Dodaj do ulubionych

Zabudowa balkonu

13.09.06, 13:25
Planujemy zrobić szklaną, przesuwaną zabudowę balkonu. Taką bez ram pionowych
żeby nie niszczyć harmonii elewacji.
Czy ktoś może wie jak ma wyglądać wniosek o pozwolenie do Wspólnoty? Czy mam
podawać jakieś dane techniczne, co powinno się znaleźć.
Podobna zabudowa jest już na bolkonie budynku A, po środku, od strony
wewnętrznej, na ok. 3 piętrze. Jest też w bud. A, na ok. 7-8 piętrze na rogu
od strony bud. B.
Poniżej zdjęcie zabudowy:
www.rollflex.pl/zabudowa_balkonow/zabudowa_balkonow_galeria/zabudowa_balkonow_26.jpg

Może jest więcej osób chętnych do zrobnienia czegoś takiego?

M
Obserwuj wątek
    • majcaz Re: Zabudowa balkonu 13.09.06, 15:33
      A ile cos takiego kosztuje z montazem ?

m
      • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 13.09.06, 15:55
        > A ile cos takiego kosztuje z montazem ?

Sprawdzałem ceny bardzo pobieżnie. Wychodzi ok. 850 zł za metr kwadratowy. Mogę
        popytać więcej firm, może rabaty jakieś dadzą.

• mpbc Re: Zabudowa balkonu 13.09.06, 18:31
          Ciągle myślę nad zabudową tarasu, najtaniej wyszło ok 46 000zł (taras 32 m2),
          szkło pancerne(z góry ciągle spadają papierosy i inne przedmioty) , zabudowa
          szczelna z przesuwanymi drzwiami (front).
          • gberezowski Re: Zabudowa balkonu 13.09.06, 22:49
            mpbc napisał:

> szkło pancerne(z góry ciągle spadają papierosy i inne przedmioty)

a czy te papierosy są jakieś przeciwpancerne, że potrzebujesz takie szkło? może ktoś pali ekstramocne... ;-)
            • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 14.09.06, 10:16
              Najwięcej waży śnieg. Grube szkło hartowane potrzebne jest na taką
              powierzchnię. Sąsiad woli nie powtórzyć tragedii w Katowicach... Ale cena
              niezła jest:)
              • mpbc Re: Zabudowa balkonu 14.09.06, 10:42
                I tak dach byłby pochyły, śnieg spokojnie by się zsuwał.
                Są dwie opcje by np. zrzucona doniczka (co też miało miejsce) nie przebiła
                dachu..
                Szkło pancerne lub poli-węglan. Poli-węglan jest tańszy i dużo lżejszy ale
                topi się przy ok. 130 st. C a niedopałki ciągle spadają z góry w liczbie ok. 2
                dziennie. I później zostanie osmolona dziura.

Ciekaw, kiedy przyuważę kto tak wyrzuca te niedopałki i szpatułki do uszu (te
                dwie rzeczy powtarzają się stale) ... Jak się wprowadzę to specjalnie jakiegoś
                dnia poobserwuję, to może mieć miejsce rano albo wieczorem, wystarczy określić
                godzinę wyrzucania i później popatrzeć ...
                • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 14.09.06, 11:20
                  > I tak dach byłby pochyły, śnieg spokojnie by się zsuwał.

Musiałby być pochyły jak dachy domnów w Zakopanem. A i tak śnieg na nich leży.

A w jakiej firmie sprawdzałeś? Może też bym tam zapytał.

M
                  • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 10.10.06, 16:18
                    Ponawiam pytanie sprzed miesiąca: Czy są osoby chętne do zrobienia zabudowy
                    balkonu. Jakby było więcej osób, zapewne dałoby sie uzyskac lepsza cenę.
                    Z wielu propozycji cenowych wyszło mi, że zabudowa balkonu o długościok. 5,5 m
                    będzie kosztowała ok. 7000-7500 zł. Gdyby ktoś był chętny moge podać namiary.

M
                  • mpbc Re: Zabudowa balkonu 10.10.06, 16:29
                    Najtańsza jaką znalazłem to jest Solarlux, zresztą to jest firma polecana przez
                    Arche (nieoficjalnie) i to ona robiła zabudowy w bloku "A"
                    www.solarlux.pl/
                    • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 10.10.06, 16:31
                      A mi Solarlux dał najwyższą cenę...
                      • mpbc Re: Zabudowa balkonu 10.10.06, 16:38
                        Większość firm w Polsce specjalizuje się w zabudowach balkonów, ale u mnie jest
                        taras o zaokrąglonym, trapezoidalnym kształcie i tutaj Solarlux był
                        bezkonkurencyjny cenowo i fachowo (przynajmniej w rozmowie i kosztorysie).
                        Większość firm robiła wielkie oczy i dawała koszmarną cenę.
                        Zresztą cena Solarluxa też jest… oszałamiająca jak za zabudowę.
                        • piotrjoasia Re: Zabudowa balkonu 17.10.06, 20:37
                          Mamy z mężem takiego zaprzyjaźnionego szklarza (kilka fajnych rzeczy juz nam w
                          mieszkaniu robił). W najblizszych dniach bedzie nam montował szklane drzwi do
                          łazienki. Sami jestesmy zainteresowani zabudową balkonu, więc poprosimy aby
                          zrobił kosztorys i damy znać.
                          • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 18.10.06, 11:00
                            Dzięki. Czekam więc na informacje.
                            M
                            • piotrjoasia Re: Zabudowa balkonu 09.11.06, 18:24
                              Niestety nasz szklarz nie zajmuje sie zabudową balkonów. Poinstruował nas
                              natomiast, iż koszt zabudowy to około 700 zł za m2 - bez profilii aluminiowych
                              (to ta wersja na zdjęciu) lub około 200 zł za m2 za wersję klasyczną.
                              Przestrzegał jednak, iż wariant bez profilii aluminiowych choć estetyczny jest
                              niestety bardzo nie praktyczny. Przez szczeliny pomiędzy poszczególnymi taflami
                              szkła (2-3 mm) ostro podobnież wieje, szczególnie w takie jesienne dni jakie
                              mamy obecnie.
                              • marcinkiewicz Re: Zabudowa balkonu 10.11.06, 10:51
                                Zdaję sobie sprawę, że wykonując taką zabudowę nie bedę miał dodatkowego
                                pokoju. Ale na pewno będzie cieplej w mieszkaniu i na balkonie nie będzie wiał
                                El Nino jak teraz:)
                                Można też zamontować gumowe uszczelki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka