Dodaj do ulubionych

Apel o niską podłogę!

IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.06, 15:04
"Przegubowiec" podał:
"W ubiegłym tygodniu otwarto oferty na dostawę 100 przegubowców dla MZA. W
szranki stanęły trzy firmy: EvboBus, Solaris i Irisbus. Najtańszą ofertę
złożył EvoBus (103 mln zł), zaraz za nim uplasował się Solaris (110 mln zł).
Natomiast poza zakres przyzwoitości wyskoczył Irisbus (160 mln zł). Zapowiada
się ciekawy pojedynek pomiędzy Mercedesem i Solarisem, bowiem cena nie jest
jedynym kryterium branym pod uwagę - stanowi tylko 68% wszystkich czynników
branych pod uwagę".
Czyli, o le te informacje są prawdziwe, róńnica w cenie między
niskopodłogowym, polskim, użytkowanym w Warszawie od wielu lat Solarisem a
średniopodłogowym, produkowanym w Turcji, nieznanym dotąd w MZA mercedesem
conecto wynosi zaledwie siedem milionów PLN (70 tys. na autobus). To bardzo
niewiele, biorąc pod uwagę różnicę standardów obu autobusów.
Stąd apel do wszytskich, którym leży na sercu podróżowanie po Warszawie
przyjaznymi dla pasażerów niskopodłogowymi autobusami, wywierajmy nacisk na
to, by wygrał ten producent, który takie pojazdy oferuje. Jeśli decydentów z
MZA nie da się przekonać, rozpocznjmy zbiórkę, może się uda...
Póki klamka nie zapadnie, czyli przetarg nie zostanie ostatecznie
rozstrzygniąty!
P.S. nie jestem pracownikiem Solarisa i w żaden sposób nie jestem związany z
tą firmą, zależy mi jednak na europejskim standardzie podróżowania
warszwaskimi autobusami, do którego w tym przypadku jesteśmy tak niedaleko.

Obserwuj wątek
    • czesiu71 Re: Apel o niską podłogę! 12.07.06, 15:28
      Popieram apel! A może Gazeta również dołączy się do apelu i "popełni" jakiś
      odpowiedni tekst. W końcu czwarta władza wiele może...
    • dziedzicznacytadelafinansjery Apel o zdrowy rozsądek 12.07.06, 18:44
      Podłoga podłogą, ale muszą być zachowane 3 warunki, które do tej pory były
      zazwyczaj lekceważone:

1. Pojazdy muszą być wypasażone w normalne okna -to, co ma miejsce w
      15-metrowych solarisach MZA i Connexu - jest wołającym o pomstę do nieba skandalem.
      2. Pojazdy muszą mieć dobrze zaaranżowaną przestrzeń w środku. Żadnych wąskich
      przejść między siedzeniami, żadnych schodków w połowie autobusu, żadnych sufitów
      na wysokości 180 cm.
      3. Niech to nie będą produkty z Jelcza, bo na kilka modeli, jakie jeżdżą po
      Warszawie, żaden nie jest udany.
      • Gość: . Re: Apel o zdrowy rozsądek IP: *.mm.com.pl / *.pienista.net 10.08.06, 14:51
        Jeśli wygra Solaris to te pojazdy będą IDENTYCZNE jak niedawno zakupione U18
        III, tylko nie będą miały klimatyzacji. A jak wiadomo jedynym Solarisem ze
        schodami w przejściu jest U12LE, a U18LE jeszcze nie ma.

PS. Nie wiem jak w Warszawie, ale w Łodzi naprawdę często spotyka się staruszki
        i zakup conecto był ogromnym błędem
        • Gość: Wojtek Re: Apel o zdrowy rozsądek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 22:00
          Czy ktoś wie o rezulatach przetargu - podobno został już rozstrzygnięty. I
          jeśli wygra, jak wszysycy przewidują Mercedes ze swoim tureckim modelem Conecto
          zacznie się lament i płacz - już widzę te artykuły w gazetach, głosy oburzenia
          niepełnosprawnych itd. Szkoda, że nikt nie reagował wcześniej, gdy było już
          wiadomo, jak mała jest różnica w cenie między solarisem a conecto. Mądry Polak
          po szkodzie...
    • petrolot44 Re: Apel o niską podłogę! 12.07.06, 22:49
      Jak podano, tylko 68% czynników to cena. Pytanie tylko, czy znajdzie się te 7
      milionów w kasie MZA.
      • kszyszek Re: Apel o niską podłogę! 17.07.06, 11:44
        U mnie w Częstochowie było podobnie. Do przetargu na dostawę 18 autobusów
        zgłosiły się tylko EvoBus i Solaris. EvoBus zaoferował 10 krótkich Citaro (100%
        niskiej podłogi) oraz 8 przegubowych Conecto (jeden stopień w każdych drzwiach,
        podłoga na wysokości 650mm, ogólnie do d...). Solaris zaoferował, jak można się
        łatwo domyślić Urbino 12 i Urbino 18. Różnica w cenie wyniosła ok. 1,5 mln zł.
        Ale w końcu, jakim sposobem niskopodłogowe Urbino 18 może być tańsze od
        wysokopodłogowego Conecto G. Cena wynosiła 75% czynników wpływających na wybór.
        Nie wiem również jakim sposobem wyżej, niż Urbino 18 oceniono parametry
        użytkowe wysokopodłogowego Conecto. Niestety EvoBus wygrał i we wrześniu
        przyjedzie do nas tych 8 badziewi i 10 Citaro. Również gorąco kibicowałem
        Solarisowi, ale to nic nie dało. Mam jednak nadzieję, że w Warszawie wygra
        Solaris. Bywam w stolicy dość często i w czasie tych pobytów praktycznie cały
        czas korzystam z usług ZTM. Wolałbym być pasażerem Urbino 18 niż Conecto G.
        Trzymam kciuki za Solarisa.
        • Gość: Alek Re: Apel o niską podłogę! IP: *.pools.arcor-ip.net 18.07.06, 10:13
          Z tego co wróble ćwierkają w Warszawie zapowiada się podobny rezultat - 100
          tureckich Conecto i 50 niskopodłogowych krótkich Citaro po dumpingowej cenie w
          zestawie. Po raz pierwszy od kilku lat (chyba od ostatniej dostawy ikarusów w
          1997 r.) MZA kupi autobusy wyprodukowane zagranicą. I to takie badziewie
          (Conecto)...
          • d.z Re: Apel o niską podłogę! 18.07.06, 13:41
            Patrząc na efekty pracy "mechaników" z bożej łaski pracujących w MZA to te nowe
            autobusy szybko zostana doprowadzone do stanu dzisiejszych Ikarusów.
            Wystarczy tylko porównać stan warszawskich Neoplanów (kupionych jako nowe) ze
            stanem Neoplanów w innych miastach (tam kupowano używane z zachodu).
            Róznice widac gołym okiem.
            Wprowadzenie nastepnej marki autobusów do MZA tylko przyczyni się do tego, iż
            serwis będzie jeszcze bardziej kiepski niż jest teraz.
            • kszyszek Re: Apel o niską podłogę! 18.07.06, 14:30
              Ogólnie rzecz biorąc, to będę współczuł warszawiakom, jeśli przetarg na
              przegubowce wygra EvoBus. U mnie będzie tego badziewia tylko 8 sztuk, u was
              100. Co do Citaro, to najgorsze nie są, ale moim zdaniem i tak Solaris Urbino
              12 jest lepszy. Poza tym zgadzam się z d.z. Kolejna marka w taborze, dobrze na
              jego stan nie wpływa. Powinno się dążyć do ujednolicania taboru. Dlatego też
              uważam, że zarówno w Warszawie, jak i u mnie w Częstochowie, przetargi powinny
              być wygrane przez Solarisa. Praktycznie to w Warszawie rację bytu mają obecnie
              tylko Solarisy i ewentualnie MAN-y. Solarisów macie ogółem (MZA, Connex,
              Mobilis) 356. Gdyby oba przetargi MZA zwyciężył Solaris byłoby w Warszawie 506
              Solarisów. To dość pokaźna ilość. Wtedy Solaris byłby zdecydowanie przewodzącą
              marką w Warszawie (jeśli chodzi o autobusy niskopodłogowe).
    • warszawskakomunikacja Re: Apel o niską podłogę! 11.08.06, 04:02
      Popieram!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka