Dodaj do ulubionych

S-BAHN Co o tym sądzicie?

IP: 10.128.136.* / *.acn.pl 11.10.01, 00:34
Ostatnio byłem w Berlinie.Zobaczyłem tam niesamowitą rzecz-S-bahn.Linie
kolejowe pełnią funkcję metra.Obowiązują w nich te same bilety co w komunikacji
miejskiej.Pociągi kursują często,są czyste,szybkie i bezpieczne.Korzystają z
nich tysiące ludzi.Jeżdzi się nimi szybciej niż metrem.Docierają do
podbrlińskich miejscowości.W dodatku w weekend kursują całą noc.Najpierw
popadłem w zachwyt nad niemieckim geniuszem,ale zaraz przypomniało mi się,że
widziłem kiedyś miasto posiadające równie rozbudowaną sieć kolejową.To
miasto,przypomniałem sobie,to moja Warszawa...Aż mnie przeraziła własna
śmiałość.Pomyślałem,że linia średnicowa,linie do
Legionowa,Piaseczna,Sochaczewa,Otwocka,itd.nadają się idealnie do stworzenia
systemu S-bahnów...Ale po chwili przypomniałem sobie,że ważniejsze są kolejne
pomniki,zmiany nazw ulic,placów.To one są najistotniejsze
dla,europejskiej"stolicy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 213.25.197.* 11.10.01, 06:51
      Tzw. szybki tramwaj kursuje też np. w Poznaniu. I dla Warszwy to jest IDEALNE
      rozwiązanie - sieć kolejowa jak już zauważyłeś - istnieje. Trzeba ją tylko
      unowocześnić (tj. wyprostować szyny i oddzielić od ruchu kołowego). Akurat to
      drugie z małymi wyjątkami już mamy. Czytałem kiedyć analizę przeprowadzoną
      przez jakiegośc zagrancznego konsultanta ds. urbanizacyjnych, który wyjasniał
      dlaczego Warszawie nie jest potrzebne metro. Jednym z powodów to oczywiście
      koszty, a drugi - to własnie sieć szynowa, która już jest. Wystarczy wybudować
      parę bezkolizyjnych skrzyżowań, zmodernizować torowiska, a wszystko będzie
      kosztowac ułamek tego co kopanie pod ziemią. Nie wołam o zasypanie tego co już
      jest, ale na 1 nitce powinno się skończyć.
    • d.z. Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? 11.10.01, 09:00
      No tak "tam" są jeszcze tzw. R-Bahn - pociągi takie jak u nas (czyli żółte do
      połowy), jeżdżące do pomiejskich obszarów. Pomysł dobry, z tym, że Niemcy
      wypracowali go w ciągu długich lat. Francuzi np. swoją linię kolejki okólnej
      wokół Paryża skasowali.
      U nas brak pieniędzy powoduje, iż takie pomysły nie wejdą w życie.
    • Gość: alek Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 212.141.155.* 11.10.01, 09:42
      Gość portalu: ZOMO napisał(a):

> Ostatnio byłem w Berlinie.Zobaczyłem tam niesamowitą rzecz-S-bahn.Linie
      > kolejowe pełnią funkcję metra.Obowiązują w nich te same bilety co w komunikacji
      >
      > miejskiej.Pociągi kursują często,są czyste,szybkie i bezpieczne.Korzystają z
      > nich tysiące ludzi.Jeżdzi się nimi szybciej niż metrem.Docierają do
      > podbrlińskich miejscowości.W dodatku w weekend kursują całą noc.Najpierw
      > popadłem w zachwyt nad niemieckim geniuszem,ale zaraz przypomniało mi się,że
      > widziłem kiedyś miasto posiadające równie rozbudowaną sieć kolejową.To
      > miasto,przypomniałem sobie,to moja Warszawa...Aż mnie przeraziła własna
      > śmiałość.Pomyślałem,że linia średnicowa,linie do
      > Legionowa,Piaseczna,Sochaczewa,Otwocka,itd.nadają się idealnie do stworzenia
      > systemu S-bahnów...Ale po chwili przypomniałem sobie,że ważniejsze są kolejne
      > pomniki,zmiany nazw ulic,placów.To one są najistotniejsze
      > dla,europejskiej"stolicy!

Kolego, ja bylem w Berlinie juz 20 lat temu i widzialem S-Bahn. S-Bahn widzialo
      tez wielu specjalistow w tym takze z Polski i z Warszawy. Ile razy mozna odkrywac
      Ameryke?
      S-Bahn ma zalety ale takze wiele wad. I nie na wszystkich odcinkach kursuje
      czesto.
      Wg mnie podstawowa wada to odleglosc przystankow od osiedli mieszkaniowych,
      komunikacji miejskiej, hoteli, sklepow, kin, miejsc pracy. Podroz S-Bahnem z
      wiekszym bagazem jest udreka, wierz mi, sam to sprawdzilem. Poza tym jest to
      jednak kolej, z wieloma peronami i wieloma trasami, osoby zamiejscowe zawsze beda
      mialy problemy.
      Wada ta jest nieusuwalna, w tym sensie, ze gdy sie ja usunie, S-Bahn przestaje
      byc S-Bahnem a staje sie metrem.

Berlin ma takze dobrze rozwinieta siec metra. Ogolnie twoje zalecenia dla
      Warszawy sa calkowicie nietrafione. Co nie znaczy, ze nie nalezy nic robic na
      kolei.
    • Gość: zygzak Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 10.1.4.* / *.orfe.pl 11.10.01, 09:46
      Bardzo fajnie jest to urzadzone w Paryzu. Jest tam siec kolejek RER - cos jak
      polaczenie metra i pociagu podmiejskiego. W samym miescie jezdzi pod ziemia tak
      jak metro, po czym wyjezdza na powierzchnie i dalej jak zwykly pociag.
      Korzystaja z tych samych torow co metro, dzieki czemu w samym miescie na
      przejazd czeka sie bardzo krotko i przy przesiadkach nie trzeba nigdzie chodzic.

To by bylo cos: z Legionowa, Piaseczna czy Lomianek pociagiem bezposrednio np.
      na Ursynow czy ( za jakis czas ) na Zoliboz!
      • Gość: alek Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 212.141.155.* 11.10.01, 09:55
        Gość portalu: zygzak napisał(a):

> Bardzo fajnie jest to urzadzone w Paryzu. Jest tam siec kolejek RER - cos jak
        > polaczenie metra i pociagu podmiejskiego. W samym miescie jezdzi pod ziemia tak
        >
        > jak metro, po czym wyjezdza na powierzchnie i dalej jak zwykly pociag.
        > Korzystaja z tych samych torow co metro, dzieki czemu w samym miescie na
        > przejazd czeka sie bardzo krotko i przy przesiadkach nie trzeba nigdzie chodzic
        > .
        >
        > To by bylo cos: z Legionowa, Piaseczna czy Lomianek pociagiem bezposrednio np.
        > na Ursynow czy ( za jakis czas ) na Zoliboz!

Cos ci sie chyba poplatalo. Bylem pare razy w Paryzu i wydaje mi sie, ze linie
        RER sa jednak oddzielne od lini metra. Owszem na niektorych przystankach RER
        mozesz przejsc do metra poprzez pajeczyne schodow ruchomych, nieruchomych i
        dlugich korytarzy, zajmuje to troche czasu i jest dosyc klopotliwe.
        Moze wypowie sie ktos kto zna dobrze sytuacje w Paryzu?

• Gość: zygzak Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 10.1.4.* / *.orfe.pl 11.10.01, 10:45
          Niezupelnie. Na niektorych stacjach, tam gdzie krzyzuje sie wiele lini metra
          albo jest bardzo duzy ruch, rzeczywiscie trzeba kawalek przejsc - nie wychodzac
          na powierzchnie, a bedac tam pierwszy raz mozna pobladzic. Stacje metra tam to
          prawdziwe labirynty korytarzy ( nawiasem mowiac estetyka nie umywajacych sie do
          metra w Warszawie ). Ale dotyczy to rowniez przesiadek pomiedzy roznymi liniami
          metra, co nie jest dziwne, bo siec metra w samym Paryzu jest chyba dluzsza od
          autostrad w Polsce. Metro i RER jadace w tych samych kierunkach z reguly
          zatrzymuja sie na wspolnych peronach. Nieraz wysiadalem z RERa ( dojezdzalem do
          LaDefense z przedmiescia ) i przesiadalem sie na linie metra do centrum nie
          wychodzac z peronu. Nie o to zreszta chodzi, tylko o idee, tzn. metro
          wyjezdzajace na powierzchnie tam, gdzie budowa tuneli nie mialaby ekonomicznego
          uzasadnienia. Np. obecnie linia metra podciagana jest do Dw. Gdanskiego, nic
          nie staloby wiec na przeszkodzie aby polaczyc z magistrala kolejowa i puscic
          wagony - chocby niektore, te stare radzieckie - do Legionowa czy Lomianek.
          • Gość: =totem= Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.unregistered.formus.pl 11.10.01, 12:57
            Gość portalu: zygzak napisał(a):

> Np. obecnie linia metra podciagana jest do Dw. Gdanskiego, nic
            > nie staloby wiec na przeszkodzie aby polaczyc z magistrala kolejowa i puscic
            > wagony - chocby niektore, te stare radzieckie - do Legionowa czy Lomianek.

Sorry ale nie masz racji.
            Rozstaw kół może się zgadza, ale system zasilania - już nie, najbardziej to widać
            po metodzie poboru energii - w metrze jest trzecia szyna. A budowa nowej trakcji,
            o wagonach zdolnych korzystać z obu sposobów zasilania - to nieopłacalna bzdura.
            Zwyczajnie kolej trzeba dalej modernizować.
            Ledwie rok temu skalkulowano minimum kosztowe do wprowadzenia ruchu okrężnego na
            trasie most gdański - stalowa - wschodni - średnicowa - łącznik do radomskiej -
            obozowa - dw. gdański. Wraz z modernizacją przystanków, nowym przystankiem
            Stalowa i łącznicą linii średnicowej z radomską w rejonie dworca wwa główna -
            ciut ponad 150 milionów.
            I co?
            I JAJCO!
            • Gość: flip Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.p.lodz.pl 12.10.01, 14:02
              Gość portalu: =totem= napisał(a):

A budowa nowej trakcj
              > i,
              > o wagonach zdolnych korzystać z obu sposobów zasilania - to nieopłacalna bzdura
              > .

Ha - nieprawdopodobnie tanie byloby zbudowac podziemna kolej do samego
              Tarchimina. Cholernie po prostu oplacalne.
    • sloggi Raczej sieć SKM 11.10.01, 11:58
      Jest tylko mały problem.
      W aglomeracji warszawskiej ze względów bezpieczeństwa odchodzi się od
      podróżowania kolejką podmiejską.
      Rekordy bije linia otwocka i legionowska, które są dublowane przez setki
      rozklekotanych rzęchów. Na brak pasażerów one nie narzekają.
      Dodając indolencję PKP w sferze infrastruktury, poziom i stan stacji i
      przystanków i wszystko staje się jasne.
      Jako dziecko poniekąd gdańskie stwierdzam, że tamtejszy SKM - to jak na warunki
      polskie komunikacyjny cud.
    • Gość: hans Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.*.*.* 11.10.01, 12:59
      S-bahn w Berlinie ma te zalete ze jego tory oplataja w pewien sposob centrum. a
      w Warszawie niby siec torow jest ale zazwyczaj biegna one po zadupiach i z dala
      od waznych punktow miasta.
      A o RER i Paryzu nie ma co gadac. Tam jest takie geste metro ze sie w glowie
      nie miesci.
      • Gość: ZOMO Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 10.128.136.* / *.acn.pl 11.10.01, 13:44
        Dziękuję Alkowi za tak totalną krytykę.Zgadzam się,że stacje S-bahnów są często
        oddalone od ważnych budynków i osiedli mieszkaniowych.Jednak nie dotyczy to
        jednak centrum miasta.Dla przyjezdnych skomplikowany może być nawet system
        trmwajowy.Berlin ma oczywiście bardzo rozbudowaną sieć metra,ale dociera ona na
        przedmieścia tylko w kilku miejscach.S-bahny przejmują tam rolę metra.Ponadto S-
        bahn jeżdzi szybciej(takie odniosłem wrażenie).Jest też w miarę bespieczny(nie
        widziałem powybijanych szyb lub agresywnych dresiarzy).Nie oznacza to,że jestem
        przeciwny metru.Wręcz przeciwnie.Więcej metra w Warszawie!Uważam jednak,że
        prowadzenie metra do np.Legionowa nie ma sensu.Dziękuję również totemowi-nie
        miałem pojęcia,że ktoś robił już kosztorys podobnego przedsięwzięcia.Myślę,że
        te 150mln w porównaniu z kosztami budowy metra to nie dużo.
    • Gość: Rytel Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 11.10.01, 16:24
      Prawda, ze proste, tanie i dobre?
      Tez od kilku lat jezdze do Berlina, zachwycam sie i przekonuje do wlaczenia
      kolei do obslugi Warszawy. Zapraszam do obejrzenia mojej koncepcji na
      www.f.z.pl . Przewidzailem np. zrobienie linii okolnej, ktora kurowalaby linia
      znajdujaca sie na granicy Bemowa i Woli , wpadalaby w linie srednicowa,
      zawracala dookola pragi i na dw Gdanski. dzieki temu z Jelonek w 10-15
      dojechaloby sie do samego centrum. Ale Piskorski woli topic biliony w drugiej
      linii metra, ktora znajduje sie ledwie 500 m od niewykorzystanej linii
      srednicowej.
      • Gość: TYP Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.we.mediaone.net 11.10.01, 17:01
        Gość portalu: Rytel napisał(a):

> Prawda, ze proste, tanie i dobre?
        > Tez od kilku lat jezdze do Berlina, zachwycam sie i przekonuje do wlaczenia
        > kolei do obslugi Warszawy. Zapraszam do obejrzenia mojej koncepcji na
        > www.f.z.pl . Przewidzailem np. zrobienie linii okolnej, ktora kurowalaby linia
        > znajdujaca sie na granicy Bemowa i Woli , wpadalaby w linie srednicowa,
        > zawracala dookola pragi i na dw Gdanski. dzieki temu z Jelonek w 10-15
        > dojechaloby sie do samego centrum. Ale Piskorski woli topic biliony w drugiej
        > linii metra, ktora znajduje sie ledwie 500 m od niewykorzystanej linii
        > srednicowej.

Federacja zielonych ? Jestes jednym z tych psychopatow co blokuja wszystko i
        wyludzaja pieniadze ? Ktos tu juz was okreslil fanatykami, zyjecie w duzej
        metroplii a zachciewa sie wam wioski rodem z Mazur.

• Gość: DK Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 193.178.168.* 11.10.01, 17:39
          Niemiecki S-bahny sa rzeczywiscie doskonale, az dziw, ze Warszawa ich nie ma,
          miec nie chce i upiera sie przy metrze. No ale czego oczekiwac po kraju, ktory
          nawet autostrady nie potrafi wybudowac? Niczego.
          • Gość: alek Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 212.141.155.* 11.10.01, 17:45
            Gość portalu: DK napisał(a):

> Niemiecki S-bahny sa rzeczywiscie doskonale, az dziw, ze Warszawa ich nie ma,
            > miec nie chce i upiera sie przy metrze. No ale czego oczekiwac po kraju, ktory
            > nawet autostrady nie potrafi wybudowac? Niczego.

Przyjmij wreszcie czlowieku do wiadomosci, ze Berlin ma ogromna siec metra.
            S-Bahn nie zastepuje wiec metra.
            Tak samo kolej w Warszawie nie moze zastapic metra. To sa dwie rozne rzeczy

• Gość: HB Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 193.178.168.* 11.10.01, 18:11
              Gość portalu: alek napisał(a):

> Gość portalu: DK napisał(a):
              >
              > > Niemiecki S-bahny sa rzeczywiscie doskonale, az dziw, ze Warszawa ich nie
              > ma,
              > > miec nie chce i upiera sie przy metrze. No ale czego oczekiwac po kraju, k
              > tory
              > > nawet autostrady nie potrafi wybudowac? Niczego.
              >
              > Przyjmij wreszcie czlowieku do wiadomosci, ze Berlin ma ogromna siec metra.
              > S-Bahn nie zastepuje wiec metra.
              > Tak samo kolej w Warszawie nie moze zastapic metra. To sa dwie rozne rzeczy

Dziwie sie ze wygadujesz takie glupoty. Wogle byles w Berlinie, widziales? Jakbys
              byl to bys sie zastanowil zanim te bzdury napisales. W Berlinie S-bahn i metro
              sie uzupelniaja. W dodatku linie metra czasem wyjezdzaja nad ziemie. Ale co bede
              tlumaczyl takiemu patalachowi...

• Gość: alek "wogle" IP: *.dialup.tiscalinet.it 11.10.01, 20:52
                Gość portalu: HB napisał(a):

> Gość portalu: alek napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: DK napisał(a):
                > >
                > > > Niemiecki S-bahny sa rzeczywiscie doskonale, az dziw, ze Warszawa ich
                > nie
                > > ma,
                > > > miec nie chce i upiera sie przy metrze. No ale czego oczekiwac po kra
                > ju, k
                > > tory
                > > > nawet autostrady nie potrafi wybudowac? Niczego.
                > >
                > > Przyjmij wreszcie czlowieku do wiadomosci, ze Berlin ma ogromna siec metra
                > .
                > > S-Bahn nie zastepuje wiec metra.
                > > Tak samo kolej w Warszawie nie moze zastapic metra. To sa dwie rozne rzecz
                > y
                >
                > Dziwie sie ze wygadujesz takie glupoty. Wogle byles w Berlinie, widziales? Jakb
                > ys
                > byl to bys sie zastanowil zanim te bzdury napisales. W Berlinie S-bahn i metro
                > sie uzupelniaja. W dodatku linie metra czasem wyjezdzaja nad ziemie. Ale co bed
                > e
                > tlumaczyl takiemu patalachowi...
                >
                "Wogle" to pomysl troche zanim zabierzesz sie do pisania. Nie uwazam, ze S-Bahn
                jest zly. Jest dobry jako dojazd z lotniska czy z dalekich przedmiesc. Jest zly
                jako srodek komunikacji miejskiej. Do tego sluzy metro.
                Ja w Berlinie poruszalem sie S-Bahnem tylko dwa razy w czasie kazdego pobytu.
                Przy przyjezdzie i przy wyjezdzie. Poza tym tylko metrem lub autobusem.
                Tak wiec temat ten nie pasjonuje warszawiakow tylko przyjezdnych i "wsiokow".
                W przypadku Warszawy to jest w ogole (przynajmniej w tej chwili) poroniony
                pomysl. Chyba, ze zaczniemy budowac nowe miasto wzdluz torow kolejowych. Zauwaz,
                ze w Warszawie czesto do kilometra po obu stronach torow jest ziemia niczyja,
                rudery, stare fabryki, krzaki, laski, poza tym jest z reguly po kilkanascie
                torow, jakis krajobraz przemyslowo- ksiezycowy.
                Kto tam bedzie wysiadal?
                To czego trzeba Warszawie to druga i trzecia linia metra. I jakies sensowne
                polaczenie niektorych przystankow metra z koleja.
                • Gość: olek kolej a nowe osiedla IP: *.mimuw.edu.pl 12.10.01, 10:56
                  Gość portalu: alek napisał(a):

> W przypadku Warszawy to jest w ogole (przynajmniej w
                  tej chwili) poroniony
                  > pomysl. Chyba, ze zaczniemy budowac nowe miasto wzdluz
                  torow kolejowych. Zauwaz
                  > ,
                  > ze w Warszawie czesto do kilometra po obu stronach
                  torow jest ziemia niczyja,
                  > rudery, stare fabryki, krzaki, laski, poza tym jest z
                  reguly po kilkanascie
                  > torow, jakis krajobraz przemyslowo- ksiezycowy.

Podobno w Warszawie brakuje terenow do rozwoju i
                  zageszczania zabudowy, tak bardzo brakuje ze trzeba
                  wycinac parki. Co zatem stoi na przeszkodzie by
                  zageszczac te zabudowe wzdluz torow kolejowych? To jest
                  element normalnego planowania przestrzennego, budujemy
                  tam gdzie jest niewykorzystana infrastruktura i gdzie
                  mozemy zagwarantowac dojazd do scislego centrum w ciagu
                  15 minut praktycznie bez wiekszych inwestycji. A nie -
                  zabudowywujemy byle jak, byle gdzie, a potem trzeba
                  miliardow (ktorych nie ma) aby ta plame obsluzyc.

Po drugie, mijasz sie z prawda. Jest sporo osiedli w
                  bezposredniej bliskosci torow (np. Wlochy, Ursus,
                  Niedzwiadek, Rakowiec, Rembertow...) Technicznie nie jest
                  trudne poszerzenie tej listy o Tarchomin, Jelonki czy
                  Bemowo.

A trzeba tez pamietac o reszcie aglomeracji - Jozefow,
                  Otwock, Piastow, Pruszkow, Zabki i kilkanascie innych
                  miast. W skali aglomeracji nawet obecnie z kolei w
                  Warszawie korzysta wiecej osob niz z metra (zdaje sie
                  odpowiednio 185 tys. i 160 tys. pasazerow dziennie)

Po trzecie, trzeba sobie uswiadamic skale kosztow.
                  Modernizacja linii Wwa-Wschodnia - Grodzisk do standardow
                  SKM (torowisko, stacje - lacznie z przystosowaniem do
                  potrzeb niepelnosprawnych, tabor) zostala wyceniona na
                  180 mln zlotych. Modernizacja linii obwodowej - 150 mln
                  zlotych. To jest mniej niz jedna stacja metra. To jest
                  mniej niz polowa kosztow przebudowy wiekszego
                  skrzyzowania...

pozdr,

olek
              • Gość: TYP Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.we.mediaone.net 11.10.01, 23:01
                Gość portalu: HB napisał(a):

> Gość portalu: alek napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: DK napisał(a):
                > >
                > > > Niemiecki S-bahny sa rzeczywiscie doskonale, az dziw, ze Warszawa ich
                > nie
                > > ma,
                > > > miec nie chce i upiera sie przy metrze. No ale czego oczekiwac po kra
                > ju, k
                > > tory
                > > > nawet autostrady nie potrafi wybudowac? Niczego.
                > >
                > > Przyjmij wreszcie czlowieku do wiadomosci, ze Berlin ma ogromna siec metra
                > .
                > > S-Bahn nie zastepuje wiec metra.
                > > Tak samo kolej w Warszawie nie moze zastapic metra. To sa dwie rozne rzecz
                > y
                >
                > Dziwie sie ze wygadujesz takie glupoty. Wogle byles w Berlinie, widziales? Jakb
                > ys
                > byl to bys sie zastanowil zanim te bzdury napisales. W Berlinie S-bahn i metro
                > sie uzupelniaja. W dodatku linie metra czasem wyjezdzaja nad ziemie. Ale co bed
                > e
                > tlumaczyl takiemu patalachowi...

Facet po pierwsze dlaczego za kazdym razem sie podpisujesz innym imieniem ? Po
                drugie kogo obchodzi Berlin ktory ma dlugi na ponad 70 MILIARDOW MAREK, jest
                najgorzej zarzadzanym duzym miastem w Europie ? Czy ty sobie zdajesz z tego
                sprawe co to znaczy 40 miliardow dolarow dlugu w miescie ktore ma tylko 3.5
                miliona ludzi ? Przelicz sobie czlowieku. Z Berlina nie powinnismy nigdy brac
                przykladu.

Warszawa bedzie miala i autostrade i lepsze metro i komunikacje kolejowa. Na
                razie nie jestesmy w UNii i nie daja nam tak jak daja Berlinowi. Nie mamy tez
                bogatego kuzyna na zachodzie tak jak Berlin co by nam dawal. Nie mielismy planu
                Marshalla, mielismy plan Stalina.

Smiac mi sie chce jak slysze wciaz te "Berlin to i tamto".
                • Gość: hb Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 193.178.168.* 12.10.01, 09:54

> Warszawa bedzie miala i autostrade i lepsze metro i komunikacje kolejowa.

O wlasnie Typie. Polacy generalnie sa dobrzy w takim pierdu, pierdu, jakie z
                  siebie wypociles. Super obiecanki cacanki, ale nic z nich nie wynika. Berlinska
                  komunikacja natomiast jest najlepsza na swiecie.
                  • Gość: TYP Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.we.mediaone.net 12.10.01, 10:22
                    Gość portalu: hb napisał(a):

>
                    > > Warszawa bedzie miala i autostrade i lepsze metro i komunikacje kolejowa.
                    >
                    > O wlasnie Typie. Polacy generalnie sa dobrzy w takim pierdu, pierdu, jakie z
                    > siebie wypociles. Super obiecanki cacanki, ale nic z nich nie wynika. Berlinska
                    >
                    > komunikacja natomiast jest najlepsza na swiecie.

A co mamy forse nadrukowac ? Zadluzyc sie tak jak Berlin zeby potem splacac to ze
                    300 lat z odsetkami ? Nie od razu Krakow budowano, nie badz w goracej wodzie
                    kapany. Juz ci wyliczylem dlaczego nie stac W-wy na takie cuda narazie, chyba nie
                    jestes malym dzieckiem, rozumiesz troche ekonomie.

Berlinska komunikacja moze jest dobra ale co mnie to obchodzi ? Co obchodzi to W-
                    we ? Porownoj W-we do miast 2 milionowych o podobnym bogactwie co nasza stolica i
                    wtedy pogadamy.

Niemcy moze maja dobry system ale maja iditow ktorzy rzadza tym miastem. Berlin
                    to w tej chwili bankrut. Takie sa fakty. Nie wyjezdzaj tu z S-Bahnami to tu jest
                    Polska wiec mow po polsku.

• Gość: dh Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 193.178.168.* 12.10.01, 12:11
                      > we ? Porownoj W-we do miast 2 milionowych o podobnym bogactwie co nasza stolica
                      > i
                      > wtedy pogadamy.

Prosze bardzo, miasta dwumilionowe:

Bukareszt Rumunia - 3 linie metra, autostrada,
                      Budapeszt Wegry - 3 linie metra, kilka S-bahn, kilka autostrad,
                      Barcelona Hiszpania, - 5 linii metra, 5 S-bahn, autostrad ze niezliczysz,
                      Praga, Czechy - 3 linie metra, autostrady sa,

Nie wyjezdzaj tu z S-Bahnami to tu jes
                      > t
                      > Polska wiec mow po polsku.

A poza tym jestes calkowicie pewien ze tu jest Polska:"adres:*.we.mediaone.net"?
                      >

• Gość: alek Re: U-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 212.141.155.* 12.10.01, 12:27
                        Gość portalu: dh napisał(a):

> > we ? Porownoj W-we do miast 2 milionowych o podobnym bogactwie co nasza st
                        > olica
                        > > i
                        > > wtedy pogadamy.
                        >
                        > Prosze bardzo, miasta dwumilionowe:
                        >
                        > Bukareszt Rumunia - 3 linie metra, autostrada,
                        > Budapeszt Wegry - 3 linie metra, kilka S-bahn, kilka autostrad,
                        > Barcelona Hiszpania, - 5 linii metra, 5 S-bahn, autostrad ze niezliczysz,
                        > Praga, Czechy - 3 linie metra, autostrady sa,
                        >
                        > Nie wyjezdzaj tu z S-Bahnami to tu jes
                        > > t
                        > > Polska wiec mow po polsku.
                        >
                        > A poza tym jestes calkowicie pewien ze tu jest Polska:"adres:*.we.mediaone.net"
                        > ?
                        > >
                        >

Sadzac po twoich przykladach pierwszy post powinien brzmiec: "u-Bahn Co o nim
                        sadzicie"

• Gość: hb Re: U-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 193.178.168.* 12.10.01, 12:47

> Sadzac po twoich przykladach pierwszy post powinien brzmiec: "u-Bahn Co o nim
                          > sadzicie"
                          >

To nie moj post. hb
                    • Gość: flip Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.p.lodz.pl 12.10.01, 14:04
                      Wychodzi na to, ze skoro nie macie wujka bogatego na Zachodzie (czyli jakby w
                      Poznaniu?) to nic tylko budowac podziemne metro.
                      Cholernie wprost logiczne.
                      • Gość: alek Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: 212.141.155.* 12.10.01, 15:05
                        Gość portalu: flip napisał(a):

> Wychodzi na to, ze skoro nie macie wujka bogatego na Zachodzie (czyli jakby w
                        > Poznaniu?) to nic tylko budowac podziemne metro.
                        > Cholernie wprost logiczne

Zazdrosc, to brzydka dolegliwosc.

• Gość: flip Re: S-BAHN Co o tym sądzicie? IP: *.p.lodz.pl 12.10.01, 18:25
                          Aha - czyli nie chodzi o metro jako narzedzie, ale o metro jako znak
                          nobilitujacy. No coz: to piekno - ile ono nas kosztuje...
    • zubil S-bahn, U-bahn, Strassenbahn... 13.10.01, 10:39
      Właściwie, to nie wiadomo co wybrać. Padały tu różne propozycje i różne miasta
      przywoływano jako przykłady.
      IMHO metro powinno przede wszystkim łączyć centrum z odległymi przedmieściami
      (póki co Ursynów, ale przydałoby się Tarchomin, Bródno, Gocław, Chomiczówkę i
      pare innych dzielnic i osiedli). S-bahn czyli szybka kolej miejska powinna
      łączyć raczej podwarszawskie miejscowości niż części miasta. Tu w sumie
      wystarczyła by restrukturyzacja (modne ostatnio słowo na kolei) linii
      podmiejskich - teraz wyglądają one tragicznie. Wypadałoby stworzyć wspólną
      miejsko - kolejową sieć komunikacyjną, niestety, prędzej piekło się lodem
      pokryje niż kolej z miastem dogada w jakiejkolwiek kwestii. Jeśli idzie o
      szybki tramwaj - ten w Poznaniu, o ile się nie myle, ma swoje własne torowisko
      (przynajmniej na większości trasy). W Wawie trzeba by zrobić to samo, inaczej
      bedzie on niewiele szybszy niż pozostałe. Wszystko to jednak projekty, na które
      miasto nie ma i mieć nie bedzie pieniędzy...
      • Gość: ZOMO Re: S-bahn, U-bahn, Strassenbahn... IP: 10.128.136.* / *.acn.pl 13.10.01, 16:06
        Tu autor pytania.Chcę napisać,że podpisuję się ZOMO.Nie inaczej.Dyskusja zeszła
        na tor wyłącznie finansowy.Jak już pisałem jestem i za metrem i za S-bahnem(czy
        SKM-em).Dziwiło nie po prostu,że nikt nie mówi w Warszawie o
        Koleji.Ekonomicznie opłaca się chyba bardziej najpierw modernizować kolej niż
        budować metro.Jednak Warszawa szybko się rozrasta a myśląc takimi kategoriami
        wyłącznie ekonomicznymi powinniśmy cofnąć się do lepianek.Warszawa nie będzie
        się rozwijać jeśli stanie w jednym wielkim korku.Poza tym oszczędności muszą
        być dokonywane najpierw tam,gdzie wydatki nic nie dają.Wspomnieć wystarczy
        tabuny radnych.Co oni robią poza zbijaniem bąków i pobieraniem pensji?Zwolnijmy
        kilkuset radnych,a będziemy mieli pieniądze na parę stacji kolejki czy
        metra.Wracając do S-bahna(SKM)-ktoś słusznie napisał,że kolej już łączy wiele
        osiedli.Jeśli ją lepiej wykorzytamy kolejne osiedla pojawią się same.Tak było z
        metrem.Najpierw nad stacją Kabaty były pola,a w sześć lat zbudowało się
        miasto.Kto by tam mieszkał gdyby nie metro?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka