szpak_zam 26.11.06, 00:20 wg mnie te pomysł w Warszawie nie wypalił :( a szkoda. Jakie macie na ten temat opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: płyń z wisłą! Re: segregacja śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:23 W Polsce praktycznie żadna sprawa nie zostaje doproadzona do końca. Myślę, że ta nie jest ani mniej ani bardziej 'niewypalona' od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: segregacja śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:31 Nie wypalił, bo nie ma motywacji. Nie ma nawet dobrego zaplecza technicznego. A wystarczy wszędzie stworzyć skup makulatury, szkła, szmat. Dziwię się, że w przypadku szmateksów to się sprawdza, a w przypadu innych odpadów nie. Drugi obieg wszędzie w cywilizowanych społeczeństwach jest oplacalny. Wystarczy to wykorzystać i od razu są dodatkowe wpływy do kasy państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: segregacja śmieci 26.11.06, 01:47 Niegłupio byłoby także sfinansować jakieś projekty systemów ogrzewania "na śmieci" - oczywiście ze stosownymi filtrami itede. Gdyby można było sobie ogrzewać dom odpadami, zamiast olejem opałowym, to chyba problem by znikł. Ponoć w niektórych krajach spora część energii grzewczej pochodzi ze spalania odpadów. Nie wiem tylko, na ile sprawne są takie filtry i co potem z ich utylizacją... Zeby się nie okazało, że spalając kolorowe gazetki, wypuszczam do atmosfery dym z kadmem, rtęcią i cholera wie czym jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
omar1 Re: segregacja śmieci jest prosta 26.11.06, 15:14 Wystarczy tylko chciec.Sa specjalistyczne firmy, które bez problemy zajęlby sie tym problemem z oczekiwanym skutkiem. Niestety Biuro Ochrony Środowiska przeciąga sprawy w nieskonczonosc. Najprostrzą i wypróbowana metoda jest po prostu z niewykorzystywanych surowców produkowac paliwa alternatywne. Jak zauwazyłeś sam, jest to idealny i tani sposób na obniżenie kosztów ogrzewania w przydomowych ciepłowniach Odpowiedz Link Zgłoś