Dodaj do ulubionych

KL Warschau - kontrowersje

02.11.06, 10:14
Jakie są fakty dotyczące obozy KL Warschau? Czy on w ogóle istniał? Jeśli
tak - dlaczego nie mówi się o nim w większosci przewodników i książek
historycznych? Spotkałem się z wersją, że zginęło tam więcej ludzi niż w
Powstaniu Warszawskim! (?) Czy jest jakoś upamiętniony? (tablica , pomnik)
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: KL Warschau - kontrowersje 02.11.06, 10:40
      Większość przewodników prawdopodobnie dlatego nie mówi o KL Warschau, ponieważ
      jak sam zatytułowałeś wątek sa na jego temat duże kontrowersje.

Jest bardzo aktywna grupa osób twierdząca niezbicie, że taki obóz istniał.
      Możesz sobie o tym poczytać w tej książce
      www.naszawitryna.pl/ksiazki_123.html albo w tunelu dla pieszych (w ciągu
      Prymasa Tysiąclecia) przy dworcu Zachodnim, gdzie non stop są zapalane znicze
      oraz wywieszane informacje na temat podobno mających istnieć w tym miejscu komór
      gazowych.
      Śledztwo prowadzone przez IPN nie potwierdziło istnienia komór gazowych ani
      chyba nie potwierdziło tak wielkiej liczby ofiar. Szczerze mówiąc nie znam zbyt
      dobrze tematu żeby wypowiadać się w szczegółach. Na stronie
      www.ipn.gov.pl/ jest "NFORMACJA o ustaleniach dotyczących
      Konzentrationslager Warschau" - nie potrafię podać bezpośredniego linku, ale
      wystarczy w okienko wyszukiwarki na stronie IPN wpisać "KL Warschau" i otrzymuje
      się link do tej informacji.
      Bardzo duży tekst o KL Warschau był na stronie www.whatfor.prv.pl/ - w
      tej chwili coś mi ona nie działa - ale spróbuj później, może to tylko
      "przejściowe-chwilowe".

Odnośnie upamiętnienia - jak wspomniałem grupa zwolenników tezy o komorach
      gazowych w tunelu non stop zapala znicze oraz wywiesza informacje o KL Warschau.
      Jakiś czas temu była informacja w prasie o mającym powstać pomniku ofiar.

Wiem że jakaś dyskusja na temat KL Warschau była na www.werttrew.fora.pl

Generalnie jestem trochę "obok" tematu, więc to chyba tyle z mojej strony.

Pozdrawiam
      • tom_aszek Re: KL Warschau - kontrowersje 02.11.06, 15:18
        ryszard.maczewski napisał:

> Jest bardzo aktywna grupa osób twierdząca niezbicie, że taki obóz istniał.
        > Możesz sobie o tym poczytać w tej książce (...)
        > albo w tunelu dla pieszych (w ciągu
        > Prymasa Tysiąclecia) przy dworcu Zachodnim,

Dodajmy, że z inicjatywy tych osb odsłonięto na skwerze im. Alojzego Pawełka
        przy ul. Brylowskiej pomnik upamiętniający ofiary KL Warschau. Autorka w/w
        książki szacuje ilość ofiar KL Warschau na 200.000 tysięcy.
      • tom_aszek KL Warschau - link do IPN 03.11.06, 10:31
        Link do informacji o _ustaleniach_ śledztwa (bo jest jeszcze informacja o samym
        śledztwie):

www.ipn.gov.pl/aktual_2707_klw.html
    • sqh Re: KL Warschau - kontrowersje 02.11.06, 21:32
      To znaczy, kontrowersje wywołuje chyba nie tyle fakt istnienia KL Warschau, bo
      sami Niemcy tak nazywali zespół kilku obozów i więzień na terenie miasta, ale
      istnienie przynależnych do obozu komór gazowych pod Dworcem Zachodnim.

Ja osobiście jestem nastawiony sceptycznie - po pierwsze, aż do upadku Powstania
      moi Dziadkowie widzieli Dworzec Zachodni ze swoich okien i nigdy, absolutnie
      nigdy, nie widzieli, ani nie słyszeli (a przecież w czasie wojny byle plotka
      rodzi się łatwo) czegokolwiek złowieszczego na temat tunelu. Po drugie, jako
      chemikowi, wydaje mi się mało prawdopodobne, by akcję gazowania cyjanowodorem na
      tak masową skalę można było bez ryzyka dla osób trzecich przeprowadzać w
      mieście, dokładnie pod eksploatowaną intensywnie linią kolejową. Po trzecie
      wreszcie - im głośniej o czymś krzyczą osobnicy w moherach, tym mniej chce mi
      się w to wierzyć :-)
      • surfside Re: KL Warschau - kontrowersje 03.11.06, 08:41
        Z tego co rozumiem - w tunelu przy Dworcu Zachodnim nei pozostały żadne dodowy
        mogące popierac teze o istniejących tam komorach? Najbardziej nieprawdopodobna
        wydaje mi się liczba - 200 tys - podawana przez panią Trzcińską.
        • sqh Re: KL Warschau - kontrowersje 04.11.06, 18:49
          surfside napisał:

> Z tego co rozumiem - w tunelu przy Dworcu Zachodnim nei pozostały żadne dodowy
          > mogące popierac teze o istniejących tam komorach?

W chwili obecnej widocznych dowodów materialnych na miejscu brak.

Gdy dziecięciem będąc, odwiedzałem Dziadków (stary dom nie przetrwał wojny, ale
          nadal mieszkali Oni na Ochocie), bywało, że zapuszczałem się w tunele. Pamiętam
          ogromne wentylatory, które istotnie tkwiły w ścianach tunelu i zniknęły chyba
          stosunkowo niedawno. Nie pamiętam żadnych innych instalacji, choć nie oznacza to
          oczywiście, że takowych tam wówczas nie było.
      • horpyna4 Re: KL Warschau - kontrowersje 03.11.06, 09:58
        Sqh, też wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo moja mama mieszkała na Czystem.
        Na pewno by coś wiedziała, a nigdy czegoś takiego nie wspominała. A opowiadała
        o wielu rzeczach, łącznie z mordowaniem ludności podczas Powstania (jej samej z
        grupą kobiet, wśród których były zakonnice, udało się uratować, bo jakiś Niemiec
        miał siostrę w zakonie i przez sentyment wypuścił je).
        Poza tym od strony technicznej też wydaje się to mało realne. Chyba, że na dużo
        mniejszą skalę. Aha, kolejarze też by coś wiedzieli, a brat mamy był w grupie
        dywersyjnej AK, zatrudniony był jako kolejarz, stale jeździł i miał szerokie
        kontakty wśród szeregowych pracowników kolei.
      • roody102 Re: KL Warschau - kontrowersje 04.11.06, 14:41
        Kiedyś chciałem podjąć ten temat, ale narosło wokół niego tyle kontrowersji, że
        to bardzo trudne. Z jednej strony są nieprzejednani zwolennicy teorii, że on
        był, bardzo zamknięte i nieufne środowisko, które medialnie akceptuje właściwie
        tylko "Nasz dziennik", a z drugiej obojętność, która wygląda na świadome
        zniechęcanie do grzebania w temacie. Dziwne i ciekawe.

"KL Warschau" to nazwa, która pada w niemieckich dokumentach. Kontrowersje budzi
        więc nie tyle samo określenie, co odpowiedź na pytanie, czy istotnie było to
        obóz masowej zagłady. Tu już wątpliwości są wielkie, świadków mało, ale prawdą
        jest że w powojennych rachunkach liczba "brakujących" Warszawiaków, osób,
        których los jest nieznany, jest spora.

Dodatkowe kontrowersje powoduje fakt, że niektórzy przyjmując istnienie obozu za
        pewnik starają się uczynić go "równoważnikiem dla Holocaustu", udowodnić, że
        Polacy byli świadomie i planowo eksterminowani, tak jak Żydzi.

Tyle opisu. W oceny własne się nie wdaję.
    • rudy102_t_34_85 Re: KL Warschau - kontrowersje 07.11.06, 23:03
      Wątpię aby była to prawda.AK miała znakomity wywiad i wiedziała o wszystkim co
      Niemcy robią na terenie G/G niezależnie od tego czy był to supertajny poligon
      dla rakiet V-2(Blizna),miejsce każni w Palmirach czy też obóz masowej zagłady w
      Treblince.Jak więc można było przeoczyć OBÓZ ZAGŁADY Z KOMORAMI GAZOWYMI
      działający w stolicy tuż obok siedziby naczelnego dowództwa..? O samym KL
      Warschau (tzw.Gęsiówce) wywiad AK dobrze wiedział ale nie był to obóz zagłady
      tylko zwykły koncentracyjny,zresztą dosyć mały.Działał aż do Powstania
      Warszawskiego kiedy został brawurowo opanowany przy użyciu zdobycznego czołgu
      niem.,więżniowie (kilkaset osób) zostali uwolnieni-niektórzy przyłączyli się do
      powstańców.
      Nadawanie tej sprawie rozgłosu przy braku konkretnych dowodów uważam za
      niekorzystne dla interesu Polski.To może być wykorzystane przez Niemców do
      podważania faktu innych,udokumentowanych zbrodni i w konsekwencjii
      zdeprecjonować -prawdziwy przecież- wizerunek Polaków jako OFIAR hitlerowskiego
      barbarzyństwa (nie było komór gazowych w KL Warschau to nie było i Palmir i
      polskich ofiar w Oświęcimiu a my tylko pomagaliśmy zabijać Żydów)
    • tom_aszek KL Warschau - projekt pomnika? 24.11.06, 08:44
      Będąc wczoraj w bibliotece ujrzałem na stoliczku pierwszą stronę 'Naszego
      Dziennika'; a co ujrzałem, Wam przedkładam:

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20061123&id=po02.txt

Z góry przepraszam za moje skojarzenia, ale model czy też projekt pomnika ofiar
      KL Warschau (fotka w rogu artykułu) kojarzy mi się z kawałkiem tortu z
      powbijanymi weń świeczkami :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka