gmmko 24.11.06, 02:51 jestem ciekawa czy gdzies moge sie czegokolwiek dowiedziec o ujeciach wody oligocenskiej wiem ze jest w pruszkowie , ale niestety niewiem jakie to ujecie, oraz jaka posiada wode - parametry a moze wiecie gdzie tego poszukac??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigrissimo Re: woda oligoceńska 24.11.06, 09:10 Wszystkie dane powinny znajdować się w Państwowym Instytucie Geologicznym w Warszawie przy Rakowieckiej. Tam działa też Służba Hydrogeologiczna i do niej sugeruję zgłosić się po informacje. Poza tym informacje powinny posiadać też Gminy i Powiaty na których terenie znajdują się te wiercenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: woda oligoceńska 24.11.06, 09:10 Bardziej szczegółowe informacje postaram się podać niebawem Odpowiedz Link Zgłoś
tu.artur Re: woda oligoceńska 24.11.06, 20:40 W okolicy nie mam ujęć oligoceńskich, to tylko taka potoczna nazwa, w Pruszkowie, Komorowie to jeszcze nie oligocen. Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: woda oligoceńska 24.11.06, 23:57 W Komorowie na pewno nie ma, a Pruszkowa po prostu nie znam tak głębokich wierceń, więc się nie wypowiadam :-) A jeśli mielibyśmy być purystami, to należałoby mówić "woda z poziomu oligoceńskiego". Tak naprawdę to chodzi o to, że wspomniane wody występują w skałach wieku oligoceńskiego, a nie, że wiek (pochodzenie) tych wód jest z przedziału czasowego zwanego "oligocenem" :-) To tyle dla wyjaśnienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: woda oligoceńska 04.12.06, 11:03 Tu można dostac podstawowe informacje na temat np. wierceń: baza.pgi.gov.pl/website/cbdg Dla przypomnienia Oligocen - to część trzeciorzędu :-) Choć zgodnie ze zmieniona tabelą stratygraficzną trzeciorzędu, a również i czwartorzędu (tu sa burzliwe dyskusje) już NIE MA! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: woda oligoceńska 04.12.06, 11:05 Acha, zalecam oglądanie zasobów CBDG w przeglądarce Internet Explorer :-) Odpowiedz Link Zgłoś