Gość: X Re: HABEMUS PAPAM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.05, 18:50 No i co teraz powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM 19.04.05, 18:50 Benedykt XVI Kardynał Joseph Ratzinger uważany jest za twardego konserwatystę. Uważa się, iż gdyby na konklawe został wybrany papieżem, kontynuowałby politykę Jana Pawła II w kwestiach dotyczących ekumenizmu, seksualności czy bioetyki. Urodził się 16 kwietnia 1927 roku w Marktl am Inn (Niemcy). W 1944 roku został wcielony do Wermachtu, a w 1945 internowany w obozie dla jeńców wojennych. Do seminarium monachijskiego wstąpił po zwolnieniu z obozu. 29 czerwca 1951 roku otrzymał święcenia kapłańskie. Studiował filozofię i teologię na Uniwersytecie Monachijskim, w 1953 roku obronił pracę doktorską, a w 1957 zdobył habilitację. W marcu 1977 roku został arcybiskupem Monachium i Freisingu, a w czerwcu tego roku papież Paweł VI mianował go kardynałem. 25 listopada 1981 roku z rąk Jana Pawła II otrzymał nominację na prefekta Kongregacji ds. Nauki Wiary. W 2002 roku został wybrany dziekanem Kolegium Kardynalskiego. Nazywany „pancernym kardynałem" Ratzinger stanowczo potępia aktywny homoseksualizm i małżeństwa homoseksualne. W latach dziewięćdziesiątych wywierał presję na teologach, głównie z Azji, przeciwstawiając się głoszonym przez nich poglądom, że religie niechrześcijańskie są częścią boskiego planu wobec ludzkości. Jego wojownicza natura ujawniła się w 2000 roku, kiedy to był jednym z głownych autorów dokumentu Dominus Iesus, który wskazywał na pełnię prawdy w Kościele rzymsko- katolickim i piętnował inne wyznania jako ułomne, nieprawdziwe. Niektórzy uważają iż "Dominus Iesus" doprowadził samym do zahamowania dialogu ekumenicznego. Anglikanie i Luteranie byli zszokowani taką postawą Ratzingera. Tym bardziej, że nazwał ich protesty „absurdem". Kardynał Ratzinger jest również zwolennikiem centralizacji Kościoła. za: www.kosciol.pl/content/article/20050414173100363.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habemus Re: HABEMUS PAPAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:06 Co robił papież w czasie wojny????? Do jakich organizacji należał??????? Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM 19.04.05, 20:15 A widzialeś "Der Untergang" czy tak sobie imaginujesz in spe? Odpowiedz Link Zgłoś
aniela Re: HABEMUS PAPAM 19.04.05, 20:17 ja w wieku 12 lat nalezalam do zuchow. zastzregam, nie bede sie nikomu z tego tlumaczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: HABEMUS - co do okresu NS: 19.04.05, 23:50 Wiym, bo oglondom niem. media: W wieku 17 lat zostal Flakhelfer, czyli pomocnikiem dziala przeciwlotniczego, jak wielu chlopcow, pod koniec wojny. Bo mezczyzn w domu juz prawie nie bylo, a naloty/bombardowania byly prawie codziennoscia. Nie wiem, czy strzelal. Prawdopodobnie nosil skrzynki z amunicja, rozkazy lub obslugiwal refrektor (to ostatnie raczej nie, bo szczegolne szkolenie). A w jakich organizacjach byl ? Przypuszczalnie w HJ (Hitlerjugend), jak wtedy chyba prawie kazdy `mlodociany` (kazdy zywy - kto nie chcial wstapic, jak np.konsekwentni Swiadkowie Jehowy, Chrzescijanie itp. dlugo nie pozyli lub sie swym zyciem juz nie cieszyli). To prawda, ze czlonkowie Hitlerjugend (w Polsce z bardzo negatywna konotacja, chocby z powodu "Hitler" w nazwie) nieraz robili b.brzydkie rzeczy jak np. denuncjacje, udzial w pogromach (np. "noc krysztalowa"), akcjach dyskryminacyjnych bojkotowych, pomoc przy egzekucjach (to akurat glownie na koniec wojny, na Niemcach-"tchorzach"/-"zdrajcach"/-"szpiegach" itp.), a praktycznie zawsze byli "integralna czescia" propagandy (motto typu "mlodziez przyszloscia narodu"), ale - NIE CHCAC WYBIELAC calej HJ - cza uwzglednic m.in., ze: - organizacja obejmowala obow. cala meska mlodziez (dla dziewczyn byly inne) - w drugiej polowie wojny nikt nie mogl sie wymigac - im pozniej i mlodszy, tym raczej raczej mniej "swinstw" - wewnatrzniem.perspektywe patryjotyzmu i obrony kraju - duza czesc HJ nigdy nie zrobila nic, byla tylko na papierze i na apelach. Albo, jak moj 15letni Ojciec, zbierala na ulicach do skarbonek, muzykowala, a na koniec kisila ogorki/kapuste i sortowala/rozdawala cieple ubrania dla/wsrod ludnosci. Styknie ? A czas i biografie pokaza, czy "cos tam bylo". Ale mysle, ze raczej nie. To by juz ktos wyszperal. No a Watykan tez ma naukowcow/politykow/strategow. Pozdrowienia z Gornego Slonska amoremio PS: Ogolnie jest mi, jak na papieza, troche za "suchym" urzednikiem. JPII, to byl Papiez i Czlowiek i "Superfacet". No, ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx HABEMUS PAPAM-alarm na forum IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 20:29 sebpl sie dorwal do slownika zwrotow lacinskich on line jak dziecko,jak dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 19.04.05, 20:30 A kixx nie wie o co chodzi. Lupum auribus tenere? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 20:36 przeceniasz sie ale do tego zdazyles juz wszystkich na tym forum przyzwyczaic Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 19.04.05, 20:39 Viputeria stultorum laus est! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 20:45 BUHA HABUHAHA BUHA HA wiesz sebpl,odkad czytam to forum to nie bylo tu wiekszego bufona niz ty dam ci spokoj,bo jak bede dluzej probowal czytac to co piszesz to umre ze smiechu albo co gorsza zbierze mi sie na wymioty,a nie lubie twojego posmaku w ustach Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 19.04.05, 20:48 A jak jest bufon po łacinie, mędrzce! Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 19.04.05, 20:51 > A jak jest bufon po łacinie, mędrzce! Albo tak byś zrozumiał: ...,najmądrzejszy na tym Forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 20:57 kazdy znajacy jezyk polski przy tym slowie w twojej wersji mialby klopoty wykaze sie dobra wola i przyjme wersje,ze to byla literowka dobranoc mędrcze Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 19.04.05, 20:59 Latina, in latino scribe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 19.04.05, 23:54 " Lingua latina mater studiorum. " Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Pax inter christianos!!! 20.04.05, 08:16 Czyli po ludzku: dajcie se siana :) Mamy nowego papieża, który najprawdopodobniej będzie kontynuatorem polityki poprzednika. Tylko (z pełnym szacunkiem) czy nie za bardzo posunięty w latach? Czy będzie miał dość sił? Niemcy (a przynajmniej Bawarczycy) czują teraz to, co my 27 lat temu. Cieszmy się z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Benedykt XVI 20.04.05, 14:05 Chyba polubiłam Nowego Papieża, bo wydaje się być miły, spokojny, wrażliwy i nieśmiały (tak jak ja), kocha ludzi, rośliny i zwierzęta (tak jak ja), jest błyskotliwy, oczytany i mądry (tak jak ja), zna 10 języków (to nie ja - bo nie znam łaciny, którą tak łatwo się pos- ługujecie), lubi podróże, naleśniki i ... życie (tak jak ja). Non scholae, sed vitae discimus! Odpowiedz Link Zgłoś
srodkowy_palecc Re: HABEMUS PAPAM-alarm na forum 20.04.05, 14:33 widzę że seba znowu się popisuje... :) jest w tym dobry lubię gościa za to śmiesznie czasem jest :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=20575958&a=20771139 Odpowiedz Link Zgłoś