Dodaj do ulubionych

segregacja śmieci

26.11.06, 00:20
wg mnie te pomysł w Warszawie nie wypalił :( a szkoda. Jakie macie na ten
temat opinie?
Obserwuj wątek
    • Gość: płyń z wisłą! Re: segregacja śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:23
      W Polsce praktycznie żadna sprawa nie zostaje doproadzona do końca.
      Myślę, że ta nie jest ani mniej ani bardziej 'niewypalona' od innych.
    • Gość: Zyzio Re: segregacja śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 00:31
      Nie wypalił, bo nie ma motywacji. Nie ma nawet dobrego zaplecza technicznego.

A wystarczy wszędzie stworzyć skup makulatury, szkła, szmat. Dziwię się, że w
      przypadku szmateksów to się sprawdza, a w przypadu innych odpadów nie.

Drugi obieg wszędzie w cywilizowanych społeczeństwach jest oplacalny. Wystarczy
      to wykorzystać i od razu są dodatkowe wpływy do kasy państwa.

• nessie-jp Re: segregacja śmieci 26.11.06, 01:47
        Niegłupio byłoby także sfinansować jakieś projekty systemów ogrzewania "na
        śmieci" - oczywiście ze stosownymi filtrami itede. Gdyby można było sobie
        ogrzewać dom odpadami, zamiast olejem opałowym, to chyba problem by znikł. Ponoć
        w niektórych krajach spora część energii grzewczej pochodzi ze spalania odpadów.

Nie wiem tylko, na ile sprawne są takie filtry i co potem z ich utylizacją...
        Zeby się nie okazało, że spalając kolorowe gazetki, wypuszczam do atmosfery dym
        z kadmem, rtęcią i cholera wie czym jeszcze!
        • omar1 Re: segregacja śmieci jest prosta 26.11.06, 15:14
          Wystarczy tylko chciec.Sa specjalistyczne firmy, które bez problemy zajęlby sie
          tym problemem z oczekiwanym skutkiem.
          Niestety Biuro Ochrony Środowiska przeciąga sprawy w nieskonczonosc.
          Najprostrzą i wypróbowana metoda jest po prostu z niewykorzystywanych surowców
          produkowac paliwa alternatywne.
          Jak zauwazyłeś sam, jest to idealny i tani sposób na obniżenie kosztów
          ogrzewania w przydomowych ciepłowniach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka