Dodaj do ulubionych

Szkoła na Bartniczej 2

14.01.06, 17:28
Duży,żółty budynek w tzw.stylu magistrackim,na rogu Bartniczej i Wysockiego-
mieści Zespół Szkół Nr 1( SP nr 206 im.W.Reymonta i Szkołę Specjalną nr.99)-
wiecie może,kto był autorem projektu architektonicznego?Licze na kolegę P.B..
Obserwuj wątek
    • jarekzielinski Re: Szkoła na Bartniczej 2 14.01.06, 17:53
      Przedwojenny adres: Białołęcka 36; proj. Zdzisław Mączeński. Dane z albumiku
      magistrackiego (niestety, nie mam strony tytułowej z datą) poświęconego nowym
      budynkom szkolnym. Tamże rzut i foto. Pzdr.
      • kosaciec Re: Szkoła na Bartniczej 2 14.01.06, 18:02
        Dzięki!Ten pan projektował również sąsiedni kościół Matki Boskiej
        Różańcowej,którego budowę rozpoczęto w roku 1938-no i napisał "Elementy i
        detale architektoniczne.."
        • kosaciec Kościół MB Różańcowej 14.01.06, 20:05
          Jako że to moja parafia,to jeszcze ciekawostka:w kościele można sobie obejrzeć
          obraz"Matka Boska na tle płonącego Bródna"-bardzo Warszawski,podobnie
          jak "Święty Jan wśród ruin Starego Miasta",ale starszy.Płonące Bródno
          namalowała pani Zofia Styryjeńska z Warszawskiej grupy "Rytm" (W. Skoczylas, Z.
          Stryjeńska, R. Kramsztyk, E. Zak, W. Borowski, T. Niesiołowski, ).Jej
          członkowie tworzyli malarstwo płaszczyznowe, o rytmicznej dekoracyjności,z
          licznymi odwołaniami do sztuki ludowej.Urodą w każdym razie ich dzieła nie
          powalały.
          • przemyslaw.burkiewicz Re: Kościół MB Różańcowej 14.01.06, 20:15
            Aaa - tu się mylisz. Obraz "Płonące Bródno" namalowała po wojnie malarka Janina
            Strzeszewska. Wiem, bo gdy kilka lat temu do naszego przybytku (do TPW) zaczęły
            napływać listy w sprawie zniknięcia obrazu, wytypowano mnie, bym sprawę zbadał.
            Obraz - troszkę zniszczony - jest. Wówczas wisiał w zakrystii, więc musiałem
            poprosić proboszcza, ks. Zygmunta Wirkowskiego, by pozwolił mi zrobić zdjęcie.

Co do samego budynku szkoły -"Pod budowę rozebrano kilka drewniaków, lecz
            ocalono skromną kamieniczkę przy Bartniczej 2- myloną później z „Domem
            Dozorców” przy szkole im. płk Leopolda Lisa-Kuli (dziś Zespół Szkół im. Piotra
            Wysockiego). Budynek stał na posesji szkoły, lecz nie miał związku ani
            adresowo, ani technicznie, ani jakkolwiek inaczej." "Szkoły otrzymały numery:
            88, 105, 128 i 150. W drewniaku obok była szkoła nr 65." - cytuję tu fragmenty
            wspomnień o Bródnie.
            • kosaciec Re: Kościół MB Różańcowej 14.01.06, 23:30
              przemyslaw.burkiewicz napisał:

> Aaa - tu się mylisz. Obraz "Płonące Bródno" namalowała po wojnie malarka
              Janina
              >
              > Strzeszewska.
              Jasne,moja pomyłka-Strzeszewska ofiarowała obraz kaplicy "Caritasu" przy
              Poborzańskiej,i tam pierwotnie się znajdował..Myślałem o Staromiejskich
              polichromiach,pisałem o Bródnie,piłem ciociosan i wyszło jak wyszło..:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka