Dodaj do ulubionych

Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska

07.02.06, 16:41
www.siskom.waw.pl/informacje-tv.htm
Poniższy link jest do wiadomości z Telewizyjnego Kuriera Warszawskiego.
Na koniec jest pokazana jakaś mapka z obłędnym przebiegiem Al. 1000-lecia
(przecinającej Chodakowską, Terespolską, Kobielską aż do Wiatracznej) i
praskiej Obwodnicyc Śródmiejskiej.
Czy jest coś, o czym nie mam pojęcia? Skąd sie "toto" ulęgło?
Czyżby zmienił się przebieg OŚ?
Czy to, co powiedziała pani Nekla oznacza, że wszystko, całe planowanie, będą
rozpoczynać od nowa?
Obserwuj wątek
    • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 07.02.06, 16:54
      Z cyklu: co by tu zrobić by nie musieć kopać tunelu na Wiatracznej...

Też słyszałem ze z obwodnicą Pragi zaczynają prace od zera.
      • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 07.02.06, 16:59
        Po obejrzeniu tego kawałka kuriera wydaje mi się ze to tylko kreska którą ktoś
        z WOTu maznął na mapie by było co pokazać, to wiedzie znikąd do nikąd i w tej
        formie jest nierealizowalne. Trzeba poczekać na wyniki tego konkursu.
    • tarantula01 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 07.02.06, 17:02
      Oglądałem i z wrażenia zaniemówiłem.

admiral_0000 napisał:

> Na koniec jest pokazana jakaś mapka z obłędnym przebiegiem Al. 1000-lecia
      > (przecinającej Chodakowską, Terespolską, Kobielską aż do Wiatracznej) i
      > praskiej Obwodnicyc Śródmiejskiej.
      > Czy jest coś, o czym nie mam pojęcia? Skąd sie "toto" ulęgło?

Dokładnie tak: "się toto ulęgło" i gdyby zostało zrealizowane, to mielibyśmy
      chyba projekt pt.: Na miejscu wyburzonego Grochowa budujemy nową dzielnicę -
      nie te czasy.

> Czy to, co powiedziała pani Nekla oznacza, że wszystko, całe planowanie, będą
      > rozpoczynać od nowa?

Tam jest wcześniej mowa o koncepcji architektonicznej - takie coś zorganizowano
      przy okazji Mostu Północnego zamiast normalnego przetargu na projekt budowlany.
      Z 2004 roku pochodzi studium techniczno-ekonomiczne dla OŚ. Ja myślę, że ta
      pani chciała powiedzieć, że teraz będzie ciąg dalszy, a jak już to będzie
      wykonane, to zorganizowane będą przetargi na wykonawcę.
      • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 07.02.06, 22:25
        Być może doszli do wniosku że należy jeszcze raz pomyśleć czy by się nie dało
        zrobić tego w jeszcze inny niz dwa brane pod uwagę do tej pory sposoby. Co
        najmniej jeden (od TŁ wzdłuż Kinowej, Terespolskiej i dalej przez Utratę na
        Targówek) mi przychodzi do głowy i w sumie nie wiem czemu on się do tej pory
        nie pojawiał - nie jest dużo gorszy od Wiatracznej, pewnie tańszy (krótszy
        ewentualny tunel) a i tak przy każdym będą protesty.

Kreska na mapie w materiale WOT-u na 100% była z cyklu "narysujmy cokolwiek".
        Musieliby przejechać buldożerem przez środek bardzo gęsto zabudowanego osiedla.
        Bzdura jakaś.
        • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 08.02.06, 15:20
          Jeśłi od podstaw zaczynają całe planowanie to moim zdaniem należałoby na powrót
          rozważyć wariant A. Jako mieszkaniec Pragi wiem, że ten wariant, że względu na
          kolizję z Parkiem Skaryszewskim ma na najwięcej przeciwników, ale jak wynika ze
          studium wykonalności dostępnym na stronie SISKOM-u

www.siskom.waw.pl/dokumenty.htm#obw-sr
          to, o ironio, własnie ten wariant jest najmniej uciązliwy dla Pragi Południe.
          Wiem oczywiście, estakada przecinająca Skaryszaka może nie wzbudzać entuzjazmu,
          ale
          po pierwsze) estakada przechodziłaby przez tę mniej wartościową część Parku
          Skaryszewskiego. O ile mnie pamięć nie myli, to ta część nawet nie wchodziła w
          skład historycznego Staryszaka, znajdowała się poza ogrodzeniem. Jeśli teraz w
          ramach rewitalizacji Park zostanie ogrodzony zgodnie z przedwojennym układem,
          to ta częśc wyląduje w zporym fragmencie poza ogrodzeniem.
          Estakadę oczywiście osłoniłoby się ładnym ekranem, który mógłby byc
          nawet "fantazyjny" (jakiś z zewnątrz ozdobny) i stanowić ciekawy elemet
          archtektoniczny w tle Parku (taki mój roboczy pomyśł, na który właśnie wpadłem;-
          )
          po drugie) Al. 1000-lecia w tym przebiegu (przynajmniej tak wynika ze studium)
          byłaby na całej długości 2 x 3 i bie byłoby na niej żadnych "wąskich gardeł"

po trzecie) w ten sposób umozliwiamy skomunikowanie Obwodnicy Środmieścia z
          Waszyngtona, Mostem Poniatowskiego i (jak sama nazwa Obwodnicy mówi) samym
          Srodmieściem.

po czwarte) już w tej chwili na AL. Stanów Zjedn. od momentu zejścia z
          Ostrobramską mamy rano regularny korek. W przypadku wpuszczenia ruchu z
          Obowodnicy Środmieścia w Al. Stanów Zjednoczonych od tego miejsca do więzla z
          bezpośrednim odbiciem do Wału Miedzyszyńskiego będziemy mieli "parking". Co
          innego, jesli w Al. Stanów przez Wiatraczną trafi ruch z tzw. Mostu
          Kraśińskiego (Krasińskiego - Budowlana - Kraśnicka ) bo ta trasa ma byc lokalna.

I wtedy wszystko będzie mogł być tak, jak zaplanowano -z wyjątkiem mostu na
          Wiśle, który jest obecnie dalej na południe.

Wasze opinie?
          • admiral_0000 Proszę o opinie odnośnie powyższego postu:-) 08.02.06, 15:28
            ... bo w tytule tego nie zanznaczyłem;-))
          • tarantula01 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 08.02.06, 16:29
            Nie sądzę, aby to było rozpatrywanie od podstaw. Zauważ, że dla wariantów B i D
            integralnym składnikiem jest ul. 1000-lecia tyle, że z ubytkiem pomiędzy ul.
            Grochowską, a al. USA :)))

Masz rację, że ul. 1000-lecia nie wchodzi w park Skaryszewski, przechodzi przez
            tę część w której własnie rozpoczęła się modernizacja przepompowni w ramach
            modernizacji oczyszczalni Czajka.
            I jak piszesz, po rewitalizacji parku Skaryszewskiego to będzie widać, że
            byłaby poza.

Dla obwodnicy Śródmieścia w obecnym, wybranym wariancie wąskim gardłem byłby
            odcinek w okolicy Wiatracznej, ale z drugiej strony przewidywania natężęnia
            ruchu w przód dają podstawę do stwierdzenia, że taki układ będzie funkcjonalny.

W obu przypadkach OŚ dochodzi budowa trasy Świętokrzyskiej i ta trasa również
            będzie dodatkowo przybliżać obie części Warszawy.

Co do obaw o regularny parking po oddaniu OŚ, to zapominasz o tym, że ukończona
            Trasa Siekierkowska (od Płowieckiej do Wisły i dalej) znacznie odciąży obecną
            Ostrobramską.

Dodatkowo ma być budowany most Na Zaporze i most autostradowy, także dodatkowe
            dwa mosty też zrobią swoje.

Pojedyńczne ulice i trasy nie spełnią należycie swej funkcji, jeśli nie
            zrealizuje się systemu obwodnic.
          • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 08.02.06, 17:55
            W zasadzie to nie ma się z czym i jak nie zgadzać, tyle że hałas pseudo-
            ekologów i psich sraczy o zabieranie parku (i nie tylko, oni w sumie jeszcze
            bardziej protestowali ze chce sie zabrać kawałek bida-działek) był tak wielki
            że szczerze wątpię by jakiekolwiek władze kiedykolwiek na to poszły. Bo gdyby
            nie to to w ogóle nie byłoby sensu rozpatrywać żadnych innych wariantów... W
            porównaniu do pierwotnego założenia TT Wiatraczna ma same wady - jest dużo
            dalej, nie spełni w życiu funkcji odciążenia czterech śpiących (za daleko),
            przepustowość nie tak duża, a przede wszystkim dużo większe koszty bo konieczny
            jest długi tunel.
            • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 08:24
              O ile się nie mylę poprzednie władze z Kozakiem na czele były gotowe
              przekonywac i forsować wariant A - nawet wbrew częsci swojego praskiego
              zaplecza.
              Ale przyszedł tchórz Kaczor, który chcciał się wszystkim przypodobać i
              kocnepcja A zostałą zarzucona.
              Może by tak teraz do niej powrócić?
              Ona zpunktu widzenia komuniacyknych problemów Pragi jest zdecydowanie lepsza!
              • tarantula01 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 08:50
                To jest tylko kwestia czasu, kiedy po zrealizowaniu OŚ w wariancie D i do tego
                ul. 1000-lecia z "ubytkiem" ten ubytek zostanie uzupełniony.
                • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 09:25
                  Tylko, że w takiej sytuacji w miejscu AL. 1000lecia od Szwedzkiej do
                  Grochowskiej będzie droga klasy Z (maks. 2 x 2) z dwoma niezwykle upierdliwymi
                  skrzyżowaniami - Radzymińska i sama Grochowska.Czyli niewielki pożytek.
                  • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 12:44
                    Na bezkolizyjne skrzyżowanie TT i Grochowskiej i tak nie ma co liczyć - to
                    znaczy bezkolizyjne owszem, bo na pewno puściliby ją dołem pod Grochowską, ale
                    na pewno nie można liczyć na węzeł w tym miejscu, jest zdecydowanie za mało
                    miejsca.

TT ma trochę wad - np nie za bardzo wiadomo co z nią zrobić między Radzymińską
                    a Żabą.
                    • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 14:50
                      Ze sudium umieszczonego na stronie SISKOM-u

www.siskom.waw.pl/dokumenty.htm#obw-sr
                      (cz.2) wynika, że na Grochowskiej miałby byc węzeł typu karo. Z analiz
                      wychodzi, że by się tam zmieścił.
                      • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 14:58
                        Bo te analizy są o kant dupy potłuc mówiąc wprost. Ewentualnie są nieaktualne
                        od czasu wybudowania osiedla "Sonata" tuż obok. No chyba że przychodnię
                        rozbiorą - ale jakoś nie sądzę. Po drugiej stronie Grochowskiej też jest tyle
                        miejsca co zajmuje bazar - w sam raz na szeroką ulicę ale na pewno nie na żadne
                        koniczynki.

Choć z drugiej strony karo znaczy że tylko skręty w prawo, tak? No to może
                        jeszcze by od bidy weszło. Ale bardzo na duś.
                        • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 15:21
                          Po to właśnie wymyślono węzeł karo - aby dawał się mieścić "na duś";-))
                          Lepsze to, niż zwykłe skrzyżowanie klizyjne - ja na takie skrzyżowania jestem
                          chwilowo SZCZEGÓLNIE uczulony.
                          • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 15:24
                            A' propos. Nie chesz czasme kupić "okazyjnie" mazdy 323f-ki 1.9 z 1990 r? ;-))
                            W połowie cała (tzn. lewa strona i przód);-)) i jak najbardziej jeżdząca! :-)
                            • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 17:18
                              admiral_0000 napisał:

> A' propos. Nie chesz czasme kupić "okazyjnie" mazdy 323f-ki 1.9 z 1990 r? ;-))
                              > W połowie cała (tzn. lewa strona i przód);-)) i jak najbardziej jeżdząca! :-)

Może innym razem ;-))) A tak swoją drogą to na którym skrzyżowaniu tak cię
                              uślicznili?
                              • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 17:34
                                Drogi klasy Z z drogą klasy G czyli Zamienieckiej z Ostrobramską. Praktycznie
                                tuż pod domem. Na "jak najbardzie kolizyjnym" skrzyzowaniu.
                                • masstah Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 09.02.06, 17:51
                                  No fakt, fajne skrzyżowanie jest ;-) Wiesz że pierwotnie miały być tam
                                  estakady? Ale się kuncepcja zmieniła i nie ma ;-)
                                  • admiral_0000 Re: Al. 1000-lecia i Obwodnica Śródmiejska 10.02.06, 10:00
                                    Ja od samego początku twierdziłem, że tam MUSZĄ być estakady. Cztery lata temu
                                    jak kandydywałem na radnego (tak, jako zapełniacz - ale podeszłem do sprawy na
                                    poważnie a nie lekcewaząca) mówiłem, że będę o to zabiegał...
                                    Podobnież tam nie ma miejsca, ale moim zdaniem węzeł karo by się zmieścił.
                                    A spory ruch ZAWSZE tam będzie.
                                    Bo nawet po oddaniu TŚ i skretu w Płowiecką i tak zawsze X ludzi bedzie się
                                    pchało do samego centrum przez TŁ.
                                    A na Zamienieckiej/Fieldorfa też będzie duży ruch bo Ostrobramska/Gocław to
                                    wielkie osiedla i to jest ich główny ciąg komunikacyjny do ul. Ostobramskiej
                                    albo do TŚ i Mostu Siekierkowskiego. To również naturalny skrót z Grochowskiej
                                    i Grochowa Pn do tego ostatniego.
                                    Tam non stop zdarzają się wypadki.
    • siskom_tak Nowa trasa Trasy 24.02.06, 13:07
      Artykuł jest z 2004 roku. Czy rzeczywiście w tym roku ruszą prace?

Brakujący element Trasy Tysiąclecia powstanie, i to bez szkody dla warszawskiej
      przyrody - zdecydowały władze miasta. Przygotowania do niezbędnej od lat
      inwestycji mają ruszyć w przyszłym roku.

Kiedy urzędnicy ogłosili dwa lata temu, że zabierają się za przygotowanie
      budowy Trasy Tysiąclecia mającej połączyć Wał Miedzeszyński z okolicami ul. Św.
      Wincentego na Bródnie, zakrzyczeli ich mieszkańcy Pragi i obrońcy przyrody.
      Trasa miała spoić śródmiejską obwodnicę, czyli most Gdański, Okopową, Towarową
      i Trasę Łazienkowską, z okolicami praskiego węzła komunikacyjnego Żaba (splot
      ulic Odrowąża, Św. Wincentego, Starzyńskiego, 11 Listopada i Szwedzkiej). Nie
      powstała, bo ekolodzy nie chcieli się zgodzić, by przechodziła przez praski
      park Skaryszewski.

- Dlatego została przeprojektowana. Zdecydowaliśmy, że przesuniemy ją około dwa
      km na wschód w kierunku ronda Wiatraczna. I tu będzie się zaczynała - mówi
      Andrzej Urbański, wiceprezydent Warszawy. Nowa Trasa Tysiąclecia (formalnie nie
      powinna się już tak nazywać, bo ul. Tysiąclecia biegnie w miejscu, gdzie
      arteria miała powstać pierwotnie) zacznie się na rondzie Wiatraczna i pobiegnie
      na północny wschód w kierunku torów kolejowych i stacji PKP Olszynka
      Grochowska. Potem skręci w lewo, na północny zachód Warszawy. I dotrze do węzła
      Żaba. Dzięki tej inwestycji obwodnica Śródmieścia zostanie domknięta. Ścisłe
      centrum miasta będzie można objechać jednym ciągiem komunikacyjnym.

- Budowa tej arterii to jeden z naszych drogowych priorytetów na najbliższe
      lata - ocenia Andrzej Urbański. W przyszłorocznym budżecie miasta mają znaleźć
      się pieniądze na projekt nowej Trasy Tysiąclecia. Prace budowlane powinny
      ruszyć w 2006 roku, skończą się w 2008 lub 2009 roku.

Data: 08.10.2004
      MARCIN HADAJ
      • vampi_r Re: Nowa trasa Trasy 24.02.06, 14:15
        Tak sobie czytam te archiwalne artykuły i co mnie rzuca - wszyscy mówią, że
        budowa tej trasy jest priorytetem. Czy Jerozolimskie, czy Wołoska, czy obw.
        Pragi i Siekierkowska, Krakowskie Przedmieście, Puławska, Most Północny. Jakby
        tak poszukać, to okazałoby się, że priorytetowe są wszystkie trasy, nawet te,
        które odłożono na półkę (np. TOG). To znaczy urzędnicy miejscy pytani przez
        dziennikarza odpowiadają że to jest priorytet.
        Ot, takie słowo wytrych. budowa jest priorytetowa.

Informatykiem jestem z zawodu wykonywanego.
        Priorytety w wykonywaniu wszelkich procesów można sobie ustawiać. Każdy z
        procesów jest priorytetowy. Tyle że jeden ma priorytet 1, a inny 100. Ten z
        priorytetem 100 realizuje się szybciej i w przypadku braku pamięci, zastopowuje
        na pewien czas procesy z niższymi priorytetami poczynajć od tych z priorytetem
        najniższym.
        Pan Urbański mówiąc, że budowa trasy to jeden z naszych drogowych priorytetów,
        zapomniał tylko dodać jaki priorytet ustawiono dla tej budowy. Moze właśnie 1.
        • masstah Re: Nowa trasa Trasy 24.02.06, 14:33
          Bo też i sama trasa na przedłużeniu trasy Łazienkowskiej nijak priorytetowa nie
          jest w porównaniu do innych potrzeb. Oryginalna TT byłaby nieco bardziej, bo
          ona miałaby widomy i duży wpływ na odkorkowanie skrzyżowania na Wileńskim,
          zakorkowanego bardzo konkretnie. Wiatraczna tego nijak nie załatwi, no, może
          pare procent ruchu stamtąd zabierze. Miałaby ta trasa głównie znaczenie
          prorozwojowe dla zupełnie dzikiego kawałka Targówka między Radzymińską a torami
          PKP na Grochowie, komunikacyjne znaczenie jest tu drugorzędne (moim zdaniem).
          Są dużo ważniejsze potrzeby.
          • admiral_0000 Re: Nowa trasa Trasy 24.02.06, 15:49
            Dlatego powinno sie wystapic z propozycją powtórego rozważenia wariantu A.
            Zaproponować wiadukt przy Skaryszaku, nawet jakoś obłożony ekranem z doniczkami
            podośniętymi krzewami i fliarami oplecionymi bluszczem na metalowym rusztowaniu
            (np. jak na BUW-ie) tak aby stał się ciekawym elementem architektury,
            przeprowadzić kampanię PR wśród mieszkańców, która zbije argumenty eko-nie-
            logów o szczególnym chrakterze ekologicznym otoczenia przeopmpowni ścieków do
            Czajki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka