Dodaj do ulubionych

NOwy dowód osobisty

25.09.02, 10:40
Chcialem sie podzielic tym co sie dzisiaj dowiedzialem. A mianowicie jek sie
melduje w nowym mieszkaniu to nie dostaje stempelka do dowodu tylko musze
wyrabiac sobie nowy dokument... i tak za kazdym razem. No i teraz musze
jechac zdjecia zrobic, wypelniac jakies formularze i robic inne glupoty. Moim
zdaniem kiedys pod tym wzgledem bylo jakos lepiej,
Obserwuj wątek
    • zdzicha Re: NOwy dowód osobisty 25.09.02, 11:21
      Powiem Ci jeszcze, żebys się później nie zdziwił, że ten dokument jest ważny
      tylko 10 lat. Jeżeli w ciągu dekady się nie przeprowadzisz znowu, to i tak
      będziesz musiał wymienić. Cieszysz się?
    • pan_pndzelek A pieprzyć "obowiunzek" meldunkowy!!!!! 25.09.02, 11:36
      A pieprzyć "obowiunzek" meldunkowy!!!!! Toż to obyczaj rodem z breżniewowskiego
      Raju Krat! Ja go SKUTECZNIE pieprzę od 18 lat.

A cóż to może obchodzić to śmieszne państewko gdzie ja mianowicie zamieszkuję.
      Może ich jeszcze zacznie obchodzi z kim? A takiego wała!!! Podatki odprowadzam
      jak trza (choć z bólem pierś rozdzierającem), ale jak by chcieli co innego to
      mogą Pana Pndzelka szuka jako wiatru w polu.

Więc się nie przejmuj, jeśli masz gdziekolwiek stały meldunek to nie będziesz
      mieć kłopotów. Wal ich w czapeczkę...
      • kilovolt Re: A pieprzyć 'obowiunzek' meldunkowy!!!!! 25.09.02, 19:38
        Ja też najchętniej pieprzyłbym ten obowiązek. Ale mając nieaktualne
        zameldowanie utrudniasz sobie życie. Dlatego też, zameldowałem się nie po to
        żeby spełnić ten bezsensowny obowiązek, ale aby ułatwić sobie życie. Inaczej
        musiałbym jeździć z różnymi sprawami do swojego dawnego dalekiego urzędu a
        swój mam pod nosem. A podatki które płacisz? Twój US jest związany właśnie z
        miejscem zameldowania. Czy zatem nie musisz dymać do US do miejsca gdzie
        mieszkałeś 18 lat temu, powiedzmy gdy cię US wezwie? No chyba że twoje miejsce
        zameldowania nie zmieniłoby ci urzędów. W innym przypadku nie ma co sobie tak
        utrudniać. Ja w każdym razie nie mam ochoty na dymanie na drugi koniec
        Warszawy.
        • pan_pndzelek Do kilovolta: A pieprzyć 'obowiunzek' meldunkowy 25.09.02, 22:09
          To zależy jak daleko się przeprowadzałeś, w moim przypadku choć przez 18 lat
          zmieniłem pewnie z 7 - 8 adresów to zwykle były kwestie sąsiedniej dzielnicy
          czy gminy, raz tylko na 8 lat wypadłem do pewnej słynnej podwarsiawskiej
          miejscowości. Ale i wtedy pozostawiłem meldunek centralny.

Ale nawet jeśli masz daleko to przecież wszystko można załatwić pocztą i
          przelewem z konta, a ZUS to już nawet po "ełropejsku" za pomocą netu.

Pzdr.
    • Gość: maciek Re: NOwy dowód osobisty IP: 217.11.134.* 25.09.02, 11:47
      Powiem ci więcej. Podobnie jest z prawem jazdy. A wszystko dlatego, że na tych
      dokumentach jest adres zamiast na pasku magnetycznym czy chipie. Dlatego
      każdorazowa zmaina adresu wymaga wymiany tych dokumentów. Mniej więcej miesiąc
      temu jakaś Bardzo Ważna Osobistość w wywiadzie dla jednej z gazet (nie pamiętam
      której) odpowiedziała na pytanie dziennikarza w tej sprawie "jak kogoś stać na
      zamianę mieszkania to powinno być stać na wymianę dokumentu" (cytat dosłowny a
      chodziło o konieczność opłaty za wymianę za każdym razem).
      • winnik1 Re: NOwy dowód osobisty 25.09.02, 12:02
        Gość portalu: maciek napisał(a):
        ) odpowiedziała na pytanie dziennikarza w tej sprawie "jak kogoś stać na
        > zamianę mieszkania to powinno być stać na wymianę dokumentu" (cytat dosłowny
        a
        > chodziło o konieczność opłaty za wymianę za każdym razem).

Niezle. Dajcie spokoj...
      • Gość: Linn Re: NOwy dowód osobisty IP: *.dialup.tiscali.it 25.09.02, 18:04
        Na pewno za kilka lat wprowadzone zostana dowody z chipami, wiec te znowu beda
        do wymiany. Moze warto bylo zaczekac.
    • Gość: AEL Re: NOwy dowód osobisty IP: *.instytut.com.pl 25.09.02, 11:50
      Życzę Ci,żebyś nie musiał dostarczać odpisu skróconego aktu urodzenia (z USC-
      znaczki skarbowe 5 zl)i zeby interesanci byli przyjmowani nie tylko w godz.8.30-
      15.30, podczas gdy pracujesz od 8 do 16.
      Zanim zrobisz zdjęcie dopytaj się dokładnie jakie,bo mi pani w urzędzie
      zakwestionowała rozmiar i sprawdzała czy nie jest zbyt matowe/błyszczące (nie
      pamiętam dokładnie).No i oczywiście opłatę 30 zl możesz wnieść jedynie w banku.
      :)
      PZDR i życzę cierpliwości
      • Gość: Ginny Re: NOwy dowód osobisty IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 25.09.02, 19:14
        A mnie nie kwestionował ani jakości zdjęcia, ani jego wielkości. A opłatę mozna
        wnieśc i na poczcie( 3 zł placąc).
        • kilovolt Re: NOwy dowód osobisty 25.09.02, 19:30
          Zdjęcie może być za duże, mnie pani w urzędzie przycięła takie. A opłatę
          możesz również zrobić bezpośrednio w kasie urzędu nie płacąc dodatkowo żadnej
          prowizji, ja tak płaciłem.
        • Gość: k`k Re: NOwy dowód osobisty IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.09.02, 19:37
          Chrzanić obowiązek meldunkowy:)
          Od 1992-ego przeprowadzałem się dwa razy.Jak miałbym chodzić za każdym razem
          aby zmienić adres do Wydziału handlu,ZUS-u,U.Skarbowego,GUS-u,Wydziału
          Meldunkowego,Wydziału Komunikacyjnego,Banku,PZU i czego tam jeszcze trzeba
          traciłbym co najmniej tydzień za każdym razem.
          To nie dla mnie.
          • Gość: beata_ Re: NOwy dowód osobisty IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.09.02, 22:33
            Gość portalu: k`k napisał(a):

> Chrzanić obowiązek meldunkowy:)
            > Od 1992-ego przeprowadzałem się dwa razy.Jak miałbym chodzić za każdym razem
            > aby zmienić adres do Wydziału handlu,ZUS-u,U.Skarbowego,GUS-u,Wydziału
            > Meldunkowego,Wydziału Komunikacyjnego,Banku,PZU i czego tam jeszcze trzeba
            > traciłbym co najmniej tydzień za każdym razem.
            > To nie dla mnie.

Możesz się kiedyś na tym przejechać - oby nie...A upierdliwe to jest
            rzeczywiście, takie chodzenie:(
            • pan_pndzelek Re: do beaty_ 25.09.02, 22:38
              Beato_ nic mu nie grozi. Ja to już trenuję drugi ustrój i wszystko jest OK.
              Musiałby może przyjść Pol Pot żeby się uporać...
              • Gość: beata_ Re: do pana_pndzelka IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.09.02, 22:45
                pan_pndzelek napisał:

> Beato_ nic mu nie grozi. Ja to już trenuję drugi ustrój i wszystko jest OK.
                > Musiałby może przyjść Pol Pot żeby się uporać...
                > _______________________________________
                > >>>---

Jak mówiłam - oby, czego wszystkim szczerze życzę:-)))
            • Gość: pan_laga Re: NOwy dowód osobisty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 00:52
              kłopot, to będzie już wtedy, gdy na nowy adres pod którym sie nie jest
              zameldowanym przyjdzie jakiś polecony czy inne takie. poczta z trudnością daje
              sie przeskoczyć.
              • pan_pndzelek Re: NOwy dowód osobisty 26.09.02, 01:07
                Ten najstarszy meldunek to zwykle rodzina, zawsze można wpaść na kawę (nawet
                wskazane), jeśli chodzi o kilovolta to wyczułem, że prowadzi firmę, a w tym
                przypadku można (bez zmiany meldunku) zażyczyć sobie od zusów i innych śmusów
                korespondencji na wskazany adres biura. Wystarczy RAZ jeden wypełnić ich durny
                formularz.

Inne polecone najwyraźniej nie są ważne jeśli mimo wskazania nowego adresu
                przychodzą na "najstarszy". Ja tak dokładnie robię. Odbieram sterty zielonych
                awizo, po które nigdy się nie zgłaszam spokojny iż powiadomiłem wszystkie
                istotne podmioty o nowym adresie (NIE MELDUNKU).
                • Gość: beata_ Re: NOwy dowód osobisty IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.09.02, 01:12
                  pan_pndzelek napisał:

> Wystarczy RAZ jeden wypełnić ich durny formularz.
                  >

A otóż niekoniecznie:( Moje zgłoszenie sprzed dwóch lat gdzieś przepadło,
                  drugie - kiedy firma zmieniała adres - a wiesz kiedy to wyszło? W maju czy w
                  czerwcu tego roku ! Zus sie dopatrzył, że lecą za mnie składki - tylko mnie u
                  nich nie ma...
                  Nie życzę nikomu takiej historii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka