Dodaj do ulubionych

Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica

03.04.06, 21:40
Powstało stowarzyszenie przeciwko budowie drogi Salomea-Wolica, dzisiaj
odbyło się pierwsze spotkanie w Sękocinie podczas którego ujawnili się
organizatorzy, oczywiście jest to syndrom NIMBY jak zawsze, w planach
stowarzyszenia jest protestowanie do upadłego, ponieważ decyzja lokalizacyjna
została już wydana, więc odwołają się do ministerstwa, a potem do sądu,
ludziom podobno mówili że dzięki temu uzyskają wyższą cenę za ziemię,
niestety nic więcej nie wiem...
Obserwuj wątek
    • seiw83 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 03.04.06, 22:05
      Argumenty wydaja mi sie sensowne ale sa pewnie tez ludzie ktorzy probuja
      zminimalizowac swoja wczesniejsza glupote lub niewedze. Szkoda ze nikt nie cche
      placic za swoje bledy w tym kraju.
      • cleofass Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 03.04.06, 22:07
        seiw83 napisał:

> Argumenty wydaja mi sie sensowne ale sa pewnie tez ludzie ktorzy probuja
        > zminimalizowac swoja wczesniejsza glupote lub niewedze. Szkoda ze nikt nie

które argumenty?????? a gdzie ty znalazłeś(aś) argument w tym bełkocie?
    • tarantula01 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 03.04.06, 22:18
      Ciekawe, czy ludzie mieszkający wzdłuż alei Krakowskiej w Raszynie i Jankach
      wiedzą o tym stowarzyszeniu?
      • oktawiusz_2013 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 03.04.06, 22:51
        Co ciekawe wg dokumnetu, który można ściagnąć ze strony GDDKiA:

www.gddkia.gov.pl/article/informacje/aktualnosci/article.php/id_item_tree/5b17b92ffc316ed672bcd5a223c53944/id_art/606b126450267d18feb7d050793a6e80

wynika co następuje:

"Najbardziej obciaonymi odcinkami tych dróg w kraju, na których SDR w 2005 roku
        przekraczał 50000 poj./dobe były:
        − droga nr A4, Katowice (przejscie),
        − droga nr 7, odcinek Raszyn-Janki,
        − droga nr 8, odcinek Warszawa-Marki,
        − droga nr 7, Raszyn (przejscie),
        − droga nr S4, odcinek Sosnowiec-Katowice,
        − droga nr 79, Warszawa-Mysiadło,"

dla wszystkich, który pragną, aby Warszawa pozostała wsią spokojną, wsią wesołą
        podaje namiary źródła:

Generalny pomiar ruchu 2005, synteza wyników, Transporojekt-Warszawa 2006, s. 9

• admiral_0000 To niech się dowiedzą 04.04.06, 09:01
        Jesli nie wiedzą to trzeba sprawić, żeby się dowiedzieli. Trzeba by najpierw
        ustalic prowodyrów tamtego warcholstawa z imienia, nazwiska i adresu, nastepnie
        moznaby sie przejść po ludziach mieszkających w Jankach Raszynie i Al.
        Krakowskiej i pozbierać podpisy poparcia dla budowy TSW ew. przeciwko
        inicjatywie tamtego stowarzyszenia, informując przy okazji kto z imienia,
        nazwiska, adresu i tel. komórkowego za tym stoi. (Jak kilku mieszakańców Al.
        Krakowskiej spuści samowolnie przy okazji bęcki paru mieszkańcom Sękocina tym
        lepiej). A gdyby minister lub tez inne organy i instytucje działały opieszale
        przy odrzucaniu protestów tych warchołów to po prostu trzeba mieszkańców Al.
        Karkowskiej i Raszyna namówić do blokady - wzorem mieszkańców Augustowa - Al.
        Krakowskiej, najlepiej w miejscu, tuż za zejściem się DK 7 i DK8. Jak się po 3
        godzinach zrobi korek do Grójca a w drugą stronę pod Rondo ZS i sam Pałac
        Kultury, to gwarantuję, że rozpatrywanie (odmowne oczywiście) protestów ruszy z
        kopyta.
        Swoją drogą, powinno być tak, że przy składaniu protestów jest obowiązek
        wpłacenia kaucji w wysokości np. 0,1 % wartości inwestycji. Trasa SW to koło
        580 mln zł. A więc albo drogi protestujacy przy skłądaniu protestu wpłacasz 580
        tyś. zł albo twoim protestem podcieramy sobie, za przeproszeniem, tyłek w
        toalecie.
        Oczywiście, jesli okaże się, ze two protest był niezasadny, to kaucja
        przepada...
        Myślę, że to by rozwiązało wszelkie problemy z wiecznym blokowaniem wszystkich
        inwestycji przez różnero rodzaju pieniaczy...
        • adamb7 [...] 04.04.06, 09:31
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • adamb7 Re: To niech się dowiedzą 04.04.06, 20:03
          no cóż, pozostawie bez komentarza usuniecie mojego wpisu choc uwazam ze
          sugerowanie (admirala_0000) ze komus powinno sie wlepic becki jest po prostu
          namawianiem do przestepstwa
          • siskom_tak Re: To niech się dowiedzą 04.04.06, 23:01
            adamb7 napisał:

> no cóż, pozostawie bez komentarza usuniecie mojego wpisu choc uwazam ze
            > sugerowanie (admirala_0000) ze komus powinno sie wlepic becki jest po prostu
            > namawianiem do przestepstwa

Post został usuniety ze względu na personalne odniesienie się do przedmówcy, bez żadnej merytorycznej treści.
            Poniżej wymienię punkty netykiety jakie złamałeś:
            forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
            Pisz zwięźle i na temat.
            Nie przeklinaj.
            Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców.
            Jeśli chcesz zwrócić komuś uwagę, zrób to kulturalnie, najlepiej na adres prywatny.
            Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane.

Nie chcemy tu postów z wyzwiskami personalnymi.
            Jesli chcesz tu pisywac, to musisz postarać się podciągnąć do odpowiedniego poziomu treści, jakie wygłaszasz.
            Staraj się też używać znaków przestankowych i polskich liter, bo twoje posty stają się coraz mniej czytelne.
            Masz zapewne na klawiaturze klawisz oznaczony Alt i Shift, a także przecinek i kropkę?
            • adamb7 Re: To niech się dowiedzą 05.04.06, 09:22
              JEDYNE co napisałem to stwiedziłem że admiral_0000 jest prymitywem skoro
              sugeruje "spuszczanie bęckow" osobom protestującym przeciwko budowie tras i
              rozumiem, że namawianie do przemocy mieści sie w waszym regulaminie skoro mój
              post zwracający uwagę na jego prymitywne zachowanie został usunięty
              • admiral_0000 Re: To niech się dowiedzą 05.04.06, 09:29
                Wcale NIE NAMAWIAŁEM. Trzeba czytać ze zrozumieniem.
                Zresztą, patrz post powyżej.
                • admiral_0000 Przepraszam; POST PONIŻEJ 05.04.06, 09:30
                  • komagane Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 10:08
                    O co chodzi protestującym?

O powiązanie trasy Salomea-Wol;ica w jej południowej części. GDDKiA planuje
                    powiązanie nowej trasy węzłem w Sękocinie z istniejącą drogą nr 721 (Sękocin -
                    Magdalenka - Lesznowola - Piaseczno - Konstancin). Droga ta jest juz obecnie
                    bardzo obciążona ruchem, a prowadzio przez środek w/w miejscowości (dokładnie
                    tak jak Al. Krakowska przez Raszyn).

Stowarzyszenie uważa, że w/w węzeł powinien być zaprojektowany nieco bardziej
                    na północ, a powiązanie drogi Salomea-Wolica powinno być zaplanowane z nową
                    drogą, wytyczoną przez w wiekszości puste, rolnicze tereny, a dalej wzdłuż
                    linii kolejowej Piaseczno - Konstancin, stanowiąca alternatywe dla drogi nr
                    721. Wnioski na ten temat padły na rozprawie administracyjnej w sprawie trasy
                    Salomea-Wolica w styczniu. Wnioskodawcy powoływali sie na dawniejsze stanowiska
                    samorządów gmin Piaseczno i Lesznowola. Obecni na niej członkowie Siskomu mieli
                    doskonałą okazje, by sie z nimi zapoznać. Niestety, wolą udawać, że to pomysł
                    nowy, bzdurny i mający na celu storpedowanie budowy trasy.

Pytanie: dlaczego członkowie Siskomu wolą grac rolę pierwszych naiwnych w tej
                    kwestii? Ano, trasa alternatywna dla drogi 721 przebiegac by miała po śladzie
                    potencjalnego podmiejskiego przebiegu obwodnicy POW. A przecież Siskom całe
                    miesiące twierdził, że w tym miejcu nie da się wybudować drogi. Dlaczego sie
                    nie da? Bo zaprotestowaliby mieszkańcy ... Magdalenki, Lesznowoli i Konstancina.

Fakt, że mieszkańcy Magdalenki, Lesznowoli i Konstancina myślą cos wręcz
                    przeciwnego, jest tak niewygodny dla panów agitatorów, że nie mieli wyjścia:
                    musieli zabrać się za obśmianie protestu, napuszczenie na jego sygnatariuszy
                    mieszkańców Al. Krakowskiej, niewybredne sugestie dotyczące stanu umysłu,
                    pieniactwa i interesownosci członków stowarzyszenia z Sękocina. Metody, które
                    az nazbyt dobrze znam z własnego doświadczenia.

Na szczeście Siskom uprawia te agitacje tylko na własnym forum.

A tymczasem, jesli protesty mieszkańców Magdalenki i Lesznowoli spowodują
                    rzeczywiste opóźnienie budowy BARDZO POTRZEBNEJ trasy Salomea-Wolica, to
                    winnych możemy wskazać już dziś: 1) GDDKiA, która nie liczy sie ze stanowiskiem
                    mieszkańców i lokalnych samorządów, 2) Urząd Wojewódzki, który zignorował
                    wnioski złożone legalnie i formalnie na różnych etapach przygotowania trasy, 3)
                    częściowo Siskom, który przez zbyt gwałtowna agitację za jedną z koncepcji
                    GDDKiA utrudniał rzeczową dyskusję nad jej przebiegiem.
                    • vampi_r Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 11:55
                      Komagane.

Nie od dziś wiemy, że kłamiesz jak najęta.

Po pierwsze - o ile mi wiadomo, to nikt z SISKOMu nie był na rozprawie
                      administracyjnej w styczniu.

Po drugie - poprowadzenie POW w wersji jak od miesiecy opisujesz, jest
                      niemożliwe nie przez Magdalenkę i Sękocin, ale przez Piaseczno, Konstancin i
                      rezerwaty nadwiślańskie. Swego czasu sama stwierdziłas, że zbudowanie w tym
                      miejscu trasy jest niemożliwe ze względu na intensyfikację zabudowy.

Po trzecie - twierdzimy, że Trasa Salomea-Wolica powinna powstać (podobnie jak
                      ty) , prezentujemy dostępne nam plany tej trasy. Pokaż gdzie i w jakim momencie
                      twierdziliśmy, że korekty trasy w węzłach nie są możliwe.

Po czwarte - pokaż co mają mieszkańcy Konstancina do Trasy Salomea-Wolica oraz
                      gdzie i w którym momencie mówią, że POW ma przejśc przez ich tereny.
                      Inna rzecz, że głos jakiegoś stowarzyszenia nie jest głosem ogółu mieszkanców
                      danej miejscowości, a jedynie przedstawicieli danego stowarzyszenia.
                      I by było jasne - w SISKOM też jest mieszkaniec Magdalenki.

Pani Barbaro Szulc. Mówiąc szczerze to mam już dosyć pani pieniactwa, kłamstw i
                      róznych wymysłów, które mogą urodzić się jedynie w chorym umyśle.
                      Wiemy doskonale, że jedynum celem Pani życia jest oprotestowywanie wszystkiego
                      dookoła. Bardzo trafnie zostało to zresztą opisane w artykule w Przekroju
                      (chociaz gdybym ja pisał ten artykuł, to o wiele bardziej przejachałbym się po
                      Pani, jako po zwykłej oszustce).

Jeśli pisze Pani coś na temat SISKOM, to prosze trzymać się prawdy.

Żegnam.
                      • komagane Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 14:41
                        Dobra rada starego pieniacza, Chwiałkowski: najpierw wziąć mapę, kalendarz itp.
                        i sprawdzić, czy to, co chcesz powiedzieć, trzyma się kupy.

Jesli tego nie robisz, to rzeczywiście, pozostają ci tylko inwektywy i
                        szarganie po nazwiskach.
                        • oktawiusz_2013 Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 14:47
                          A oto link opisujący "starego pieniacza". Jeśli ktoś jeszcze nie czytał, to
                          miłej lektury;

www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1098&Itemid=48&limit=1&limitstart=0

Acha, prosze tez o odpowiedzi na pytania, które zadał Vampi_r. Jak zwykle tego
                          nie ma, a jak są to takie, które widzieliśmy powyżej. Pozdrawiam!
                          • komagane Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 19:06
                            Drogi oktawiuszu, ja już dość dawno ukończyłam edukację w szkole, więc wyzbyłam
                            się nawyku odpowiadania na każde pytanie, które ktoś zechciałby mi zadać.

A poza tym domaganie sie odpowiedzi na pytania (jakie znów pytania?) przez
                            Siskom będzie może zasadne wówczas, gdy doczekam sie ustosunkowania do
                            poruszanych przeze mnie kwestii. Niestety, zamiast tego widzę i słyszę
                            wyłącznie kiepska propagandę, nie licząc zaczepek personalnych, na ogół bardzo
                            niegrzecznych. Zaś z osobnikami niegrzecznymi dialogu nie podejmuję.
                            Adieu.
                    • cleofass Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 20:59
                      > Stowarzyszenie uważa, że w/w węzeł powinien być zaprojektowany nieco bardziej
                      > na północ, a powiązanie drogi Salomea-Wolica powinno być zaplanowane z nową
                      > drogą, wytyczoną przez w wiekszości puste, rolnicze tereny, a dalej wzdłuż

Przeceniasz możliwości intelektualne tego Stowarzyszenia (btw. ponoć droga S-W
                      to dla nich droga A7) z moich informacji wynika że chodzi tylko o drobne
                      przesunięcie tak żeby jednej z pań samochody nie jeździły zbyt blisko okien

> Fakt, że mieszkańcy Magdalenki, Lesznowoli i Konstancina myślą cos wręcz
                      > przeciwnego, jest tak niewygodny dla panów agitatorów, że nie mieli wyjścia:

czy ty rozmawiałaś z kimś z tych okolic? czy udajesz pierwszą naiwną? trochę
                      humorystycznie wygląda tok twojego rozumowania, zakładasz że w przypadku innego
                      przebiegu tej drogi nie byłoby protestów?

> A tymczasem, jesli protesty mieszkańców Magdalenki i Lesznowoli spowodują
                      > rzeczywiste opóźnienie budowy BARDZO POTRZEBNEJ trasy Salomea-Wolica, to

a co mają do oprotestowywania mieszkańcy Magdalenki czy Lesznowoli w przypadku
                      trasy S-W bo nie rozumiem, może zaczną również oprotestowywać przebudowę
                      Zakopianki?
                      Komagane silisz się na obiektywizm, która ma przykryć zwyczajne pieniactwo,
                      jestem pewien w 100% że gdyby trasa ta przebiegała w sposób jaki opisałaś też
                      znalazłabyś sobie jakiś powód żeby być przeciwko. Po co więc to mydlenie oczu?
                      • komagane Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 05.04.06, 22:39
                        Nie mieszkam w Magdalence, ani w Lesznowoli, ani w Sękocinie. Czasami tylko
                        tamtędy jeżdżę i widzę, że droga nr 721 mocno sie korkuje i stała sie uciążliwa.
                        Stanowisko władz Lesznowoli znam jeszcze sprzed kilku lat.
                        Stanowisko w/w stowarzyszenia znam z ich wystapień na rozprawie
                        administracyjnej w sprawie lokalizacji drogi Salomea-Wolica. Wystapienie to
                        brzmiało bardzo racjonalnie, a jego autorzy bynajmniej nie wyglądali na
                        nawiedzonych.

A teraz pytanie: skąd, cleofasie, znasz te informacje? Skąd wiesz, że mylą
                        trase Salomea-Wolica z A7 czy S7? Skąd wiesz, że chodzi o interes "jednej
                        pani"? Czy z tego samego źródła, z którego swoje rewelacje na mój temat czerpie
                        twój kolega siskomowy, wampir? Jesli tak, to uważaj, kłamstwo ma krótkie nogi.

Czy w przypadku innego przebiegu drogi nie byłoby protestów? Pewnie by były, bo
                        nikt nie lubi być wywłaszczany.

Dlaczego pomijasz kluczowy aspekt tej sprawy, czyli przeciążenie trasy nr 721 i
                        koniecznosc budowy trasy alternatywnej? Dlaczego pomijasz sprawę powiązania
                        trasy Salomea-Wolica z 721? Nie sposób z wami dyskutować, bo wszelkie problemy,
                        których nie uwzględnił dyr. Dąbrowski ani projektanci z firmy DHV uważacie za
                        pieniactwo. Czy to tylko zwykłe zarozumialstwo?
                        • siskom_tak Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 06.04.06, 01:57
                          komagane napisała:

> Czy z tego samego źródła, z którego swoje rewelacje na mój temat czerpie
                          > twój kolega siskomowy, wampir?

Prosimy o podanie tego źródła. A także przy okazji swoich pełnych danych personalnych na adres siskom_tak@gazeta.pl

> Czy w przypadku innego przebiegu drogi nie byłoby protestów? Pewnie by były, bo
                          >
                          > nikt nie lubi być wywłaszczany.

Prosimy pisać tylko za siebie i w swoim własnym imieniu.
                          W naszej działalności spotykaliśmy wielu "rezerwistów", którzy czekają na wywałszczenie z wielkim utęschnieniem.

> Dlaczego pomijasz kluczowy aspekt tej sprawy, czyli przeciążenie trasy nr 721 i
                          >
                          > koniecznosc budowy trasy alternatywnej? Dlaczego pomijasz sprawę powiązania
                          > trasy Salomea-Wolica z 721? Nie sposób z wami dyskutować, bo wszelkie problemy,
                          >
                          > których nie uwzględnił dyr. Dąbrowski ani projektanci z firmy DHV uważacie za
                          > pieniactwo. Czy to tylko zwykłe zarozumialstwo?

Trasa nr 721 jest, o ile nam wiadomo, drogą wojewódzką i nie podlega pod GDDKiA.
                          Trasa ta ma powiazania z S7 i z S8 poprzez węzły.
                          Droga ma być modernizowana z funduszy wojewódzkich i stworzyć tzw. Obwodnicę Podmiejską.

PS. Cleofass nie nalezy do SISKOM i mamy z nim kontakt jedynie przez to forum.
                          Nigdy nie widzieliśmy się i nie kontaktowalismy w realu.
                          W związku z powyższym dalsze wypisywanie przez Panią kolejnych insynuacji pod adresem kogokolwiek z tego forum będzie skutkować wykluczeniem pani z kręgu uczestników.
                          • komagane Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 06.04.06, 08:58
                            No właśnie, właśnie.
                            Z jakiegoż to źródła Siskom-tak ma moje dane personalne, adres, wielkosc i
                            wartosć działki? Na pewno nie ode mnie.
                            No to skąd to wie? Kto mu te dane udostepnił?
                            I, jak mi się zdaje, siskom-tak nie wie, że upublicznianie takich danych jest
                            niezgodne z prawem?
                            • vampi_r Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 07.04.06, 12:22
                              komagane napisała:

> No właśnie, właśnie.
                              > Z jakiegoż to źródła Siskom-tak ma moje dane personalne, adres, wielkosc i
                              > wartosć działki? Na pewno nie ode mnie.

Swego czasu sama się przedtstawiałaś na jakimś forum.
                              Czyżbym zapomniała?

Poza tym w Załuskach ludzie mają cię na tyle dość, ciebie i twoich działań, że
                              nie trudno było zasięgnąc języka na twój temat...
                              Lepiej żebym nie powtarzał, co ludzie w Załuskach mówią o tobie.

Popatrz też na artykuł w Przekroju. Może to SISKOM podał dziennikarzowi
                              powierzchnię twojego domu?...
                              • komagane Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 10.04.06, 10:29
                                Poczekaj, sukinsynu, tym razem ja zgłoszę sprawe do sądu z powodu
                                upowszechniania moich danych osobowych. Będzie ci trudno udowodnić, od kogo je
                                dostałeś i wytłumaczyc, dlaczego upowszechniłeś bez upowaznienia.
                                Moje przypuszczenia:
                                - od projektantów z DHV lub pracowników GDDKiA, którzy nimi dysponują z
                                powodów zawodowych. Nuie oznacza to, że mają prawo udostepniać je każdemu
                                zaprzyjaźnionemu nietoperzowi;
                                - od dziennikarki z Gazety Stołecznej, której rodzina, i owszem, bardzo
                                zainteresowana jest sprzedaniem pod trasę pow nie swojej ziemi, na której
                                usiłują sie zasiedzieć. O ile wiem, to jedyna osoba na Załuskach, która ma do
                                mnie jakies pretensje, bo kiedyś nazwałam po imieniu ich zabiegi. Ale widocznie
                                ani w Siskomie, ani w Stołku nikomu ta nieuczciwosć nie przeszkadza. Za to
                                bardzo przeszkadza to, że ja czy kilkaset innych osób nie jest zadowolonych z
                                naprawdę bliskiego sąsiedztwa trasy i ma prawo do roszczeń.
                                • cleofass Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 10.04.06, 11:10
                                  komagane napisała:

> Poczekaj, sukinsynu, tym razem ja zgłoszę sprawe do sądu z powodu

Chyba przydałby ci się dobry psychiatra, od początku zamiast napisać coś
                                  merytorycznego podajesz informacje wyssane z palca a przyparta do muru,
                                  obrażasz innych, nie dziwne że mają cię już dość w tych Załuskach.
                                • vampi_r Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 10.04.06, 12:35
                                  Komagane.
                                  Czy ja piszę nie po polsku?
                                  Ty sama na łamach forum GW podałas swoje dane.
                                  Jesteś przewodniczącą stowarzyszenia w Załuskach, startowałas w wyborach
                                  samorządowych. Często wypowiadasz się w TV i na łamach prasy.
                                  Przez swoje akcje stałas się osobą publiczną.

Twoje przypuszczenia są niestety śmieszne.
                                  • komagane Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 11.04.06, 19:08
                                    Ten się śmieje, kto sie śmieje ostatni. Adieu
                                    • oktawiusz_2013 Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 11.04.06, 20:03
                                      No to ja też proszę o pozwanie mnie do sądu:))) Ja też znam Pani dane,
                                      buuhahahahahahaaaa!!! Ja już się śmieje:))))))
                                    • vampi_r Re: Błędy koncepcji trasy Salomea-Wolica 12.04.06, 02:08
                                      Adieu? Adieu?
                                      Jak to? To już koniec między nami???

A ja chciałbym przeczytać co ma Konstancin do Trasy Salomea-Wolica.
                                      Skoro podjęłaś już ten wątek...
                        • admiral_0000 Odnosnie 721 - krótko i merytorycznie 06.04.06, 09:47
                          Ta droga jest przeciążona z jednego (co nie zanczy jedynego) względu - braku
                          POW. Po prostu wszyscy, którzy chcą się wydostać z połudnowo - wschodniej
                          części miasta na DK7 (przede wszystkim!) ale również i w jakieś mierze DK8 - a
                          cierpią na odruch wymiotny na myśl przebijaniu się o Al. Karkowską, jadą tzw.
                          objazdem - czyli Puławska i w Piasecznie skręt na Magdalenkę. Wiem, bo sam
                          nieraz tak robiłem - pomimo korków na Puławskiej i tak czasowo wychodziło
                          lepiej.
                          O dziwo, lekarstwem na to, poza budową POW, może być sama Trasa S-W:-))
                          Po prostu ludzie chcący dostać się na DK7 czy DK8 mając do wyboru - pchać się w
                          zakorkowaną Puławską czy pojechac dalej OEC, aż do Łopuszańskiej, z niej w
                          Jerozolimskie i do Trasy SW, wybiorą raczej to drugie bo pomimo większej
                          odległości oszczedności czasowe będą bezsprzeczne a koszty paliwa, ze wzgledu
                          na płynność ruchu, podobne albo również mniejsze.
                          W tej sytuacji kwestią kluczową pozostaje odpowiednie udrożnienie OEC (słynny
                          węzeł na Marynarkiej ale nie tylko - cały odcinek od Marynarskiej do
                          Łopuszańskiej, bo jest tam kilka miejsc, gdzie są węzsze gardła i skrzyżowania
                          kolizyjne) i przede wszystkim sprawa węzła na Łopuszańskiej - żeby to wszytsko
                          grało, de facto cały powinien być bezkolizyjny, a przynajmniej na kierunkach
                          Łopuszańska/Al. Jerozolimskie w kier. RZS, Łopuszańskia w kier. Pruszkowa no i
                          same Al. Jerozolimskie kier. od RZS do TS-W.
                          Pytanie do kolegów z SISKOMU-u; czy ktoś jest w posiadaniu blizszych informacji
                          na temat tego węzła? Jak ma byc poprowadzony ruch na wspomnianych przez mnie
                          kierunkach? Bo niestety, przebija przez mnie obawa, że skończy się tak, jak z
                          Rodem Zesłańców Syberyjskich - badziewnie:-(

• admiral_0000 Ponawiam pytanie 09.04.06, 21:48
                            Czy wiadomo coś na temat węzła Łopuszańska/ Al. Jerozolimskie?
                            POzdr

> W tej sytuacji kwestią kluczową pozostaje odpowiednie udrożnienie OEC (słynny
                            > węzeł na Marynarkiej ale nie tylko - cały odcinek od Marynarskiej do
                            > Łopuszańskiej, bo jest tam kilka miejsc, gdzie są węzsze gardła i
                            skrzyżowania
                            > kolizyjne) i przede wszystkim sprawa węzła na Łopuszańskiej - żeby to
                            wszytsko
                            > grało, de facto cały powinien być bezkolizyjny, a przynajmniej na kierunkach
                            > Łopuszańska/Al. Jerozolimskie w kier. RZS, Łopuszańskia w kier. Pruszkowa no
                            i
                            > same Al. Jerozolimskie kier. od RZS do TS-W.
                            > Pytanie do kolegów z SISKOMU-u; czy ktoś jest w posiadaniu blizszych
                            informacji
                            >
                            > na temat tego węzła? Jak ma byc poprowadzony ruch na wspomnianych przez mnie
                            > kierunkach? Bo niestety, przebija przez mnie obawa, że skończy się tak, jak z
                            > Rodem Zesłańców Syberyjskich - badziewnie:-(
                            • tarantula01 Re: Ponawiam pytanie 10.04.06, 11:13
                              admiral_0000 napisał:

> Czy wiadomo coś na temat węzła Łopuszańska/ Al. Jerozolimskie?
                              > POzdr

Swego czasu projekt przewidywał estakadę na lewoskręcie z Alej w Łopuszańską i
                              rondo w poziomie "0".
                              Nie pamiętam, aby było coś więcej.

Powinny być zaś tylko estakady na wprost w ciągu Alej (rondo na dole). Po
                              pojawieniu się trasy S-W lewoskręt Aleje-Łopuszańska będzie właściwie pusty i
                              spokojnie "rondo sobie poradzi z nim poradzi". A więcej samochodów chciało
                              skręcać, to przypominam, ze 900 m wcześniej (przy wiadukcie PKP) ma być węzeł
                              Alej z trasą NS.
                              • admiral_0000 Re: Ponawiam pytanie 10.04.06, 13:02
                                Tak tylko że odcinek TNS od Marynarskiej do Jerozolimskich zobaczą może nasze
                                dzieci, które w przeciwnieństwie do dróg nawet nie są w planach, a i tak się
                                zapewne szybciej niż ów dorgi pojawią;-))
                                Tymczasem ruch z OEC do TS-W będzie szedł z Łopuszańskiej w lewo w
                                Jerozolimskie - bez estakady będą tam się robiły korki...
                                Jerozolimskimi też bedzie szedł, - czyli bez estakad znowu oznacza to - KORKI,
                                a kiedy wreszczie w odegłej przyszłości postanie odcinek TNS między Marynarską
                                a Jerozolimskimi to z powodu tegoż skrzyżowania (ronda na poziomie zero) w tym
                                miejscu bedzie się robił PARKING...(jak swego czasu na RZS).
                                A zatem, jesli planują estakadę na kierunku z Jerozolimskich w Łopuszńską to
                                czy będzie miejsce na estakady w ciągu A. Jerozlolimskich?
                                Jak tak się nad tym zastanawiam, to tam nalezałoby postawić jakiś półkrzyż
                                maltański gdzie Łopuszańska na 0, łącznica lewoskretu (planowana) z Al
                                jerozolimskich - Łopuszańską na +1, Al. Jerozolimskie na +2 (!) a łącznica
                                lewoskrętu z Łopuszańskiej w Al. Jerozolimskie (kier. zach.) na +3. (Chyba, że
                                Al. jerozolimskie puścimy w -1 - sam nie wiem co łatwiejsze)... czy nasi
                                geniusze z(e) Z(mory) D(la) M(ieszkańców) wogóle nawet myślao czymś takim?
                                • tarantula01 Re: Ponawiam pytanie 10.04.06, 18:40
                                  admiral_0000 napisał:

> Tymczasem ruch z OEC do TS-W będzie szedł z Łopuszańskiej w lewo w
                                  > Jerozolimskie - bez estakady będą tam się robiły korki...
                                  > Jerozolimskimi też bedzie szedł, - czyli bez estakad znowu oznacza to -
                                  > KORKI, a kiedy wreszczie w odegłej przyszłości postanie odcinek TNS między
                                  > Marynarską a Jerozolimskimi to z powodu tegoż skrzyżowania (ronda na poziomie
                                  > zero) w tym miejscu bedzie się robił PARKING...(jak swego czasu na RZS).

Ale po zbudowaniu Trasy S-W, aleja Krakowska będzie bardzo przyjemna do jazdy i
                                  spokojnie będzie się nią jechać, toteż skręt z Łopuszańskiej w trasę S-W nie
                                  będzie aż tak potrzebny aby go odkolizyjniać w perspektywie np. 15 lat. Poza
                                  tym będzie POW, która zdejmie część ruchu z OEC.

> A zatem, jesli planują estakadę na kierunku z Jerozolimskich w Łopuszńską to
                                  > czy będzie miejsce na estakady w ciągu A. Jerozlolimskich?
                                  > Jak tak się nad tym zastanawiam, to tam nalezałoby postawić jakiś półkrzyż
                                  > maltański gdzie Łopuszańska na 0, łącznica lewoskretu (planowana) z Al
                                  > jerozolimskich - Łopuszańską na +1, Al. Jerozolimskie na +2 (!) a łącznica
                                  > lewoskrętu z Łopuszańskiej w Al. Jerozolimskie (kier. zach.) na +3. (Chyba,
                                  że
                                  > Al. jerozolimskie puścimy w -1 - sam nie wiem co łatwiejsze)... czy nasi
                                  > geniusze z(e) Z(mory) D(la) M(ieszkańców) wogóle nawet myślao czymś takim?

Myślę, że trzeba się zapytać w ZDM-ie o te plany - powinny już być w
                                  opracowaniu, wszak o dofinansowanie będą się urzędnicy starać lada chwila na
                                  ten kawałek Alej - urzędnicy mają swoje widzimisię konsultacji społecznych:
                                  stawiamy mieszkańców przed gotowym projektem i mówimy, że już nie można go
                                  zmienić, ale uwzględnimy uwagi przy kolejnych projektach...
                                  • admiral_0000 Re: Ponawiam pytanie 11.04.06, 08:45
                                    > Ale po zbudowaniu Trasy S-W, aleja Krakowska będzie bardzo przyjemna do jazdy
                                    i
                                    > spokojnie będzie się nią jechać, toteż skręt z Łopuszańskiej w trasę S-W nie
                                    > będzie aż tak potrzebny aby go odkolizyjniać w perspektywie np. 15 lat. Poza
                                    > tym będzie POW, która zdejmie część ruchu z OEC.

Niekoniecznie, bo jeśli skręt z Łopuszańskiej w Al. Jerozolimskie będzie
                                    koszmarem, to ludzie dalej zamiast pomykać do TS-W będa woleli pchac sie w Al.
                                    Krakowską.

>O dziwo, lekarstwem na to, poza budową POW, może być sama Trasa S-W:-))
                                    >Po prostu ludzie chcący dostać się na DK7 czy DK8 mając do wyboru - pchać się
                                    >w zakorkowaną Puławską czy pojechac dalej OEC, aż do Łopuszańskiej, z niej w
                                    >Jerozolimskie i do Trasy SW, wybiorą raczej to drugie bo pomimo większej
                                    >odległości oszczedności czasowe będą bezsprzeczne a koszty paliwa, ze wzgledu
                                    >na płynność ruchu, podobne albo również mniejsze.

Wtedy to co napisałęm w poście powyżej odnośnie zdjęcia ruchu z DW721 również
                                    nie zda egzaminu.
                                    Weź też pod uwagę, że cała POW powstanie jedak parę ładnych lat później niż ma
                                    powstac TS-W.
                                    • tarantula01 Re: Ponawiam pytanie 11.04.06, 12:58
                                      admiral_0000 napisał:

> > Ale po zbudowaniu Trasy S-W, aleja Krakowska będzie bardzo przyjemna do
                                      > > jazdy i spokojnie będzie się nią jechać, toteż skręt z Łopuszańskiej w
                                      > > trasę S-W nie będzie aż tak potrzebny aby go odkolizyjniać w perspektywie
                                      > > np. 15 lat. Poza tym będzie POW, która zdejmie część ruchu z OEC.
                                      >
                                      > Niekoniecznie, bo jeśli skręt z Łopuszańskiej w Al. Jerozolimskie będzie
                                      > koszmarem, to ludzie dalej zamiast pomykać do TS-W będa woleli pchac sie w
                                      > Al. Krakowską.

Na lewoskręcie z Łopuszańskiej w Aleje skręcają przede wszystkim kierowcy,
                                      którzy jadą do Pruszkowa i tu po zbudowaniu Trasy S-W wiele się nie zmieni. Ci
                                      co jadą w kierunku Krakowa/Wrocławia/Katowic wcześniej będą zjeżdżać na POW.

> >O dziwo, lekarstwem na to, poza budową POW, może być sama Trasa S-W:-))
                                      > >Po prostu ludzie chcący dostać się na DK7 czy DK8 mając do wyboru - pchać
                                      > >się w zakorkowaną Puławską czy pojechac dalej OEC, aż do Łopuszańskiej, z
                                      > >niej w Jerozolimskie i do Trasy SW, wybiorą raczej to drugie bo pomimo
                                      > >większej odległości oszczedności czasowe będą bezsprzeczne a koszty paliwa,
                                      > >ze wzgledu na płynność ruchu, podobne albo również mniejsze.

Zauważ, że planowany system obwodnic, niezależnie jaki kawałek, ma rezerwy na
                                      ruch w perspektywie 2025 r. Po zbudowaniu pierwszych fragmentów systemu
                                      obwodnic (POW do Pułwskiej, łącznik Konotopa-Powązkowska, S79 oraz Trasa S-W)
                                      odczuwalnie zmniejszy się natężenie ruchu na:
                                      Puławskiej, południowo-zachodniej części OEC (Rzymowskiego, Marynarska, i
                                      dalej), al. Krakowska, Żwirki i Wigury, także same Aleje. Choć w przypadku Alej
                                      ruchu nie ubędzie - to co nie będzie jeździć po nich, bo jest związane z
                                      Prymasa Tysiąclecia, zostanie zastąpione sporym ruchem związanym z Trasą S-W.
                                      Moje zdanie jest takie, że nie ma sensu robić większego węzła Alej z
                                      Łopuszańską, bowiem docelowo jego funkcję przejmie węzeł Alej z trasą N-S.

> Wtedy to co napisałęm w poście powyżej odnośnie zdjęcia ruchu z DW721 również
                                      > nie zda egzaminu.
                                      > Weź też pod uwagę, że cała POW powstanie jedak parę ładnych lat później niż
                                      > ma powstac TS-W.

Odcinek POW Kontopa-Puławska, fragmnet NS (S79) powstawać ma równolegle z Trasą
                                      S-W.
                                      • admiral_0000 Re: Ponawiam pytanie 11.04.06, 13:19
                                        Oj. coś mi sie wierzyc nie chce...;-)
                                        A jak tam z decyzją lokalizacyjną dla POW Konotopa - Puławska?

Jeszcze jedno;
                                        jak sądzisz, jeśli zbudują estakadę z jerozolimskich w Łopuszańską da tam radę
                                        jeszcze postawić estakady dla Jerozolimskich na wprost? Czy się "nagle" okaże,
                                        że nie ma miejsca, że trzebaby puszczać ją za wysoko (bo na +2) albo w wykopie
                                        i "się nie da"?
                                        • compet_pl Węzeł Łopuszańska/Aleje Jerozolimskie 11.04.06, 13:31
                                          admiral_0000 napisał:
                                          > jak sądzisz, jeśli zbudują estakadę z jerozolimskich w Łopuszańską da tam
                                          > radę jeszcze postawić estakady dla Jerozolimskich na wprost? Czy się "nagle"
                                          > okaże, że nie ma miejsca, że trzebaby puszczać ją za wysoko (bo na +2) albo
                                          > w wykopie i "się nie da"?

Nie wiem, czy dobrze pamietam, ale wydaje mi sie, ze ten wezel ma miec:
                                          * 2 estakady do ruchu wzdluz Jerozolimskich,
                                          * tunel dla ruchu z Jerozolimskich w lewo w Łopuszańską.
                                          Czy to sie zgadza?

Wydaje mi sie, ze po otworzeniu S-W, wielkosc ruchu w Jerozolimskich zwiekszy
                                          sie. Czesc kierowcow, ktorzy do Janek do tej pory jechali przez Raszyn teraz
                                          pojedzie Alejami.

Czy estakady wzdluz Jerozolimskich maja miec po 2 czy 3 pasy w jedna strone?
                                        • dusza21 Re: Dokładam pytanie 11.04.06, 15:39
                                          Czy coś ktoś wie w temacie wskazania Węzeł Lotnisko - Węzeł Puławska ???
                                          Od 3 miesięcy ma być podpisane przez Wojewodę "lada dzień ".
                                          SISKOMie, użyj swej magii wydobywania informacji..bardzo proszę :)
                                          • vampi_r Re: Dokładam pytanie 12.04.06, 02:09
                                            dusza21 napisała:

> Czy coś ktoś wie w temacie wskazania Węzeł Lotnisko - Węzeł Puławska ???
                                            > Od 3 miesięcy ma być podpisane przez Wojewodę "lada dzień ".
                                            > SISKOMie, użyj swej magii wydobywania informacji..bardzo proszę :)

Zobaczymy co da się zrobić.
                                        • siskom_tak Re: Ponawiam pytanie 11.04.06, 17:06
                                          admiral_0000 napisał:

> Jeszcze jedno;
                                          > jak sądzisz, jeśli zbudują estakadę z jerozolimskich w Łopuszańską da tam
                                          > radę jeszcze postawić estakady dla Jerozolimskich na wprost? Czy się "nagle"
                                          > okaże, że nie ma miejsca, że trzebaby puszczać ją za wysoko (bo na +2) albo w
                                          > wykopie i "się nie da"?

Z aktualnego projektu studium wynika, że po południowej stronie Alej jest
                                          wodociąg DN 1200
                                          Kolektory (deszczowy 1,0 i sanitarny 0,3) na szczęście tylko dochodzą do
                                          skrzyżowania, ale nie przekraczają Alej.
                                          Gazociąg sredniego ciśnienia DN 400 - po północnej stronie Alej.

Biorąc pod uwagę skrzyżowanie Marynarska/Rzymowskiego lub ostatnie wieści
                                          dochodzące z placu boju o nazwie Marszałkowska:
                                          -------------------------------------------------------
                                          www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060411/warszawa_a_13.html
                                          Drogowcy zamykają kolejne odcinki

Odkryty pod jezdnią miejski szalet, zlikwidowany niepotrzebnie podjazd do
                                          szpitala i zdemontowane pochopnie granitowe krawężniki - takie wpadki
                                          towarzyszą remontowi ul. Marszałkowskiej.

W tej chwili trwają prace między ul. Litewską a pl. Zbawiciela. W czwartek
                                          drogowcy planują zamknąć kolejne odcinki: między pl. Unii Lubelskiej a Litewską
                                          i od pl. Zbawiciela do pl. Konstytucji. Co najmniej do 21 maja powinniśmy
                                          omijać ten fragment miasta - objazd prowadzi ul. Waryńskiego.

Na każdym kroku wychodzi złe przygotowanie tego remontu. Dopiero w trakcie prac
                                          Zarząd Dróg Miejskich przypomniał sobie, że w rejonie kina Luna pod ulicą
                                          znajduje się nieczynny miejski szalet. Już wiadomo, że jego remontu nie uda się
                                          przeprowadzić przed zakończeniem całej inwestycji.

To nie koniec. W trakcie prac drogowcy zlikwidowali... podjazd dla karetek do
                                          szpitala dziecięcego przy ul. Litewskiej. Interweniował wicedyrektor tej
                                          placówki Wojciech Boratyński i dopiero wtedy wicedyrektor ZDM Mirosław Kazubek
                                          zobowiązał się, że błąd po 20 kwietnia zostanie naprawiony.

Protesty mieszkańców wzbudził też demontaż z Marszałkowskiej zabytkowych
                                          granitowych krawężników. Urszula Nelken z ZDM stwierdziła wczoraj, że zostaną
                                          wykorzystane przy podjazdach do trzech zabytkowych budynków w sąsiedztwie pl.
                                          Unii Lubelskiej.

kmaj
                                          --------------------------------------------------

to z wykopami w tamtym rejonie mogą sobie nasi urzędnicy nie poradzić.
                                          Pozostają estakady. Najlepiej w ciągu Alej na poziomie +1. Natomiast lewoskręt
                                          Aleje -> Łopuszańska lub Łopuszańska -> Aleje na poziomie +2, o ile wogóle są
                                          one potrzebne.
                                          • admiral_0000 Re: Ponawiam pytanie 12.04.06, 09:12
                                            Natomiast lewoskręt
                                            > Aleje -> Łopuszańska lub Łopuszańska -> Aleje na poziomie +2,

A zmieściły by się oba lewoskręty na tym samym poziomie? NIe byłoby czasem tak,
                                            że jeden z nich musiałby iść na +2?
                                            • admiral_0000 Poprawka 12.04.06, 09:14
                                              > A zmieściły by się oba lewoskręty na tym samym poziomie? NIe byłoby czasem
                                              tak,
                                              >
                                              > że jeden z nich musiałby iść na +2?

Przepraszam - poprawaka; miało być - jeden z nich musiałby iść na +3?
                                              • tarantula01 Re: Poprawka 12.04.06, 10:27
                                                admiral_0000 napisał:

> > A zmieściłyby się oba lewoskręty na tym samym poziomie? NIe byłoby czasem
                                                > > tak, że jeden z nich musiałby iść na +3?

W sumie można, ale po co? Jeśli by tak zrobić, to w końcu można by było
                                                zobaczyć węzeł trzypoziomowy sięgający 5 piętra...

Ja jestem zdania, że tam powinien być, jeśli już, to tylko jeden lewoskręt
                                                (najbardziej obciążony ruchem).
          • admiral_0000 Sprostowanie do Adama 05.04.06, 09:27
            sugerowanie (admirala_0000) ze komus powinno sie wlepic becki jest po prostu
            > namawianiem do przestepstwa

Nigdzie w swoim poście nie sugerowałem, że powinno wlepić się komuś bęcki

Jak kilku MIESZKAŃCÓW Al. Krakowskiej spuści SAMOWOLNIE przy okazji bęcki paru
            mieszkańcom Sękocina tym lepiej

Wyrózniłem słowa na które kładłem akcent w swojej wypowiedzi, podkreśliłem
            samowolny, a zatem bezprawny chrakter tego typu akcji, nigdzie do niej otwarcie
            nie nawoływawałem.
            Sfromułowanie "tym lepiej" było uzyte wyłącznie jako wyraz emocjonalny w
            stosunku do owych interesownych warchołów, którzy chcą wszystko blokowac by
            wymuści większe pieniądze niż im się należą - po prostu, jeśli cos takiego by
            się wydażyło, nie będę ich wcale załował.

Natomiast uważam, że mieszkańcy Al. Krakowskiej mają prawo znać z imienia i
            nazwiska tych, z powodu których wstrzymywana jest inwestycja, która moze
            zdecydowanie poprawić ich życie i zdejmie z nich ten komunikacyjny koszmar.
            Dokładnie tak samo, jak kierowcy stojący w korku na Powstańców Śląskich mają
            prawo wiedzieć, że iż winnymi ich koszmaru jest rodzina Gmurków.
        • zbig72 Re: To niech się dowiedzą 05.04.06, 11:51
          nie tylko całkowite nie liczenie się ze zdaniem lokalnych społeczności i
          uzurpowanie sobie prawa do jedynie słusznego poglądu na świat (a już to kiedyś
          przerabialiśmy)ale teraz mamy jeszcze:

- nawoływanie do bicia osób, które mają inne zdanie niż siskom,
          - namawianie do łamania prawa,
          - odbieranie prawa do (zagwarantowanego Konstytucją i ustawami) niezawisłego
          sądu,
          - łamanie ustawy o ochronie danych osobowych
          - próby wprowadzania ograniczeń w korzystaniu z praw obywatelskich...

Chyba wystarczy do sądowej DELEGALIZACJI siskomu???????

a może obok kaucji dla protestujących byłaby kaucja dla budujących - jeśli
          zapewniają ze warunki życia się nie pogorszą a się pogorsza to kaucja przepada
          a trasę trzeba rozebrać :)

a może z imienia i nazwiska rozpropagować członków siskomu wśród mieszkańców
          bloków, którym trasa ma biec pod oknami :)

a może ci ludzie wcale nie protestują przeciwko budowie całej trasy tylko
          odcinka na kilometr przed i kilometr za ich blokami??? resztę niech sobe
          budują :)wtedy wartośc wpisu proponowana przez cwaniaczka-admirała byłaby dużo
          niższa :)))))

prawo do protestów jest podstawowym prawem obywatelskim - od takich deklaracji
          tylko krok w stronę Korei Północnej a w najlepszym razie Białorusi...
        • zbig72 prawdziwa twarz siskomu :( 05.04.06, 11:51
          nie tylko całkowite nie liczenie się ze zdaniem lokalnych społeczności i
          uzurpowanie sobie prawa do jedynie słusznego poglądu na świat (a już to kiedyś
          przerabialiśmy)ale teraz mamy jeszcze:

- nawoływanie do bicia osób, które mają inne zdanie niż siskom,
          - namawianie do łamania prawa,
          - odbieranie prawa do (zagwarantowanego Konstytucją i ustawami) niezawisłego
          sądu,
          - łamanie ustawy o ochronie danych osobowych
          - próby wprowadzania ograniczeń w korzystaniu z praw obywatelskich...

Chyba wystarczy do sądowej DELEGALIZACJI siskomu???????

a może obok kaucji dla protestujących byłaby kaucja dla budujących - jeśli
          zapewniają ze warunki życia się nie pogorszą a się pogorsza to kaucja przepada
          a trasę trzeba rozebrać :)

a może z imienia i nazwiska rozpropagować członków siskomu wśród mieszkańców
          bloków, którym trasa ma biec pod oknami :)

a może ci ludzie wcale nie protestują przeciwko budowie całej trasy tylko
          odcinka na kilometr przed i kilometr za ich blokami??? resztę niech sobe
          budują :)wtedy wartośc wpisu proponowana przez cwaniaczka-admirała byłaby dużo
          niższa :)))))

prawo do protestów jest podstawowym prawem obywatelskim - od takich deklaracji
          ylko krok w stronę Korei Północnej a w najlepszym razie Białorusi...
          • admiral_0000 Analfabetyzm funkcjonalny 05.04.06, 15:46
            Na wstępie prośba o to, abyś krok po kroku UZASADNIŁ swoje zarzuty Zigi i
            wkazał konkretne dowody - wtedy może punkt po punkcie wyjasnię Ci JEZYKIEM
            PROSTYM I ZROZUMIAŁYM DLA CIEBIE - bo widzę, że cierpisz na zaawansowany
            analfabetyzm funkcjonalny.
            Proszę Cię, abyś zwłaszcza zapoznał sie z postem skierowanym z wyjaśnieniami do
            Adama.

A teraz konkrety
            - gdzie i kto wyraźnie nawoływał (nawoływał, wzywał??? ezpressis verbis???
            Gdzie????)
            - gdzie i kto wyrażnie namiawiał do łamania prawa
            - gdzie i kto usiłował odbierać prawa do sądu
            - gdzie i kto usiłował próbowac wprowadzać organiczenia w korzystaniu z praw
            obywatelskich(????)

A teraz co do reszty Twojego wywodu;

> a może obok kaucji dla protestujących byłaby kaucja dla budujących - jeśli
            > zapewniają ze warunki życia się nie pogorszą a się pogorsza to kaucja
            przepada
            > a trasę trzeba rozebrać :)

Coś podobnego, tak na dobrą sprawę, istnieje już teraz - nazywa się "strefa
            ograniczonego użytkowania" wprawdzie nie jest to kaucja wpłacana przed
            inwestycją, ale konieczność wypłacania rekompensat PO jej dokonianiu - jesli w
            jej wyniku nastąpiło pogoreszenie warunków życia, możesz na takim terenie o to
            wniskować i wtedy w ramach takiej strefy takowej rekompensty się domagać. Jesli
            juz tak bardzo chcesz i obawiasz się o wypłacalność inwestora, to możaby nawet
            wprowadzic obowiązkowe ubezpieczenia inwestora na wypadek wystąpienia takowej
            sytuacji.

> a może z imienia i nazwiska rozpropagować członków siskomu wśród mieszkańców
            > bloków, którym trasa ma biec pod oknami :)

Sądzę, że podstawowe dane osób wchodzacych w skład organów uprawnionych do
            reprezzentowania stowarzyszenia będą dostępne na stronie internetowej.
            Tak więc za jakiś czas, kazy z mieszkańców tych kilku bloków z Chomiczówki (a
            nie całej dzilenicy, jak nieco megalomańsko sobie mozesz sobie to błędnie
            wyobrażać), będzie mógł je poznać.

> a może ci ludzie wcale nie protestują przeciwko budowie całej trasy tylko
            > odcinka na kilometr przed i kilometr za ich blokami??? resztę niech sobe
            > budują :)wtedy wartośc wpisu proponowana przez cwaniaczka-admirała byłaby
            dużo
            > niższa :)))))

Noooo nieee noooo, to się dopiero do kabaretu nadaje:-))))))

Innymi słowy uważasz, że dana trasa nie stanowi jednej całości i jako
            unwestycje można ją funcjonalnie dowolnie dzielić? ;-)))
            Oczyma wyobraźni widzę Trasę NS idącą kawałek od Łomianek, urywającą sie nagle
            na kilometr w szczerym polu, (na następnym odcinku wybudowaną gdzieś zupełnie
            indziej) nastepnie znowu sie ciągnącą po starym śladzie... zarombiste!!!;-)))
            Fajnie - jak sie kiedyś hipotetycznie przytrafi, że będziemy mieszkać na
            sąsaidujących działkach i Ty będziesz chciał ciągnąc sobie gaz lub wodę -
            pzypadkiem przez moją działkę to też - analogicznie - powiem Ci, ze ten kawałek
            wodociągu jest rzeczą zupełnie odrębną i samodzileną i nie nalezy go traktować
            inegralnej części całości;-))))
            Pyszny pomysł dekiel - cwaniaczku:-)))

Ja jednak podtrzymuję swoje stanowisko, że dana inwestycja stanowi jedą całość -
            i ewentualny wpis powinien byćliczony od całości.

> prawo do protestów jest podstawowym prawem obywatelskim - od takich
            deklaracji
            > ylko krok w stronę Korei Północnej a w najlepszym razie Białorusi...

Hmmm... ciekawe, a z sam - o ile się dobrze domyślam - sugerujesz, że
            inicjatywa pomocy mieszkańcom Al. Krakowskiej w protestach przeciwko
            opóźnienimo w budowie - to wezwanie do łamania prawa...
            Zastanwaiające - mentalność Kalego, czy problemy z logicznym rozumowaniem...
            Ale mogę się przecież mylić.

Na zakończenie jeszcze jedno - jeśli uważasz, że z MOJEJ strony (SISKOM-u w to
            nie mieszaj, bo to napisałem JA, a nie SISKOM) miało miejsce

> - nawoływanie do bicia osób, które mają inne zdanie niż siskom,
            > - namawianie do łamania prawa,
            > - odbieranie prawa do (zagwarantowanego Konstytucją i ustawami) niezawisłego
            > sądu,
            > - łamanie ustawy o ochronie danych osobowych
            > - próby wprowadzania ograniczeń w korzystaniu z praw obywatelskich...

to WNIEŚ PRZECIWKO MNIE SPRAWĘ DO SĄDU - Jestem gotów wymienić się z Tobą poza
            forum niezbędymi danymi i namiarami.
            Niech niezawisły sąd powszechny rozstrzyga tę sprawę.
            Jeśli natomiast nie to przynajmniej przestań opowiadać swoje debilne farmazony
            dekiel - cwaniaczku.
            • zbig72 Analfabetyzm życiowy 11.04.06, 09:04
              admiral_0000 napisał:

<A teraz konkrety
              - gdzie i kto wyraźnie nawoływał (nawoływał, wzywał??? ezpressis verbis???
              <Gdzie????)
              <obywatelskich(????)

gdzie i kto wyraźnie nawoływał (nawoływał, wzywał??? ezpressis verbis???
              Gdzie????)

<Jak kilku mieszakańców Al.
              <Krakowskiej spuści samowolnie przy okazji bęcki paru mieszkańcom Sękocina tym
              <lepiej
              (zwracam szczególna uwagę za zwrot "tym lepiej" - ma on kluczowe znaczenie)

<informując przy okazji kto z imienia,
              <nazwiska, adresu i tel. komórkowego za tym stoi.
              (wtedy złamana ustawa o ochronie danych osobowych)
              <A gdyby minister lub tez inne organy i instytucje działały opieszale
              (wtedy złamane KPA)
              <namówić do blokady - wzorem mieszkańców Augustowa - Al.
              <Krakowskiej, najlepiej w miejscu, tuż za zejściem się DK 7 i DK8. Jak się po 3
              <godzinach zrobi korek do Grójca a w drugą stronę pod Rondo ZS i sam Pałac
              <Kultury, to gwarantuję, że rozpatrywanie (odmowne oczywiście) protestów ruszy
              <z kopyta.
              (wtedy łamany byłby PoRD i kilka ustaw szczególnych dot. bezpieczeństwa w ruchu
              drogowym, zgromadzeń publicznych (które trzeba zgłosić i na które trzeba mieć
              pozwolenie))

<Swoją drogą, powinno być tak, że przy składaniu protestów jest obowiązek
              <wpłacenia kaucji w wysokości np. 0,1 % wartości inwestycji.
              (zapis mający na celu ograniczenie drogi sądowej poprzez zróżnicowanie dostępu
              do sądu w zależności od zamożności obywatela + złamanie zasad Konstytucji RP)

<obywatelskich(????)

<Swoją drogą, powinno być tak, że przy składaniu protestów jest obowiązek
              <wpłacenia kaucji w wysokości np. 0,1 % wartości inwestycji. Trasa SW to koło
              <580 mln zł. A więc albo drogi protestujacy przy skłądaniu protestu wpłacasz
              <580 tyś. zł albo twoim protestem podcieramy sobie, za przeproszeniem, tyłek w
              <toalecie.

(sytuacja j.w. - prawo daje każdemu możliwość swobodnej wypowiedzi, prawo do
              własnych poglądów, prawo do składania skarg i petycji do organów administracji
              rządowej i samorządowej, prawo do niedyskryminowania ze względu na poglady itd
              itd itd - prawnikiem nie jesteś więc pewnie nie kumasz...)

<to WNIEŚ PRZECIWKO MNIE SPRAWĘ DO SĄDU - Jestem gotów wymienić się z Tobą poza
              <forum niezbędymi danymi i namiarami.
              <Niech niezawisły sąd powszechny rozstrzyga tę sprawę.
              <Jeśli natomiast nie to przynajmniej przestań opowiadać swoje debilne farmazony
              <dekiel - cwaniaczku.

niech cię skarżą mieszkańcy Salmomei - ich dotyczył twój post - ja mogę co
              najwyżej z politowaniem pokiwać głową nad twoją kulturą osdobistą (a raczej jej
              brakiem)
              • admiral_0000 Re: Analfabetyzm życiowy 11.04.06, 15:47
                > <Jak kilku mieszakańców Al.
                > <Krakowskiej spuści samowolnie przy okazji bęcki paru mieszkańcom Sękocina
                > tym
                > <lepiej
                > (zwracam szczególna uwagę za zwrot "tym lepiej" - ma on kluczowe znaczenie)

I gdzie tu jest KONKRETNE WEZWANIE zwłaszcza w kontekście tego postu?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=39696704&a=39776272
                Rozumiem zatem, ze kiedy napiszę "Jeśli ktoś go zarazi i Kaczor zdechnie na
                ptasią grypę to tym lepiej" - Ty oskarżysz mnie o próbę zamachu na Prezydenta
                RP z użyciem broni biologicznej?

Daj spokój, proszę.

> (wtedy złamana ustawa o ochronie danych osobowych)
                Jeśli ktos angazuje się w działanośc publiczną np. w ramach Stowarzyszenia
                przeciwko budowie TS-W, to staje się w jakiś sposób osobą publiczną. Ochrona
                takich osób jest siłą rzeczy słabsza.
                Zresztą dane osób wchodzących w skład organów takiego stowarzyszenia muszą byc
                ujawnione w rejestrze i każy ma prawo wglądu do nich.
                Tutaj w grę wchodzi kolizja z ustawą o dostępie do informacji publicznej.

> <A gdyby minister lub tez inne organy i instytucje działały opieszale
                > (wtedy złamane KPA)

tego to już nie rozumiem, bo właśnie następny mój "punkt" - blokady, miałby być
                odpowiedzią na ową opieszałość.

> (wtedy łamany byłby PoRD i kilka ustaw szczególnych dot. bezpieczeństwa w
                ruchu
                >
                > drogowym, zgromadzeń publicznych (które trzeba zgłosić i na które trzeba mieć
                > pozwolenie)

Czyli rozumiem, że pozbawiasz, tak wogóle, mieszkańców Al. Krakowskiej
                zagwarantowanego przez Konstytucję RP prawa do demonstracji, tak?
                (bo ja nigdzie nie pisałem, że owe zgormadzenia - blokady maja być
                zorganizowane niezgodnie z prawem. Byłyby jaknajbardziej zgodne z prawem -
                podobnie obecnie po 1, 2 godziny protestują mieszkańcy Augustowa.)

> (zapis mający na celu ograniczenie drogi sądowej poprzez zróżnicowanie
                dostępu
                > do sądu w zależności od zamożności obywatela + złamanie zasad Konstytucji RP)

Buuuchachachacha!!!
                Tzn. wszyskie obowiązujące wpisy sądowe są nielegalne - bo różnicują dostępnośc
                do sądu obywatela tak?
                Wpis w wysokości 8% od wartości pozwu z powództwa cywilnego również?
                To dalczego jeszcze tego w postaci skargi do TK nie zaskrzyłeś???
                Przeciez skoro jesteś taki biegły prawnik - stosowną sytuacje prawną, która by
                stanowiła podstawę do ww. skargi powinienieś móc zaaranżować bez trudu.

> (sytuacja j.w. - prawo daje każdemu możliwość swobodnej wypowiedzi, prawo do
                > własnych poglądów, prawo do składania skarg i petycji do organów
                administracji
                > rządowej i samorządowej, prawo do niedyskryminowania ze względu na poglady
                itd
                > itd itd - prawnikiem nie jesteś więc pewnie nie kumasz...)

A Ty jednak po raz kolejny udowadniasz, ze jesteś analfabetą funkcjonalnym.
                Chdzie ja napisałem, że chcę pozbawić kogoś prawa do składania skarg i petycji?
                Ja tylko napisałem, że składanie pozwów, zaskażanie decyzji w postępowaniu
                sądowym i występowanie jako strona w postępowaniu powinno się wiązać z
                koniecznością opłacenia odpowiednich kosztów - w wysokości 0,1% kosztów
                inwestycji, której dotyczą.
                Skoro ktoś jest przekonany o słuszności swojego wniosku to przecież nie
                powinien się obawaiać - w przypadku wygrania suma zostanie mu zwrócona.
                Jeśli go nie stać, może zrobić to samo co Kwasniewski, kiedy pozywał "Życie" -
                zaciągnąć kredyt na pokrycie kosztów wpisu. Przcież jego protest jest słuszny i
                on ma rację - nie blokuje inwestycji dla samego blokowania, albo żeby coś
                wymusić.
                Prawda?
                • zbig72 Re: Analfabetyzm życiowy 12.04.06, 09:50
                  ehhh...

nie mam już ochoty na dalsze rozbieranie na czynniki pierwsze twoich
                  wypowiedzi ale zapewniam cię, że spokojnie mogłaby być zinterpretowana jako
                  nawoływanie do popełnienia przestępstwa (ciekawe że poza siskomowcami wszyscy w
                  tym wątku tak ją zrozumieli)

W szczególności rozbawił mnie kawałek:
                  > Rozumiem zatem, ze kiedy napiszę "Jeśli ktoś go zarazi i Kaczor zdechnie na
                  > ptasią grypę to tym lepiej" - Ty oskarżysz mnie o próbę zamachu na Prezydenta
                  > RP z użyciem broni biologicznej?
                  -jeśli tak napiszesz, to nie, ale twoja wypowiedź miała raczej taki wymiar:

"Kilka osób zarażonych ptasią grypą powinno udać się do Kaczora i nakaszleć na
                  niego. Jeśli ktoś go zarazi i Kaczor zdechnie na ptasią grypę to tym lepiej"
                  - a to już nie jest takie oczywiste...

obecnie eksponujesz tylko końcówke wypowiedzi, o tym ze tym lepiej jaby cos się
                  stało - to oczywiście nie wyczerpuje znamion nawoływania do przestępstwa - ale
                  pomijasz fragment wcześniejszy w którym nawołujesz do pewnych czynności,
                  których dokonanie na 99% doprowadzi do skutku przestępczego

(innymi słowy jak ktoś przejdzie się po domach mieszkańców <a do tego
                  nawoływałeś> i poda im adresy osób protestujących przeciwko trasie <a do tego
                  też nawoływałeś> to skutek będzie taki że na 99% znajdzie się ktoś to spuści im
                  bęcki <a takie zachowanie aprobowałeś> - spłenienie po kolei zaproponowanych
                  przez ciebie działań doprowadzi do przestępstwa - nadal nie rozumiesz????)

jeszcze tylko o opłatach - zauważ subtelną róznicę pomiedzy postępowaniem
                  cywilnym (obrona swojego interesu przeciwko interesowi innego podmiotu -
                  państwo jest tylko sędzią a nie stroną w tej sprawie), a postępowaniem
                  administracyjnym (gdzie organa państwa są zwykle jedną ze stron sporu)

wszelkie kaucje, wpisy itp. opłaty są uzasadnione w postępowaniu cywilnym ale
                  całkowicie sprzeczne z zasadami postępowania administracyjnego - z zasady
                  powinno być ono dostępne dla każdego obywatela

zresztą nawet w postępowaniu cywlnym sąd ma prawo zwolnić z wpisu - myślę że
                  niewiele osób miałoby kłopoty z wykazaniem ze suma 0,1 % wartości inwestycji
                  jest dla nich nie do udźwignięcia i otrzymałoby takie zwolnienie :)))

polecam lekturę chociażby KPA, w szczególności art. 7, art 10 par. 1, art. 221
                  par 1 w związku z art. 225 par. 1, art. 263 par. 1 w związku z art. 267...
                  • admiral_0000 Re: Analfabetyzm życiowy 12.04.06, 19:17
                    > "Kilka osób zarażonych ptasią grypą powinno udać się do Kaczora i nakaszleć
                    na
                    > niego. Jeśli ktoś go zarazi i Kaczor zdechnie na ptasią grypę to tym lepiej"
                    > - a to już nie jest takie oczywiste...

Świetny pomysł:-)))) Że też mi to nie przyszło do głowy! Jeśli ktoś tak zrobi
                    obiecuję strzelić setkę wódki z radości;-))) Jeśli byłby w stanie dodatkowo
                    pozarażać drugiego Kaczora, Jurka, Kurskiego, Dorna i całą resztę tej
                    PiSuarowej bandy będę pił przez calutki miesiąc z radości a nawet obiecam nosić
                    świeże kwiaty na jego grób;-))))

No, a teraz jako praworządny obywatel powinienieś złożyć na mnie doniesienie do
                    prokuratury;-)))))

Co do reszty;
                    - Ty i kolega Adam, jakkolwiek domyślam się, że w Waszym mniemaniu jesteście
                    wielkie persony, to jeszcze moim skoromym zadaniem jeszcze trochę Wam brakuje,
                    abyście mogli się uważać za "wszystkich";-)))

> (innymi słowy jak ktoś przejdzie się po domach mieszkańców <a do tego
                    > nawoływałeś> i poda im adresy osób protestujących przeciwko trasie <a d
                    > o tego
                    > też nawoływałeś> to skutek będzie taki że na 99% znajdzie się ktoś to spuśc
                    > i im
                    > bęcki <a takie zachowanie aprobowałeś> - spłenienie po kolei zaproponow
                    > anych
                    > przez ciebie działań doprowadzi do przestępstwa - nadal nie rozumiesz????)

Tym sposobem akwizytorów sprzedających po domach kompety noży należy - w
                    przypadku, kiedy owych noży któryś z nabywców użyje do np. zaszlachtowania
                    sprzedawcy, który sprzedał mu poprzednio zestaw noży badziewnych - zamykać
                    więzeniu, jako współwinnych zabójstwa.

Poza tym znowu wyjaśnienie - bo znowu nie zrozumiałeś. Owo informowanie o
                    osobach protestujacych przeciwko TS-W miałoby się odbywać przy okazji
                    organizowania akcji poparcia dla TS-W i protestu przeciwko protestowi przeciw
                    TS-W. Ludzie mają prawo wiedzieć chyba przeciwko czemu i komu protestują.
                    Przynajmniej tak uważam - ja, choć wiem, że mojego poglądu nie podziela
                    wiekszość aktywistów - prowodyrów eko-nie-logicznych i innych pieniaczy.
                    NIGDZIE w moim poście nie było natomiast wskazania, że w trakcie fazy door to
                    door owej akcji sugerowałem jakoby namawiać kogokolwiek do spuszczania
                    komukolwiek "bęcek".
                    Dlatego po raz wtóry upieram się przy "analfabetyźmie funkcjonalnym" (I nie
                    obrażaj się proszę, bo miom cele nie jest Cię obrażać. Choć przznaję, czasami
                    niekiedy potrafię rzucić mięsem, jak się bardzo zdenrwuję;-)]

<a takie zachowanie aprobowałeś> - spłenienie po kolei zaproponow
                    > anych
                    > przez ciebie działań doprowadzi do przestępstwa -

No cóż - kto sieje wiatr, ten zbiera burzę;-)
                    Moze nie tyle zdecydowanie aprobuję, co "wyrażam głębokie zrozumienie" - choć
                    nie pochwalam - bardziej wolę, kiedy ludziom do rozumu trafia się w
                    zdecydowanie bardziej pokojowy sposób;-)
                    Poza tym, to się nazywa zdaje się "społeczny wymiar sprawiedliwości".
                    Dziejowej:-)))

> jeszcze tylko o opłatach - zauważ subtelną róznicę pomiedzy postępowaniem
                    > cywilnym (obrona swojego interesu przeciwko interesowi innego podmiotu -
                    > państwo jest tylko sędzią a nie stroną w tej sprawie), a postępowaniem
                    > administracyjnym (gdzie organa państwa są zwykle jedną ze stron sporu)
                    W sprawach cywilnych tym innym podmiotem też bardzo czesto jest państwo i jego
                    organa. Chyba, ze dokonamy jakiegoś szczególnego rozróżnienia pomiędzy sprawami
                    cywilnym wyłącznie między podmiotami prywatnymi a sprawami między "organami
                    państwa". Mogą jednak wystąpić też takie sprawy cywilne, gdzie obie strony
                    są "organami państwa" i co wtedy?
                    Poza tym widze pewną niekonsekewncję u Ciebie, skoro dopuszczasz funkcjonowanie
                    wpisów sądowych - bo bez dwóch zdań, one jednak ograniczają prawo do sądów.
                    (Umówiłem się z facetem, że za 100 000 sprowadzi mi samochód z Niemiec; dałem
                    mu kasę, nie sprowadził, kasy też nie chce oddać - a ja nie moge go pozwać bo
                    nie mam 8 000 na wpis - nie stać mnie, bo dałem mu wszystko co miałem...
                    Pozbawiono mnie prawa do sądu?

> wszelkie kaucje, wpisy itp. opłaty są uzasadnione w postępowaniu cywilnym ale
                    > całkowicie sprzeczne z zasadami postępowania administracyjnego - z zasady
                    > powinno być ono dostępne dla każdego obywatela

Ja tak nie uważam.
                    Postepownie cywilne tez pownno - a nie jest.
                    Podobnie powinno być postępowniem administracynym. Na pewno od etapu
                    zaskarżania ostatecznej decyzji administracyjnej.
                    Czy w postępowaniu administracyjnym - na etapie odwołania od decyzji w
                    pierwszej instancji, tu bym się zastanawiał; sam miałbym wątpliwości.
                    Na pewno jednak takich sprawach,nazwijmy to umownie, "geodezyjno - budowlanych
                    na cele publiczne" wyłączyłbym art.128 KPA.
                    A samego KPA na prawdę nie musisz mi polecać - z prawa administracyjnego miałem
                    4,5.
      • cleofass Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 09:22
        tarantula01 napisał:

> Ciekawe, czy ludzie mieszkający wzdłuż alei Krakowskiej w Raszynie i Jankach
        > wiedzą o tym stowarzyszeniu?

najprawdopodbniej nie, gdyż stowarzyszenie ujawniło się dopiero wczoraj na
        spotkaniu w hotelu "Groman" w Sękocinie o godzinie 20.00. O ile mi wiadomo to
        plany ich protestu sprowadzają się do powrotu do starego wariantu przebiegu
        drogi w tym miejscu (tzn. połączenia S-W z S7 w Sękocinie Starym-Słominie),
        gdyż w obecnej formie droga ta będzie przebiegać zbyt blisko okien jednej z
        założycielek stowarzyszenia (może też być jeszcze inny powód - nie
        uczestniczyłem osobiście w tym spotkaniu). Różnica pomiędzy starym wariantem a
        nowym to tak w przybliżeniu (na mapie) kilka metrów...Co do założycieli to
        jedna osoba jest ze Słomina, dwie z Sękocina i ktoś z Raszyna, co ten ostatni
        ma w tej sprawie do powiedzenia już zupełnie nie rozumiem.
        • www66 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 10:20
          ten z Raszyna ma pewnie stację benzynową przy drodze albo pomoc drogową ;-)
          • komagane Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 10:57
            Oczywiście, jak protest, to pieniacze. Albo idioci. Albo NIMBY. Albo maja
            stacje benzynową przy drodze.

Tymczasem ci protestujący mają istotne argumenty za korektą trasy. I może warto
            by było, żeby GDDKiA rozwazyła te argumenty, zamiast uparcie wierzyć we własną
            nieomylność.

Nb. mieszkam w pobliżu Al. Krakowskiej, bardzo dokuczają mi nieustanne korki i
            jestem wielkim zwolennikiem jak najszybszej budowy trasy Salomea-Wolica. Byle
            z głową.
            • vampi_r Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 11:23
              komagane napisała:

> Tymczasem ci protestujący mają istotne argumenty za korektą trasy. I może warto
              >
              > by było, żeby GDDKiA rozwazyła te argumenty, zamiast uparcie wierzyć we własną
              >
              > nieomylność.

Potrafisz przedstawić te argumenty?

Gdzie ci ludzie byli do tej pory? Decyzja lokalizacyjna, dla tej trasy poza granicami Warszawy, już jest. Czemu dopiero teraz zaczyna się jakiś protest?
              A może jest tak, jak napisał Cleofass - chodzi o wywalczenie wyższej ceny? Podobnie jak robiła to pewna pani z Załusek z próbą przesuniecia POW o 300 m na południe.
              • dusza21 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 12:29
                Ciekawe jak błogosławią ich rezerwiści, co to już blisko rozwiązania własnych
                problemów są, a tu jajo z niespodzianką się na wiosnę wykluło..
                Zasadność tejże organizacji jest bezsasadna, ponieważ mięli czas na ujawnienie
                się i złożenie odpowiednich wniosków i zarzutów ( jako strona ) w czasie
                przewidzianym .
                Widać chłopaki zaspali. A szkoda wielka. Jak to było ? że po szkodzie mądrość w
                narodzie ?? ?
                I coś z nocnikiem w tle ;)
                • dusza21 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 12:32
                  ps. Jeszcze odwołanie się do NSA może być dokonane jedynie bodaj w czasie 14 dni
                  od obwieszczenia wskazania lokalizacyjnego.

Dorzucam do nocnika papierek . Po chrześcijańsku.
              • komagane Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 13:25
                Potrafię. Ale szkoda mi czasu, przekonanych sie nie przekona, a dobrego
                samopoczucia nieomylnych sie nie naruszy. Widac tak musi być, jak coś sie ma
                spieprzyć, to musi być spieprzone. Szczególnie w Warszawie.
                • oktawiusz_2013 Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 14:18
                  Komagane, a ja jestem świętym Igancym Loyolą. A czy potrafię do tego
                  przekonać? "Potrafię. Ale szkoda mi czasu, przekonanych sie nie przekona, a
                  dobrego
                  > samopoczucia nieomylnych sie nie naruszy."

Co za poziom argumentacji i rozmowy! Ręce opadają....
                  • komagane Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 18:18
                    Nie, nie, oktawiuszu, ja już nie mam zamiaru do niczego przekonywać na waszym
                    forum. Jak cie interesują moje argumenty, bez trudu je sobie znajdziesz, nawet
                    pod dzisiejszą datą. Jak cie nie interesują, pozostań przy swoim zdaniu, z
                    opadniętymi rękami. Adieu.
                  • vampi_r Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 18:20
                    Nie bardzo wiemy o co chodzi temu stowarzyszeniu.
                    Komagane zdaje się, że wie.

No to czekamy na oświecenie.

Jeśli nie wie, to po co pisze, że wie. A jeśli wie, a nie chce napisać, to też po co pisze, że wie.

PS. Ja wiem co zrobić, by Polska była krajem mlekiem i miodem płynacym. Ale nikomu nie powiem. Szkoda mi czasu.
                    • p51d Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 19:45
                      witam,

czy powstałe wczoraj stowarzyszenie może opóźnić realizację trasy S-W i o ile?

pozdr
                      • cleofass Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 20:09
                        p51d napisał:

> witam,
                        >
                        > czy powstałe wczoraj stowarzyszenie może opóźnić realizację trasy S-W i o
                        ile?

jak mi się wydaje decyzja lokalizacyjna po uprawomocnieniu ma klauzulę
                        natychmiasotwej wykonalności, pozostaje kwestia tego uprawomocnienia, możektoś
                        się orientuje czy decyzja lokalizacyjna w sprawie S-W jest już prawomocna?
                        • siskom_tak Re: Stowarzyszenie przeciwko Salomea-Wolica 04.04.06, 23:11
                          Decyzja lokalizacyjna została wydana w dniu 3 marca 2006.
                          • admiral_0000 Re: Decyzja lokalizacyjna 05.04.06, 09:58
                            A więc uprawomocniła się ok. 17 marca, czyba, ze do tego czasu wpłynęły jakieś
                            protesty. Jeśłi te, które wpłynęły w podanym czasie będą rozpatrzeone
                            negatywnie to klamka zapadła. W takim wypadku te, które wpłynęły po tym
                            terminie pozostaną bez biegu. Natomiast nie wiem, co zgodnie z prawem
                            budowlanym i o zagospodarowaniu przestrzennym, dzieje się w przypadku kiedy,
                            któryś z protestów zostałby uznany za zasadny. Czy to jest jedynie poprawka do
                            decyzji lokalizacyjnej i poprzedni, "zamknięty już", termin na składanie
                            protestów jest utrzymany, czy wszystko rozpoczyna się od początku.
                            • dusza21 Re: Decyzja lokalizacyjna 05.04.06, 10:38
                              Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
                              Skoro zostało coś uwzględnione, to zawiera się w wydanej lokalizacji.

A tak pytanie mam , czy owo stowarzyszenie ma moc prawną ( zalegalizowane jest
                              w pełnym rynsztunku proceduralnym ) ??? czy li tylko zapisane w zeszyciku 16
                              kartkowym w kratkę ?

• vampi_r Ruch w Raszynie i Markach 06.04.06, 12:09
      Originally Posted by Gazeta Wyborcza
      Krzysztof Śmietana 06-04-2006

Suniesz w monstrualnym korku na zakupy do Janek ? Ruszasz przez Marki na
      weekend w stronę Mazur ? Najnowsze badania ruchu pokazują, że to najbardziej
      zatłoczone drogi w kraju. Kiedy wreszcie wyjazd z Warszawy przestanie być
      udręką?

Kilkukilometrowy sznur samochodów od Janek przez Raszyn aż do ul.
      Łopuszańskiej - to codzienność na trasie wylotowej z Warszawy w stronę Krakowa
      i Katowic. Żeby wjechać tędy do stolicy, trzeba odstać w korku nawet
      kilkadziesiąt minut. Nic dziwnego. Według najnowszych ogólnopolskich badań
      ruchu (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zamawia je co pięć lat)
      przejeżdża tędy rekordowa w skali kraju liczba samochodów: średnio niemal 59
      tys. dziennie, czyli o 7 tys. więcej niż w 2000 r.!

W statystykach al. Krakowską nieznacznie wyprzedza tylko autostrada A4
      przecinająca Katowice. Tamtędy codziennie jeździ o pół tysiąca samochodów
      więcej. Kierowcy ze Śląska mają jednak o niebo lepiej od tych, którzy wjeżdżają
      do stolicy, bo autostrada jest bezkolizyjna - nie ma skrzyżowań i przejść dla
      pieszych, więc nie stoi się w korkach.

- Wylotówkę do Janek staram się omijać, jak tylko się da. Gdy jadę od strony
      Krakowa, wolę skręcić w Magdalence w stronę Piaseczna i wjeżdżać do Warszawy
      Puławską - opowiada Jacek Siemiński, handlowiec z Białołęki. Czasem rzeka aut,
      które nie mieszczą się w al. Krakowskiej, rozlewa się na boczne uliczki Okęcia
      i Raszyna. W ten sposób niektórzy próbują omijać największe korki.

Kiedy wreszcie na południe Polski będziemy wyjeżdżać w bardziej cywilizowany
      sposób? Być może za trzy lata. "Gazeta" dowiedziała się wczoraj, że w końcu coś
      drgnęło w sprawie budowy nowego wjazdu do stolicy od strony Krakowa i Katowic.
      Chodzi o trasę ekspresową, która połączy Janki z Al. Jerozolimskimi. - Właśnie
      zaczęliśmy kupować grunty pod tę inwestycję. To potrwa przynajmniej rok -
      ocenia Wojciech Dąbrowski, szef generalnej dyrekcji dróg na Mazowszu. Dlaczego
      tak długo? Bo działek do kupienia jest aż kilkaset. Dyr. Dąbrowski liczy, że
      nowa trasa z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami, m.in. w Sękocinie (trasa
      krakowska), Wolicy (trasa katowicka) i w Al. Jerozolimskich (między Łopuszańską
      a ul. Dzieci Warszawy) będzie wybudowana w latach 2008-09.

- Mam nadzieję, że te plany się wreszcie zrealizują. Czekamy na tę trasę jak
      kania dżdżu. Dopóki jej nie będzie, z centrum stolicy będziemy wyjeżdżać nawet
      półtorej godziny - mówi Piotr Iwicki, wójt Raszyna.

Jest tylko jeden problem. Żeby wpuścić ruch od strony Katowic i Krakowa w Al.
      Jerozolimskie, trzeba je najpierw poszerzyć. Zarządowi Dróg Miejskich idzie to
      jednak dość powoli. Na razie przebudowywany jest jedynie odcinek w pobliżu
      centrum handlowego Blue City. Muszą jeszcze powstać bezkolizyjne przejazdy nad
      skrzyżowaniami z ul. Popularną i Łopuszańską. - Zdążymy z poszerzeniem Alej.
      Wkrótce ogłosimy przetarg na przebudowę kolejnego odcinka. Inwestycję
      zakończymy w 2009 r, czyli wtedy, gdy Generalna Dyrekcja Dróg dociągnie do Alej
      trasę z Janek - zapewnia się Urszula Nelken, rzeczniczka ZDM.
      • tarantula01 Re: Ruch w Raszynie 07.04.06, 17:47
        Dokładne dane z punktu pomiarowego nr 10909 (Raszyn-Janki):
        samochodów ogółem: 58574
        motocykle: 53
        samochody osobowe: 45696
        samochody dostawcze:5552
        sam. cięż. b/przy: 2800
        sam.cięż z przycz: 3410
        autobusy: 1063

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka