11.06.06, 14:20
co sądzicie o jedzeniu na obiad kalafiora! czy to zdrowe i niskokaloryczne
danie?
Obserwuj wątek
    • poziomka35 Re: kalafior 11.06.06, 16:34
      Ja uwielbiam, np. z koperkiem, jajkiem sadzonym na kropelce oliwy i kefirem.
      Zdrowe, sycące i niskokaloryczne.
    • wuj_truj Re: kalafior 11.06.06, 16:58
      Naprawdę podejrzewasz, że może być niezdrową bombą kaloryczną?
      • netus81 Re: kalafior 11.06.06, 18:15
        słyszałam,że spowalnia metabolizm? ale jest składnikiem wielu diet a to ,że
        jest niskokaloryczny to wiem, pytam czy ktos może o tym spowalnianiu cos wie?
    • astro_glide Re: kalafior 11.06.06, 22:31
      Kalafior i brokuly maja jakies dzialanie przeciw-rakowe ,moj guru od diety
      zaleca te warzywa spozywac .
    • cioccolato_bianco Re: kalafior 11.06.06, 23:01
      owszem, bardzo zdrowe i niskokaloryczne. tylko nie nalezy jesc go za duzo i za
      czesto, bo moga wystapic wzdecia np.
    • barbara_dabrowska Re: kalafior 13.06.06, 16:36
      Metabolizm jest skomplikowanym układem różnych przemian biochemicznych,
      kontrolowanym przez wiele ośrodków w naszym organizmie między innymi: przez
      układ hormonalny, przez mózg, przez wydzielanie enzymów i ośrodki
      termoregulacji. Między bajki można włożyć stwierdzenie, iż kalafior zwalani
      metabolizm, jest to po prostu niemożliwe!
      Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny,
      a także wartości smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń,
      mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K,
      B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym jest niskokaloryczny.
      Rzeczywiście ze względu na znaczne ilości błonnika pokarmowego może on
      powodować, po obfitym spożyciu wzdęcia, jednak nie ma powodu dla którego zdrowa
      osoba miałaby go unikać. Jest to świetna propozycja jako dodatek do obiadu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka