Dodaj do ulubionych

Nowy Świat 21

30.10.05, 21:58
Czy sądzicie, że przywrócenie detalu fasady tego dość prostego budynku jest
dobrym i możliwym do zrealizowania pomysłem? Czy może na cofanie błędów z
czasów odbudowy jest już za późno?
Ostatnio naszła mnie taka myśl, kiedy zobaczyłem, jak żałośnie wygląda on na
swoim miejscu - po prostu zapycha wolną przestrzeń...
Obserwuj wątek
    • masstah Re: Nowy Świat 21 30.10.05, 22:20
      Przykład niedalekiej kamienicy "Pod Gryfami" pokazuje że można i warto. Choć
      chyba nie byłoby łatwo bo wydaje się że przy odbudowie poważnie "zaoszczędzono"
      na wysokości kondygnacji i byłoby trudno przywrócić oryginalny wystrój tak by
      wyglądało to proporcjonalnie. Więc raczej pewnie nic z tego. Ale coś to napewno
      by się dało zrobić by nie było aż tak obrzydliwie...

Mnie to się tam marzy by ktoś zainwestował i odbudował od nowa Nowy Świat 5...
      Zdaje się ze nawet ktoś się parę lat temu do tego miał zabierać - ale chyba nic
      nie słychać, prawda?
      • korowiow86 Re: Nowy Świat 21 31.10.05, 14:33
        Akurat - moim skromnym zdaniem - poremoncie nr 5 prezentuje się znośnie...

Co do wysokości okien i kondygnacji - porównując na zdjęciach do sąsiedniego,
        wiernie odbudowanego pałacu, wygląda na to że są niemal identyczne jak w
        przedwojennej wersji.
        • de125 Re: Nowy Świat 21 31.10.05, 15:41
          zgadza się, kamienica Nowy Świat została "odbudowana" w miarę wiernie tylko że
          w wersji, nazwijmy to "orginalnej". Nie uwzględniono przebudowy z lat 30. i
          dodatkowo pozbawiono elewację dekoracji. Zresztą to nie jest akurat najbardziej
          jaskrawy przykład fatalnej odbudowy. Wystarczy wymienić kamience pod nr. 47,
          45, 43, 32, 23 czy chocby pewną ilość kamienic "bezstylowych", które są niczym
          innym jak tylko wypełniaczem pierzei i z orginałem nie mają wiele wspólnego.
          Kilka dni temu w prasie ukazały się artykuły o planowej rewitalizacji
          Śródmiescia (począwszy bodajże od kamienic na Marszałkowskiej). Jest w nich
          uwzględniony zdaje się również Nowy Świat. Wieć może jakaś część kamienic
          odzyska dawny blask, przynajmniej ta część która ma taką mozliwość...
          pozdrawiam!!
    • jarekzielinski Re: Nowy Świat 21 01.11.05, 15:05
      "Piątka" zawiera autentyczne mury "Cafe de Varsovie" -
      niesamowitej "młodopolskiej" budowli - tak się składa, że konsultowałem
      możliwość "odkrycia" tej elewacji spod socrealu, który wprawdzie nie jest zły,
      ale nie wytrzymuje porównania.
      "21" - to gniot o zupełnie odmiennych proporcjach w stosunku do XVIII-wiecznego
      oryginału, który miał bardzo niskie kondygnacje oraz wtórny detal z ok. 1880 r.
      Przywracanie go na obecnej elewacji trąciłoby chyba kiczem - lepiej może
      zaprojektować coś od nowa, byle z umiarem.
      W ogóle, jak zbadałem, niemal wszystkie rekonstruowane elewacje mają
      podwyższone (i to znacznie) górne piętra i nie chodzi tylko o domy drugorzędne
      (np. nr 41 czy 66), ale nawet o te uznane za dobrze odbudowane, np. 37, 39, 55
      i 57. Właściwie w każdej fasadzie coś dodano, ujęto, zmieniono albo wyssano z
      palca. Zawdzięczamy to przede wszystkim "geniuszowi" od odbudowy zabytków -
      Mieczysławowi Kuźmie.
      • masstah Re: Nowy Świat 21 01.11.05, 22:31

> "Piątka" zawiera autentyczne mury "Cafe de Varsovie" -
        > niesamowitej "młodopolskiej" budowli - tak się składa, że konsultowałem
        > możliwość "odkrycia" tej elewacji spod socrealu, który wprawdzie nie jest
        > zły, ale nie wytrzymuje porównania.

Otóż właśnie to miałem na myśli. Niewiele powojenni szkodnicy zostawili nam w
        mieście secesji, gdyby udało się przywrócić do pierwotnej formy ten budynek,
        byłoby rewelacyjnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka