teclaw 15.02.07, 11:32 P.s. Dosia nie jest polskim proszkiem...;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mickey Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.aster.pl 15.02.07, 12:43 Polskie bo lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:37 chcialbym kupic polski samochod, polski telewizor, polskie radio, polski odtw MP3, polska lornetke... no i polski czostek. Nawet pod Hala Mirowska juz kitajskim handluja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 04:48 > chcialbym kupic polski samochod, polski telewizor, polskie radio, polski odtw > MP3, polska lornetke... Bez problemu. Ale pewno będą obcej marki, tylko wyprodukowane/zmontowane u nas. > no i polski czostek Z tym już gorzej, ale czasem się udaje :D Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 15.02.07, 13:48 Staramy się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel 3rp Starajcie się pisać na temat IP: 82.210.187.* 15.02.07, 14:02 Po co ten bezsensowny, pusty komunał znalazł się na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
endormin.a Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 15.02.07, 17:17 A czy jeszcze takie istnieja? Nawet Zywiec to juz nie Zywiec,itd,itp. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 15.02.07, 17:39 mleko-prosto od krowy[od chłopa]. Odpowiedz Link Zgłoś
proxima3000 Wybierajcie 15.02.07, 18:15 Wybierajcie polskie produkty - jeśli są lepsze i tańsze od nie polskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Wybierajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 18:49 Najpierw niech rząd da przykład i przesiądzie się z BMW na konne furki wysłane sianem. Samochodów polskich nie produkujemy - potrafimy niektóre marki skręcać do kupy z róznym skutkiem. Podobnie jest z innymi wyrobami = czy ktoś widział czystą polską krowę = życzę smacznego, ja wolę niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geremi Re: Wybierajcie IP: *.aster.pl 15.02.07, 21:31 Jesteś idiotą! A jakie to ma znaczenie czy jest brudna czy nie do choler... myślisz ze w niemczech myją krowy jedną po drugiej? Byłeś kiedykolwiek w niemczech i jadłeś to ich plastikowe jadło? Wstyd mi za takich polaków co jak zwykle na wszystko narzekają a już w pierwszej kolejności na swój kraj!!! Szlag mnie trafia od waszego cynizmu i prostactwa!!! Ktoś napisał i mądrze żeby kupować (w domysle jak się da) polskie produkty bo po co przepłacać za coś z zagranicy o tej samej jakości?! Łopatologicznie specjalnie dla ciebie: kup słodycze "Wawel" zamiast nestle; albo kieliszki "krosno" a nie z "duki"; czy koszule wólczanki a nie włoskie czy hiszpańskie? Nikt ci nie każe kupowac samochodu polskiego bo takiego nie ma, skąd kur... w ogóle taki pomysł??!! Musisz mieć straszny kompleks bycia polakiem, najlepiej naturalizuj się na niemca i jedź do swojej arkadii pić mleko od czystych (rasowo też byś chciał?) krów! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wybierajcie 15.02.07, 22:37 Gość portalu: geremi napisał(a): > Łopatologicznie specjalnie dla ciebie: kup słodycze "Wawel" zamiast nestle; To powiedz jeszcze czy słodycze Cadbury-Wedel są polskie czy niepolskie i dlaczego ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Wybierajcie 16.02.07, 11:12 Gość portalu: geremi napisał(a): > Jesteś idiotą! A ty jesteś prymitywem. Zamiast argumentu inwektywy. Ja mam w nosie, czy coś jest polskie, czy nie. Ma być DOBRE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geremi Re: Wybierajcie IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 18:43 To przeczytaj cały mój post to znajdziesz argumenty, nie wiem dlaczego mnie obrazasz, ycbo to twoj ojciec czy co, ze sie odcinasz za niego? Mam dość takich Polaków jak wy, ciągle sie czegos czepiacie co dotyczy Polski. Nie mówie, że masz kupować wszystko co sie da byle by bylo polskie, tylko jezeli masz wybór (gdzie podoba ci sie i to i to) to może warto... Odpowiadajac od razu kolejnej osobie, specjalnie nie wymienilem tu wedla bo nie jest on juz całkowicie "polski", zainwestował w niego zagraniczny koncern, nie wymieniłem tej firmy żeby uprzedzić od razu bystre umysły od wytykania mi: a wedel to przecież wcale nie jest juz polski... Nie wiem tez dlaczego mam ci wyjasniac dlaczego tak jest, nie ja go kupowałem. I nie ja również poruszyłem ten temat na forum tylko go poparłem, ale najwidoczniej nie da sie podyskutować i pomyśleć nad taką ideą troche bardziej z ludźmi, tylko od razu trzeba odpędzać się od ziejących banalnością postów typu: to co mam jeździć maluchem czy furmaną zamiast bmw? Pozdrawiam autora tego całego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wybierajcie 04.03.07, 18:49 Gość portalu: geremi napisał(a): > Nie mówie, że masz kupować wszystko co sie da byle by bylo polskie Pytam się po raz kolejny. Co to znaczy "polskie" ? > tylko jezeli masz wybór (gdzie podoba ci sie i to i to) to może warto... Warto kierować się jakością i ceną, a nie jakąś bliżej nie określoną polskością. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geremi Re: Wybierajcie IP: *.acn.waw.pl 04.03.07, 19:17 Ale i również nie napisałem, że masz rezygnować z jakośći w imie kupienia polskiego produktu. Uważasz że gino rossi czy wittchen rażą kiepską jakośćią? Co z tego, że używają włoskiej skóry skoro są to produkty polskie. Zagraniczne firmy też używają naszych "podzespołów" i wtedy wypowiadają się forumowicze: to wszystko na co nas stać, wyprodukować śrubki do silnika itp. Więc polskie znaczy coś co jest produkowane przez nas, nie przez polską filie... Ani razu nie napisałem że wchodząc do sklepu trzeba od razu sprawdzać kody kreskowe czy są to produkty polskie... Chodzi o pewną promocję polskiego produktu, usług itp... Ja również kieruje się jakością, a także ceną i sam dotychcasz nie zastanawiałem się nad tym czy kupuje polskie rzeczy czy nie... Ale może teraz się zastanowię nad taką zmienną jak pochodzenie produktu... Dlatego napisałem, że może warto pomyśleć, nie zawsze, ale w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Wybierajcie 04.03.07, 19:28 Dokładnie tak jak napisałeś. Produkty gino rossi, nie nadają się do użytku. Po jednym użyciu - na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
facefinder Wazna jest jakosc 05.03.07, 02:04 Wazna jest jakosc a nie kraj pochodzenia i nie ma sensu kupowanie towaru tylko daletego ze jest polski jesli jego jakosc jest kiepska. Jadac na narty bankowo zainwetuje w Salomona niz w jakas przecietna polska firme ktora szyje gdzies na Ukrainie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wybierajcie 05.03.07, 02:44 Gość portalu: geremi napisał(a): > Więc polskie znaczy coś co jest produkowane przez nas, nie przez polską filie. Nadal nie rozumiem. Co to znaczy "przez nas" ? Czekolada Opel w Gliwicach jest produkowany przez polskich pracownikow, kierowanych przez polskich brygadzistów, kierowanych przez polskich kierowników, zarządzanych przez polskich managerów i polskich dyrektorów - czyli przez nas. Czy Opel to polski samochód ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Errata. 05.03.07, 02:45 Gość portalu: geremi napisał(a): > Więc polskie znaczy coś co jest produkowane przez nas, nie przez polską filie. Nadal nie rozumiem. Co to znaczy "przez nas" ? Opel w Gliwicach jest produkowany przez polskich pracownikow, kierowanych przez polskich brygadzistów, kierowanych przez polskich kierowników, zarządzanych przez polskich managerów i polskich dyrektorów - czyli przez nas. Czy Opel to polski samochód ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lego Re: Wybierajcie IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.03.07, 03:56 > Uważasz że gino rossi czy wittchen rażą kiepską jakośćią? > Co z tego, że używają włoskiej skóry skoro są to produkty polskie. o g.rossi nie wiem, ale wittchen zleca projekty we wloszech i kilku innych krajach, kupuje skory w rosji a szyje w chinach. tylko nazwisko ma niemieckie. co mi zreszta nie przeszkadza kupowac go bez obrzydzenia, o ile akurat wyglad, cena i przypuszczalna jakosc w miare mi konweniuja. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Wybierajcie 06.03.07, 08:12 Obrażam? Zniżyłam się do twojego poziomu argumentacji (inwektyw). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ycbo Re: Wybierajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 14:47 geremi od idiotów to wymyślaj swojemu tatusiowi. Całej reszty nie zrozumiesz więc nie tłumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel 3rp Kupuję zagraniczne ! IP: 82.210.187.* 16.02.07, 20:13 Jeśli tylko mogę, kupuję zagranicze produkty. Od czasu zbawiennego wejścia do ue, jest już niezły wybór serów z Niemiec, Danii, Francji. Jest też mleko Candia , francuskie. Piwo też kupuje w Berlinie lub Frankfurcie, bo polskie mi nie wchodzi. Przetwory rybne najczęściej kupuję duńskie, łosoś oczywiście norwerski. Pomidory najczęściej hiszpańskie i izraelskie. Z hiszpanii też mam pomarańcze, mandarynki i inne cytrusowe. Chleb też czasem kupuję o przedłużonej trwałości, z Niemiec. Samochodem jeżdżę japońskim a ubrania mam na ogół brytyjskich firm. I niech nikt nie próbuje mi prawić komunałów, bo mam to w d... i kupować będę to co lubię, a nie to co akurat jest polskie. Z resztą nie widzę ŻADNEJ przesłanki za kupowaniem polskich produktów. Co to za powód i różnica czy kupię polskie, hiszpańskie czy duńskie? Żadnych korzyści z kupowania polskiego nie mam a jakość najczęściej gorsza, więc wybór jest dla mnie prosty - ZAGRANICZNE! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A co to jest polski produkt ? 15.02.07, 19:38 Zrobiony w Polsce ? Jak gliwicki Opel ? Zrobiony przez Polaków ? Kto wie, kto daną rzecz robił ? Może Murzyn ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 10:16 Teclaw ma sporo racji. Czemu kupując przykładowo włoskie pomidory w puszce i węgierską fasolę skoro są polskie produkty, mamy dorabiać Włochów, Węgrów i innych? Czy oni kupują nasze? Przykłady z samochodami są kiepskie bo nie mamy tu z czym startować. Ale choćby buty - są świetne firmy produkujące bardzo dobre buty, lepsze od włoskich czy hiszpańskich. Ubrania - porównajcie ubrania z Tatuum (polskie) z Zarą (bodajże Hiszpania): jakość wykonania i trwałość (tragedia!). Nie twierdzę że wszystkie polskie produkty są świetne, bo nie są. Nie wszystko też produkują Polacy - więc w takim przypadku nie ma wyboru. Ale jeśli taki wybór jest to czemu nie kupić polskiego towaru? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 10:39 very_famous napisała: > Czemu kupując przykładowo włoskie pomidory w puszce i węgierską fasolę skoro > są polskie produkty, mamy dorabiać Włochów, Węgrów i innych? Czy oni kupują > nasze? Bo włoskie pomidory i węgierska kukurydza są lepsze od polskich? Dlaczego mam kupować coś gorszego, tylko dlatego, że jest polskie? Dlaczego mam jeździć fiatem seicento (w którego wpakowałem 2000 zł na remonty przez dwa lata), skoro mogę jeździć hondą civic (w którą wpakowałem przez ostatni rok 14 kun chorwackich = 7 zł [żarówka])? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.itpp.pl 16.02.07, 11:01 A poza tym te włoskie pomidory w puszkach są innnej odmiany, w PL nie widziałem takich "świeżych" pomidorków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex taa, Tatuum.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 11:04 produkuje w Polsce... chyba dalekowschodniej. Razem z CCC Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Polskie buty lepsze? 16.02.07, 15:41 Może są jak piszesz lepsze od byle jakich zagranicznych. Ale jaki polski producent, robi męskie buty nadające się do chodzenia? Jeśli ktoś ma długą stopę i wysokie podbicie, może zapomnieć o polskich butach. A inne produkty - gdzie kupię polskie suszone pomidory? Co wspólnego z kiełbasą salami, polski produkt o tej nazwie? Dlaczego znakomite wino jabłkowe ( i cidr )muszę sobie sprowadzać z Normandii, albo z Niemiec, a polscy rolnicy wyrzucają jabłka do rowów, gdyż wszystko "się nie opłaca"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 15:15 a pamiętacie taką wypowiedź przedstawiciela koncernu produkującego w Polsce proszek do prania (chyba ze 3 lata temu, zapytany był o sprzedaż proszku do prania przywożonego z Niemiec na bazary): "rynek niemiecki jest przyzwyczajony do bardziej skoncentrowanych produktów" co znaczy na Niemcy produkujemy dobry proszek, a ilość proszku w proszku na Polskę jest znikoma... Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 15:20 A najśmieszniejsze jest to, że nic się w tej materii nie zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 16.02.07, 16:24 Gość portalu: jolka napisał(a): > "rynek niemiecki jest przyzwyczajony do bardziej skoncentrowanych produktów" > co znaczy na Niemcy produkujemy dobry proszek, a ilość proszku w proszku na > Polskę jest znikoma... To jest akurat racja. Polska gospodyni musi nasypać dużo proszku, aby miała uczucie, że rzeczy się uprały. Dlatego zresztą nie sa u nas popularne tabletki do prania czy zmywania. Bo małe, więc porządnie nie upiorą, nie pozmywają. Teraz wprowadzono proszki skondensowane (1:3). Zobaczymy jak się przyjmą. Oczywiście są w podobnej proporcji droższe. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bufet Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 19:33 ale za to jeszcze preziem Stolicy :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:01 Jak mieszkalem za granica (inny z krajow bylych demoludow) to udawalo mi sie zebrac caly wozek tego co potrzebowalem z polskich produktow. Niestety w 95% byly to zachodnie marki i tylko produkowane w Polsce. Ale lepsze to niz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Staram się zawsze kupować polskie towary. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 04:46 Dosia jest produkowana w Polsce. Mozna kupować produkty obcych marek, jeśli są one produkowane w naszym kraju. Lepsze to, niż kupowanie rzeczy polskich marek produkowane w Chinach (ciuchy i niestety czasem buty też). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tera Jo! Staramy się, staramy! IP: 83.167.242.* 05.03.07, 18:43 Ale wychodzi jak zawsze, panie kerownyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.centertel.pl 05.03.07, 18:48 Za komuny kupowałem czekoladę gorzką Wedla. Była super. Kilka dni temu ponownie zakupiłem wspomniany produkt Wedla by Cadbury. Prawie się porzygałem , resztę czekolady natychmiast wyrzuciłem do kosza. Nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixit Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. IP: *.chello.pl 05.03.07, 21:16 Po prostu nie kupujcie chińskich. To prawdziwe wyzwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
facefinder Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 06.03.07, 00:21 I tu przyznam racje poniewaz staram sie nie kupowac chnszczyzny pod zadna postacia. W Warszawie nie ma miesca na China Town. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Starajcie się kupować Polskie Produkty. 06.03.07, 08:21 Aż dziwne że korzystasz z IP Centertela, nie porzygałeś się jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś