10.09.06, 11:19
pytanie głównie do mieszkańców bloku B, czy w innych klatkach tak jak w III
windy są obdrapane porysowane i zasyfione jak w najobleśniejszych wieżowcach
na głębokiej pradze :/ rozumiem że narazie są obite płytami bo ludzie sie
wprowadzają (od roku ;/) ale w mojej klatce folia jest obdrapana drzwi
porysowane... tragedia dobrze ze mieszkam na 2 pietrze i znajomym tego nie
trzeba pokazywać :P
Obserwuj wątek
    • gberezowski Re: Windy 10.09.06, 13:26
      mieszkam w tej samej klatce lecz na pierwszym piętrze, więc z windy nie korzystam. liczę jednak, że ze zniszczenia zostaną usunięte przez developera, gdyż powstały w czasie, gdy budynek był budowany. podobnie jak zabrudzenia ścian na klatce schodowej, gdy np. ciągnęli rury do wylewania podłóg w mieszkaniach na pierwszym piętrze (jakieś półtora miesiąca temu)
      • adams123 Re: Windy 11.09.06, 18:59
        to samo II klatka :(
    • karina.debiec Re: Windy 11.09.06, 15:41
      Witam

w 4 klatce w budynku B jest to samo.
    • remi77 Re: Windy 12.09.06, 10:49
      W klatce V tez syf - folia ochronna zdarta, a metalowe drzwi windy wzbogacone
      głębokimi myślami robotników (mam nadzieję, że nawet najbardziej prymitywni
      mieszkańcy osiedla nie mieli w tym procederze swego udziału).
      • chantengri Re: Windy 16.09.06, 01:05
        Niestety to samo muszę powiedzieć o windzie w I klatce:(
        • tdi666 Re: Windy 08.11.06, 17:34
          to ja jeszcze dodam klatke IV. niezly bajzel.
          • gawor2 Re: Windy 08.11.06, 17:39
            No coz. Beda nas czekaly wydatki zwiazane z "doprowadzeniem do porzadku" wind i
            klatek. Jak juz ktos napisal budynek zostal odebrany od Arche. A nie wierze, ze
            Administrator w protokole odbioru wskazala windy i klatki.

Ale sami jestesmy sobie winni, ze nie mozemy sie zorganizowac. Mielibysmy swoj
            zarzad wspolnoty to moglibysmy domagac sie skuteczniej od Arche tego co nam
            przysluguje.
            • nihao Re: Windy 08.11.06, 19:48
              Wydaje mi się, że w takiej sytuacji musimy się najpierw spotkać z
              administratorem i omówić z nim wszelkie kwestie.
              Nie wiem czy ludzie zdają sobie sprawę, że taki stan klatek znacznie obniża
              wartość inwestycji w mieszkanie. Ale to pewnie niektórym przyjdzie do głowy
              dopiero, jak zechcą je sprzedać.
            • gberezowski Re: Windy 12.11.06, 11:10
              gawor2 napisał:

> Ale sami jestesmy sobie winni, ze nie mozemy sie zorganizowac. Mielibysmy swoj
              > zarzad wspolnoty to moglibysmy domagac sie skuteczniej od Arche tego co nam
              > przysluguje.

gawor2, zgadzam sie z Toba. zorganizujesz spotkanie i zostaniesz prezesem
              wspolnoty? :)
              • gawor2 Re: Windy 12.11.06, 13:13
                Dziekuje za zaufanie :)

Nie wiem czy nie jestem zbyt nerwowy do walki z "prozaizmami zycia" ale na
                pewno pomoge w miare mozliwosci. Sa lepsze kandydatury do zarzadu niz moja,
                oczywiscie o ile osoby, o ktorych mysle wyraza zgode.

A zebranie wspolnoty trzeba jak najszybciej zoorganizowac. Porozmawiam o tym z
                sasiadami, z ktorymi utrzymuje staly niewirtualny kontakt.

Pytanie jest tylko, czy pierwsze zebranie mogloby sie odbyc "na stojaco" na
                terenie osiedla, czy tez konieczne byloby wynajecie sali.

Moim zdaniem na pierwszym zebraniu powinnismy wybrac zarzad Wspolnoty i on
                powinien przygotowac prawdziwe merytoryczne zebranie poprzedzone dyskusja na
                forum. Ewentualnie moglibysmy przyjac regulamin.

Nowy zarzad powinien natomiast jak najszybciej zapoznac sie ze sposobem
                administracji naszym budynkiem (racjonalnoscia ponoszonych kosztów i ich
                rynkowoscia) oraz wlaczyc sie w proces odbioru budynku od Arche zeby
                dopilnowac, ze zostana zgloszone wszystkie usterki i niezgodnosci z umowa.
                • nihao Re: Windy 12.11.06, 13:54
                  Proponuję prześledzić wątek "Odbór budynku B już się odbył!!!", żeby się nie
                  dublować w działaniach i zorganizować jedno spotkanie :).
                  Pozdrawiam
                  Kaska
                  • gawor2 Re: Windy 12.11.06, 17:15
                    Znam ten watek.

Calkowicie czym innym jest jednak nieoficjalne spotkanie z administratorem
                    kilku mieszkancow, a czym innym zebranie Wspolnoty, ktore mogloby skutecznie
                    wybrac zarzad Wspolnoty - zeby ten zarzad mogl nas pozniej oficjalnie
                    reprezentowac wobec administratora i Arche.
                    • gawor2 Re: Windy 12.11.06, 17:23
                      Dla unikniecia watpliwosci, uwazam, ze rowniez to spotkanie z administratorem
                      moze byc przydatne. Warto byloby jednak potem spisac wszystkie zgloszone
                      usterki/niezgodnosci i zlozyc za potwierdzeniem odbioru u administratora. Zeby
                      nie bylo pozniej watpliwosci, ze byly zgloszone.
                      • nihao Re: Windy 12.11.06, 17:54
                        No i właśnie o to postuluję w tamtym wątku - spotkanie z administratorem ma na
                        celu zgłoszenie mu listy usterek, skonforntowanie ich z tym, co widnieje już w
                        przedstępnym protokole zdawczo-odbiorczym i stworzenie listy ostatecznej, która
                        znalazłaby odzwierciedlenie w ostatecznym ptotokole. Poprosiłam sąsiadów, żeby
                        takie usterki zgłaszali albo z nimi przyszli na spotkanie.
                        Na początku niech w ogóle dojdzie do jakiegoś spotkania. Administrator planował
                        spotkać się z mieszkańcami w pierwszym kwartale 2007 r., z tego co się
                        dowiedziałam. I tak moglibyśmy sobie czekać w nieskończoność.
                        Co do wspólnoty, oczywiście jestem za, ale najpierw warto załatwić
                        najpilniejsze sprawy, skoro budynek ma być oststecznie odebrany od dewelopera w
                        grudniu.
                        • aneta234 Re: Windy 12.11.06, 18:27
                          Mam nadzieje, ze administrator udostepni nam wreszcie ten pierwszy protokol.
                          Przy okazji pierwszych rozmow z pracownikami administratora wydawalo sie, ze
                          nie bedzie z tym problemu. Ale potem p. Osińska nie chciała go udostępnić
                          tłumaczac sie wlasnie tym, ze bedzie jeszcze drugi. Troszke mnie to
                          zaniepokoilo bo niezaleznie jaki jest status tego protokolu administrator
                          podpisujacy go w naszymi imieniu powinien nam go udostepnic. Dlatego tez
                          napisalismy formalne pismo, moze to pomoze.

Dobrze byloby zeby w odbiorze brali udzial przedstawiciele Wspolnoty.
                          Poprosilismy administratora pisemnie zeby poinformowal nas o terminie odbioru z
                          wyprzedzeniem. Jak nie bedzie chcial dzialac na szkode Wspolnoty to powinien to
                          zrobic.
    • marcinkiewicz Re: Windy 15.11.06, 13:47
      Właśnie w I klatce budynku B trwa zdejmowanie folii zbezpieczającej windy. :)
      A ile panowie namarudzą się przy tym, nawyklinają... :)
      • lbaranowski Re: Windy 15.11.06, 18:08
        u mnie (II klatka) równiez folia juz zdjęcta, tylko resztki syfu na podlodze
        lezą no i pozostają porysowane elementy drzwi :/ ciekawe czy ktos sie tym zajmie
        • gberezowski Re: Windy 15.11.06, 23:14
          w klatce III też zdjęli. niestety zrobili to bardzo niechlujnie i strzępy folii
          wystają ze wszystkich możliwych miejsc. nie wspomnę o brudzie i zniszczeniach.
          obecnie winda wygląda jak towarowa, a nie osobowa w "apartamentowcu" ;)
    • jasieniczanin Wandalizm w bundynku B kl. II 02.01.07, 18:11
      Jakiś oszołom porysował dzisiaj jakimś ostrym przedmiotem drzwi wewnątrz windy w
      drugiej klatce budynku B.

Jak wychodziłem rano jeszcze tego nie było, wracając ok. 17.30 po prostu aż mi
      szczęka opadła jak to zobaczyłem.

Chamstwo !!!
      Inaczej tego nazwać nie można.

Czy mógł to zrobić ktoś z mieszkańców? Szczerze wątpię, bo jeśli tak, to marny
      nasz los.
      Możeby tak spytać administratora/developera, czy wysyłał w dniu dzisiejszym
      jakąś swoją ekipę na teren osiedla.
      A może to ktoś z ekipy wykańczającej czyjeś mieszkanie?
      Jakieś inne pomysły? Może ktoś coś widział?
      • marcinkiewicz Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 03.01.07, 11:40
        Ochrona, zgodnie z regulaminem, jest zobowiązana zapisywać kto wchodzi. Trzeba
        u nich sprawdzić.
        • jasieniczanin Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 04.01.07, 09:38
          Niestety na portierni twierdzą, że nie mają obowiązku zapisywania kto wchodzi a
          jedynie anonsowania przez domofon osób wchodzących.
          Jak tak dalej pójdzie, to może będzie trzeba pomyśleć o monitoringu naszego
          osiedla, łącznie z wnętrzem wind.
          • marcinkiewicz Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 04.01.07, 10:54
            Na klatkach wywieszony jest regulamin pracy ochrony. I wydaje mi się, że jest
            tam punkt o wpisywaniu wchodzących osób. Sprawdzę dziś jeszcze raz.
          • akashha Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 04.01.07, 11:27
            Coraz bardziej mnie to wszystko zaskakuje. Chcąc nie chcąc porównuję nasze
            osiedle z innym osiedlem Arche, gdzie mieszkałam i się zastanawiam, czy tam
            wspólnota lepiej działała, czy Arche coś jeszcze się chciało robić. Kamery w
            garażach były od samego początku - tutaj nikt nie wie, kiedy będą. Do wjazdu
            były przepustki - ochorna kojarzyła samochody, ale jakby co trzeba było mieć.
            Gości zaposywali - nie wiem czy zawsze, ale widziałam, jak to robili.
            Nie mówiąc o tym, że wjazd do bunkra od tyłu to absurd. Zamiast zamontować tam
            kamerę i zrobić otwieranie także w budce ochrony, to panowie marudzą, jak muszą
            się przejść. Poza tym, od siebie tamtej strony nie widzą...
          • marcinkiewicz Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 05.01.07, 09:18
            > Niestety na portierni twierdzą, że nie mają obowiązku zapisywania kto wchodzi

Sprawdziłem i mają taki obowiązek, zgodnie z punktem 5 ustępu mówiącego o ruchu
            kołowym i pieszym na osiedlu.
            • marcinkiewicz Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 05.01.07, 09:32
              Własnie rozmawiałem z firmą Grot - firmą, która widnieje w regulaminie. Jak się
              okazało, ochrania nas teraz firma Scorpion. Więc porozmawiałem z osobą
              odpowiedzialną w firmie Scorpion za ochronę naszego osiedla. Pan oczywiście
              marudził, że zapisywanie osób wchodzących nic nie da, że regulamin to
              regulamin, a życie swoje, itp. Ale od dziś każdy "obcy" bedzie zapisywany, tak
              obiecał.
              • haniula1 Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 05.01.07, 16:56
                Sensowniejsze wg mnie było by zapisywanie nie kto wchodzi ale do kogo wchodzi
                (po wcześniejszym sprawdzeniu domofonem z lokatorem co zreszta i tak powinno
                być robione przed wpuszczeniem kogokolwiek na teren osiedla).
                Dzięki temu:
                1) chronimy dane osobowe gości
                2) sprawdzamy i egzekwujemy pokrycie udowodnionych szkód od gospodarza
                mieszkania bo wtedy on ponosi odpowiedzialnośc za to kogo zaprasza(a z gościem
                to szukaj wiatru w polu)

Pozdr, H
                • jasieniczanin Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 05.01.07, 18:03
                  Rzeczywiście to chyba lepszy pomysł !
                  Do tego wejście obcych osób na teren osiedla byłby weryfikowany przez mieszkańców.
                • marcinkiewicz Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 06.01.07, 11:07
                  Zapisywane jest kto wchodzi i do kogo - oczywiście po sprawdzeniu domofonem.

A jeśli chodzi o dane osobowe, to nie ma tu naruszenia prawa, bo nie wpisuje
                  się adresu, peseli, dat urodzenia, czy innych dodatkowych danych po których
                  można zidentyfikowac osobę.
      • jasieniczanin Re: Wandalizm w bundynku B kl. II 06.01.07, 20:28
        Developer chyba czyta forum, bo drzwi w windzie zostały wczoraj wymienione na
        nowe. Oby tak dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka