ruch
                            zwiększy się o 25% w stosunku do tych liczb.Jak zbudują POW,to będzie 2010-
                            13,czyli ruch może znów zwiększyć się o 25% w stosunku do 2005.Czemu nie
                            opieracie się na prawdziwych aktualnych danych?
                            Jak wylicza Yasiu z danych za 2000 rok,ruch tranzytowy po POW może wynieśc 7%.
                            Ile wyniesie po oddaniu POW do użytku? 14-15%? Zakładając nawet,że tir pali
                            tyle,co 7 samochodów,to mamy 100% więcej spalin na POW.Pamiętajmy też,ze tiry
                            są w większości wyposażoen w diesle,a więc bardzo szkodliwe silniki.
                            Co do współpracy,to możemy mówic tylko za siebie.Poradziliśmy sobie sami.Wśród
                            nas też są drogowcy i to zajmujący poważne stanowiska.Jak choćby Jerzyli.
                            Nic nam nie wiadomo,o jakiejkolwiek próbie współpracy Siskom z Danutą
                            Cesarską,czy Załuskami.Od miesięcy obserwujemy to forum i nigdy nie było z
                            waszej strony choć cienia woli do współpracy z seu. Może nas oświecicie o
                            jakiej współpracy piszecie.
                            • mru-mru1 Re: Dwie kwestie do NPM1 11.03.05, 22:57
                              nie_przez_miasto1 napisał:

> Co do współpracy,to możemy mówic tylko za siebie.Poradziliśmy sobie sami.
                              Nie tyczy sie to Rospudy i dzikiegowschodu. wciaz liczymy na pomoc Yasioo

• zebonka5 Do Yasiaa 12.03.05, 09:05
                            Drogi Yasiuu!

Bardzo dziękujemy za chęć współpracy a przede wszystkim dziękujemy za Twoją
                            gotowośc do pomocy w sprawie ROSPUDY.
        • jaa_ga Re: 1 kwestia do NPM1 08.03.05, 18:05
          Argumenty "ekologiczne" w twoim wydaniu wydają się być co najmniej śmieszne:
          razem z Ekostradą proponujecie w wariancie podmiejskim przecięcie MPK na długości
          16! (słownie:SZESNASTU km!) i to jest wg was alternatywa dla projektu rządowego,
          który zakłada TYLKO 4km, w tym 2km na estakadach, do tego, jak już napisał
          Zerocin, w NAJWĘŻSZYM miejscu MPK! Stonuj więc...
          PS. Zerocin napisałam z dużej litery z uwagi na mój osobisty podziw i wielki
          szacunek dla rzetelności tego człowieka.
          Chappeau bas, Zerocin :-)
          jaa_ga
          • nie_przez_miasto1 Re: 1 kwestia do NPM1 08.03.05, 18:48
            Pani Jaa_go.Nikt z nas nigdy nie chciał prowadzenia autostrad przez Całowanie.
            Projekt o którym pani wspomina,traktujmy jako przykład możliwych rozwiazań.Nie
            jest to projekt,tylko koncepcja.Koncepcje mają to do siebie,że można a nawet
            należy je modyfikować.Nie jesteśmy projektantami drogowymi.A jedynie zwykłymi
            mieszkancami domów w okolicach leśnych, cichych i spokojnych,którym grozi
            poprowadzenie obwodnicy niemal pod oknami.Czy ktokolwiek z panstwa skakał by z
            tego powodu z radości?Czy myśli Pani, że eko.bg ... no dobra - Eko.Bg
            protestował przeciw s-7 dla łosi,czy dla siebie.Jakby mieszkał w Wawrze, nazwał
            by siebie Szalony Dzik.Argumenty ekologiczne wielu to zwykła przykrywka.

Nie mamy nic do Pana Eko.Bg.Ale to on naskoczył i nazwał nas kundlami.My tylko
            wyraziliśmy opinię o państwa stronie.I to całkowicie zgodną z innymi opiniami.
            Może zrobiliśmy to zbyt ironicznie.Chodzilo nam jednak o fakt,że wszyscy
            czekamy od tygodni na tak głośno reklamowana stronę i na zobaczenie tych
            opracowań Setec.A tu nie zmienia się nic od miesięcy.Nie zasłuzyliśmy na
            nazywanie nas kundlami.Nie piliśmy do Pana Eko.Bg,wiec czemu on się wplątał.Czy
            to jakiś adwokat Siskom?
            • eko.bg Re: 1 kwestia do NPM1 08.03.05, 20:59
              Jeszce raz powtarzam co napisałem w tamtej dyskusji - odpowiedziałem bo w
              drwinie posłużono się sformuowaniami z mojego postu (można przeczytać w wątku
              UWAGA!CHCĄ NAS ZROBIĆ W ŁOSIA)na temat tej strony INERNETOWEJ. Wyraziłem też
              oburzenie na wtrącanie się w nie swoje sprawy. Gdybym był zatrudniony jako
              adwokat, pisałbym że jest to strona przecudnej urody.
        • eko.bg NIE = CHŁOPIEC CZY DZIEWCZYNKA? 08.03.05, 21:26
          Pytanie: z kim dyskutujemy? oto cytat nie_przez_miasto1 z Re.strona internetowa:
          "Wiem, że to jest wątek o stronie internetowej
          którą pozwoliłem sobie skomentować."
          A powyżej w wątku na który odpowiadam:
          "Ja POGODZIŁAM się z tym,że będę mieszkać..."
          Ki diabeł?
          • nie_przez_miasto1 Re: NIE = CHŁOPIEC CZY DZIEWCZYNKA? 08.03.05, 21:48
            Pod tym nickiem pisuje kilka osób (a raczej pod nickiem nie_przez_miasto), ale tu pisała dziewczynka, która nieraz robi literówki.
            Panie Eko.bg.
            Myślę, że czas coś sobie wyjaśnić. Zbyt dużo padło ostrych słów.
            Proponuję wystosowac wobec siebie oficjalne przeprosiny. Kto zacznie?
            Dziewczynka chyba nie.
            • nie_przez_miasto1 Panie Eko.bg 08.03.05, 22:14
              W innym watku pisał Pan,ze tez jest przeciw autostradom w mieście.
              Chętnie poznam Pańskie zdanie co do przedłużenia A2 przez trasę ekspresową
              przez południe Warsawy. Jakie ma Pan zdanie na ten temat?Czy sama zmiana nazwy
              z A na S,to już wystarczy,by prowadzić trasę wśród osiedli mieszkaniowych?
              Czy popiera Pan i panskie stowarzyszenie projekt obwodnic w mieście lansowany
              przez Gddkia i Siskom? Jestem bardzo ciekawa Panskiej odpowiedzi.
              • eko.bg Re: Panie Eko.bg 08.03.05, 23:08
                1. Jeżeli bardzo dopiekły moje teksty to przepraszam, choć chciałbym wiedzieć
                kogo. Dzisiejsze wypowiedzi "nie_" są w porządku (dziewczynka?) inne porzednie
                były napastliwe a tego nie lubię (bez względu czy chodzi o mnie czy o kogo innego).
                Byłoby lepiej abyście się wyróżniali, bo wg.mnie jest to nieuczciwe, że piszę do
                kogoś a odpisuje ktoś inny, kto nie bardzo wie co poprzednio pisałem.
                2. Jestem przeciw autostradom przez miasto (autostrady powinny tylko zbliżać się
                do miasta i biec wokół) - z miastem powinny łączyć się za pośrednictwem sieci
                łączących dróg ekspresowych, które spełniać będą także rolę szybkiego
                przemieszczania się wewnątrz aglomeracji (węzły dzielnicowe). Wiem co piszę, od
                15 r.ż jeżdżę samochodem (kiedyś była taka możliwość) - od wielu lat
                b.intensywnie. Zwiedziłem praktycznie cały nasz kontynent i wiem jakie są
                rozwiązania drogowe na świecie.
                Oglądając takie kraje jak Szwajcaria czy Luxemburg zawsze fascynowało mnie
                podejście do ekologii w drogownictwie. I to mam nadzieję zawita też w Polsce.
                • nie_przez_miasto1 Re: Panie Eko.bg 08.03.05, 23:55
                  1.Słyszał Pan o trudnych dniach?
                  My też współpracujemy z CMOK i też ich cenimy mamy węc wspólnych znajomych.
                  mnie bardzo zdenerwował tekst o kundelkach i nieco mnie poniosło.
                  Przyjmuję przeprosiny i przekazuję swoje.
                  2.Odpowiada Pan ogólnikowo.
                  Wolałabym gdyby odniósł Pan to do samej Warszawy.Jak powinno być to realizowane
                  w Warszawie?Proszę o wiecej konkretów.Czy propozycja Gddkia jest do
                  zaakceptowania?Jeśli nie to co?
                  • eko.bg Re: Panie Eko.bg 09.03.05, 00:49
                    Moje zdanie tu nic nie zmieni, szczególnie po ostatnich doniesieniach prasowych.
                    A więc - gdybym to ja rzadził, tzw. duza obwodnica (Sochaczew,Góra Kalwaria
                    itd)powinna być przerobiona na autostradę.
                    Pozostałe planowane przez GDDKiA tzw trasy podane np. a dzisiejszym Ż.W - TAK,
                    jako drogi rozprowadzające o czym pisałem uprzednio. Abstrachując od obecnej
                    sytuacji taki układ tras wewnątrz aglomeracji (połączenie dzielnic) jest
                    przejrzysty.
                    Oczywiście wg. mnie powinno się zmienić pewne koncepcje na Bemowie
                    (gł.odsunięcie gen.Maczka od zabudowy mieszkalnej na środek lotniska i inne
                    połączenie z Kaliskiego aby ocalić zabytkowe Boernerowo).Tylko te szczegóły mogę
                    dokładnie podać bo znam je z autopsji.
                    Co do przebiegu POW podoba mi się koncepcja tunelu, co do innych - nie znam -
                    nie wypowiadam się.W sprawie Całowania jestem takiego samego zdania jak CMOK.
                    Propozycje GDDKiA są jak sądzę na miarę czasów i funduszy.
                    Obudzili się z ręką w nocniku i muszą natychmiast coś zrobić bo Warszawa
                    rozrasta się w niesamowitym tempie i za chwilę będzie paraliż drogowy.
                    Pomysł że autostrada przechodzi w ekspresówkę jest do dupy, ale w tej chwili nie
                    ma innego.Sadzę, a raczej mam nadzieję, że jest to rozwiązanie chwilowe i jak
                    tylko Polska wyjdzie z zapaści(gorzej już być nie może!)powstaną autostrady o
                    których pisałem wcześniej i ekspresówki będą spełniały wyłącznie rolę
                    aglomeracyjną i wyprowadzającą ruch z W-wy do dużej obwodnicy autostradowej.
                    Jest tylko jeden problem - TIRY zaopatrujące olbrzymie centra handlowych które
                    jakiś kretyn (duże zespoły kretynów)pozwolił zlokalizować w Warszawie. Na całym
                    świecie takie centra są przy autostradach na granicy miast (tak jak u nas w
                    Jankach).
                    W związku z tym nie mogę jednoznacznie opowiedzieć się po żadnej ze stron ale
                    staram się zrozumieć wszystkich.Co do tunelu na Bemowie to proszę prześledzić
                    nasze posty "Łosiowe" i dokumentację na naszej stronie
                    www.eko-bg.waw.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka