Dodaj do ulubionych

Powstańcze amulety

IP: *.jjs.pl 31.07.07, 22:19
Szanuję poświęcenie bohaterów tamtych dni, ale dlaczego nikt nie mówi, jaka
to była katastrofa i kto był za to odpowiedzialny? Krytykuje się Niemców za
fanatyczną obronę Festung Breslau z mieszkańcami jako zakładnikami, a czy tu
nie było podobnie? Wojna się kończyła, a to powstanie nie miało nawet
najmniejszych szans powodzenia. Miarą klęski jest na przykład fakt że nawet
na chwilę Niemcy nie utracili kontroli nad linią średnicową. Kanały to była
ostateczność której przed wybuchem nie brano pod uwagę.
Obserwuj wątek
    • Gość: vncr Re: Powstańcze amulety IP: *.chello.pl 31.07.07, 22:38
      oj niestety nie zrozumiesz, pewnie nie jesteś Warszawiakiem. może i to była
      tragedia ale odzwierciedla charakter tej młodej Warszawy.

Ja mogę im powiedzieć jedno:

DZIęKUJę żE MOGę MóWIć PO POLSKU.

DZIęKUJE.

jutro uklękne przed WAMI na Powoązkach.

DZIĘKUJE WAM SERDECZNIE!
      • Gość: ja Re: Powstańcze amulety IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.07, 23:33
        Koleżko, to że możesz mówić po Polsku to akurat zasługa Marszałka Piłsudskiego,
        bo wygrał on Polskę w przeciwieństwie do Bora-Komorowskiego i Okulickiego i
        powstańców warszawskich, bo oni przegrali i Polskę i swoje życie, bo Polska to
        Polacy a bez nich Polski nie ma. Więcej takich powstań i już na pewno nie
        będziemy mówić po Polsku.
        • sothis666 Re: Powstańcze amulety 01.08.07, 00:23
          > Polacy a bez nich Polski nie ma. Więcej takich powstań i już na pewno nie
          > będziemy mówić po Polsku.

dokladnie tak. i nie chodzi o zolnierzy, ktorzy wykonywali rozkazy jak mogli najlepiej. ale czego tak naprawde spodziewali sie dowodcy powstania? ze opanuja warszawe a tow. stalin nawiaze z nimi stosunki dyplomatyczne?

zachowac szacunek dla poleglych oraz walczacych i uznac strategiczny blad dowodztwa. bardzo drogi blad.
          to nie jest sprzeczne.
          to nie jest niemozliwe.
          nie musimy sie w nieskonczonosc nadymac i uciekac w puste haselka i slogany...
          • Gość: ja Re: Powstańcze amulety IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.07, 00:42
            ciekawy wywiad z profesorem Wieczorkiewiczem:
            www.powstanie.pl/index.php?ktory=16&class=text
        • Gość: lilka Re: Powstańcze amulety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 08:15
          bądź łaskaw zamknąć pysk ignoranicie
        • kerrmit20 szczekałbys po rosyjsku 01.08.07, 09:07
          gdyby nie Powstanie
          • wwlkb Re: szczekałbys po rosyjsku 01.08.07, 09:47
            I tak uczyliśmy sie po tym rosyjskiego 50 lat
            A Czesi wywolali powstanie ,które w świadomości historycznej świata było tym
            samym co powstanie warszawskie ,nie zniszczyli Pragi ,nie zlikwidowali elity
            intelektualnej narodu - i nie mówią po rosyjsku.
        • Gość: bl Re: Powstańcze amulety IP: 195.47.201.* 01.08.07, 10:12
          A skąd mieli wiedzieć, że nasi "sprzymierzeńcy" już nas sprzedali? Powstanie
          miało szansę się powieść, gdybyśmy nie zostali bezczelnie wydymani.
      • miron999 Re: Powstańcze amulety 01.08.07, 08:35
        Radio Maskwa oczywiście nawoływało do chwycenia broni i walki z Niemcem. A
        jakże. I Warszawa walczyła, łudząc się, że za tekstami z radia przyjdzie Armia
        Czerwona i pomoże. A oni pomogli, czekając na wschodnim brzegu Wisły. Z
        perspektywy czasu widać, że nie było istotne, czy Polacy zaczną walkę, i tak po
        Europie przejechał czerwony walec! Odnieśliśmy moralne zwycięstwo...
      • janusz.plocki Re: Powstańcze amulety 01.08.07, 17:49
        Chwała Niezwyciężonym Bohaterom i hańba i śmierć radzieckim sk.....ynom! Mogli pomóc powstaniu, ale ich wrodzona pogarda dla Polaków kazała im stac w miejscu. Zawsze byli naszymi wrogami. Teraz też są. Nie chciałbym, żeby śmierć Powstańców poszła na marne. Precz z nazizmem i precz z komunizmem! Precz z chciwą i nieludzką Rosją!
    • Gość: Raf Re: Powstańcze amulety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 23:05
      Moja ukochana Babcia, która dziś ma 99 lat pracowała w powstańczym szpitalu
      mając trzyletnią córeczkę (moją mamę). Dziadka niemcy zamordowali na Majdanku i
      była kompletnie sama. Udało jej się przeżyć Powstanie i wyjść z Warszawy
      podczas jednej z amnestii, którą ogłosili niemcy. Do dziś płacze, bo widzi
      przed oczyma pomordowne kobiety, dzieci, starców polanych benzyną i palonych na
      stosach, a przecież nie wiedziała gdzie ją prowadzą i to samo mogło spotkać
      moją Babcię i Mamę. A jednak Babcia mimo swojego wieku mówi, że to nie było na
      próżno, bo dziś żyjemy w wolnym kraju. I pomyślcie sobie nad tym młodzi lewacy,
      którzy tak ochoczo opluwacie Powstanie. Kocham Cię Babciu za to, że byłaś taka
      dzielna i za wszystko.
      • Gość: ja Re: Powstańcze amulety IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.07, 23:45
        Dziś żyjemy w wolnej Polsce POMIMO powstania, czy w tym kraju tak ciężko to
        zrozumieć, że zabici użyźniają jedynie ziemię.
        • Gość: vncr Re: Powstańcze amulety IP: 217.153.78.* 01.08.07, 08:35
          To spotkaj mnie dziś na Powązkach Wojskowych o 17tej w kwaterze szarych
          szeregów. I powiedz to głośno w obecności grobów powstańczych i tych co przezyli!!

MASZ TYLE ODWAGI?

• Gość: + Alez sie mylisz, o cale lata swietlne... IP: *.chello.pl 01.08.07, 10:53
          "Dziś żyjemy w wolnej Polsce POMIMO powstania, czy w tym kraju tak ciężko to
          zrozumieć, że zabici użyźniają jedynie ziemię."
          Nie masz racji, bardzo, bardzo.
          Moja Rodzina pochodzi z Kresow, takze nikt z moich bliskich nie mial zaszczytu
          brac udzialu w Powstaniu. Pomimo tego pamietam do dzis w jaki sposob Powstanie
          bylo honorowane np. przez mojego dziadka: pomimo faktu, ze byl bardzo
          schorowany, do konca, kiedy wspominal o Powstaniu, wstawal i sie prostowal.
          Zapamietalem to, i mysle, ze inni zapamietali rowniez czesc oddawana Powstaniu w
          swych rodzinach. Po latach to wrocilo jako pragnienie wolnej Polski, uczciwosci
          itd, jednym slowem jako przeciwstawienie sie wypaczeniom sprokurowanym przez
          powojenny system polityczny - no i mielismy Solidarnosc, rok 1989 itd...
          Jesli chodzi o rozmiar ofiar (ludzie - wspaniale pokolenie - kwiat!, miasto
          itd.) to rowniez jestem porazony -
          ALE PAMIETAJ: NIE POSZLO TO NA MARNE!
          • Gość: ja Re: Alez sie mylisz, o cale lata swietlne... IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.07, 12:18
            portalwiedzy.onet.pl/1,15,8,30109636,82391093,2389786,0,forum.html
        • jenna.jameson Re: Powstańcze amulety 01.08.07, 15:07
          aleś ty lewacki głąb. A wystarczy chociażby sięgnąć do artykułu na tym samym
          portalu i poczytać, żeby zrozumieć. Ale jak się jest z tych co stali wtedy na
          drugim brzegu to się opowiada takie dyrdymały.
      • the_dzidka Re: Powstańcze amulety 01.08.07, 10:58

> I pomyślcie sobie nad tym młodzi lewacy,
        > którzy tak ochoczo opluwacie Powstanie.

Jesteś zwykłą świnią. Jeśli ktoś wygłasza opinie na temat bezsensu tego zrywu -
        szlachetnego, wspaniałaego, ale zrywu, który kosztował życie tysięcy mlodych
        ludzi - nie musi od razu zasługiwać na epitet lewaka. Epitet zresztą wytarty,
        używany przy byle okazji, marnie świadczący głównie o tym, kto go używa. Twojej
        Babci ukłoniłabym się z szacunkiem, ciebie uważam za świnię.
    • olias Powstańcze amulety 01.08.07, 06:58
      Niemcy ostatnio żądają od nas "zwrotu" dzieł sztuki jakie pozostawili uciekając
      przed Armią Czerwoną. Może przyjęliby te pamiątki? Przecież mają prawo czuć się
      właścicielem np tego pocisku.
    • Gość: jood Re: Powstańcze amulety IP: *.pmpoland.pl 01.08.07, 08:10
      To nie było tak. Pamiętaj, że po pierwsze - ludzie rwali się do otwartej walki,
      bo mieli dość życia w ukryciu. Nałożyły się na tą chęć dwa inne fakty - klęski
      Niemiec na wszystkich frontach tej wojny, i przede wszystkim - bliskość
      sojuszniczej Armii Czerwonej. Pamiętaj, że o Katyniu mówiło się wówczas bardzo
      niewiele, a ZSRR był członkiem koalicji antyhitlerowskiej i ponosił ogromne
      ofiary w walce z Niemcami. W tym świetle, wiele osób wybaczyło Stalinowi
      agresję 17 września. A radio z Moskwy bez przerwy nadawało wezwania do walki.
      Padały słowa wprost: "Polacy, chwyćcie za broń, etc". Powstanie miało wszelkie
      szanse powodzenia, należy pamiętać, jakie sukcesy odnosili powstńcy w
      początkowym jego okresie. Odnosiliby je nadal, gdyby nie zdrada Stalina, i
      prawdopodobnie odnieśliby sukces, gdyby Rosjanie nie zatrzymali się na prawym
      brzegu, a pomoc nie ograniczyła się do wysłania na śmierć garstki berlingowców.

Oskarżanie przywódców powstania, czy rządu londyńskiego jest według mnie
      piramidalną głupotą. Po latach łatwo mówić "jak można było wierzyć Stalinowi?" -
      można było. Armia Czerwona spuszczała potężne manto Niemcom, i ponosiła duże
      koszty tej wojny, i ludzie to widzieli. Ci, co widzieli dokładnie to, co robiła
      Armia Czerwona na zrabowanych nam terenach, siedzieli wówczas na Syberii, w
      armii Berlinga, ewentualnie byli zamordowani.
      • gwiezdny_kupiec Mijasz się z faktami 01.08.07, 09:18
        To co piszesz jest niezgodne z faktami i obraża Armię Krajową. To była dobrze
        zorganizowana struktura, z analitykamim, wywiadem, dyscypliną i sądami. Mój
        dziadek walczył w oddziałach Zapory na lubelszczyźnie i to nie była jakaś
        zberanina tylko regularne wojsko.

Wywiad AK doskonale wiedział co dzieje się na terenach "wyzwolonych" przez
        sowietów. Wiadomo było jak wygląda sytuacja międzynarodowa i że Polska nie może
        liczyć na poparcie ze strony sojuszników.

To że sowieci zatrzymają ofensywę kiedy wybuchnie powstanie analitycy AK
        przewidzieli. Powoływanie się na sowieckie propagandowe radio jest niepoważne.
        Wiadomo było jaki stosunek ma Stalin do Polski Podziemnej.

To że ludzie rwali się do walki to jest niepoważny argument. W wojsku dowódcy
        odpowiadają za podjęcie decyzji, a nie żołnierze. Jeszcze raz powtórzę - AK to
        nie była jakaś zbieranina. Ktoś krzyknie idziemy do walki i wszyscy idą się
        bić. To było normalne wojsko z hierarchią i dowódcami wykształconymi w
        przedwojennej Polsce.

Państwo podziemne miało też stuktury polityczne, to one i kilku dowódców
        odpowiadają za podjęcie tej tragicznej decyzji. Decyzja była dramatyczna i
        podejmujący ją miele duże wątpliwości. Nie wiem dlaczego teraz o tym się
        zupełnie zapomina.

Nie chcę negować pamięci Powstańców i ich bohaterstwa, ale niestety dla mnie
        morał z powstania jest taki, że należy unikać niepotrzebnej walki w
        przyszłości. Muzeum Powstania to znakomity pomysł, ale nie podoba mi się
        jednostronne przedstawienie okoliczności jego wybuchu.

W Muzeum Powstania należy również pokazać jak dramatyczną decyzją był wybuch
        powstania, że były różne racje przemawiające za i przeciw. W żaden sposób nie
        umniejsza to bohaterstwa Powstańców. Niestety przedstawia się tam pogląd który
        wyrażony jest w uproszczonej formie w Twojej opinii. Świat nie jest taki prosty
        i czarnobiały.

Można na przykład zrobić dwie sale - jedna pokazywałaby argumenty i postacie
        ówczesnych zwolenników wybuchu powstania, a druga przeciwników. To sprzyjałoby
        refleksji, a nie uproszczonej wizji historii.
        • Gość: jood Re: Mijasz się z faktami IP: *.pmpoland.pl 01.08.07, 09:38
          Jaki był więc wedlug Ciebie powód wybuchu Powstania? Bo sugerujesz, że była to
          decyzja dowództwa wbrew wszelkim faktom - a to oznaczałoby, że w sztabie byli
          sami szaleńcy. Społeczeństwo żydowskie też wiedziało o Treblince, i co z tego?
          Ciężko było uwierzyć w istnienie takiego miejsca, tak samo jak ciężko było
          uwierzyć w taką zdradę. W propagandę z Moskwy również łatwo było uwierzyć,
          kiedy Rosjanie byli już na terenach Polski i szli jak burza w kierunku
          Warszawy. Nie są to tylko moje domysły, ale również relacje ludzi, którzy
          Powstanie przeżyli.

Gdzie napisałem, że AK to była przypadkowa zbieranina?
          • gwiezdny_kupiec Re: Mijasz się z faktami 01.08.07, 10:51
            > Gdzie napisałem, że AK to była przypadkowa zbieranina?

To jest konsekwencja użycia argumentu "Powstanie musiało wybuchnąć bo ludzie
            rwali się do otwartej walki". W Muzemu Powstania to jest pierwsza rzecz na jaką
            się natrafia po rozpoczęciu zwiedzania. Jeśli mówimy, że AK była wojskiem to
            pamiętajmy że w wojsku decyzje podejmują dowódcy a nie szeregowcy. Trochę
            konsekwencji.

> Jaki był więc wedlug Ciebie powód wybuchu Powstania?

Ja nie neguje tego co mówisz o wiedzy polskiego społeczeństwa. Masz zupełną
            rację że ludzie rwali się do walki z Niemcami, liczyli że sowieci nie zdradzą,
            widzieli panikę hitlerowców wycofujących się z Warszawy, liczyli na pomoc
            zachodnich aliantów, chcieli odpłacić Niemcom za lata okupacji. Do tego należy
            dodać nadzieję na wywalczenie niezależności od Sowietów na którą liczyli
            przywódcy Polski Podziemnej. To wszystko są powody wybuchu powstania. To część
            naszej historii, należy o tym pamiętać i prezentować w muzeach.

Ale od przywódców wymaga się więcej niż od szeregowych obywateli. Przywódcy
            mieli dokładną wiedzę o sytuacji politycznej i militarnej o czym napisałem w
            swojej poprzedniej opinii. I wielu z nich uważało decycję o wybuchu Powstania
            za szaleństwo. W momencie wybuchu Powstania wiadomo było, że Niemcy przegrają
            wojnę. Walka toczyła się o kształt przyszłej Polski. Politycznie Powstanie było
            wymierzone w sowietów a nie w Niemców. Jak można było liczyć na to że sowieci
            pomogą powstaniu które jest skierowane przeciwko ich interesom ? Nie chodzi mi
            tu o szeregowych obywateli, chodzi mi o przywódców.

Ja nie chcę obrażać Powstańców i ich pamięci. Chodzi mi tylko o to żeby pokazać
            np. w Muzeum Powstania postacie i opinie ówczesnych przeciwników tej decyzji.
            Pamięć o Powstaniu powinna skłaniać do refleksji. Najprościej jest uczyć dzieci
            jak to fajnie jest być żołnierzem i umrzeć za ojczyznę, a klęskę powstania
            zrzucić na złych sowietów i aliantów którzy nie pomogli chociaż powinni.
            • gwiezdny_kupiec Re: Mijasz się z faktami 01.08.07, 11:35
              Polecam wywiad z Wiesławem Chrzanowskim:
              www.powstanie.pl/index.php?ktory=33&class=text
              Może przemówi do Ciebie opinia człowieka który walczył w Powstaniu i jest
              wybitnym mężęm stanu.
    • Gość: lilka Re: Powstańcze amulety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 08:14
      wiesz co, tak naprawdę nic o tym czasie nie wiesz, a Powstanie Warszawskie było
      czymś więcej niż tylko walką
    • Gość: ata Re: Powstańcze amulety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 08:25
      dzięki Wam, drodzy Powstańcy dziś możemy swobodnie poruszać się po ulicach
      swoich miast i nie kryć się ze swoją Polskością.

TA, co nie zginęła- wyrosła z Waszej krwi!
    • Gość: skakan Re: Powstańcze amulety IP: *.devs.futuro.pl 01.08.07, 08:34
      kolezko chyba jeszcze historii sie nie zaczales uczyc a skoro nic na temat nie
      wiesz to zamknij ryjek ----PW----
      • Gość: bronek Re: Powstańcze amulety IP: *.swipnet.se 01.08.07, 08:42
        Poległym chwała, wolność żywym,
        Niech płynie w niebo dumny śpiew,
        Wierzymy, że nam Sprawiedliwy,
        Odpłaci za przelaną krew.
    • Gość: chaos1024k Amulety - kretynski tytuł IP: *.compi.net.pl 01.08.07, 08:43
      Amulet – drobny przedmiot, naturalny lub sztuczny, służący do _magicznej_
      obrony przed złymi duchami, ludźmi lub nieszczęściami

pl.wikipedia.org/wiki/Amulet
      • alpepe Re: Amulety - kretynski tytuł 01.08.07, 09:18
        w kraju notabene KATOLICKIM...
        śmiechu warte.
    • Gość: zbrodnia Re: Powstańcze amulety IP: *.chello.pl 01.08.07, 13:39
      Gen. SS i policji Erich von dem Bach-Zalewski w poufnym meldunku końcowym dla
      Himmlera z 5 października 1944 r. znajdującym się w Bundesarchiv w Koblencji
      podaje następujące straty własne:
      Zabitych 73 oficerów i 1453 żołnierzy, ponadto 44 „obcoplemieńców”. Rannych
      zostało 8196 żołnierzy niemieckich i 170 „obcoplemieńców”.
      Na tym tle straty polskie są przerażające. Z meldunku wynika, że na jednego
      zabitego żołnierza niemieckiego wypada, co najmniej 10 poległych powstańców i
      100 cywilów. Oto skala zbrodni i odpowiedzialności tych, którzy tą rzeż
      wywołali.
      Po tragedii powstania w kręgach obozu londyńskiego pojawił się postulat
      postawienia generałów Bora-Komorowkiego, Okulickiego, Chruściela i
      Sosnkowskiego przed specjalnym Trybunałem. Proponował to m.in. Wiesław
      Chrzanowski późniejszy marszałek Sejmu. Gen. Anders wprost nazwał decyzję o
      wywołaniu powstania zbrodnią.
    • Gość: zalogowany Warsiawko - "prowincja" też czeka na taką wystawę IP: *.sulechow.net 01.08.07, 14:47
      ...bez względu na podteksty wybuchu Powstania - coś się nam tu na prowincji
      należy za nasze cegły z popalonych przez Sowietów miasteczek. Te - co
      odbudowywały Naszą Stolicę.

Świetny artykuł - choć tytuł "do bani"...
    • Gość: u2 Żydzi na Majdanku IP: *.eimperium.pl 02.08.07, 09:29
      dlaczego nie można komentować wiadomości o grupie ortodoksyjnych żydów, którzy
      wdarli się do Majdanka?

co to za tryb prawny w którym płaci się 400 dolarów i to załatwia sprawę?
    • Gość: agn Powstańcze amulety IP: *.chello.pl 07.08.07, 22:47
      Nie ma problemu, więcej powstań nie bedzie. Teraz nie byloby ludzi do AK, mamy
      inne ciekawe zajęcia, ważna jest kasa i zabawa ...
      W przerwie można poskakać sobie do gardła, nawymyślać komuś, udając że temat
      nas wzrusza i że ma dla nas jakieś znaczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka