Dodaj do ulubionych

Pałac Saski -badania archeologiczne

04.09.06, 21:42
Jakoś szanownym forumowiczom umknął temat odbudowy Pałacu Saskiego.

Tymczasem rozpoczęły się badania archeologiczne - po zdjęciu dość cienkiej
warstwy ziemi oraz posadzki placu (w tym trybuny honorowej) odsłonięto
kompletny zarys ścian fundamentowych budynku, niektóre pola po między tymi
ścianami wyglądają na przesklepienia znajdujących się pod spodem piwnic -
wszystko to zaobserowawałem przez szpary w ogrodzeniu podczas niedzielnego
spaceru. Polecam!

(Szkoda tylko, iż cały czas nie wiadomo, co ma się w odbudowanym budynku
mieścić. Takie budodowanie przypomina wydmuszkę.)
Obserwuj wątek
    • typ.z.matrixa Re: Pałac Saski -badania archeologiczne 07.09.06, 12:32
      A i owszem-dzis rano dosc dokładnie obejrzałem oba wykopy-fundamenty sa mocno
      zniszczone,jednak zachował sie czesciowo wystroj jednej z piwnicznych
      toalet-białe płytki glazury na scianach oraz biało-czerwona terakota
      podłogi-ot,taka ciekawostka...
      • wikder Re: Pałac Saski -badania archeologiczne 03.10.06, 21:42
        Oglądałem dzisiaj na stronach Stołecznej fotoreportaż z badań archeologicznych
        poprzedzających odbudowę Pałacu Saskiego i wpadł mi do głowi jeden banalnie
        prosty i aryciekawy pomysł. Co niedzielę próbuję przez szpary w ogrodzeniu
        zobaczyć co tam się nowego odsłoniło. Robią tak dziesiątki albo może i setki
        ludzi - każdy przez te małe szparki próbuje coś wypatrzyć - na próżno! Widać
        niewiele. Czy nie można by zbudowac platformy widokowej ponad owym ogrodzeniem -
        tuż trudniej o łatwiejszą promocję przedśięwzięcia!
        • s.fug Re: Pałac Saski -badania archeologiczne 03.10.06, 22:59
          Myślę, że z tą platformą to świetny pomysł.
          Ponieważ jesteśmy na forum Stołecznej - może by nasi gospodarze spróbowali
          ruszyć ten temat, pogadać z kimś we władzach miasta?
          Pamiętam też, że na którejś z budów specjalnie zamontowali w parkanie szybę,
          żeby przechodnie mogli popatrzeć.
          A jakby tak jeszcze udało się zorganizować wycieczkę do środka...

Czy może ktoś wie, czy coś z tych piwnic będzie zachowane?
          • wikder Re: Pałac Saski -badania archeologiczne 05.10.06, 21:14
            Wycieczka po budowie (czy to już jest budowa?) to pomysł jeszcze lepszy! Nie
            trzeba nawet nic budować (platforma), wystarczy założyć żółte kaski i można
            dotknąć historii! Proponuję zapytać firmę prowadzącą odbudowę (Co to za firma?
            Już chciałem pisać list, ale nie pamiętam nazwy), czy są zainteresowani (taką
            pormocją własnej osoby?). Może przy poparciu ekspertów ze Stołecznej uda się
            przekonać kogo trzeba!
            • akcja1 Dlaczego rozbierać piwnice? 06.10.06, 11:48
              Fundamenty i piwnice są jedynym oryginalnym fragmentem pałacu.
              Dlaczego mają być rozebrane?

Rozumiem, że są zniszczone i mogą nie wytrzymać obciążenia nowym budynkiem, ale
              współczesna technika pozwala na ich odpowiednie wzmocnienie i postawienie na
              nich budynku nawet metodą tradycyjną. Przecież tak odbudowano Zamek Królewski,
              a technika od lat 70 trochę poszła na przód.
              Z tego, co wiem Pałac Saski ma być odbudowany technikami nowoczesnymi, tj.
              konstrukcja ma być odlana z betonu, a to tylko ułatwia pozostawienie piwnic,
              ponieważ konstrukcja nie musi pokrywać się ze ścianami piwnic.
              Obecnie wiele zabytkowych budowli jest tak wzmacniane, aby wyeksponować
              wcześniejsze relikty, np. kościoły, czy nawet Katedra we Florencji, w której
              podziemiach można oglądać fundamenty poprzedniego kościoła, tak samo podziemia
              Luwru.
              Rozumiem, że łatwiej i taniej jest to zburzyć i szybko wylać nowe fundamenty i
              zrobić tam parking podziemny, ale przecież to jedyne autentyczne pomieszczenia
              Pałacu Saskiego!
              • masstah Re: Dlaczego rozbierać piwnice? 06.10.06, 12:40
                Zakładasz ze decydentom rzeczywiście chodzi o odbudowę pałacu, restytucję
                tradycji, symbolu itp. A im chodzi tylko o to by coś pokazać przed wyborami,
                przecież tak naprawdę to jeszcze w ogóle nie wiadomo jak będzie dokładnie
                wyglądało to co tam postawią, projektu nie ma, dopiero powstaje. Przeznaczenie
                budynku też jest nieznane. Kiełbasa wyborcza, nic ponadto.
                • wikder kiełbasa 06.10.06, 21:23
                  Ze smutkiem muszę przyznać przedmówcy rację. Pałac Saski jest prawdopodobnie
                  jedynym budynkiem w Warszawie który jest budowany, a którego funkcja pozostaje
                  nieznana. Narodowy Bank Polski? Instytut JPII? Muzeum Historii Polski? Każda z
                  tych funkcji wymaga innego wyposażenia pomieszczeń, wielkości, instalacji,
                  parametrów użytkowych. Ciekawe jak można było zoorganizować przetarg na budynek
                  bez sprecyzowanej funkcji? To co, za 210 mln złotych sama skorupa, pusta
                  wydmuszka, garaż w piwnicy i biurowiec klasy B nad ziemią? Oferty droższe niż
                  się spodziewaliśmy o 30 mln zł (15%!)? To nic, dołożymy! To się może zdarzyć
                  wyłącznie za publiczne pieniądze! I bynajmniej nie chodzi tu o zachowanie
                  oryginalnej tkanki (co bezsprzecznie jest możliwe) tylko o gipsowe dekoracje -
                  "ciemny lud to kupi".

Tym bardziej chciałoby się zobaczyć i dotknąć historii zanim zostanie, tym
                  razem do cna, zniszczona...
                  • s.fug Re: kiełbasa 25.11.06, 23:22
                    ...i oto, w przedwyborczą sobotę, furty w tajemniczym parkanie rozwarły się,
                    wpuszczając tłumy warszawiaków.
                    Nie wiem, ilu ich przyszło - pewnie media podadzą jakieś szacunki, ale chyba
                    dużo, bo widziałem, że po paru godzinach zabrakło ulotek w języku polskim. Na
                    imprezę wpadł nawet koło południa naczelny architekt.
                    Ogólnie - impreza chyba udana, choć nieco improwizowana - no, ale trudno się
                    dziwić, badania wciąż jeszcze trwają... No i szkoda, że można było na to
                    popatrzeć tylko z daleka, zza barierki (ja już wcześniej miałem okazję trochę
                    pooglądać z bliska, ale takich szczęśliwców nie ma przecież zbyt wielu).

A jakie są Wasze wrażenia po dzisiejszej imprezie? Co sądzicie o odbudowie
                    pałacu, potrzebie i możliwości zachowania zabytkowych piwnic, w jakim zakresie?
                    • ellade Re: kiełbasa 28.11.06, 23:38
                      Wszystko co się da zachować, oznaczyć i pozwolić pokazywać turystom i wszystkim
                      to jest super, szkoda, ze o imprezie nie wiedziałam

s.fug napisał:

> ...i oto, w przedwyborczą sobotę, furty w tajemniczym parkanie rozwarły się,
                      > wpuszczając tłumy warszawiaków.
                      > Nie wiem, ilu ich przyszło - pewnie media podadzą jakieś szacunki, ale chyba
                      > dużo, bo widziałem, że po paru godzinach zabrakło ulotek w języku polskim. Na
                      > imprezę wpadł nawet koło południa naczelny architekt.
                      > Ogólnie - impreza chyba udana, choć nieco improwizowana - no, ale trudno się
                      > dziwić, badania wciąż jeszcze trwają... No i szkoda, że można było na to
                      > popatrzeć tylko z daleka, zza barierki (ja już wcześniej miałem okazję trochę
                      > pooglądać z bliska, ale takich szczęśliwców nie ma przecież zbyt wielu).
                      >
                      > A jakie są Wasze wrażenia po dzisiejszej imprezie? Co sądzicie o odbudowie
                      > pałacu, potrzebie i możliwości zachowania zabytkowych piwnic, w jakim
                      zakresie?
                      >
                      • s.fug Wszystko wyburzą?!!! 04.02.07, 11:31
                        Podobno informację o takiej decyzji podali dziś rano na WOT!
                        Czy ktoś wie coś więcej?
                        • typ.z.matrixa Re: Wszystko wyburzą?!!! 04.02.07, 14:25
                          Niestety,podał-oto link do wydania Kuriera,gdzie był ów materiał:
                          ww6.tvp.pl/6723,20070203454780.strona
                          Wykrętem są wysokie koszty-coż,ludzie typu Bufetowa z Kaczego Dołu nigdy nie
                          pojmą,że są rzeczy droższe od kasy:(
                          • jurek_dzbonie Moze bez polityki, co? 04.02.07, 19:51
                            Akurat Gronkiewiczowa ma g.. do powiedzenia. Plany zatwierdzil niejaki
                            Borowski, a niejaki Kaczynski podpisal umwe z inwestorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka