Gość: Rafal IP: *.telia.com 10.06.01, 14:43 Stego co wiem drapacz chmur atrium south nie powstanie a na jego miejscu bedzie stala galeria handlowa zbudowana przez Skanske. Czy to sie zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafal Re: Atrium south IP: *.telia.com 10.06.01, 15:18 A masz jakies dobre potwierdzenia tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuno Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 15:34 a ty ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Atrium south IP: *.telia.com 10.06.01, 16:06 Czytalem w Szweckiej prasie na temat Skanski i Ncc. Skanska powiedziala ze budowanie biur w Warszawiem stalo sie ryzykiem i bedom oni sie koncentrowali na budowacz centr handlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuno Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 16:12 po wubudowaniu już Atrium South Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYP Re: Atrium south IP: *.we.mediaone.net 10.06.01, 16:44 Gość portalu: nuno napisał(a): > po wubudowaniu już Atrium South No mam nadzieje ze masz racje bo Atrium South wyglada super na planach i bylby w swietnym miejscu dodajac duzo do zespolu biurowcow tam usytulowanych. Ja jednak Szwedom nie wierze bo cos oni sie z tym planem niesamowicie ociagaja. Czy ktos wie dlaczego ? Mowi sie juz o Atrium South od 1998 roku i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Atrium south IP: *.telia.com 10.06.01, 17:15 Powownie: Z tego co czytalem to nie bedzie drapaczac chmur a na jego miejscu bedzie male centrum handlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darecky Re: Atrium south IP: 213.241.65.* 10.06.01, 17:21 Ja tez czytalem ze ze wzgledu na maly popyt na powierzchnie biurowe zamiast wysokiego biurowca powstanie niska galeria handlowa :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Atrium south IP: *.telia.com 10.06.01, 17:43 (sorry za ortografie) No to morzna zatem calkowicie skreclis ten projekt z stron Internetowych. Ja mysle ze wiele projektuw zostanie tylko na papierze bo stego co ja wiem 20% biur stojom puste a developerzy przezucili sie na budowe Businessparkow klasy b za centrum bo latwiej je wynajonc nisz wielkie drapacze chmur. A tak pozatym realistycznie widzonc to kto ma sie przeprowadzic to tyle planowanych biurowcuw? Polska to nie jakis Industrialny kraj gdze sie produkuje towary a rachej je sie tylko "dumpuje" no chyba ze w tych 20 nowych drapaczy chmur bedom Agencje Towarzyskie <ale to tez wetpie bo Wegierki i Czeski se tajsze i leprze:) p.s Man nadzieje ze nikogo nie zrazilem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuno Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 22:09 mimo spadku koniunktury na całym świecie w Warszawie jest duży popoyt na biura a gdy sytuacja makroekonomiczna sie poprawi będzie rósł, w Warszawie swoje biura chce otworzyć wiele międzynarodowych koncernów, pod tym względem jesteśmy w ścisłej czołówce w Europie, a poza tym jest mnóstwo planów nowych wysokościowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Atrium south IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 11.06.01, 19:12 13cie postów o 5ciu autorów , po kilka razy od tych samych, na temat który był wielokrotnie i konkretnie opisywany przez wszystkie gazety w-skie i wszystkie pisma specjalistyczne... żałosne... jak rozumiem wy nic innego nie czytacie jak tylko te posty ? jak czegoś nie ma na forum, to znaczy że nie istnieje ? Atrium South jak tylko jego idea pojawiła sie ok. 96 roku nie miało być zespołem biurowców a zespołem wielofunkcyjnej zabudowy, głównie handlowej, z niewielkim uzupełniajacym budynkiem biurowym sredniej wysokości (zlokalizowanym trochę w głąb od Al. JPII i Ronda ONZ w rejonie ul. Pereca)i z najwyzszym budynkiem przy południowo - wszchodnim narozniku Grzybowskiej i JPII - hotelem wysokiej klasy. Tak miało byc od poczatku i w zasadzie poza szczegółami rtozwiazań architektonicznych oraz kolejnymi operatorami hotelu nic sie nie zmieniło! Realizacja hotelu z WESTIN jako operatorem już rusza, reszta po kolei, tak jak w pierwszym zespole ATRIUM, na północ od Grzybowskiej. Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.01, 22:12 czyli będzie Atrium South czy nie ??? ps.czytamy wiele różnych artykułów tylko my je na bieżąco dyskutujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Atrium south IP: *.telia.com 11.06.01, 23:33 Jutro napisze do przedstwiciela Skanski w Polsce moze wrescie sie spraza wyjasni. P.s W tygodniu napisalem maile do liebrecht-wood,DENTON CORKER MARSHALL( ci co robiom projekt "Millenium Plaza" najwienkszego EXPO w Polsce na przeiwko dworca zachodniego i EPIT ci co kce zdudowac "Strefa Biala Podlaska". dostalem jusz pare ciekawych informacki i je upoblikuje na tej liscie wkrutce. P.s Jest bardzo trudno dostac informacje odnich bo durzo projektuw se tworzone i se nie dostempne do publicznosci ale ja BOMBARDUJE ich listami i se male rezultaty, jak pisalem wczesnie niedlugo napisze onich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Atrium south IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 12.06.01, 00:48 Gość portalu: max napisał(a): > czyli będzie Atrium South czy nie ??? ..."czyli" nic nie zrozumiałes z tego co napisałeśm w moim poprzednim poście ! a czy będzie ? - jest planowane w takim kształcie jak to opisałem, a czy bedzie zbudowane i kiedy, to zależy jak w każdym projekcie tego typu od zmieniających sie warunków rynkowych; AS najprawdopodobniej powstanie, najwyzej bedzie częściowo modyfikowany w trakcie realizcji w zależności od sygnałów z rynku: przecież SKANSKA nie zrealizuje tego dla siebie, tylko m.in dla Ciebie także: chcesz tam wynająć biuro albo pomieszczenie na sklep ? kiedy ? jaki duży ? ile gotowy jesteś za to zapłacić ? - to są właściwe pytania, a nie BĘDZIE CZY NIE BĘDZIE ZBUDOWANE !? zrozumiałeś w końcu o co w całym tym biznesie nieruchomościowym chodzi czy nie ? Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Atrium south IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 14:46 czy sa jakies swiezsze dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 14:53 najprawdopodobniej budowa rozpocznie sie w ciągu 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Atrium south IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 05.08.01, 00:18 Gość portalu: max napisał(a): > najprawdopodobniej budowa rozpocznie sie w ciągu 2 lat przecież budowa już się rozpoczęłą ! slęczycie przed monitorami i i najwyraźniej tylko przed tym forum... wszystkie gazety w-skie opisały ceremonię "przełamania gruntu" na budowie hotelu Westin,który będzie pierwszym budynkiem zespołu wielofunkcyjnego Atrium South - było to 24 lipca - budowa będzie trwała 23 miesiące - według informacji inwestorów podczas tej uroczystości. Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.08.01, 10:58 tak tylko nam chodzi o drugą część, 120 metrowy biurowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1 Re: Atrium south IP: *.ipartners.pl 05.08.01, 23:06 Gość portalu: Grzegorz napisał(a): > Gość portalu: max napisał(a): > > > najprawdopodobniej budowa rozpocznie sie w ciągu 2 lat > > przecież budowa już się rozpoczęłą ! slęczycie przed monitorami i i najwyraźnie > j > tylko przed tym forum... wszystkie gazety w-skie opisały ceremonię "przełamania > > gruntu" na budowie hotelu Westin,który będzie pierwszym budynkiem zespołu > wielofunkcyjnego Atrium South - było to 24 lipca - budowa będzie trwała 23 > miesiące - według informacji inwestorów podczas tej uroczystości. > Grzegorz > Jeśli już zabierasz głos, to postaraj się na temat. Informacje jakich z wielkim przejęciem udzielasz są powszechnie znane. Ludzie nie pytają o hotel Westin, ale o znacznie wyższy od niego biurowiec jaki miał stanąć bliżej ronda ONZ. Jego sylwetka była obecna na wielu renderingach Atrium South, również w oficjalnych materiałach firmy Skanska. Jeżeli twierdzisz, że tam "zawsze" miało być niewielkie centrum handlowe, to jesteś słabo zorientowany. Centrum handlowe miało być pierwotnie pomiędzy Hotel Atrium (obecnie Westin) a właśnie owym wysokim biurowcem. Ponieważ Skanska nabrała wody w usta i nie wiadomo czy biurowiec powstanie i w jakim kształcie, stąd pytania uczestników forum. Jeżeli nadal nie wiesz o co chodzi, to zajrzyj na jakąś stronę z zeskanowanymi projektami (np. http://wiezowce.w.interia.pl/strony/plan.htm#Atrium South), to zrozumiesz. Pozdrowienia, M1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Atrium South IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 06.08.01, 00:26 Gość portalu: m1 napisał(a): min: . Jeżeli nadal nie wiesz o co chodzi, to zajrzyj na jakąś stronę z zeskanowanymi projektami (np. > http://wiezowce.w.interia.pl/strony/plan.htm#Atrium South), to zrozumiesz. rozumiem lepiej niż ci się wydaję, ale przejmuje się znacznie mniej niż wszyscy podekscytowani wieżowcami uczestnicy tego forum razem wzięci... i pewnie dlatego wiem, że od samego początku, kiedy tylko idea ATRIUM SOUTH się pojawiła a było to w 1995 roku (a wasza wiedza i pamięć zdaje się tych zamierzchłych lat nie sięga...), i wtedy właśnie cały kompleks wielofunkcyjnej zabudowy został tak nazwany, miał się on składać ze średniej wysokości obiektu hotelowego w części północnej, ze średniej wielkości zespołu handlowo - usługowego z kinem wieloekranowym (nie używano wtedy nazwy multiplex) w cżeści środkowej kompleksu - wzdłuż Al.JP II oraz z najwyższego obiektu w zespole - biurowca w części południowej, w pobliżu ronda ONZ. Od tego czasu zmieniały się proporcje i wielkości zespołu oraz sieci hotelowe, ale cały zespół z grubsza w każdej kolejnej wersji prezentuje się podobnie i zawsze jako całość nazywa się ATRIUM SOUTH, poszczególne obiekty będą oczywiście miały swoje własne nazwy, tak jak w pierwszym kompleksie ATRIUM (Atrium Business Center - 1995, Atrium Tower - 97, Atrium Plaza 99, Atrium Centrum - 2001) i tak jak w kompleksie ATRIUM obiekty kompleksu Atrium South mają być oddawane do użytku co ok. 2 lata. Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium South IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 10:38 czyli zgodnie z moimi przeczuciami budowa wiezowca rozpocznie sie w 2003 roku po wybudowaniu hotelu Westin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Atrium South IP: 217.67.195.* 06.08.01, 14:32 Gość portalu: max napisał(a): > czyli zgodnie z moimi przeczuciami budowa wiezowca rozpocznie sie w 2003 roku > po wybudowaniu hotelu Westin z całą pewnością nie wcześniej, a może nawet później, bo najprawdopodobniej w 2003 roku rozpocznie się budowa części środkowej, handlowo - usługowo - rozrywkowej, a dopiero ok. 2005 części biurowej - wysokiej przy rondzie; ale już raz sytuacja na rynku spowodowała zmianę pierwotnie planowanej kolejności: w głównym kompleksie Atrium, budynek który miał być zbudowany trzeci w kolejność - największy i z największą ilością handlu i usług został ostatecznie zrealizowany jako czwarty w kolejności, bo po prostu nie było dostatecznie dużo chętnych do wynajmu powierzchni w nim: tak to po prostu działa - w ścisłej zależnośći od rynku nieruchomości - niezależnie od liczby postów na tym forum popierających budowanie budynków wysokich i ilości stron www z ich renderingami... Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium South IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 15:00 a ja myśle że część handlowa zostanie wybudowana razem z biurową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium South IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 19:01 zdaje sie,iz nawet odbudowa palacow Saskiego i Bruehla, biurowca Hinesa jak i wielkiego kompleksu Zlote Tarasy nie spowodowala takiego zamieszania jak ow kompleks Skanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium South IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 19:16 ależ skąd, tak tylko spekulujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium South IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 19:20 no ale chyba przy tych porzednich AZ takich spekulacji nie bylo? Tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium South IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 19:24 też były, a przy okazji to jestem ciekaw jak będzie wyglądał the Metropolitan przy pl. Piłsudskiego, zaprojektował go przecież jeden z najbardziej znanych architektów na świecie lord Norman Foster, budowa właśnie rusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium South IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 19:25 rysunek byl w "Stolecznej" w zeszla srode.Jest tez na stronie www.hines.com Troche to trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium South IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.01, 19:28 tak tak wiem i widziałem ale miałem na myśli zobaczyć na "żywca", rysunki tego nie oddaja, tak samo jak Złote Tarasy, co innego rysunek a co innego tam być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium South IP: *.zigzag.pl 06.08.01, 20:41 bedziemy musieli jeszcze troche poczekac.Podobno ma byc spory dziedziniec ogolnie dostepny z ogrodem i fontanna.Dobrze,iz kwestie spadkowe wreszcie zalatwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium South IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 10:43 można to zobaczyć na www.ingreal.pl albo com tam jest projekt, te fontanny itd mają być pod olbrzymią szklaną kopułą, jedeyna tego typu budowla w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium South IP: *.zigzag.pl 07.08.01, 18:54 tak,ale moj watek o powszechnie dostepnym dziedzincu z ogrodem i fontanna dotyczyl biurowca Hinesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium South IP: *.zigzag.pl 07.08.01, 19:17 p.s. w www.ingrei.com.pl jest stary obrazek zlotych tarasow.Najnowszy projekt zostal gruntownie zmieniony(wg mnie zdecydowanie na lepsze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 10:46 choć nie jestem do końca pewny tego adresu, najlepiej w wyszukiwarce wpisać Złote Trasy albo zobaczyć to na www.warsaw.freeservers.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darecky Re: Atrium south IP: 213.241.65.* 07.08.01, 18:49 zrobilem wlasnie zdjecia z budowy westin www.sky.s64.pl/home/Plany/wi.htm na tablicy wyraznie widac w tle za hotelem jeszce wyzszy budynek (swoja droga to znany wszystkim fragment renderingu) potwierdza to chyba jednak ze skanska ma zamiar to postawic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 18:53 bardzo fajnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium south IP: *.zigzag.pl 10.08.01, 19:34 a propos;zdaje sie,iz mieli w tym miesiacu zaczynac prace przy Zlotych Tarasach. Pewnie gmina kombinowala z gruntem i wyniknely jakies komplikacje ze spadkobier- cami tego terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 19:50 w sierpniu mieli dopiero ogradzać teren, pewnie całkiem niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Atrium south IP: *.zigzag.pl 10.08.01, 22:19 z tego co zapowiadali to juz powinno cos sie tam dziac.Oby kwestie gruntowe rozwiazali w adekwatny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Atrium south IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 23:08 władze jesli nie rozwiążą tego w papierkowy sposób to dadza im odszkodowanie ale na razie robią wszystko by tego uniknąć, w sumie to sie może troche opóźnić ale nie dużo, poza tym to dopiero początek sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYP Re: Atrium south IP: *.we.mediaone.net 10.08.01, 23:30 Gość portalu: max napisał(a): > władze jesli nie rozwiążą tego w papierkowy sposób to dadza im odszkodowanie > ale na razie robią wszystko by tego uniknąć, w sumie to sie może troche opóźnić > > ale nie dużo, poza tym to dopiero początek sierpnia Nowe informacje dotyczace Zlotych Tarasow zamiescilem w dziale Inwestycje Odpowiedz Link Zgłoś