Dodaj do ulubionych

Starajcie się kupować Polskie Produkty.

15.02.07, 11:32
P.s.

Dosia nie jest polskim proszkiem...;)
Obserwuj wątek
    • Gość: mickey Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.aster.pl 15.02.07, 12:43
      Polskie bo lepsze?
    • Gość: vortex Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:37
      chcialbym kupic polski samochod, polski telewizor, polskie radio, polski odtw
      MP3, polska lornetke...
      no i polski czostek. Nawet pod Hala Mirowska juz kitajskim handluja
      • Gość: Patriota Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 04:48
        > chcialbym kupic polski samochod, polski telewizor, polskie radio, polski odtw
        > MP3, polska lornetke...

Bez problemu. Ale pewno będą obcej marki, tylko wyprodukowane/zmontowane u nas.

> no i polski czostek

Z tym już gorzej, ale czasem się udaje :D
    • lavinka Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 15.02.07, 13:48
      Staramy się :)
    • Gość: obywatel 3rp Starajcie się pisać na temat IP: 82.210.187.* 15.02.07, 14:02
      Po co ten bezsensowny, pusty komunał znalazł się na tym forum?
    • endormin.a Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 15.02.07, 17:17
      A czy jeszcze takie istnieja? Nawet Zywiec to juz nie Zywiec,itd,itp.
      • billy.the.kid Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 15.02.07, 17:39
        mleko-prosto od krowy[od chłopa].
    • proxima3000 Wybierajcie 15.02.07, 18:15
      Wybierajcie polskie produkty - jeśli są lepsze i tańsze od nie polskich!
      • Gość: ycbo Re: Wybierajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 18:49
        Najpierw niech rząd da przykład i przesiądzie się z BMW na konne furki wysłane
        sianem.
        Samochodów polskich nie produkujemy - potrafimy niektóre marki skręcać do kupy
        z róznym skutkiem. Podobnie jest z innymi wyrobami = czy ktoś widział czystą
        polską krowę = życzę smacznego, ja wolę niemieckie.
        • Gość: geremi Re: Wybierajcie IP: *.aster.pl 15.02.07, 21:31
          Jesteś idiotą! A jakie to ma znaczenie czy jest brudna czy nie do choler...
          myślisz ze w niemczech myją krowy jedną po drugiej? Byłeś kiedykolwiek w
          niemczech i jadłeś to ich plastikowe jadło? Wstyd mi za takich polaków co jak
          zwykle na wszystko narzekają a już w pierwszej kolejności na swój kraj!!! Szlag
          mnie trafia od waszego cynizmu i prostactwa!!! Ktoś napisał i mądrze żeby
          kupować (w domysle jak się da) polskie produkty bo po co przepłacać za coś z
          zagranicy o tej samej jakości?! Łopatologicznie specjalnie dla ciebie: kup
          słodycze "Wawel" zamiast nestle; albo kieliszki "krosno" a nie z "duki"; czy
          koszule wólczanki a nie włoskie czy hiszpańskie? Nikt ci nie każe kupowac
          samochodu polskiego bo takiego nie ma, skąd kur... w ogóle taki pomysł??!!
          Musisz mieć straszny kompleks bycia polakiem, najlepiej naturalizuj się na
          niemca i jedź do swojej arkadii pić mleko od czystych (rasowo też byś chciał?)
          krów!
          • snajper55 Re: Wybierajcie 15.02.07, 22:37
            Gość portalu: geremi napisał(a):

> Łopatologicznie specjalnie dla ciebie: kup słodycze "Wawel" zamiast nestle;

To powiedz jeszcze czy słodycze Cadbury-Wedel są polskie czy niepolskie i dlaczego ?

S.
          • jhbsk Re: Wybierajcie 16.02.07, 11:12

> Jesteś idiotą!

A ty jesteś prymitywem. Zamiast argumentu inwektywy.
            Ja mam w nosie, czy coś jest polskie, czy nie. Ma być DOBRE.
            • Gość: geremi Re: Wybierajcie IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 18:43
              To przeczytaj cały mój post to znajdziesz argumenty, nie wiem dlaczego mnie
              obrazasz, ycbo to twoj ojciec czy co, ze sie odcinasz za niego? Mam dość takich
              Polaków jak wy, ciągle sie czegos czepiacie co dotyczy Polski. Nie mówie, że
              masz kupować wszystko co sie da byle by bylo polskie, tylko jezeli masz wybór
              (gdzie podoba ci sie i to i to) to może warto... Odpowiadajac od razu kolejnej
              osobie, specjalnie nie wymienilem tu wedla bo nie jest on juz
              całkowicie "polski", zainwestował w niego zagraniczny koncern, nie wymieniłem
              tej firmy żeby uprzedzić od razu bystre umysły od wytykania mi: a wedel to
              przecież wcale nie jest juz polski... Nie wiem tez dlaczego mam ci wyjasniac
              dlaczego tak jest, nie ja go kupowałem. I nie ja również poruszyłem ten temat
              na forum tylko go poparłem, ale najwidoczniej nie da sie podyskutować i
              pomyśleć nad taką ideą troche bardziej z ludźmi, tylko od razu trzeba odpędzać
              się od ziejących banalnością postów typu: to co mam jeździć maluchem czy
              furmaną zamiast bmw?
              Pozdrawiam autora tego całego wątku.
              • snajper55 Re: Wybierajcie 04.03.07, 18:49

> Nie mówie, że masz kupować wszystko co sie da byle by bylo polskie

Pytam się po raz kolejny. Co to znaczy "polskie" ?

> tylko jezeli masz wybór (gdzie podoba ci sie i to i to) to może warto...

Warto kierować się jakością i ceną, a nie jakąś bliżej nie określoną polskością.

S.
                • Gość: geremi Re: Wybierajcie IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 19:17
                  Ale i również nie napisałem, że masz rezygnować z jakośći w imie kupienia
                  polskiego produktu. Uważasz że gino rossi czy wittchen rażą kiepską jakośćią?
                  Co z tego, że używają włoskiej skóry skoro są to produkty polskie. Zagraniczne
                  firmy też używają naszych "podzespołów" i wtedy wypowiadają się forumowicze: to
                  wszystko na co nas stać, wyprodukować śrubki do silnika itp. Więc polskie
                  znaczy coś co jest produkowane przez nas, nie przez polską filie... Ani razu
                  nie napisałem że wchodząc do sklepu trzeba od razu sprawdzać kody kreskowe czy
                  są to produkty polskie... Chodzi o pewną promocję polskiego produktu, usług
                  itp... Ja również kieruje się jakością, a także ceną i sam dotychcasz nie
                  zastanawiałem się nad tym czy kupuje polskie rzeczy czy nie... Ale może teraz
                  się zastanowię nad taką zmienną jak pochodzenie produktu... Dlatego napisałem,
                  że może warto pomyśleć, nie zawsze, ale w ogóle
                  • jan-w Re: Wybierajcie 04.03.07, 19:28
                    Dokładnie tak jak napisałeś. Produkty gino rossi, nie nadają się do użytku. Po
                    jednym użyciu - na śmietnik.
                    • jan-w Re: Wybierajcie 04.03.07, 19:29
                      Chyba że ktoś ma kopyta, a nie stopy.
                      • facefinder Wazna jest jakosc 05.03.07, 02:04
                        Wazna jest jakosc a nie kraj pochodzenia i nie ma sensu kupowanie towaru tylko
                        daletego ze jest polski jesli jego jakosc jest kiepska.
                        Jadac na narty bankowo zainwetuje w Salomona niz w jakas przecietna polska firme
                        ktora szyje gdzies na Ukrainie
                  • snajper55 Re: Wybierajcie 05.03.07, 02:44

> Więc polskie znaczy coś co jest produkowane przez nas, nie przez polską filie.

Nadal nie rozumiem. Co to znaczy "przez nas" ? Czekolada Opel w Gliwicach jest
                    produkowany przez polskich pracownikow, kierowanych przez polskich brygadzistów,
                    kierowanych przez polskich kierowników, zarządzanych przez polskich managerów i
                    polskich dyrektorów - czyli przez nas. Czy Opel to polski samochód ?

S.
                    • snajper55 Errata. 05.03.07, 02:45

> Więc polskie znaczy coś co jest produkowane przez nas, nie przez polską filie.

Nadal nie rozumiem. Co to znaczy "przez nas" ? Opel w Gliwicach jest produkowany
                      przez polskich pracownikow, kierowanych przez polskich brygadzistów, kierowanych
                      przez polskich kierowników, zarządzanych przez polskich managerów i polskich
                      dyrektorów - czyli przez nas. Czy Opel to polski samochód ?

S.
                  • Gość: lego Re: Wybierajcie IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.03.07, 03:56
                    > Uważasz że gino rossi czy wittchen rażą kiepską jakośćią?
                    > Co z tego, że używają włoskiej skóry skoro są to produkty polskie.

o g.rossi nie wiem, ale wittchen zleca projekty we wloszech i kilku innych krajach, kupuje skory w rosji a szyje w chinach. tylko nazwisko ma niemieckie.

co mi zreszta nie przeszkadza kupowac go bez obrzydzenia, o ile akurat wyglad, cena i przypuszczalna jakosc w miare mi konweniuja.
              • jhbsk Re: Wybierajcie 06.03.07, 08:12
                Obrażam? Zniżyłam się do twojego poziomu argumentacji (inwektyw).
          • Gość: ycbo Re: Wybierajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 14:47
            geremi od idiotów to wymyślaj swojemu tatusiowi.
            Całej reszty nie zrozumiesz więc nie tłumacze.
          • Gość: obywatel 3rp Kupuję zagraniczne ! IP: 82.210.187.* 16.02.07, 20:13
            Jeśli tylko mogę, kupuję zagranicze produkty. Od czasu zbawiennego wejścia do
            ue, jest już niezły wybór serów z Niemiec, Danii, Francji. Jest też mleko
            Candia , francuskie. Piwo też kupuje w Berlinie lub Frankfurcie, bo polskie mi
            nie wchodzi. Przetwory rybne najczęściej kupuję duńskie, łosoś oczywiście
            norwerski. Pomidory najczęściej hiszpańskie i izraelskie. Z hiszpanii też mam
            pomarańcze, mandarynki i inne cytrusowe. Chleb też czasem kupuję o przedłużonej
            trwałości, z Niemiec. Samochodem jeżdżę japońskim a ubrania mam na ogół
            brytyjskich firm. I niech nikt nie próbuje mi prawić komunałów, bo mam to w
            d... i kupować będę to co lubię, a nie to co akurat jest polskie. Z resztą nie
            widzę ŻADNEJ przesłanki za kupowaniem polskich produktów. Co to za powód i
            różnica czy kupię polskie, hiszpańskie czy duńskie? Żadnych korzyści z
            kupowania polskiego nie mam a jakość najczęściej gorsza, więc wybór jest dla
            mnie prosty - ZAGRANICZNE!

• snajper55 A co to jest polski produkt ? 15.02.07, 19:38
      Zrobiony w Polsce ? Jak gliwicki Opel ?
      Zrobiony przez Polaków ? Kto wie, kto daną rzecz robił ? Może Murzyn ?

S.
    • very_famous Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 10:16
      Teclaw ma sporo racji.

Czemu kupując przykładowo włoskie pomidory w puszce i węgierską fasolę skoro są
      polskie produkty, mamy dorabiać Włochów, Węgrów i innych? Czy oni kupują nasze?

Przykłady z samochodami są kiepskie bo nie mamy tu z czym startować.

Ale choćby buty - są świetne firmy produkujące bardzo dobre buty, lepsze od
      włoskich czy hiszpańskich.
      Ubrania - porównajcie ubrania z Tatuum (polskie) z Zarą (bodajże Hiszpania):
      jakość wykonania i trwałość (tragedia!).

Nie twierdzę że wszystkie polskie produkty są świetne, bo nie są. Nie wszystko
      też produkują Polacy - więc w takim przypadku nie ma wyboru. Ale jeśli taki
      wybór jest to czemu nie kupić polskiego towaru?

Pozdrawiam
      • yavorius Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 10:39
        very_famous napisała:
        > Czemu kupując przykładowo włoskie pomidory w puszce i węgierską fasolę skoro
        > są polskie produkty, mamy dorabiać Włochów, Węgrów i innych? Czy oni kupują
        > nasze?

Bo włoskie pomidory i węgierska kukurydza są lepsze od polskich? Dlaczego mam
        kupować coś gorszego, tylko dlatego, że jest polskie? Dlaczego mam jeździć
        fiatem seicento (w którego wpakowałem 2000 zł na remonty przez dwa lata), skoro
        mogę jeździć hondą civic (w którą wpakowałem przez ostatni rok 14 kun
        chorwackich = 7 zł [żarówka])?
        • Gość: P.S.J. Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.itpp.pl 16.02.07, 11:01
          A poza tym te włoskie pomidory w puszkach są innnej odmiany, w PL nie widziałem
          takich "świeżych" pomidorków.
      • Gość: vortex taa, Tatuum.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 11:04
        produkuje w Polsce...
        chyba dalekowschodniej. Razem z CCC
      • jan-w Polskie buty lepsze? 16.02.07, 15:41
        Może są jak piszesz lepsze od byle jakich zagranicznych. Ale jaki polski
        producent, robi męskie buty nadające się do chodzenia? Jeśli ktoś ma długą stopę
        i wysokie podbicie, może zapomnieć o polskich butach. A inne produkty - gdzie
        kupię polskie suszone pomidory? Co wspólnego z kiełbasą salami, polski produkt o
        tej nazwie? Dlaczego znakomite wino jabłkowe ( i cidr )muszę sobie sprowadzać z
        Normandii, albo z Niemiec, a polscy rolnicy wyrzucają jabłka do rowów, gdyż
        wszystko "się nie opłaca"?
    • Gość: jolka Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 15:15
      a pamiętacie taką wypowiedź przedstawiciela koncernu produkującego w Polsce
      proszek do prania (chyba ze 3 lata temu, zapytany był o sprzedaż proszku do
      prania przywożonego z Niemiec na bazary):
      "rynek niemiecki jest przyzwyczajony do bardziej skoncentrowanych produktów"
      co znaczy
      na Niemcy produkujemy dobry proszek, a ilość proszku w proszku na Polskę jest
      znikoma...
      • yavorius Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 15:20
        A najśmieszniejsze jest to, że nic się w tej materii nie zmieniło...
      • snajper55 Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 16:24
        Gość portalu: jolka napisał(a):

> "rynek niemiecki jest przyzwyczajony do bardziej skoncentrowanych produktów"
        > co znaczy na Niemcy produkujemy dobry proszek, a ilość proszku w proszku na
        > Polskę jest znikoma...

To jest akurat racja. Polska gospodyni musi nasypać dużo proszku, aby miała
        uczucie, że rzeczy się uprały. Dlatego zresztą nie sa u nas popularne tabletki
        do prania czy zmywania. Bo małe, więc porządnie nie upiorą, nie pozmywają. Teraz
        wprowadzono proszki skondensowane (1:3). Zobaczymy jak się przyjmą. Oczywiście
        są w podobnej proporcji droższe.

S.
    • Gość: Bufet Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 19:33
      ale za to jeszcze preziem Stolicy :)))))
    • Gość: czesio Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:01
      Jak mieszkalem za granica (inny z krajow bylych demoludow) to udawalo mi sie
      zebrac caly wozek tego co potrzebowalem z polskich produktow. Niestety w 95%
      byly to zachodnie marki i tylko produkowane w Polsce. Ale lepsze to niz nic.
    • Gość: Patriota Staram się zawsze kupować polskie towary. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 04:46
      Dosia jest produkowana w Polsce. Mozna kupować produkty obcych marek, jeśli są
      one produkowane w naszym kraju. Lepsze to, niż kupowanie rzeczy polskich marek
      produkowane w Chinach (ciuchy i niestety czasem buty też).
    • Gość: Tera Jo! Staramy się, staramy! IP: 83.167.242.* 05.03.07, 18:43
      Ale wychodzi jak zawsze, panie kerownyku.
    • Gość: ppp Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.centertel.pl 05.03.07, 18:48
      Za komuny kupowałem czekoladę gorzką Wedla. Była super. Kilka dni temu ponownie
      zakupiłem wspomniany produkt Wedla by Cadbury. Prawie się porzygałem , resztę
      czekolady natychmiast wyrzuciłem do kosza. Nigdy więcej.
      • Gość: pixit Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.chello.pl 05.03.07, 21:16
        Po prostu nie kupujcie chińskich. To prawdziwe wyzwanie.
        • facefinder Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 06.03.07, 00:21
          I tu przyznam racje poniewaz staram sie nie kupowac chnszczyzny pod zadna
          postacia. W Warszawie nie ma miesca na China Town.
      • yavorius Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 06.03.07, 08:21
        Aż dziwne że korzystasz z IP Centertela, nie porzygałeś się jeszcze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka