werttrew 14.07.06, 10:58 Brawo! Ktoś "odkrył" napis, o którym na różnych forach mówi się od kilku lat! Pogratulować! Ciekawe, kiedy odkryte zostaną pozostałe, równie dobrze znane? :o) Powodzenia WERTTREW Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warszawiak2 Re: "Odkrycie" na Wilczej 14.07.06, 19:48 Proste, kiedy jakaś miłośniczka architektury jak ta na wilczej zobaczy jakiś napisik i oczywiscie powiadomi stołeczną. ŻENADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
surfside Re: "Odkrycie" na Wilczej 25.07.06, 08:27 Zastanowmy sie przez chwile o co chodzi w poszukiwaniu zabtykow i opiekowaniu sie nimi. Czy nie o to, zeby o zapomnianych obiektach zaczeto mwoic? Zeby wiecej warszawiakow znalo swoja historie? Zaciekawilo sie i poznalo nowe, fascynujace miejsca? Zeby przeszlosc nei zniknelo bez sladu? Czy o to, zeby nalezec do eliatenrego grona okdrywcow??? Na innym forum dziala Pan, ktory "wie wszystko" o cemntarzy cholerycznym na Pradze, ale nikomu nic nie powie bo to jego odkrycia. Piekna postawa! Moze jesli chodzi o zabytki zostawmy ambicje i urazy na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: "Odkrycie" na Wilczej 25.07.06, 09:36 surfside napisał: Na innym forum dziala Pan, ktory "wie > wszystko" o cemntarzy cholerycznym na Pradze, ale nikomu nic nie powie bo to > jego odkrycia. Piekna postawa! Moze jesli chodzi o zabytki zostawmy ambicje i > urazy na boku. Nie placz Surfside-na tym forum tez sa tacy co wiedza wszystko o tym cmentarzu,z archeologia włącznie.Jak tak pragniesz tej wiedzy o Lubickim,bałwochwalcach z zarskiej armi i chowanych tam w powojennych czasach potajemnie żołnierzach AK-sapraszam serdecznie jak generał Iwanow;)-gg 3579658 Odpowiedz Link Zgłoś
zzmisiek Re: "Odkrycie" na Wilczej 26.07.06, 13:54 surfside nie urażaj się, wydaje mi się, że nie chodzi tu o chowanie swojej wiedzy przed innymi, tylko medialne nagłaśnianie czegoś co i tak potem mało kogo obchodzi. Już w 2000 r. GW informowała (piórem tego samego autora) o "odkrytym" napisie na Litewskiej. I że taki cenny, i że taki ważny, i że zabezpieczyć trzeba, i co....? Kicha. Myślę, że za jakieś 6 lat będzie kolejne "odkrycie", tylko zapewne już nie na Wilczej - sądząc z wymowy artykułu. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
aszpr Re: "Odkrycie" na Wilczej 22.09.06, 12:22 Jestem tu nowa i w odkrywaniu historii Warszawy też jestem raczej świeża, czy ktoś mógłby napisac o jakie napisy na obydwu ulicach chodzi? Będę wdzięczna....Jeśli zaś chodzi o postawę "wiem, ale nie powiem" to.... gdzie się podziała dawna troska mistrza o znalezienie następców? Widać każdą wiedzę da się już przeliczyć i można ją co najwyżej sprzedać.... (?) Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: "Odkrycie" na Wilczej 22.09.06, 13:47 Na czytanie i oglądanie napisów ("odkrytych" i jeszcze nie) i innych warszawskich spraw z lat wojny i starszych takze zapraszamy tu: www.werttrew.fora.pl/ Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: "Odkrycie" na Wilczej 22.09.06, 13:54 A! Zapomniałem! Jutro idziemy po kawałku Śródmieścia (między innymi tam gdzie niektóre z napisów) jak chcesz to zapraszam. Szczegóły pod adresem podanym w poprzednim poście. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
urzykowski Re: "Odkrycie" na Wilczej 05.09.07, 12:20 Rozpoczął się remont kamienicy przy Wilczej 22. Widząc rusztowania przypomniałem sobie ten wątek sprzed roku. Wtedy na niego nie odpowiedziałem, bo atak na mój artykuł wydał mi się wynikiem jakichś ukrytych kompleksów. Te ironiczne stwierdzenia o „odkryciu”..., bo przecież oni znali ten napis wcześniej :). W żadnym tekście nie napisałem, że wojenne graffiti przy Wilczej, czy Litewskiej zostało przez nas odkryte (informację o tym drugim znajdziecie m.in. w starych „Stolicach”). Po prostu jest, ktoś go zauważył i warto o tym pisać, przypomnieć historię tego napisu, porozmawiać z prof. Samsonowiczem, który pamięta go z 1945 r., zapytać inwestora, co zrobi z tym historycznym śladem. Mój tekst wywołał jednak jakąś dziwną reakcję „znawców” napisów na murach. Tak ich zdenerwował, że „odkrycie” wypominają mi do dziś (patrz: tekst wettrewa w jednej z ostatnich „Stolic”). Czyżbym naruszył monopol tego pana na teksty na ten temat? Beczka śmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: "Odkrycie" na Wilczej 05.09.07, 13:58 W "Stolicy" Werttrew, pisał ogólnie o zjawisku, a nikogo imiennie nie atakował. Werttrew nie uważa się także za znawcę. Nie podejmuje także polemiki w tym temacie, zwłaszcza w tej formie i stylu. Pozdrawia w każdym razie serdecznie i wraca do swoich zajęć. Werttrew. Odpowiedz Link Zgłoś
achtungzelig Re: "Odkrycie" na Wilczej 07.09.07, 17:57 Co Ci się w formie i stylu nie podoba? Człowiek grzecznie się ustosunkował, z uśmiechem, w sposób przyjemny dla oka. Mniej ciśnienia forumowy odkrywco! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
s.fug Re: "Odkrycie" na Wilczej 09.09.07, 21:51 A propos "formy i stylu" - radzę przeczytać wypowiedź otwierającą ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikbc Re: "Odkrycie" na Wilczej 12.09.07, 17:31 Chcialem tylko zwrocic uwage na to, iz caly budynek na Wilczej zostal 'ofoljowany' i trwa skuwanie tynkow, moze ktos z was moglby zadzialac u konserwatora? Odpowiedz Link Zgłoś
achtungzelig Re: "Odkrycie" na Wilczej 24.09.07, 19:11 Tak nieopodal.. Ciekawe jakie "plenery" wykorzystano w filmie Małego Sabotażu "Robota wawerska"? Albo wyczuwam intuicyjnie lub gdzieś to wyczytałem, że to Żoliborz jest. Ciekawe dlatego, bo być może to graffiti cały czas sobie tam tkwi, przykryte warstwą tynku.. Link do filmiku, w który są wmontowane kadry z "Roboty wawerskiej": wmserver.ushmm.org/FilmVideo/RG601024_03012007_1230.wmv Odpowiedz Link Zgłoś