Gość: devlin IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.07, 22:37 Faktycznie - na Mokotowskiej, w rejonie Ronda Jazdy Polskiej, nie bylo slychac syren. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zepsuty syren powinny wyć przez 63 dni bez przerwy IP: *.jjs.pl 02.08.07, 22:41 i tak wkrótce będzie, bo fanatyzm (także w świętowaniu) ma to do siebie, że nie można się cofnąć - ktoś na pewno przelicytuje. Tak samo jest z żałobami narodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek2810 Re:przez 60 lat wyły i nikomu to nie przeszkadzało 02.08.07, 22:50 a teraz najechało się wsi i krzyczy o wiele bardziej wkurza mnie ta cała cepeliada z inscenizacją walk co to K**** jest może zrobią inscenizacje rzezi na woli... Ja pamiętam że dawniej uroczystości były skromniejsze ale więcej ludzi przystawało w godzinę W... Mokotowie w rejonie Wołoska Woronicza trzeba było się wysilić zeby coś usłyszeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re:przez 60 lat wyły i nikomu to nie przeszkadzał IP: 212.76.37.* 03.08.07, 10:15 Do: "piotrek2810" : "dawniej uroczystosci byly skromniejsze" - pewnie,ze byly - bo komuchom bylo to nie w smak,debilu i milosniku czerwonych, ale wreszcie te czewone pluskwy nie maja nic do gadania,wiec takWAZNE WYDARZENIE moze byc swiecone nalezycie. A nie "22 lipca" - swieto (tfu) zniewolenia.... Smierc komunistom - brodniarzom i zdrajcom Rzeczypospolitej! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek2810 Re:przez 60 lat wyły i nikomu to nie przeszkadzał 03.08.07, 23:32 posłuchaj ruro wiejska bo pewnie warszawiakiem jesteś z 2 pokolenia w powstaniu walczyli nie tylko AK ale AL i Berlingowcy Ty za to wszo pewnie wielbisz tych co robią nazi-pikniki i zamawiają piwko podnosząc kończynę prawą do góry a teraz postawili pomnik tego ścierwa dmowskiego na rozdrożu już nie raz go opluli a nawet podpalili cieciu taki mu hołd oddają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Czemu urzędnicy NIE zajmą się problemem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 01:40 Przecież nawet jeśli ktoś potraktowałby to wyłącznie jako sprawdzenie systemu alarmowego, to zgłoszenia od ludzi, że w danym miejscu jest problem powinny wywołać reakcję w stylu "już sprawdzamy wszystkie zgłoszenia, upewniając się, że w razie alarmu syreny zadziałają". A oni zamiast tego skupiają się na "sprytnym" wykręcaniu kota ogonem. Nie prościej potraktować ludzi poważniej? Skoro do tej pory w danym miejscu syreny działały bez zarzutu, a nagle, w tym roku, nie, to zamiast głupawo sugerować, że okoliczni mieszkańcy potracili słuch w tak krótkim czasie,trzeba tę syrenę sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Przy Arkadii bez syren IP: 193.109.212.* 03.08.07, 10:20 Wsłuchwiwałem się uważnie. Poza trąbieniem aut nie było żadnych odgłosów. Ale ludzei przystawali. Wstyd dla tych, którzy się licytują na takie inicjatywy (ta akurat słuszna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Nie za cicho, tylko w niektórych miejscach WCALE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 01:34 Trzeba sprawdzić syreny odpowiadające za te fragmenty miasta, w których była cisza. Na Woli np. ponoć dawniej była syrena na Fotonie, a teraz budynek przejął nowy właściciel i wyremontował. A kwestii syren najwyraźniej nikt przy okazji po prostu nie sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asfar Re: powinny wyć przez 63 dni bez przerwy IP: *.acn.waw.pl 03.08.07, 03:30 Zapewniam,ze tam gdzie zyja rdzenni warszawiacy syreny byly i zawsze beda slyszalne-nawet jesli nie bombarduja bebenkow sluchowych...a cala wiocha warszawska w tym czasie "wyjmuje slome z butow" bo co ich to obchodzi-? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: powinny wyć przez 63 dni bez przerwy IP: *.acn.waw.pl 03.08.07, 06:08 Gość portalu: Asfar napisał(a): > Zapewniam,ze tam gdzie zyja rdzenni warszawiacy syreny byly i zawsze beda > slyszalne-nawet jesli nie bombarduja bebenkow sluchowych...a cala wiocha > warszawska w tym czasie "wyjmuje slome z butow" bo co ich to obchodzi-? Oczywiście, że nic nie obchodzi. Ciszej nad tym wstydliwym horrorem. To nie powód do dumy, raczej zażenowania. Do tego Twoja ocena tych, których to nie obchodzi jest właśnie pełną gębą "warszawska". Czyli chamska i zaściankowa. Zgodzisz się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Popieram IP: 193.109.212.* 03.08.07, 10:22 Śmieszą mnie ci "warsiawiacy". To nei kwestia pochodzenia a wychowania. Jestem przyjezdny, ale nie można mi nic zarzucić. Tak jak większości rodowitych warszawiaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syrena 105L to w ogóle są jeszcze jacyś rdzenni? Jak to? IP: *.jjs.pl 03.08.07, 10:02 Czyżby nie walczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Przy pałacyku Michla była CISZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 01:21 I to jest strasznie przykre, bo ludzie specjalnie tam poszli. Alarmu też nie będzie słychać, jeśli coś się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazgot Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 22:45 Nowowiejska, Waryńskiego, Place Zbawiciela i Politechniki - CISZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.eranet.pl 02.08.07, 23:26 moze tak do laryngologa sie udac albo sciagnac sluchawki od walkmana ?? Stalem na placu zbawiciela kolo "chinczyka" i jakos znakomicie slyszalem syreny. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.lachowski Re: Miejskie syreny wyły za cicho? 03.08.07, 00:05 Górczewska / Płocka syreny ledwo słyszalne (zawodowo zajmuje sie dźwiękiem i słuch mam bardzo dobry). W czasie zagrożenia będzie problem, bo syren nie usłyszą osoby starsze, a przy zamkniętych oknach nawet młodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 01:28 Wolska/Płocka już nie było słychać nic. A w poprzednich latach nie było ŻADNYCH problemów. Tam obok jest syrena, która w zeszłych latach działała, a w tym nie. Tam gdzie syreny zadziałały, było je dobrze słychać nawet w biurowcach, szczelnie zamkniętych, z racji klimatyzacji. W tych okolicach najwyżej ludzie z doskonałym słuchem mogli na granicy słyszalności wyłapać syreny z centrum, ale to nie na tym polega. Syrenę, która normalnie odpowiadała za ten teren trzeba sprawdzić, bo ewidentnie się zepsuła, albo nowy właściciel budynku ją po prostu zdemontował... bo i takie sugestie słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:26 o wa, na pewno były włączone, tylko nie usłyszeliście ;P a swoja drogą rok i dwa lata temu nie słyszałem syren u siebie na słuzewie, pewnie sprawdzałem czy mnie nie ma pod pierzyną... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Miejskie syreny wyły za cicho? ZdEcYdOwAnIe IP: *.chello.pl 02.08.07, 22:51 Byłem w centrum Gocławia i nic specjalnego nie słyszałem, już głośniej wyje syrena przy remizie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.aster.pl 02.08.07, 22:58 Skrzyzowanie Niepodleglosci z Dabrowskiego nad metrem Raclawicka- praktycznie cisza, gdzies w oddali bardzo daleko chyba cos szumialo. Taka prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarna Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.acn.waw.pl 02.08.07, 22:58 Ja wczoraj byłam o 17 przy Puławskiej (metro Wilanowska) i słyszałam syreny, klaksony aut oraz dzwony w kościele (było dosyć głośno, trudno było nie usłyszeć) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:04 Dobrze bylo, wiatr byl wiec troche znosilo gdzieniegdzie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadra Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.chello.pl 02.08.07, 23:09 Bzdura z tym wiatrem. Na Ochocie w okolicach kina Ochota były słabo słyszalne... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Mały kamyczek do ogródka "redaktorka" 02.08.07, 23:04 "Stanowisko Operacyjno-Dyżurne Obrony Cywilnej Urzędu Województwa Mazowieckiego dawnej gminy Centrum." "Redaktorku", a co to za twór? Obrona Cywilna "od zawsze" jest w gestii administracji państwowej, a gmina Centrum nigdy nie była właścicielem Urzędu Wojewódzkiego. Ani warszawskiego, ani mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Na Nowym Mieście było cicho. 02.08.07, 23:09 Dzięki czemu nic nie oderwało mnie od pracy. Co uwarunkowało z kolei fakt, że wyszedłem o 18 (czyli robiłem w nadgodzinach...). A szkoda, bo popołudnie było piękne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak Taki z ciebie inteligent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 00:50 Tyrasz w nadgodzinach, a zegarka żeś się jeszcze nie dorobił? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
morlokiusz Miejskie syreny wyły za cicho? 02.08.07, 23:16 Dokładnie... skrzyżowanie Górczewskiej i Olbrachta... Cisza jak makiem zasiał... Co roku to było słychać, nawet jak ciężarówka wyładowana żelastwem jechała lub stary Ikarus... Nie mogą się przyznać, że system za ciężkie pieniądze nie działa, bo się wyda... Radiowo... phi... wolałbym niezawodnego pana Miecia z zegarkiem w ręku...A nawet 40 panów Mieciów którzy spotkaliby się dzień wcześniej i zsynchronizowali zegarki... i po kłopocie... Nie zwalałbym całej winy na wiatr... Wiem bo jak wieje to mam urywane koncerty z Sowińskiego :) Ale moim zdaniem syren jest za mało... 40 na tak duże miasto ??? Na każdym dużym budynku ??? Czyli na wieżowcu Daewoo też ??? ;) Na pewno wszyscy usłyszą... Sam przegapiłem po raz pierwszy od tylu lat... Już wiem, że nie mogę liczyć na miasto... Dla niego to już historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx 63 lata temu mogli się zgrać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 00:52 I zsynchronizować nakręcane cebule na łańcuszkach, a w dzisiejszych czasach komputerowej technologii i atomowych zegarów musiało coś nawalić... Odpowiedz Link Zgłoś
ele.gancki Miejskie syreny wyły za cicho? 02.08.07, 23:26 za rok celem wytworzenia lepszej atmosfery miasto zostanie ostrzelane z haubic 150mm. będą spore straty w ludziach i budynkach. ludzie zostaną pośmiertnie ogłoszeni bohaterami, a gruzy będą w czynach społecznych rozbierane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opar Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:59 jestes kretynem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.chello.pl 03.08.07, 00:53 A może to jego trafi na początek i będzie po lewej marudzie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 00:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Skasowaliście mnie, bo napisałem k u r w a, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:46 czy dlatego, że ośmieliłem się skrytykować pana "eleganckiego" (swoją drogą jeśli ten cham jest elegancki, to ja jestem radziecki kosmonauta!), który jest zatrudniony przez Agorę do promocji miesięcznika "Logo"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lego A czemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 02:57 A czemu ten Pan jest kretynem? Jazgot i histeria rozbuchane wokol obchodow rocznic PW przez L. Kaczynskiego doprowadzą w ciagu najblizszych kilku lat do calkowitej utraty przez nie powagi i zamiany ich w komiczno-glupawą kopię obchodów rewolucji październikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: A czemu IP: *.171.90.4.crowley.pl 03.08.07, 10:05 to prawda, ale akurat syreny w warszawie to nie pomysł kaczora - wyją przecież już ładnych parę lat i uważam to za bardzo piękną tradycję. W tym roku wreszcie się zdarzyło , że moje dziecko było 1 sierpnia nie na wakacjach, tylko w domu i chciałam mu ten piękny, wzruszający obyczaj przystawania podczas tej jednej syreny w ciągu roku przekazać - a tu guzik, jechaliśmy sobieskiego i nic nie było słychać! Odpowiedz Link Zgłoś
e.gajowa Re: A czemu 03.08.07, 10:41 A czemu nie wiesz,że kto się przezywa tak sam się nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:33 zjeżdżając z trasy siekierkowskiej na stegnach też było cicho, gdyby nie to że paru kierowców stało na awaryjnych to bym się nie zorientował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja stara Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.chello.pl 02.08.07, 23:47 następnym razem sobie budzik ustaw. tak ciężko się zorientować, że jest godzina W? na zegarku się nie znasz?? zresztą jak można od debila wymagać zrozumienia działania ekranu dźwiękoszczelnego na tymże zjeździe. do niesłyszących - uszy należy myć, grubszą warstwę miodu warto usuwać przy pomocy laryngologa. "atmosfera rocznicy" to jakiś głupi żart. proponuję rzucić przez okno kilka butelek z benzyną na hitlerowskie volksvagenen und mercedesen a nie czekać na cienkie syreny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca z dworca Kolejny atak na Pania Prezydent!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 03.08.07, 00:00 Gazeta sugeruje, że to pani Hania poleciła syrenom cicho wyc. Na jakiej podstawie? Dlaczego?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w Na polu mokotowskim kolo zielonej gesi wogole nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 00:42 bylo slychac :( grr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak Natolin- wyły za cicho! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 00:47 W poprzednich latach wyły głośniej. Byłem trochę rozczarowany. Następne wycie dopiero za rok :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J W poprzednich latach wyły głośniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 01:02 Jak umarł JP II to dopiero dawali! Widocznie kombatanci nie zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w na woli nic , plac III krzyzy cicho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 13:02 kiedyś głośniej wyły.. może co raz gorzej działa infrastruktura na wypadek nalotu nikt nie stawia syren na domach a stare sie psują? ale co by było gdyby syreny miały wyć tak na serio? też by powiedzieli że ktoś ma zły słuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Zadziałałoby prawo selekcji naturalnej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 22:58 Do schronu zdążyliby tylko ci, co mają dobry słuch. W ten sposób społeczeństwo IV RP zostałoby w kolejnej części UZDROWIONE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jurny_jerzy Re: Miejskie syreny wyły za cicho? 03.08.07, 02:05 Bez przesady, na Jelonkach (od Gorczewskiej niedaleko) bylo slychac znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Miejskie syreny wyły za cicho? IP: 38.98.164.* 03.08.07, 06:17 Jak ludzie lubia sie umartwiac. Niech wyja caly rok i to jak najglosniej. Niech wszyscy pamietaja te bezmyslna smierc 200 000 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: native Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 06:31 Faktycznie na Sadybie oraz w rejonie ul Sobieskiego wogóle nie było słychać syren (tak jest już kilka lat). Szkoda .... :-((, bo przecież i tu było Powstanie, w ktorym przelewała sie krew za wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nidhogg Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.aster.pl 03.08.07, 07:48 A to ciekawe, ze przy mmetrze ursynow nie bylo slychac, jak 500 m dalej na SGGW bylo slychac i to glosno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 07:53 Na Ochocie nic nie było słychać, chociaż mieszkam obok syreny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość w centrum miasta NIE było słychac :/ IP: *.2a.pl 03.08.07, 08:02 rondo onz Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: w centrum miasta NIE było słychac :/ 03.08.07, 08:34 > rondo onz bylo bylo. tyle, ze glownie, jak syrena juz "schodzila z obrotow". Bym sie martwil raczej faktem czemu syreny nie sa slyszalne przez zgielk miasta, bo w tym wg. mnie tkwi problem. Natomiast sama licytacja pod artykulem jest dosc osobliwa. Jakby to od syren cos glownie zalezalo, heh. Odpowiedz Link Zgłoś
ician Re: w centrum miasta NIE było słychac :/ 03.08.07, 17:13 fakt, naglosnienie troche "kulalo"... pracuje na rynku starego miasta i przyznam ze slychac bylo slabo. a sluch mam dobry :) wiele osob dopiero po kilkunastu sekundach orientowalo sie co sie dzieje widzac ze inni przystaneli... wyobrazam sobie ze przy halasliwej ulicy, tylko osoby z wyostrzonym sluchem mogly uslyszec syreny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.elartnet.pl 03.08.07, 08:35 Samochodowa/Woronicza także zupełna cisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Miejskie syreny wyły za cicho? IP: 193.24.24.* 03.08.07, 08:37 Pracuję do 17-tej 100m od Muzeum Powstania Warszawskiego. Nic nie trąbiło. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
pam_pa_ram_pam Re: Miejskie syreny wyły za cicho? 03.08.07, 08:38 Akurat tak się złożyło, że od paru dni jestem w Warszawie. Przedwczoraj o 17:00 byłem na bazarku na Kondratowicza. Syrenę było słychać bardzo dobrze - część osób stanęła, sprzedawcy wyszli ze swoich sklepików, ale to było mniej-więcej 50%. Druga połowa w nalepsze chodziła, jakby nic nie rozumiała. Ciekawe, czy nie rozumiała, czy miała to w d... Myślę, że bez względu na stosunek do decyzji o wybuchu Powstania, szacunek dla poległych jest OBOWIĄZKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rymcymcym Re: Miejskie syreny wyły za cicho? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 08:38 U mnie nad Dolinką była cisza. Nareszcie. Szanuję powstańców, pamięć o ich ofierze, ale do cholery... te syreny to zmora mojego dzieciństwa i życia jako dorosłego. Nie znoszę tego wycia. I nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku. Po prostu ta miejska tradycja mnie irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
amator Bezszczelność 03.08.07, 08:40 "Może ktoś po prostu nie dosłyszał?" A może ktoś rżnie głupa zamiast wyjasnić sprawę. Śródmieście pierwszy sierpnia godzina 17:00 wychodzę przed budynek bo nie wierzę że zapomnieli włączyć.W środku nie było nic słychać.Są ale jakoś tak przytłumione. Naprawdę było cicho - okolice Rotundy.Proszę nie czarować że zgiełk i ruch uliczny zagłuszał.Tramwaje nie jeżdżą,a ruch uliczny staną,z niewielkimi wyjątkami Odpowiedz Link Zgłoś