Dodaj do ulubionych

WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2

13.06.07, 21:20
Pierwsze wyceny w Ursusie za grunt (działki budowlane) 500-520 PLN, domy -
2500 PLN. Prywatnie ludzie sprzedaja od 800-2000 PLN, w zalezności od tego kto
kupuje i pod co, jak pod osiedla 2000 PLN za m2. Kto się zgodzi na taka wycenę
przez MGG ?!! To jakies nieporozumienie, PORAZKA :) :) :) smiechu warta
Obserwuj wątek
    • djgpp Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 14.06.07, 08:59
      Nie znam sprawy, jednak trzeba pamiętać, że nie można patrzeć na oferty w
      gazetach i żądać tyle samo. Osoby wyceniający mają wgląd do danych z aktów
      notarialnych i wiedzą znacznie lepiej po ile była w tych okolicach sprzedawana
      ziemia. Sądzę, że w takim przypadku najlepiej przygotować swoją ale realną nie
      zawyżoną wycenę i próbować negocjować
      • tamtamtam2 Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 14.06.07, 09:29
        Coz, kazdy kto kupowal/sprzedawal grunt, wie, ze spora czesc kasy idzie pod
        stolem. To co jest w ksiegach wieczystych nie zawsze ma zwiazek z
        rzeczywistoscia. Panstwo nie zaplaci pod stolem, wiec musi placic wiecej
        legalnie. Ceny 800-1000wydajasie realne.

Cieeeezko to wywlaszczanie kmac widze :|
        • merytoryka Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 14.06.07, 09:51
          Przecież ludzie nie są idiotami, kto się zgodzi sprzedac grunt za takie
          pieniądze. Nie rozumiem, czy Ci rzeczoznawcy naprawde mysla ze my ...
          desperaci, czy lepiej jak kto woli rezerwiści... jestesmy wstanie oddac im
          ziemię za grosze. To Państwo chce od nas kupić grunt, to oni musza się starać
          zebyśmy chceili go sprzedać. Wycena domów przez MGG - rzeczoznawca liczy
          eksploatacje domu... no przeciez to kary godne!!! Ja w swoim domu moge mieszkać
          jeszcze sto lat i jest mi dobrze, bo rok temu robiłem generalny remont, a oni
          mi chcą dac 2500 tys z m2, a co ja za to kupię, jak w Ursusie ceny w bloku
          sięgaja 9 tys. za m2. Ludzie!!! to co oni proponuja to zwykłe nie będę się bał
          jak powiem że to złodziejstwo.
          Pozdrawiam wszystkich i nie dajcie się oszukać
          • jaa_ga Będą zmiany wyceny, spokojnie :-) 14.06.07, 15:29
            Budowa dróg: zmiany dot. odszkodowań
            (PAP, pr/13.06.2007, godz. 17:15)
            Wysokość odszkodowania za nieruchomości przejęte pod budowę dróg ma zależeć od
            wartości nieruchomości w dniu wydania decyzji o wysokości odszkodowania. W
            środę prezydent podpisał nowelizację ustawy o szczególnych zasadach inwestycji
            na drogach.

Jak wynika z opinii wydanej przez parlamentarnych prawników, obecnie wysokość
            odszkodowania ustala się według wartości nieruchomości w dniu wydania decyzji
            o ustaleniu lokalizacji drogi.

Zdaniem prawników, wartość nieruchomości wywłaszczanych pod budowę dróg może
            znacząco wzrosnąć w czasie między wydaniem decyzji o lokalizacji drogi a
            decyzji określającej wysokość odszkodowania.

Nowelizacja wprowadza również przepis ułatwiający starostom prowadzenie
            inwestycji na drogach.
            • merytoryka Re: Będą zmiany wyceny, spokojnie :-) 14.06.07, 15:39
              ale to nie zmnienia faktu ze obecne wyceny nijak się mają do specustawy, która
              gwarantowała nam odszkodowania po zgodne ze średnią gminy. A srednia gminy
              gruntu wacha się od 500-2000 PLN. Ziemie sprzedaja ludzie którzy chcę ja
              sprzedac po takich cenach, a my MUSIMY i oni chca nam zapłacic 500 PLN za m2
              ziemi. No gdzie tu logika, to ja mam sobie pogorszyć w zyciu? Chyba ich Bóg
              opuścił :) :)
              • admiral_0000 Re: Będą zmiany wyceny, spokojnie :-) 14.06.07, 21:38
                Z teo co pamiętam z obecnie obowiązującej specustawy wynika wprost, że wycena
                czy też wypłacane odszkodowanie za nieruchomość mysi byc w takiej wysokości,
                żeby gwarantowała odpowiedni standard nowego zamieszkania NIE GORSZY niz ten,
                który był uprzednio. Standard zamieszkania w wyniku wywłaszczenia nie może się
                pogorszyć.
                Ja myslę, że chodzi o co innego; budowa S2 prędko nie ruszy (z powodu
                domniemanej kolizji z III pasem startowym na Okęciu) i zwyczajnie im się nie
                spieszy...
                Moim zdaniem to poważny błąd, bo ceny nieruchomości i tak idą w górę.
                • jaa_ga Re: Będą zmiany wyceny, spokojnie :-) 15.06.07, 16:04
                  Odstąpią od III pasa, zobaczysz:-)
                  • merytoryka Re: Będą zmiany wyceny, spokojnie :-) 15.06.07, 16:09
                    albo w ogóle od budowy trasy od Konotopa do Puławskiej :) Bo nikt przy zdrowych
                    zmysłach nie sprzeda gruntu, ani zabudowy po takich cenach
                • komagane Będą lepsze pieniądze za wykupy? Albo i nie będą. 15.06.07, 16:36
                  Buhahahaha! Buhahahaha! Miał to być interes zycia dla niektórych. No i mamy
                  interes.

Na Załuskach jest podobnie. Oferowane ceny za wykup nieruchomości były średnio
                  o 30-40% niższe niż wynikało to z wycen robionych poza GDDKiA. Nawet zdaniem
                  pracowników GDDKiA nie powinno byc tak wielkich rozbiezności w wycenach. Ale są.

A na wszystkich zebraniach, związanych z przygotowaniem trasy, szefostwo GDDKiA
                  zapewniało bijąc sie w piersi, że płaci dobrze, nieco lepiej niz na wolnym
                  rynku. Kto uwierzył, ten trąba.

A przy tym ceny nieruchomosci cały czas ida w górę. Do mnie bez przerwy
                  przychodza ludzie i pytają się o piekną działkę nad malowniczym stawem, która
                  by chętnie kupili pod budowę domu. I bardzo sa rozczarowani, ze przez działke i
                  malowniczy staw ma przejsc droga, a ja staram sie o wyprowadzkę z jej
                  sąsiedztwa. Że GDDKiA na razie odmawia wykupienia domu, a za działke daje mało.
                  Że zdaniem GDDKiA zamiast zalesionej działki w sąsiedztwie stawu będzie droga
                  ekspresowa, ale standart życia, zdaniem drogowców, bynajmniej sie nie pogorszy.
                  Że to tylko moje subiektywne odczucia.
                  Współczuję, Merytoryko. Ale nie mam złudzeń. Bez walki, bez sądu godziwych
                  iodszkodowań nie będzie.
                  • merytoryka Re: Będą lepsze pieniądze za wykupy? Albo i nie b 15.06.07, 16:53
                    Będzie wojna, rozdmuchamy temat tak - żeby wszyscy wiedzieli jak nas traktują.
                    I trasy nie będzie :) :) :) A GDDKiA będzie pośmiewiskiem, zresztą... jak i
                    cała Polska, bo EURO 2012 tez nie będzie :) :)
                    Pozdrawiam zdrowo myślących
                    • robert_c Prawo 15.06.07, 22:33
                      Spokojnie. Będzie i POW i Euro.

Merytoryko.
                      Na razie za mało danych napisałaś.
                      GDDKiA skupuje grunty nie sama, tylko zapewne za pomocą wynajetej firmy.
                      Tą wycenę, ktorą dostałaś, masz ją od firmy skupującej grunty, czy z jakąś pieczątką GDDKiA?

Prawo nakazuje skupowanie gruntów i domów na podstawie cen rynkowych z danej okolicy. Jeśli uważasz, że cena, która dostałaś, znacząco odbiega od cen rynkowych, to oczywiście masz prawo czuć się oszukiwana.
                      Trzeba teraz ustalić przez kogo.

Czy informowałas GDDKiA o takiej wycenie?

Teraz tak - jeśli kolejne oferty będą tak niskie, to oczywiście nie powinnaś godzić się na to. Jeśli dzieje się tak za wiedzą i błogosławieństwem GDDKiA (a nie tylko przez widzimisię wynajętego przez nich rzeczoznawcy), to w końcu GDDKiA zastosuje przepisy specustawy i Cię wywłaszczą, a Tobie pozostanie skarżenie w sądzie wysokość odszkodowania.

Jeśli nierzetelnie dokonano wyceny, to sąd przyzna Ci większe odszkodowanie.
        • komagane Brak logiki 18.06.07, 10:01
          > Coz, kazdy kto kupowal/sprzedawal grunt, wie, ze spora czesc kasy idzie pod
          > stolem. To co jest w ksiegach wieczystych nie zawsze ma zwiazek z
          > rzeczywistoscia. Panstwo nie zaplaci pod stolem, wiec musi placic wiecej
          > legalnie. Ceny 800-1000wydajasie realne.

Ale rzeczywistosć jest taka, że ci, co dostawali rzekomo "pod stołem", w
          dokumentach urzędów skarbowych maja podane ceny za m2 dwa razy wyższe niż ceny
          oferowane przez MGGP. To znaczy, że cena 1000 zł za metr plus jeszcze
          kilkaset "spod stołu" jest cena rynkową. A MGGP podaje cenę 500 zł/m2.

A tymczasem ceny gruntów rosną, najszybciej w Warszawie.

Pozostaje decykować GDDKiA stare przysłowie: "Kto szybko daje, dwa razy daje."
          I modyfikację na ich specjalny uzytek: "Kto szybko płaci, połowę płaci."
    • iwotlen Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 16.06.07, 20:46
      W ofercie przesylanej przez GDDKiA jest podana jedna kwota tzn proponowana
      wartosc za cala nieruchomosc nie ma osobnej wyceny dzialki i osobnej wyceny
      domu. W operacie podane sa najnizsze ceny z aktow notarialnych oraz najwyzsze
      dla roznych dzialek bardzo malych i bardzo duzych to jest usredniane i wg
      wskaznikow oblicza sie wartosc przedmiotowej dzialki uwzgleniajac, wartosc domu,
      ogrodzenia, nasadzen itp. Jesli jestes niezadowolona z wyceny to zloz odwolanie
      do GDDKiA. Naprawde te odwolania sa uwzgledniane - wiem co mowie bo tez sie
      odwolalam. A czy ktos juz podpisal akt notarialny? Jakie sa podane w akcie
      terminy wyplat? I czy te terminy sa dotrzymywane?
      • komagane Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 17.06.07, 18:17
        Owszem, odwołanie mozna złożyć. Ja złożyłam w lutym. Do dzis czekam na
        odpowiedź.

Jedyna osoba, którą znam i która dostała już pieniądze za wykupiona
        nieruchomość (zresztą nie wszystko, część dostanie dopiero po wyprowadzce), to
        osoba, która kupiła wywłaszczaną nieruchomość nie więcej niz cztery lata temu.
        Inni poskładali odwołania i od miesięcy czekaja na decyzję drogowców.

A podobno przepisy miały utrudnic spekulacje gruntami!

Merytoryko, co do wyceny nieruchomości, to operaty wyjkonane przez GDDKiA nie
        sa korzystne, moim zdaniem dlatego, ze tendencyjnie dobierane sa nieruchomości
        porównawcze. Osobiście radze zrobić własny operat, zeby przynajmniej mieć
        materiał do dyskusji.
        Ja swój operat niedługo będę aktualizować, bo zaraz będzie rocznica jego
        wykonania. Ale przynajmniej nikt mi nie będzie wmawiac, że żądam za dużo z
        czystej chciwości.
    • komagane Dom na trasie autostrady 21.06.07, 17:21
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4240208.html
      A co z odszkodowaniem? Niestety nikt cię nie zapyta, ile chcesz dostać
      pieniędzy za swoją nieruchomość. Odszkodowanie zostanie wyliczone przez
      rzeczoznawcę majątkowego na podstawie przepisów o gospodarce nieruchomościami,
      w razie sporu nie można go negocjować. Pozostaje wówczas jedynie droga
      odwoławcza, z sądem administracyjnym włącznie. Co prawda w ustawie zapisano,
      że "ustalona wartość odszkodowania nie może pogorszyć warunków mieszkaniowych
      dotychczasowego właściciela", ale nie wyjaśniono, jak obliczać tę wartość.

Uwaga! Jeśli w trybie wywłaszczenia miałbyś stracić dom lub mieszkanie, to
      zarządca drogi nie może zacząć jego rozbiórki bez zapewnienia ci lokalu
      zamiennego.

Niektórzy właściciele nieruchomości nie chcą się pogodzić z wywłaszczeniem.
      Urzędnicy z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad skarżą się, że dwóch
      braci, do których należy 11 działek na trasie autostrady A4 między Bolesławcem
      a Krzyżową, odwołuje się od każdej, nawet najmniej ważnej decyzji, byleby
      przeciągnąć sprawę. Ile to może jeszcze potrwać? W GDDKiA zapewniają, że teren
      zostanie przekazany wykonawcy w sierpniu.

Te reguły mają przyspieszyć budowę dróg i autostrad. Szacuje się, że tylko w
      województwie mazowieckim z wywłaszczeniem musi się liczyć ok. 30 tys.
      właścicieli nieruchomości, w tym ok. 1,5 tys. - zabudowanych. I właśnie z nimi
      może być najwięcej problemów, bo - jak twierdzą niektórzy fachowcy - ustawa
      pełna jest luk i niedomówień.

Na przykład załóżmy, że GDDKiA uzna, że pod autostradę wystarczy jej część
      nieruchomości. Zgodnie z ustawą, jeśli to, co zostanie, nie nadaje się
      do "prawidłowego wykorzystania na dotychczasowe cele", wówczas na wniosek
      dotychczasowego właściciela zarządca drogi musi nabyć i tę ziemię. Problem w
      tym, że ustawa nie precyzuje, kiedy działka nadaje się do wykorzystania na
      dotychczasowe cele. To może być przyczyną wielu odwołań.
      • robert_c Re: Dom na trasie autostrady 22.06.07, 10:52
        Ponad tym wszystkim są cały czas niezawisłe sądy.
        • komagane Re: Dom na trasie autostrady 22.06.07, 18:21
          Robert-c powiedział:

Ponad tym wszystkim są cały czas niezawisłe sądy.
          >

przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2954&Itemid=59
          Rząd nie ufa obywatelowi i wciąż zaostrza prawo. Gdyby tyle samo energii
          wkładał w uczynienie wymiaru sprawiedliwości naprawdę sprawiedliwym, Polak,
          zamiast bać się państwa, miałby szansę zacząć je szanować. (...)

Na razie nie trzeba przekopywać akt, by natknąć się na przypadki lenistwa lub
          zwykłej złośliwości sądu. Wystarczy przyjrzeć się kilku znanym lub
          wstrząsającym sprawom.
          (..)

Sędziowie mają ogromną władzę. Czy B. vel N. ma świadomość, że sprawiedliwy
          wyrok w tej prostej sprawie zapobiegłby tragedii?

To nie system, to ludzie
          Jak widać, pod określeniem „wymiar sprawiedliwości” kryją się konkretni ludzie,
          nieidealni, nie lepsi, nie bardziej pracowici lub prawi od zwykłych ludzi.
          Nawet nie inteligentniejsi. Świadczą o tym nie tylko opisane przykłady, ale
          wymienione już liczby: 250–350 niesłusznie oskarżonych rocznie.
          Co zrobić, by zredukować liczbę pomyłek?
          Wystarczą zmiany przeprowadzane krok po kroku. Na przykład aż się prosi, by
          opracowano w miarę precyzyjny katalog wyłączeń sędziów i sądów. Dziś bowiem
          zbyt często wychodzi na jaw sieć zależności rodzinno-małżeńsko-towarzyskich w
          środowiskach prawniczych. Podobno to normalne, uspokajają mnie znajomi
          prawnicy, gdy kolejne pokolenia krewnych działają w tej samej branży,
          przechodząc płynnie z sądownictwa do adwokatury i tak dalej.
          Kiedy pisałam ten artykuł, usiłowałam zdobyć w Ministerstwie Sprawiedliwości
          nieco statystyk. To normalny wstęp do pracy dziennikarzy piszących na tematy
          prawne. Urzędnicy są więc wręcz zobligowani do udzielania im pomocy.
          Wydzwaniałam ponad miesiąc do Wydziału Informacji Ministerstwa Sprawiedliwości.
          Pozornie starano mi się pomóc, ale tak naprawdę mnie zwodzono („jutro”). Potem
          traktowano jak namolną muchę, by w końcu w ogóle nie odbierać telefonów.
          Dopiero po miesiącu zrozumiałam, że musi tak się dziać za przyzwoleniem
          zwierzchników, bo czegoś takiego nigdy przedtem w tym resorcie nie było. Może
          więc szkoda tych czterech etatów na zabawę w kotka i myszkę za państwowe
          pieniądze i kosztem obywateli? Zabawę w ministerstwie, zabawę podczas śledztw i
          w końcu – w salach sądowych.
          • robert_c Re: Dom na trasie autostrady 22.06.07, 18:43
            W każdej dziedzinie są sprawy i sprawki. Wyroki i wpadki.
            Sądy sa niezawisłe i podważanie tego, czy próba negacji wyroków jest objawem
            populizmu.
            Sądy administracyjne muszą uzasadniać swoje wyroki odnosząc się do KPA, nie
            mogą więc orzec czegoś na zasadzie widzisię sedziego.
            • yoss2 sądy są niezawisłe, ale nie nieomylne. 22.06.07, 21:13
              w USA sędzią zostaje się na ukoronowanie kariery prawniczej. wiek,
              doświadczenie życiowe, a przede wszystkim doświadczenie zawodowe powoduje, że
              po takiej osobie można spodziewać się mądrych, rozsądnych i zgodnych z prawem
              wyroków. Podobnie u różnych wspólnot plemiennych o ważnych kwestiach decydowała
              starszyzna plemienia (vide: doświadczenie życiowe). A u nas? Jaką wiedzę
              prawniczą i doświadczenie ma dwudzeistokilkuletni sędzia? Zaraz po studiach i
              aplikacji. U nas są kasty: sędziów, adwokatów, notariuszy. Masz rodziców to i
              ty zostaniesz członkiem danej kasty. Kasta broni, kasta radzi, kasta nigdy cie
              nie zdradzi. Gdy już zostaniesz członkiem to praktycznie nie grozi ci już
              wykluczenie, cokolwiek nie zrobisz. To się ma tak do sprawiedliwości jak but do
              butelki. Szkoda, że nikt nie próbuje brać dobrych wzorów.
    • merytoryka Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 29.06.07, 13:44
      Witam wszystkich :)
      Przeczytałem artykuł w gazecie wyborczej o tym że POW jest odblokowana, o
      ludzie :) :) :) czy Ci dziennikarze naprawdę nie wiedzą co piszą... a czy ona w
      ogóle była zablokowana? przecież tylko kawałek (4km) w ok. lotniska miało
      kolidowac z S2. Dzwoniłem bezpośrednio do GDDKiA, do MGG, wszędzie gdzie się da
      i nikt nie słyszał zeby POW miałabyć wstrzymana. W jakim kraju my żyjemy, jakie
      sprzeczne informacje podają, o losie... nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
      Jeżeli ktoś zablokuje tą obwodnicę to przede wszystkim ludzie, mieszkańcy,
      rezerwiści którym MGG razem z GDDKiA chcą dac tyle kasy za wykup gruntów i
      nieruchomości że za taką sumę może uda się zbudować szopę. Wszyscy piszą
      odwołania do Wojewody (później już tylko pozostaje prawo eueopejskie), z
      Warszawą im tak łatwo nie pójdzie. Dla przykładu podam cenę.... obok mnie
      sąsiad sprzedał grunt, cena za m2 1500 zł, a nam proponują 500 zł, a domy po
      2500. Proszę Państwa... czy Bóg ich nie opuścił? Pozdrawiam
      • admiral_0000 Re: WYWŁASZCZENIA W URSUSIE - POW S2 30.06.07, 00:08
        Oj, czy Ty nie czujesz czegoś takiego jak "zmiana w klimacie" ; -)
        Prawdopodobnie do tej pory w GDDKiA panował nastrój typu "nie ma się co
        spieszyć, droga musi byc przeprojektowana, więc z wykupami nie ma pospiechu, w
        związku z tym możemy próbowac wykupywać za marne stawki, a nuz tacy się
        znajdą..."
        Teraz sytuacja zmieniła się radyklanie; trzeba przyspieszac - więc kiedy okaże
        się, że powazny problem to oferowane "nieco" (delikatnie mówiąc) nieadekwatne
        stawki, trzba będzie zmienić równiez to podejście.
        Dlatego uważam, że rozwiązanie problemu III pasa, to również dobra wiadomośc do
        rezewistów.
        po prostu będa musieli zarzucić swoje naiwno - kuktatorskie podejście. Jeśli
        trzeba będzie, to nawet zmienić pośrednika - bo znów realnie zaczną ich gonić
        terminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka