Dodaj do ulubionych

Odczucia po zebraniu...

07.02.07, 20:05
Witajcie...
Cóż można powiedzieć.. ktoś ordynarnie chce nas naciąć na niezłą kasę robiąc
to, w dodatku, w nieumiejętny sposób.
Dać się orżnąć "profesjonaliście" (nie kojarzyć bynajmniej z PRO) to nie
wstyd, choć boli.
Dać się orżnąć nieudolnemu nowicjuszowi, to jest powód do wstydu.
Nie chcę się wstydzić i myslę, że Wy też nie...
Obserwuj wątek
    • orzelek2000 RAZEM JESTEŚMY SILNI !!! 07.02.07, 20:47
      jestem pewien, że wygramy, choć niewykluczone, że "poleje się krew i będą
      ofiary" w administratorach osiedli.
      skoro PRO ma tylko dwa osiedla, w tym jedno jeszcze nie działające, to jedynym
      sposobem na wywarcie na nich presji jest wstrzymanie się od płacenia
      jakiegokolwiek czynszy do wyjaśnienia tej sytuacji.
      • mediola ważna sprawa 07.02.07, 22:38
        sprawa płacenia za czynsz,
        oczywiście ja również nie zamierzam płacić,
        ale jeśli nie zapłacimy damy firmie pro
        jakieś tam argumenty, dlatego ważne jest,
        aby doprowadzić do spotkania z przedstawicielem
        orco i pro równocześnie:
        musimy wystąpić pisemnie do nich o przedstawienie
        dokumentów,
        tu chciałbym się zwrócić do sąsiadki prawniczki o
        sporządzenie takiego pisma i dopilnwanie, aby
        ktoś z orco pokwitował jego odbiór.
        Ja mam takie sugestie, czego powinniśmy żądać:

sprawozdanie z konkursu na administratora:
        jaki rodzaj przetargu, konkursu?
        kiedy został przprowadzony?
        pełnomocnicy orco i pro,
        dokumentacja(umowy z firmami zewnętrznymi,
        okres na jaki zostały podpisane, wysokość kar umownych)
        zasady wyliczania kosztów (szacunki, Jeśli rynkowe, to
        skąd wzieli dane szacunkowe, jak wyliczyli średnią,
        jeśli był konkurs na ochrnę(umowa dokumentacja)
        konkurs na firmę sprzątajacą,
        sprawa drogi: wląd do aktu notarialnegocałej nieruchomości,
        prawo uzytkowania drogi,
        jakie i czy PRO ma ubezpieczenie Kontrakt + Delikt
        wysokość kapitału zakładowego firmy PRO

Tyle mi przychodzi do głowy ale ja nie jestem prawnikiem.
        Musimy działać szybko aby doprowadzić do spotkania jak
        najszybciej,

pozdrawiam,
        Wojtek
        • gbedna Re: ważna sprawa 08.02.07, 07:47
          Mam prośbę. W związku z tym iz nie było nikogo ode mnie na spotkaniu (uroki
          pracy), prosiłbym o jakąś zwięzłą informację dotyczącą jego rezultatów. Wszyscy
          piszecie nie płacimy, nie płacimy... Czy takie decyzje zapadły w porozumieniu z
          administaratorem? Czy może zapłacić a potem wyrównać?
          pozdrawiam
          • orzelek2000 Re: ważna sprawa 08.02.07, 10:33
            generalnie dyskusje nie przyniosła żadnego rozwiązania.

p. HG nie była kompletnie przygototwana do jakiejkolwiek merytorycznej
            dyskusji, praktycznie na żadne pytanie nie była w stanie odpowiedzieć wprost,
            nie mogła zaprezentować żadnych dokumentów, faktur, etc. nie była w stanie
            wyjaśnić, skąd się wzięły koszty. i wydźwięk jest taki: tyle państwo będą
            płacić "bo tyle to kosztuje".

stracony kompletnie czas na pieprzenie bez sensu.

jedyny wymuszony wynik: PRO ma zorganizować spotkanie z developerem z naszym
            udziałem. oczywiście nie wiadomo kiedy.

na spotkaniu podpisaliśmy się pod pismem do Orco w sprawie wygórowanych
            czynszów (pismo przygotowała smilecouple :).

Luźne ustalenie pomiędzy mieszkańcami było takie, aby do czasu wyjaśnienia w
            ogóle nic nie płacić lub płacić zgodnie z prognozą z grudnia (8PLN/m2) czyli
            bez garażu.
            Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji - bo w pierwszej kolejności nasze wpłaty
            będą zaspokajać koszty własne zarządcy (w tym również opłata za garaż) a
            dopiero potem opłaty na media, w ten sposób administracja osiągnęłaby swój cel.
            • vombatus pismo do Orco 09.02.07, 10:31
              Drodzy sąsiedzi,

środowe spotkanie i wczorajsze Wasze komentarze na forum - np. ws. osiedla
              Mokotovia - przelały czarę mojej cierpliwości i wysłałem wczoraj poleconym pismo
              do dyrektora Orco na Polskę, w celu wsparcia naszego wspólnego listu. Poniżej
              zamieszczam tekst, chciałbym zachęcić także innych do zalewania inwestora oraz
              administratora pismami: telefon nie pozostawia śladu, a każde pismo absorbuje co
              najmniej 2-3 osoby po ich stronie.

Jean-Claude Moustacakis
              Country Manager
              Orco Group

Szanowny Panie,

Pragnę poinformować Pana o nieprawidłowościach związanych z administracją
              osiedla Flamenco, które mogą dotkliwie uderzyć w wizerunek Orco Development jako
              profesjonalnego inwestora na rynku Residential RE. Zwracam się zarazem do
              Państwa z wnioskiem o renegocjację stawek zarządu nieruchomością prowadzonego
              przez spółkę PRO bądź też rozwiązanie umowy o zarządzanie osiedlem z tym podmiotem.
              20.12.2006 r. firma PRO wystosowała do klientów Orco, nabywców lokali na
              osiedlu Flamenco pismo z kalkulacją planowanych składników zaliczki na kosztów
              zarządu. Zgodnie z pismem, koszty zarządu „(...) w odniesieniu do powierzchni
              użytkowej lokali wraz z pomieszczeniami przynależnymi (mieszkania, komórki,
              garaż)” wynosić miały 3,84 zł/m2, natomiast całkowite koszty w odniesieniu do
              jednostki powierzchni lokalu – 8,04 zł/m2. Zaproponowana stawka wzbudziła
              protesty mieszkańców jako nieadekwatna w stosunku do okolicznych inwestycji. Na
              szczególną uwagę zasługuje fakt, że według naszego rozeznania dla drugiego z
              zarządzanych przez siebie osiedli firma PRO zaproponowała identyczne stawki.
              W lutym klienci Orco, nabywcy lokali w inwestycji Flamenco, otrzymali od PRO
              szczegółowy rachunek za usługi zarządu, opiewający na 8,04 zł/m2 miesięcznie,
              powiększony o 110 zł ryczałtowej opłaty za miejsce w garażu lub o 55 zł w
              przypadku wykupionego miejsca parkingowego. W tej sytuacji w przypadku mojego
              mieszkania kwota opłat jednostkowych żądanych przez PRO sięga 10,2 zł/m2. Jest
              to stawka rażąco, bo o ok. jedną trzecią, odbiegająca od stawek rynkowych, nie
              poparta przy tym wiarygodnymi kalkulacjami. W rozmowie telefonicznej z
              rzecznikiem praw konsumenta uzyskałem potwierdzenie, że stawka taka stanowi
              naruszenie praw konsumenta.
              7 lutego br. grupa mieszkańców spotkała się z Hanną Gruell, dyrektorem ds.
              nieruchomości firmy PRO w celu przedyskutowania zagadnienia stawek opłat. Pani
              Gruell odmówiła zarówno dyskusji nt. wysokości opłat, jak i przedstawienia
              podstaw kalkulacji tych opłat. Powołała się przy tym na brak tytułu prawnego
              klientów Orco do lokali, co implikuje fakt, że nie są oni stroną umowy o
              zarządzanie nieruchomością – co skądinąd jest zgodne z prawdą.
              Spotkanie z panią Gruell wykazało bezprecedensowy brak profesjonalizmu
              przedstawicieli firmy PRO, począwszy od braku udokumentowanego doświadczenia w
              zarządzaniu podobnymi nieruchomościami, po nieumiejętność przedstawienia
              rzetelnych kalkulacji stawek.
              Mieszkańcy osiedla Flamenco nie widzą możliwości współpracy z firmą PRO na
              dotychczasowych warunkach i nie zamierzają zaakceptować narzuconych im stawek,
              naruszających interesy konsumenckie. Dlatego – w ślad za apelem zbiorowym
              wystosowanym po wczorajszym spotkaniu – zwracam się z prośbą o poważne
              potraktowanie sprawy zastrzeżeń Państwa klientów do firmy PRO.

Z wyrazami szacunku, bkw
    • redx Re: Odczucia po zebraniu... 08.02.07, 11:52
      Sprawdziłem koszt (z metra pu) w firmie, która administrowała moim
      dotychczasowym mieszkaniem na Bródnie (jeden blok z garażem podziemnym). Stawka
      jest 4,9 PLZ (bez ochrony). Firma nazywa się Modus Pro. (zbieżność nazw
      zupełnie przypadkowa sądząc po podejsciu do Klienta).
      Wogóle padł pomysł na zebraniu, żeby zebrać dane firm administrujących do
      których mamy zaufanie lub są polecane nam przez znajomych i spróbować wymusić
      na ORCO zrobienie rzetelnego konkursu ofert. W każdym razie, po doświadczeniach
      z firmą Modus, mogę spokojnie ją polecić. Co ciekawe, firma ta reprezentowała
      dzielnie mieszkańców w konflikcie z developerem (kwestia różnic poglądów na
      gwarancję i rękojmię).
      Pozdrawiam
      • redx Re: Odczucia po zebraniu... 08.02.07, 11:55
        Dodam jeszcze, że Modus rozlicza media wg realnych faktur nie "doppisuje" sobie
        narzutu na "obslugę" tej czynności.
        I jeszcze jedno. Tak w celu wyjaśnienia:
        Nie jestem w żaden sposób związany ani emocjonalnie (poza uznaniem dla Ich
        pracy) ani kapitałowo związany z firmą Modus Pro. :-)
        • majkel2341 Re: Odczucia po zebraniu... 08.02.07, 14:26
          to wszystko da się sprawdzić, są do tego odpowiednie narzędzia:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka