Gość: zapluty karzeł IP: *.chello.pl 27.01.06, 01:24 wypłacić berecikowe wstecz od 1980 roku !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolektyrmand Autorze! Poznaj przepisy 27.01.06, 08:07 Bardzo proszę o choć odrobinę przyzwoitości i rzetelności dziennikarskiej. Napisanie, że są dwie ustawy o becikowym to tylko nieścisłość, bez większego znaczenia. Załóżmy, że można ją skwitować "Errare humanum est". Co się tyczy początku obowiązywania przepisów o "becikowym dla wszystkich", czyli o jednorazowej zapomodze z tytułu urodzenia się dziecka, to jest już grube nadużycie z poważnymi konsekwencjami. Art. 2 ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych mówi, że ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Ustawa ukazała się w Dzienniku Ustaw z dnia 25.01.2006. Jakim cudem od tego czasu do 1 lutego mija 14 dni? Już sobie wyobrażam rozczarowanie tych osób, którym dzieci urodziły się między 1 a 8 lutego, gdy dowiedzą się, że jednak nie dostaną 1000 zł. Na pewno nie pójdą z pretensjami do redakcji tylko będą wylewać swoje żale w Ośrodkach Pomocy Społecznej. Może w ramach odpowiedzialności za słowo "Wyborcza" ze swoich pieniędzy wypłaci im po zapomodze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia_68 Re: Autorze! Poznaj przepisy IP: 212.160.172.* 27.01.06, 15:26 Chyba nie masz racji. Dziś rano w radiu też mówiono o tym, że becikowe (to, które jest dla wszystkich) przysługuje tym mamom, które urodziły dziecko po 1 listopada 2005 roku. Moja znajoma urodziła 24 listopada. Dziś po przeczytaniu artykułu w Gazecie zadzwoniła do Urzędu Dzielnicy, gdzie potwierdzono, iż becikowe jej przysługuje, jeśli zgłosi się do Urzędu z odpowiednim wnioskiem przed upływem 3 miesięcy od daty narodzin dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Autorze! Poznaj przepisy IP: *.orange.pl 27.01.06, 22:18 Prawie dobrze napisali. Ustawa bedzie obowiazywac od 8 lutego. Mamy maja trzy miesiace na zgloszenie sie po kasiorke. Wiec wszystkie dzieci urodzone po 8 listopada maja becikowe. Ja tez lece, choc mam zajefajne dochody. Przekaze ubogiej kuzynce, jej sie przyda, a mi to lata. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Becikowe w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:07 He he. sprawiedliwosc spoleczna :)))) Mam lepszy pomysl zamiast udawac, ze cos dajecie to obnizcie podatki, tak zeby kazdy w kieszeni co miesiac mial przynajmniej o 50 zl wiecej, i lepiej na tym wyjda wszystkie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś