Dodaj do ulubionych

Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzedaż...

29.07.05, 07:35
No na kolana padłem.
Automat biletowy!
Jeden!
Nawet resztę ma wydawac!!!
Miód, cód, malina, bajery, rowery!!!
Dzięki temu wszechświatowemu wynalzkowi w dziedzine kolejnictwa nasze PKP
trafiły do awangardy światowej braci kolejowej!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: CM Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 29.07.05, 08:11
      Całkowicie podzielam opinię przedmówcy! Automat naprawdę świetny, aż chyba dziś
      specjalnie wybiorę się na Centralny coby mu się przyjrzeć! Brawo dla PKP!
      Pomysł kapitalny!
    • pan_pndzelek Dezecie!!!! 29.07.05, 08:15
      d.z napisał:
      > Miód, cód, malina, bajery, rowery!!!

Dezecie!!!! Co za błąd! Powinno być wszak: Miud, cód, malina, bajery, rowery...
    • cassani Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 29.07.05, 08:48
      Mi kiedys na Centralnym tez stanął.
      ale to chyba nie na temat.
      • pan_pndzelek Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 29.07.05, 08:51
        To zupełnie jak Zychowi w sejmiku...
        • cassani Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 29.07.05, 09:02
          no nie do końca. Zychowi stanął oralnie :)
          • cassani Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 29.07.05, 09:02
            a mi namacalnie.
            • pan_pndzelek Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 29.07.05, 09:09
              Stanął namacalnie z powodów optycznych - na widok, czy mentalnych - na myśl?
              • cassani Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 29.07.05, 09:24
                chyba z mieszanych. rozprostawszy kości po podróży postanowiłem rozprostować
                wszystko.
    • wolnyczlowiek1 tez mi sensacja !!! 29.07.05, 16:45
      Takie automaty na Zachodzie sa od lat. Dzieki temu mozna oszczedzic na
      przeroscie zatrudnienia w PKP. Wczoraj tego doswiadczylem. W biurze Intercity
      przy Grojeckiej bylo 5 pracownikow w okienkach ale tylko jeden sprzedawal
      bilety. Bylem trzeci w kolejce i stalem 55 minut. Wezwana przez kolejkowiczow
      kierowniczka placowki wzruszyla ramionami, powiedziala ze ani ona ani pozostale
      pracownice w okienkach nie potrafia sprzedawac biletow i nie zasiada w kasie.
      Nastepnie odeslala nas stojacych do kas na Centralnym.
      Czulem sie jak w filmie Bareji. Ciekam jestem za co bierze pieniadze ta paniusia
      kierowniczka i pozostale biuralistki, ktore siedzialy z nosami wlepionymi w
      lekture branzowa i mialy w nosie tlum stojacy do jednej czynnej kasy. Precz z
      PKP !!!
      • vampi_r Automat - kilka sprostować do artykułu 29.07.05, 20:02
        To nie jest pierwszy automat do sprzedaży biletów w Polsce.
        Od kilku miesięcy automaty do biletów jeżdżą w poznańskich szynobusach.
        Natomiast jest to pierwszy automat do wszelakiej rezerwacji miejsc online.
        Można płacić bilonem, banknotami, kartą płatniczą. Rzeczywiście wydaje resztę. Sprawdza też prawdziwość banknotów i... guzików zamiast monet.

Kolejne sprostowanie:
        InterCity nie zamówiło tej maszyny. Po prostu została skonstruowana przez informatyków z KZŁ Bydgoszcz na własne ryzyko i jako gotowy produkt zaprezentowana w kwietniu br. przedstawicielom PKP IC, a tym było głupio nie przyjąc takiego prezentu. IC nawet się nie śniło, by coś takiego zamówić w firmie kolejowej. Oni preferują zupełnie inną mocno lobbującą na PKP firmę, która raz za razem daje d.... (o czym później w odniesieniu do tekstu jednego z internautów).

Automat jest niezwykle prosty w obsłudze i nawet mnie udało się kupić w nim bilet i miejscówkę. Czyli nawet kompletny kretyn se poradzi z obsługą.

Ale uwaga: automat nie ma jeszcze wielu relacji. Pełny zestaw połączeń uzyska dopiero w poniedziałek. Proszę więc o odrobinę wyrozumiałości.

Wkrótce ruszy rezerwacja miejsc i sprzedaż biletów przez internet.
        Jak tylko uporamy się z kolejnymi wymysłami IC, by do serwera mającego obsługiwac kilkaset transakcji na minutę podłączyć drukarkę fiskalną
        mogącą wydrukowac ledwie 6 paragonów na minutę. IC chce sfiskalizować transakcje internetowe online :-D
        Ludzie!!!!

wolnyczlowiek1 napisał:

> Takie automaty na Zachodzie sa od lat.

Tak, to prawda. Takie automaty mogłyby byc i u nas od lat, ale władze PKP jakoś nie były zainteresowane zainwestowaniem w coś takiego. Jak PKP IC dostało automat za darmo, to co innego.

>Dzieki temu mozna oszczedzic na przeroscie zatrudnienia w PKP.

Jak ja uwielbiam takie stwierdzenia.
        Na przeroście zatrudnienia PKP oszczędza od lat w ten sposób,że pozbywa się np. maszynistow, a przyjmuje kolejnych dyrektorów.

>Wczoraj tego doswiadczylem. W biurze Intercity
        > przy Grojeckiej bylo 5 pracownikow w okienkach ale tylko jeden sprzedawal
        > bilety. Bylem trzeci w kolejce i stalem 55 minut. Wezwana przez kolejkowiczow
        > kierowniczka placowki wzruszyla ramionami, powiedziala ze ani ona ani pozostale
        > pracownice w okienkach nie potrafia sprzedawac biletow i nie zasiada w kasie.
        > Nastepnie odeslala nas stojacych do kas na Centralnym.
        > Czulem sie jak w filmie Bareji. Ciekam jestem za co bierze pieniadze ta paniusi
        > a
        > kierowniczka i pozostale biuralistki, ktore siedzialy z nosami wlepionymi w
        > lekture branzowa i mialy w nosie tlum stojacy do jednej czynnej kasy.

I wracamy do pewnej firmy mocno lobbującej w PKP.
        Zainstalowano w POLRESIE nowe kasy biletowe pewnej zewnętrznej firmy, które usprawniły ruch tak, że jedna osoba musi spędzic przy okienku 10-15 minut, gdyż obslkuga tych kas jest tak skomplikowana. kasy te tez wciąż się zawieszają.
        Kasjerki więc nie mogły sprzedawać biketów na innych kasach, bo zapewne działała tylko jedna. W dodatku pozostałe uczyły sie obsługi kas z 1000 stronicowej instrukcji.

Nie wiń wiec biedne kasjerki, ale prezesów PKP IC, że zakupiły bubla za wiele milionów złotych.

>Precz z
        > PKP !!!

Zgadzam się całkowicie.
        Ale precz z niezatapialnymi we władzach PKP. Bo gdyby nie oni, to wszystko działałoby jak ten automat do biletów.
      • h108 Re: tez mi sensacja !!! 30.07.05, 01:27
        Swoja droga ciekawe, co inni pracownicy PKP robia w pracy. Pewnie tez siedza na
        forach...
        • vampi_r Re: tez mi sensacja !!! 04.08.05, 19:15
          h108 napisała:

> Swoja droga ciekawe, co inni pracownicy PKP robia w pracy. Pewnie tez siedza
          na
          > forach...

Aha.

I to pisze osoba puszczajaca w godzinach pracy 200 postów dziennie.
          hihihi
    • Gość: Lupus Ten automat do biletów to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:43
      Ten automat do biletów to wykonanie zobowiązań wobec wyborców Sojuszu Lewicy
      Demokratycznej , frakcji Rozwój i Praca.
      Sprzeciwiamy się parówkowym skrytożercom
    • Gość: Rychu Re: Juz sie zepsul. Upaly go dobily. IP: *.spray.net.pl 29.07.05, 23:41
    • Gość: KK języki IP: *.acn.waw.pl 30.07.05, 01:19
      Czy ktos sie orientuje w ilu jezykach sa instrukcje w automacie?
    • michal.rudnicki Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed 01.08.05, 09:50
      Jeszcze raz brawo :)
    • Gość: zegrz Re: Na Dworcu Centralnym stanął automat do sprzed IP: *.stat.gov.pl 01.08.05, 13:46
      Już stanął?!?! Dopiero co go postawili i już zepsuty? ;)
      A może po prostu przechodził sobie obok, zobaczył dworzec i pomyślał - co mi
      tam, wejdę i stanę sobie.

Kiedyś dziennikarz to musiał znać przynajmniej jezyk polski, ale teraz to chyba
      nie jest wymagane.
      Swoją drogą - kilka lat temu widziałem we Frankfurcie jak do takiego automatu
      biletowego na dworcu podszedł Niemiec, wrzucił kilka monet i potem to już było
      tylko "szajse" i "szajse". Ani biletu, ani pieniędzy. Ale może u nas będzie
      lepiej.
      • vampi_r Automat działa bez zarzutów 01.08.05, 14:11
        Pogłoski o jego awarii są mocno przesadzone.

Od piątku wykonał już ponad 700 transakcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka