Dodaj do ulubionych

LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!!

19.08.03, 13:38
JAK SIĘ BRONIĆ PRZED NIEUCZCIWYMI I NIEDOUCZONYMI LEKARZAMI:

1.-zapisz sobie dokładnie imię i nazwisko lekarza i jego adres
2.-każdą receptę kseruj i zachowaj kopię na wszelki wypadek
3.-proś o pisemną instrukcję jak przyjmować przepisane leki i to kseruj
4.-jeśli idziesz do lekarza i płacisz zawsze poproś o rachunek on ma
obowiązek
go wystawić jak nie to zgłos do urzędu skarbowego bo to oszust podatkowy a
jeśli oszukuje w jednym to oszuka ciebie też w innych sprawach zaprzestań do
niego chodzić
5.-lekarz ma obowiązek poświęcić tobie tyle czasu ile trzeba - nie bój się go
to on jest dla ciebie a nie odwrotnie
6.- urzędnicy Narodowego funduszu Zdrowia przyjmują reklamacje na pracę
lekarzy
i wówczas zrywają z nimi kontrakty
7.- jeśli masz zastrzeżenia do lekarza lub leczenia to masz prawo zabrać
swoją
kartotekę a w niej muszą byc dokładnie napisane wszystkie badania i zalecenia
i
wywiad oraz dokładna data i podpis i pieczątka lekarza
8.- nie kupuj nigdy lekarstw , które ci lekarz chce sprzedać w gabinecie
9.- zwróć uwagę czy lekarz ma czyste ręce i kitel oraz na czystość gabinetu -
to twoje zdrowie
10,- jeśli lekarz się spóźnia zgłoś skargę do Narodowego Funduszu Zdrowia -
dostanie ostrzeżenie a potem zerwią z nim kontrakt - są inni lekarze, którzy
czekają na kontrakty
11. - jeśli lekarz poleca ci badanie i kieruje do kolegi z nazwiska - to
możesz
byc pewny , że ciebie próbuje naciągnąć bo ma układ z tym kolegą - przestań
być
jego pacjentem to człowiek nieetyczny a więc i nieuczciwy
12. - jeśli lekarz odmawia tobie wykonania jakiś badań i dania skierowania,
poproś aby tę odmowę napisał tobie na papierze - idz z tym do Narodowego
Funduszu Zdrowia - złóż na niego skargę - on nie ma prawa namiawiać ciebie na
jakiekolwiek pełnopłatne zabiegi czy badania - masz prawo do bezpłatnego
leczenia jeśli jesteś ubezpieczony
13. nie tytułuj lekarzy doktorami - mów zwyczajnie proszę pana lub proszę
pani
14. traktuj lekarza grzecznie ale absolutnie nie wolno ci dawać mu do
zrozumienia że jest dla ciebie kimś wyjątkowym - on nie jest nikim
nadzwyczajnym - on się wyuczył za twoje pieniądze z twoich także podatków, ma
określone obowiązki i musi je wypełniać albo zmienić zawód i pracę
15. - nigdy nie dawaj lekarzowi kwiatów i jakichkolwiek prezentów czy
pieniędzy - bo go psujesz moralnie i bedzie chciał coraz więcej - lekarze na
zachodzie czyliby się obrażeni jakby ktoś im wręczał kwiaty lub cokolwiek -
wystarczy uprzejme i grzeczne dziękuję i nic więcej
16.- jeśli spotka ciebie niegrzeczne zachowanie lekarza - idz na skargę do
Narodowego Funduszu Zdrowia, napisz skargę do jego pzrełożonych - zachowaj
kopię, możesz pisać do gazet i telewizji - dziennikarze lubia sensacyjki i
zrobią z tego afere która pomoże w uzdrowieniu zdemoralizowanych lekarzy
17. - przeczytaj sobie dokładnie kartę praw pacjenta i śmiało domagaj się
tego
co się tobie należy
18.- pamiętaj że lekarz wybrał taki zawód aby niesc pomoc cierpiącym - jeśli
tego nie chce robić dobrze to musi odejść - a ty zrobisz bardzo dobrze jeśli
jemu w tym pomożesz - być moze uratujesz jakieś życie , które może się
skończyć
przez nieudanego lekarza
19. - zwracaj uwagę co zapisuje tobie lekarz - pytaj w aptece - co to za
lek ,
jakie ma działanie, czy jest niezbędny dla ciebie i czy są specyfiki takie
same
ale tańsze - ponieważ lekarze dostają premię od producentów leków za ich
zapisywanie - potem jadą sobie za darmo na zagraniczne wczasy, sympozja i
wycieczki - a to jest za pieniądze które po cichu wykorzystując twoją
nieświadomość tobie ukradł - zapisując często nie potrzebny lek - nigdy nie
kupuj szybko leków w aptece - najpierw trochę się popytaj - być może ten lek
wcale nie jest dobry dla ciebie lub nie potzrebny
20.- jeśli lekarz zaproponował tobie jakiś zabieg - nigdy nie wierz w zdanie
tylko jednego lekarza - on może się mylić nieświadomie z niedouczenia lub
świadomie chcąc wycisnąć z ciebie twoje pieniadze, idź jeszcze raz do innego
lekarza i absolutnie nie mów jemu że już byłeś u poprzednika - jeśli powierz
to
niewykluczone , ze ze strachu przed środowiskiem przyzna rację poprzednikowi
pomimo , ze będzie miał inne zdanie - tak jest bardzo często. Zawsze trzeba
lekarzy sprawdzać, potwierdzać u drugiego lub nawet trzeciego ale nigdy nie
przyznawać się i pokazywać , ze byłeś u kogoś przedtem.
21.- pamiętaj - nigdy nie dowierzaj i nie ufaj polskim lekarzom, jeśli
wzywasz
pogotowie to poproś aby ktoś z tobą był w mieszkaniu, najlepiej dwie osoby,
sasiedzi, rodzina, niech patrzą na ręce lekarza i sanitariusza, jeśli
zabierają
kogoś karetką postaraj się jechać w karetce także i nie spuszczaj chorego z
oczu aż trafi do szpitala. To co lekarz pogotowia aplikuje choremu powinien
powiedzieć co to jest za lek - zapisz sobie , a poza tym niech dokładnie
napisze w zaświadczeniu co podał i co zrobił. Lekarze pogotowia w całym kraju
w wielu przypadkach nadal po cichu handlują informacjami o zgonach z
przedsiębiorstwami pogrzebowymi - usmiercili w różny sposób wiele osób, teraz
te wszystkie sprawy są wyciszane i nie robi się ekshumacji zwłok bo
środowisko
ma swoje wpływy na polityków.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 15:44
      To skutek jakiegoś traumatycznego przeżycia?
      • krzyyy Re: racja - LEKARZE TO KANALIE I HIENY 19.08.03, 17:55
        brawo - wspaniały poradnik jak się bronić przed białą mafią
        • Gość: niech Re: racja - LEKARZE TO KANALIE I HIENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 18:00
          "jeśli zabierają kogoś karetką postaraj się jechać w karetce także i nie
          spuszczaj chorego z oczu aż trafi do szpitala." Ale ja nie zawsze mam tyle
          wolnego czasu zeby rozbijac sie po miescie karetkami. Poza tym jesli nie
          spuszcze z oczy chorego, to w tym czasie lekarz moze probowac mnie usmiercic.
          • micheline Re: racja - LEKARZE TO KANALIE I HIENY 19.08.03, 19:26
            a gdzie "...żałosne"?
            Właściwie jak to jest z osobą towarzyszącą? Ma prawo pojechać z chorym czy też
            to zależy tylko od dobrej woli lekarza pogotowia? Jeśli ktoś zna obowiązujące
            przepisy, to proszę o odpowiedź
            pzdrw
            M
            • niech Re: racja - LEKARZE TO KANALIE I HIENY 19.08.03, 19:37
              Tu:
              • miltonia Re: racja - LEKARZE TO KANALIE I HIENY 19.08.03, 19:47
                orgchidea napisała:

> JAK SIĘ BRONIĆ PRZED NIEUCZCIWYMI I NIEDOUCZONYMI LEKARZAMI:

Nie chorowac.
                Albo spytac sasiadki. Ostatnio ona postawila znajomej wlasciwa diagnoze, inna
                od trzech roznych autorstwa koryfeuszy medycyny.
    • higher_eu Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! 19.08.03, 20:50
      ZALOSNE!!!

jakie to jest tendencyjne!!!

a ja wlasnie uwazam, ze lekarzom nalezy sie szcunek... chocby za to, ze chcialo
      im sie siedziec szesc lat na uczelni, a potem wiele lat na praktykach, zeby
      potem ratowac zycie takim jak ty!

i jeszcze za to, ze pracuja ciezej niz niejedni z nas, a dostaja za to
      najczesciej psie pieniadze....

rzeczywiscie zdarzaja sie naciagacze, ale NIGDY nie dam sobie wmowic, ze
      lekarze to "biala mafia" i wszyscy sa nieuczciwi...
      • Gość: sic Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: 212.160.72.* 22.08.03, 09:41
        szacunek szacunkiem ale powiem coś co powiedział mi kolega który pracował na
        uczelni medycznej kiedyś :) większość tych wymagających szacunku doktorków o
        profesorach nie wspomne nie potrafiłoby trafić do własnego tyłka palcem bez
        pomocy praktykantów więc zanim zaczniesz mówić o nieuczciwości lekarzy o tym że
        biorą w łape zastanów się dlaczego dajesz w łape???? po to żeby pokroił cię
        niedowidzący profesorek który ostatnich pare lat nawet szczura w laboratorium
        dobrze nie potrafił spreparować a jegow wiedza medyczna sięga zamierzchłej
        przeszłości??? Oni naprawdę się nie dokształcają znaczy nie chcę uogólniać bo
        pewnie zranie pare wartościowych osób ale dużo znich spoczeło na laurach po
        zdobyciu papierka i teraz ciągnie z was kase a sami jesteście sobie winni to za
        co płacicie profesorkowi zrobi za darmo jego podopieczny a tak między nami
        mówiąc to i tak za profesorka robote odwalają jego podwładni :) chyba ze to coś
        naprawdę poważnego a facet jest doświadczony.... Nie jedźcie z byle krostą do
        klinik leczcie się u siebie na miejscu ... i nie mówcie że lekarze wasi są do
        niczego ... to prawo jest do dupy które nie nakłada na nich obowiązku
        przechodenia co jakiś czas dodatkowych egzaminów i dokształcania się
        • Gość: Andy Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.chello.pl 30.08.03, 18:19
          Gość portalu: sic napisał(a):

> szacunek szacunkiem ale powiem coś co powiedział mi kolega który pracował na
          > uczelni medycznej kiedyś :) większość tych wymagających szacunku doktorków o
          > profesorach nie wspomne nie potrafiłoby trafić do własnego tyłka palcem bez
          > pomocy praktykantów więc zanim zaczniesz mówić o nieuczciwości lekarzy o tym
          że
          >
          > biorą w łape zastanów się dlaczego dajesz w łape???? po to żeby pokroił cię
          > niedowidzący profesorek który ostatnich pare lat nawet szczura w
          laboratorium
          > dobrze nie potrafił spreparować a jegow wiedza medyczna sięga zamierzchłej
          > przeszłości??? Oni naprawdę się nie dokształcają znaczy nie chcę uogólniać
          bo
          > pewnie zranie pare wartościowych osób ale dużo znich spoczeło na laurach po
          > zdobyciu papierka i teraz ciągnie z was kase a sami jesteście sobie winni to
          za
          >
          > co płacicie profesorkowi zrobi za darmo jego podopieczny a tak między nami
          > mówiąc to i tak za profesorka robote odwalają jego podwładni :) chyba ze to
          coś
          >
          > naprawdę poważnego a facet jest doświadczony.... Nie jedźcie z byle krostą
          do
          > klinik leczcie się u siebie na miejscu ... i nie mówcie że lekarze wasi są
          do
          > niczego ... to prawo jest do dupy które nie nakłada na nich obowiązku
          > przechodenia co jakiś czas dodatkowych egzaminów i dokształcania się

A kto Ty jestes skoro tak latwo szermujesz pejoratywnymi okresleniami:"
          doktorek, profesorek"???!!! A wiesz, czlowieku jak dlugo trzeba pracowac,
          uczyc sie, doksztalcac by zostac "doktorkiem lub profesorkiem"?! A wiesz ile
          poswiecic trzeba czasu, zycia rodzinnego (czasem nieudanego) by to wszystko
          osiagnac?! A wiesz ile nocy nieprzespanych trzeba "zaliczyc"?! Co Ty wiesz,
          czlowieku...A skad Ty wiesz, ze za "profesorkow" odwalaja robote podwladni?!
          No skad?! Niespelniony lub "wywalony" doktor jestes?!Zastanow sie zanim
          ponownie takie pochopne okreslenia bedziesz serwowal!!! Wstyd!!!
    • Gość: jaacek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 22:37
      I koniecznie proszę wziąć ze sobą ksero tej epistoły na kolejną wizytę u
      swojego psychiatry. To bardzo ważne!!! Pozwala szybko postawić własciwe
      rozpoznanie.
    • Gość: maja Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.ipt.aol.com 19.08.03, 22:47
      orgchidea napisała:

> 20.- jeśli lekarz zaproponował tobie jakiś zabieg - nigdy nie wierz w zdanie
      > tylko jednego lekarza - on może się mylić nieświadomie z niedouczenia lub
      > świadomie chcąc wycisnąć z ciebie twoje pieniadze, idź

do sasiadki i nie pytaj innej o zdanie, zazwyczaj pierwsza sasiadka ma racje
      daj sie zoperowac i zapamiataj co mowila w czasie operacji, nastepnie stosuj
      sie do wskazan i polec sasiadke sasiadowi
      • minnie.b Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! 19.08.03, 22:59
        I klęknij przed lekarzem, bo on studiował 6 lat i okropnie się przy tym
        męczył. Broń Boże nie pytaj innych lekarzy, tylko od razu wskakuj głową
        naprzód w to, co ci zaproponuje pierwszy.
        Proszę nie doszukujcie się tu uprzedzenia w stosunku do środowiska medycznego.
        Tak się składa, że moi rodzice są lekarzami i wiele razy mimochodem słyszałam
        rozmowy o tym, że ten ktoś, kto zlecił tamto czy owamto musiał być
        kretynem......
        • Gość: maja Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.ipt.aol.com 19.08.03, 23:21
          minnie.b napisała:

> I klęknij przed lekarzem, bo on studiował 6 lat i okropnie się przy tym
          > męczył. Broń Boże nie pytaj innych lekarzy, tylko od razu wskakuj głową
          > naprzód w to, co ci zaproponuje pierwszy.
          > Proszę nie doszukujcie się tu uprzedzenia w stosunku do środowiska
          medycznego.
          > Tak się składa, że moi rodzice są lekarzami i wiele razy mimochodem słyszałam
          > rozmowy o tym, że ten ktoś, kto zlecił tamto czy owamto musiał być
          > kretynem......

uprzedzenia w stosunku do lekarzy?
          skad!
          zawsze mowie: idz do sasiadki, ona wie lepiej, diagnoze dobra na oko postawi,
          leki z trawy zrobi i tak nie skasuje
          po co sie pchac do bialego kitla, potem tylko pluc trzeba
          jeszcze raz powtarzam SASIADKA!!! jest dobra na wszystko
        • taxibychu Re: ludzie maja prawo sie bronic 19.08.03, 23:24
          tych kilka wypowiedzi pochodzacych napewno od lekarzy dobitnie pokazuje jak
          głęboko i cynicznie gardzą oni człowiekiem, przecież te instrukcję nie napisał
          ktos szczęsliwy z usług lekarskich tylko ktoś świetnie już zorientowany do
          czego zdolna jest biała mafia
          • Gość: maja Re: ludzie maja prawo sie bronic IP: *.ipt.aol.com 19.08.03, 23:30
            taxibychu napisał:

> tych kilka wypowiedzi pochodzacych napewno od lekarzy dobitnie pokazuje jak
            > głęboko i cynicznie gardzą oni człowiekiem, przecież te instrukcję nie
            napisał
            > ktos szczęsliwy z usług lekarskich tylko ktoś świetnie już zorientowany do
            > czego zdolna jest biała mafia

wybor,
            jest cos takiego jak wybor, nikt cie nie zmusza do chodzenia do lekarzy
            tak trudno to zrozumiec?
            idz po porade do sasiadki, kolegi z pracy, pani w sklepie
            przeciez nikt cie na sile nie ciagnie do lekarzy
            niech sie sami lecza nawzajem i wtedy sami wygina od blednych rozpoznan, zle
            przepisnych lekow, a do tego nawet ich ostatnia zyczliwa sasiadka nie bedzie
            mogla im pomoc bo swoja historie choroby zniszcza
            czyz to nie bedzie prawdziwa czystka?
          • Gość: obserwator Re: ludzie maja prawo sie bronic IP: *.tkb.net.pl 25.08.03, 20:40
            albo ktoś kto swoje informacje czerpie ze szmatławych gazet i programów w
            telewizji
    • Gość: hupek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: 217.97.140.* 19.08.03, 23:41
      Sprawdźcie fora w całej Polsce. Różne xywy,treść ta sama.
      • kozietulski Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! 20.08.03, 03:16
        Moje wlasne lekarskie doswiadczenie: pacjent nastawiony do mnie roszczeniowo,
        podejrzliwy i paranoiczny, ktory chwyta mnie za kazde slowo i uwaza, ze chce go
        skrzywdzic, nigdy nie otrzyma ode mnie lepszej opieki. Sadze, ze uzyskuje efekt
        wrecz przeciwny. Pacjent taki przeszkadza we wlasnym leczeniu, bo odciaga moja
        uwage od problemu i nie pozwala na spokojne przemyslenie jego objawow i
        zaplanowanie dalszego dzialania. Pacjent, ktory jest do mnie zle nastawiony
        sprawia, ze ja rowniez nastawiam sie do niego zle. Nie musze tego okazac, bo
        staram sie byc profesjonalista, ale w glebi serca nie bede w jego leczenie
        angazowal sie emocjonalnie. Moze jestem cyniczny, ale sa pacjenci, ktorych
        bardzo lubie i staram sie dla nich zrobic wszystko i sa pacjenci, ktorych ledwo
        znosze i ktorzy najlepiej powinni leczyc sie sami...
        • Gość: jac. Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: 62.233.204.* 20.08.03, 06:52
          Wiele uwag dość istotnych, niestety większość przesiąkniętych jadem. Jak
          zwykle najgorsze są uogólnienia -"biała mafia" itp. Jestem zdecydowanie za
          tym, żeby sprawnie eliminować z życia zawodowego ludzi, którzy do tego zawodu
          trafili przez, świadomą lub nie, pomyłkę i przynoszą wstyd całemu środowisku.
          I to im trzeba stawiać konkretne zarzuty i piętnować.
          Co do postulowanej przez ciebie podejrzliwości, to proponujesz łamanie
          podstawowej zasady, wzajemnego zaufania w relacji lekarz-pacjent, bez której
          nie ma mowy o pomyślnym efekcie leczenia - mam prostą receptę: nie ufasz
          danemu lekarzowi, nie męcz się, idź do innego.
          Na koniec gorzka refleksja. Jestem lekarzem z 12-letnim stażem i mam juz dość
          pracy w tym kraju na 4 czy 5 etatach aby utrzymac w miarę przyzwoity poziom
          życia. Coraz poważniej zastanawiam się nad propozycją pracy w Niemczech lub
          którymś krajów skandynawskich, ale nie jest to łatwa decyzja.
          • Gość: Pawelek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLE˛DNE NIE!!! IP: *.net.nih.gov 22.08.03, 00:19
            I jeszcze jedno: kierowanie pacjenta do specjalisty o ustalonym nazwisku
            jest praktykowane na calym swiecie. Jezeli ktos w tym widzi objaw
            patologii i korupcji, to swiadczy to tylko o krotkowzrocznosci i calkowitym
            niezrozumieniu procesu leczenia. Dodam, ze eleganckie panie chadzaja
            nawet do fryzjerow o ustalonej renomie, zas innych omijaja.

Pacjent powinien zdawac sobie sprawe, ze zawsze moze odmowic i
            zawsze moze pojsc do innego lekarza. Leczenie odbywa sie na podstwaie
            dwustronnej umowy. Pacjent ma zawsze prawo ja zerwac i dobry lekarz
            zawsze to uszanuje. Jezeli jednak strony decyduja sie na zawarcie tej
            umowy, to na obie strony spadaja z jej powodu jakies obowiazki,
            chociazby obowiazek okazania lekarzowi minimum zaufania i wspolpracy
            w procesie leczenia. Jezli ktos wyzywa mnie od nieukow, to nigdy nie
            otrzyma ode mnie lepszej porady. Moze natomiast otrzymac wiecej
            niepotrzebnych badan, ktore zabezpiecza mnie od strony prawnej przed
            roszczeniami takiego pacjenta.
          • Gość: elek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.zeb.com.pl 22.08.03, 10:00
            Powiedz, czy ktoś kto pracuje na 4, 5 etatach może dobrze leczyć, dobrze
            pracować. Czy komus takiemu można zaufać. Nie wierzę, że angazujesz sie
            wszędzie tak samo, czy w ogóle jestes w stanie to zrobić?
            • Gość: Andy Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.chello.pl 31.08.03, 13:35
              Gość portalu: elek napisał(a):

> Powiedz, czy ktoś kto pracuje na 4, 5 etatach może dobrze leczyć, dobrze
              > pracować. Czy komus takiemu można zaufać. Nie wierzę, że angazujesz sie
              > wszędzie tak samo, czy w ogóle jestes w stanie to zrobić?

A zadaj sobie pytanie z czego wynika praca w kilku miejscach! Wynika z
              dziadowskich plac! Uwierzysz, ze lekarz, chirurg z 30 letnim stazem zarabia
              1500 zlotych?! Tak, tak - ja tez w to nie wierze, ale jest to prawda!
          • Gość: Bronko Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.tsi.net.pl 30.08.03, 10:17
            To pracuj dalej na 5 etatach może doczekasz emerytury jak będziesz mial
            szczęscie
    • wszechwarszawiak Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! 20.08.03, 08:26
      orgchidea napisała:

>
      > 2.-każdą receptę kseruj i zachowaj kopię na wszelki wypadek
      > 3.-proś o pisemną instrukcję jak przyjmować przepisane leki i to kseruj

Ten koleś Orchidea prowadzi po prostu punkt XERO koło jakiejś przychodni
    • wszechwarszawiak Re: PACJENTOM NIENORMALNYM - STANOWCZE NIE!!! 20.08.03, 08:29
      orgchidea napisała:

>

> 9.- zwróć uwagę czy lekarz ma czyste ręce i kitel oraz na czystość gabinetu -
      > to twoje zdrowie

To dobre. Wyobraźcie sobie tę paranoję. :)

> 13. nie tytułuj lekarzy doktorami - mów zwyczajnie proszę pana lub proszę
      > pani
      > 14. traktuj lekarza grzecznie ale absolutnie nie wolno ci dawać mu do
      > zrozumienia że jest dla ciebie kimś wyjątkowym - on nie jest nikim
      > nadzwyczajnym - on się wyuczył za twoje pieniądze z twoich także podatków, ma
      > określone obowiązki i musi je wypełniać albo zmienić zawód i pracę

Przede wszystkim - kultura osobista. Lekarza tytułuj per "chamie".

> 21.- pamiętaj - nigdy nie dowierzaj i nie ufaj polskim lekarzom, jeśli
      > wzywasz
      > pogotowie to poproś aby ktoś z tobą był w mieszkaniu, najlepiej dwie osoby,
      > sasiedzi, rodzina, niech patrzą na ręce lekarza i sanitariusza, jeśli
      > zabierają
      > kogoś karetką postaraj się jechać w karetce także i nie spuszczaj chorego z
      > oczu aż trafi do szpitala.

Nie dość, że chamy są brudne, to jeszcze niedouczone. W dodatku niedouczone za
      nasze pieniądze. :)
    • Gość: agulha Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 20.08.03, 08:31
      No cóż. Postulaty raczej nie do zrealizowania. Kilka uwag:
      - lekarzowi z mocy prawa nie wolno sprzedawać w gabinecie żadnego leku. Jeśli
      tak robi, już go macie
      - lekarz nie ma obowiązku leczyć każdego, kto się nawinie, jeżeli pacjent nie
      jest w stanie zagrożenia życia. Myślę, że gdyby trafił się lekarzowi taki
      przypadek, jak ten osobnik, lekarz powiedziałby mu, że chyba nie jest w stanie
      spełnić jego oczekiwań i aby zwrócił się do kogoś innego. I lekarz _ma do tego
      prawo_
      - kierowanie do określonej osoby - owszem, może być spowodowane jakąś umową
      między lekarzami. Ale czasami kieruje się do osoby, która cieszy się opinią
      specjalisty od danej grupy chorób czy sposobu leczenia. Albo wręcz do
      autorytetu, kogoś najlepszego w kraju. Albo do jedynego chirurga, który w ogóle
      podejmuje się operacji daną metodą. Jeśli odrzucasz radę swojego lekarza
      internisty, może się zdarzyć, że zamiast do lekarza wyspecjalizowanego w
      badaniach ultrasonograficznych trzustki trafisz do przyuczonego naprędce
      chirurga, który kupił sobie aparat usg i potrafi nie wykryć guza jak pięść w
      wątrobie, a trzustki na monitorze to już wcale nie widzi. Bo taki może być
      skutek wyboru specjalisty z książki telefonicznej (niestety).
      • orffeusz Re: odpowiedzi lekarzy sa nie na temat - CYNIZM !! 20.08.03, 17:30
        A może byście się tak walnęli w piersi i przyznali, że większość z was to
        nadęte i pełne pychy łachudry skupione tylko na forsie wcale nie doskonalący
        swojej wiedzy, nie mający pojęcia o najnowszym leczeniu stanowiący zagrożenie
        życia pacjentów.
    • orffeusz Re: dolaczam sie do kampanii obrony cierpiacych 20.08.03, 17:58
      nie znam uczciwych lekarzy
      • miltonia Re: dolaczam sie do kampanii obrony cierpiacych 20.08.03, 19:41
        Znam. Pracuja za granica albo w prywatnych klinikach.
        • higher_eu Re: dolaczam sie do kampanii obrony cierpiacych 20.08.03, 20:38
          Tak?!

A ja znam bardzo wielu... charujacych jak woly w publicznych przychodniach i
          szpitalach i zal mi ich, ze musza na codzien sie stykac z takimi ludzmi...

Nie jestem lekarzem i zapewne nigdy nim nie zostane- szkoda mi zycia... ale
          bardzo ich podziwiam za to co robia, bo bez nich prawdopodobnie nie byloby mnie
          juz na tym swiecie...

Ciekawe co bedziecie myslec o nich jak kiedys ciezko zachorujecie i bedzie wam
          potrzebna ich pomoc... ja musialem z niej skorzystac i naprawde jestem im
          wszystkim bardzo wdzeczny za ratowanie (kilkakrotne) mojego zycia...
    • Gość: wujek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.acn.pl 21.08.03, 22:44
      mam pytanie do autora tych 21 przykazań dla każdego pacjenta:
      czy w swojej pracy zawodowej uważa się za super doskonałego i nieomylnego czy
      też zachęca do proponowanej pacjentom postawy wszystkie osoby które kontaktują
      się z nim w trakcie wykonywanej pracy (a może wypożycza dyktafon swoim
      rozmówcom?)
      a poza tym uogólnienia tego typu są męczące (i do niczego nie prowadzą)w ten
      sposób można stworzyć sentencję ".......... to nieuki i wyciągacze pieniędzy" a
      w miejsce kropek wstawić grupę zawodową która w danej chwili przyjdzie nam do
      głowy to do niczego nie prowadzi

• pacjentlekarzypolskich Re: lekarze nawet nie rozumią co to uczciwość 22.08.03, 00:25
        www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1630514.html
        przeczytajcie jak sobie poczynają w warszawskim pogotowiu - a to czubek góry
        lodowej
        • wszechwarszawiak Re: lekarze nawet nie rozumią co to uczciwość 22.08.03, 08:41
          To się nie lecz! Prosta sprawa.
          • ayoya Re: zaakceptuj lekarzy złodziei i oszustów lub ... 22.08.03, 09:31
            wszechwarszawiak napisał:

> To się nie lecz! Prosta sprawa.

"zaakceptuj lekarzy oszustów i złodziei albo się nie lecz, prosta sprawa"

kolejna cyniczna i głupia odpowiedz potwierdzająca katastrofalny stan
            moralności i etyki lekarzy młodego pokolenia

"Instrukcja postępowania z lekarzami " tutaj przez kogoś napisana pomimo jej
            przerysowanego i emocjonalnego tonu daje autentyczny i prawdziwy obraz
            środowiska lekarskiego jako ludzi , którzy już przestali rozumieć co oznacza
            moralność i etyka - oraz buntującego się oburzonego społeczeństwa, któremu z
            gardła wydziera się składki na ZUS za które państwo nie zapewnia stosownej
            opieki lekarskiej bo pieniądze trwoni z dużym udziałem tychże lekarzy a owi
            lekarze dodatkowo okradają, oszukują i naciągają pacjentów , których często
            błędnie i kosztownie leczą. To zamknięte koło nieuczciwości lekarzy i państwa,
            którego normy prawne bardzo niedoskonałe i kryminogenne są przez nich nagminnie
            łamane i jak trzeba wykorzytywane.

• Gość: Andy Re: lekarze nawet nie rozumią co to uczciwość IP: *.chello.pl 31.08.03, 15:24
          pacjentlekarzypolskich napisał:

Ej, pacjent, pacjent....Powinno byc "nie rozumieja", a nie "nie
          rozumia"...Jacy pacjenci tacy lekarze:-)))....
    • Gość: sic Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: 212.160.72.* 22.08.03, 09:28
      No nie no kochana lekko przesadziłaś :) nie da się aż tak różowo gdybym miał
      przynajmniej z części tych punktów korzystać to moja wizyta u lekarza zalejała
      by ze dwie godziny... mam pytanie czy bielizne uszy i szyje też mam mu
      sprawdzić albo obwąchać skarpetki??? Popadasz w paranoje proponują jakąś
      psychoterapie zgadzam się z kilkoma punktami zawsze warto palanta który źle cię
      potraktował zgłosić do Funduszu jeżeli nie jest bliskim kolegą żadnego posła
      marszałka sejmiku urzędnika dyrektora naczelnika itd itd to jest duża szansa że
      po pierwsze przejdzie się do niego kontrola i wlepi mu kare dwa może nie
      zostanie zerwany kontrakt z nim odrazu ale jest duża szansa że nie dostanie
      nowego na przyszły rok a trzeba pamiętać że dla wielu z nich to być albo nie
      być :)... Bawcie się dobrze przy patrzeniu lekarzom na ręce kserowaniu każdego
      świstka papieru kazaniu wypisywać podań formatu a4 o tym co robi ci lekarz....
      A tak na marginesie na większości recept normalny lekarz ( bo ty najwyraźniej
      trafiasz na psycholi) pisze ile razy jak ma być podawany lek jeżeli nie pisze
      znaczy że masz się stosować do ulotki no ale jeżeli kupujesz leki od znachorki
      z ukrainskich stepów to pretensje miej tylko do siebie że nia ma ulotki i
      opisu... pozatym w twojej karcie są wszystki dane na temat podawanych leków i
      ilości leków to tyle :) Psychopatka z ciebie
      • ayoya Re: lekarze fałszują kartoteki - to fakt 22.08.03, 09:37
        naciągają pacjentów, naciągają państwo, zapisują drogie leki w kartotekach a
        potem je wykupują tanio - zwłaszcza na inwalidów wojennych - i nimi handlują,
        twórczyni instrukcji jak się bronić przed lekarzami oszustami - ma dużo racji a
        to że tekst jest miejscami przesadny - nie umniejsza ani zmienia prawdy o
        lekarzach, których polemiki z tym tekstem oceniam jako odpowiedzi nie na temat,
        który jest omijany w sposób perfidny, niski i cyniczny - dokładnie tak - jakimi
        są lekarze w swojej większości
        • Gość: sic Re: lekarze fałszują kartoteki - to fakt IP: 212.160.72.* 22.08.03, 09:48
          niestety w każdej rodzinie trafia się czarna owca ale że lekarz jest zawodem
          obok nauczyciela który wymaga od ludzi zaufania i szacunku to niestety to co
          się dzieje z niektórymi jednostkami powoduje że zaufanie i szacunek spada. Sam
          mam do nich niewielki szacunek bo pracuję z nimi widzę jakie to środowisko i co
          za ludzie wymachują ci przed oczami swoimi dyplomami... Ale jak mówiłem na 10
          lekarzy trafi się pare czarnych łowiecek :)proponowałbym nie uogólniać ale
          dawać konkretne przykłady poparte dowodami a nie gdybaniem to że twój lekarz
          wybudował chate za pare milionów nie oznacza odrazu że prowadzi podziemie
          aborcyjne albo handluje lekami "biednych emerytów" którym należy współczuć
          szkoda że nikt nie mówi ilu emerytów pozwala na swoją karte wyłudzać leki ....
          Są uczciwi lekarze i są nieuczciwi takie jest życie
          • krzyyy Re: wielu lekarzy fałszuje kartoteki - to fakt 22.08.03, 11:39
            stary, przeciez nikt nie mówi o tej garstce uczciwych, których naprawdę powinno
            się szanować jak każdego uczciwego człowieka ( lekarza nie nalezy uważać za
            kogoś wyjątkowego - komu wszystko wolno i wszystko uchodzi- to wielki błąd ,
            Tu się mówi o tych gnojkach , którzy naprawdę są bezczelnymi i cynicznymi
            oszustami, wyciągającymi od państwa , społeczeństwa i indywidualnych ludzi
            pieniądze świadcząc za to fatalne w skutkach usługi lekarskie
            • Gość: Pawelek Znachor IP: *.net.nih.gov 23.08.03, 19:29
              Dyskusja jest na poziomie typowym dla tego forum, gdzie warszawiacy to
              buraki, a lekarze to zlodzieje i hieny. Tak, te wszystkie panie internistki z
              rejonowych przychodni robia miliony na nieszczesciu emerytow...
              Smieszne i zalosne.

Lekarzom polskim serdecznie wspolczuje. W naszym ukochanym kraju
              najlepiej byc rruskim felczerem, co przepisuje herbate z trawy albo picie
              moczu i leczy wszelkie dolegliwosci przez nakladanie rak - szacunek ma
              zapewniony i nikt nie zarzuci mu chciwosci i nie oskarzy go o brak
              kwalifikacji.
    • Gość: wujek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.coi.waw.pl 22.08.03, 17:26
      niektóre posty brzmią jak dawna propaganda: całe środowisko lek. jest be no ale
      jest w nim kilku sprawiedliwych
      ciekawy jest post o wykupowaniu drogich leków na sfałszowane (wypisane na
      inwalidów recepty)i odsprzedawaniu ich na lewo - w latach 80 - tych podobnie
      tłumaczono w oficjalnych mediach brak ptasiego mleczka wykupiły je panie
      handlujące na bazarze różyckiego (co udowodniono odpowiednim komentarzem i mat.
      filmowym)
      • izraelita Re: lekarze bardzo się przepracowują-zostawcie ich 23.08.03, 10:09
        oni tak ciężko w pocieczoła zapracowują się na kawalek chrupiącej bułeczki (z
        łososiem i czarnym astrachańskim kawiorem zakropionej najprawdziwszym
        francuskim szampanem grand cru ) z najwiekszym poswięceniem czasem ryzykując
        wiele , utratę homoru, dobrej opinii, utratę poczucia moralności i etyki
        zawodowej i ludzkiej, tak więc oni bardzo ciężko pracują na Peugeota 607 z
        komputerem na pokładzie i łączem satelitarnym oraz najdroższą tapicerką ze skór
        oraz dodatki z drewna egzotycznego, oraz willi w chybach za 10 milionów, on
        bardzo ciężko pracuje, i oszczędza, nie daje i nie rozdaje zasiłków ani wsparć
        nikomu bo go poprostu nie stać, zapracowany oj zapracowany, dajcie spokój
        lekarzom oni często należą przecież do Lions Clubs gdzie pełno podobnych do
        nich pracowitych elit
        • Gość: trauma-mama Re: lekarze bardzo się przepracowują-zostawcie ic IP: *.pool.mediaWays.net 23.08.03, 18:08
          z pewnoscia nie tak od razu i odwaznie kiedy jestes na slabej pozycji pacjenta -
          sam chory i zdolowany albo drzacy o los kogos bliskiego. I tutaj dostajesz
          psychicznego i zdrowotnego kopa, najczesciej ,to znaczy nie zawsze, od tych,
          ktorym naiwnie zaufales czyli - panstwowy szpital,zli,sfrustrowani lekarze na
          panstwowych etatach w przychodni itd. Arogancja,bezdusznosc,niekompetencja i
          obojetnosc. To mnie wlasnie niedawno spotkalo. U prywatnego - nie wiem jakim
          autem jezdzi,gdzie ma wille itd czuje sie czlowiekiem,o ktorego zycie i
          zdrowotne problemy ktos sie troszczy. Ale slusznie, trzeba sie bronic.
          • roipologne Re: ubolewam - ale to prawda 25.08.03, 12:14
            UBOLEWAM, ALE TO PRAWDA
            - co lekarze wyprawiają ze zwolnieniami L4 i innymi orzeczeniami - np
            zwolnieniami od wojska jak oni tym plugawie handlują .

A lekarstwa...
            W poznaniu na lutyckiej , szef ginekologii przyrzekł pewnej firmie
            farmaceutycznej, ze szpital , wszyscy lekarze jego oddziału będą zapisywać leki
            tej firmy, zmusił swoich podwładnych aby też podpisali zobowiązanie dla tej
            firmy. Za to pojechał z żoną na wycieczkę do Meksyku. Nie wymieniam nazwisk ale
            mogę to zrobić.

Pani dermatolog , za to samo jedzie ze swoim synkiem na wczasy na Cypr .

Nie liczy się to , że zapisują leki droższe i narażają biednych pacjentów na
            koszty niepotrzebne bo są odpowiedniki tańsze, polskie itd

A te ich sympozja zagraniczne.
            Dyrektorka Wojewódzkiej Stacji Krwiodawstwa wybiera zaopatrzenie w firmie
            farmaceutycznej z Izraela sprzedającej odczynniki 2x drożej - ale za to jedzie
            na luksusowe wczasy sponsorowane przez tę firmę.

Przecież to wstrętne

I bardzo proszę lekarze tu wypisujący cyniczne odpowiedzi w rodzaju a jak wam
            się nie podoba to się u nas nie leczcie.
            Myśle , ze doczekamy czasu kiedy będzie można powiedzieć jak chcesz lekarzu
            oszukiwać i się mylić w diagnozach i leczeniu - to z tobą koniec - bo na twoje
            miejsce czeka 5 lekarzy , którzy może nie będą oszukiwać a leczyć może lepiej.
            • orgchidea Re: obrazek lekarski wg :dyzio zyzio 26.08.03, 23:47
              www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1636130.html?v=3&a=7634387#opinie

Moja żona ( niestety nie mam przy sobie zdjęcia, ale mówie Wam -
              piękna ! ) i teściowa ( no comments )są lekarkami ( teściowa
              ordynatorem ). Wiem więc co się dzieje na co dzień w tej branży.
              Jest wiele do zrobienia, ale zawsze kiedy spotykam informacje o
              próbach naprawy tego tematu i pretensjach środowiska lekarskiego
              do wszystkich o wszystko, to mam jedną refleksję. Zacznijcie
              drodzy medycy od siebie i swego podejścia do obowiązków
              zawodowych, zwłaszcza traktowania pacjentów. Oczywiscie są i
              uczciwi, rzetelnie podchodzący do pracy, ale są oni na tyle
              odstępstwem od normy, że z regóły nawet nie reagują na codzienne
              wynaturzenia branży. Temat to rzeka i każdy będzie miał swoją
              opinię popartą faktami. Ja powiem tylko tyle, że afera z
              łódzkimi "łowcami skór" nie była żadnym zaskoczeniem dla
              środowiska lekarskiego. Temat znano od lat. A ja pamiętam, jak
              moja żona, będąc jeszcze studentką akademii na wyższych latach
              wróciła jedną razą z tzw. "bloków", czyli praktyk na
              poszczególnych klinikach, w tym wypadku chirurgia wypadkowa i
              zszokowana opowiedziała co widziała i słyszała : dwóch chirurgów
              rozpoznaje przywieziony wypadek, chodzi o nogę w nienajlepszym
              stanie. Jeden po chwili mówi : W sumie szanse są, to co robimy?
              Tniemy, czy ratujemy? Drugi : Zapłacił? Nie? To co sie będziesz
              pierdolił ! Tniemy ! Ucięli. Dziś gość jest bez nogi, a
              powinien ją mieć. Dla tych, którzy stwierdzą, że to pojedynczy
              przypadek, obrażający miażdżącą większość uczciwych lekarzy
              odpowiadam: po jakimś miesiącu, czy dwóch chciałem wrócić do tej
              sprawy, zagadnąłem Najpiękniejszą. Nie chciała mówić. Pytam :
              Dlaczego? Najcudniejsza : Nie ma o czym mówić, przyzwyczaiłam
              się.
              Rok po studiach została przedstawicielem medycznym firmy,
              powyższe sytuacje były jednym z dwóch głównych powodów ( drugi
              to oczywiście kasa). Dzięki Bogu, nie przyzwyczaiła się! Czego i
              Wam wszystkim panom życia i śmierci życzę !
              • danka125 Re: obrazek lekarski wg :dyzio zyzio 27.08.03, 01:08
                Jest takie powiedzenie, że ksiądz z kościoła żyje. Myślę, że lekarz też zyje z
                przychodni, szpitala czy gdzie tam pracuje na etacie.
                Ktoś wspomniał o stomatologach, że są sprywatyzowani, więc nie wyciągają rąk
                po państwowe! Nic bardziej mylnego. Moja ciotka jest stomatologiem na posadzie
                i prowadzi (fakt ze małą) praktykę prwatną. I jak myślicie, skąd bierze
                znieczulenia, wypełnienia, fleczery i inne cholery? Z firmy! Oraz gipsy i inne
                mieszaniny, z których robi się tzw wyciski dla protetyka.
                Kiedyś zapytałam z głupia frant dlaczego to robi. Oczywiście było mnóstwo
                wymówek:
                mało płacą
                przecież ja tylko tak, znajomych obsługuję
                tamto i tak by się przeterminowało
                zresztą siedzę dłużej w pracy (tyle że osługuje wtedy rodzinę oraz krewnych i
                znajomych królika - mnie też)
                Ja nie wiem czy jest na to wszystko jakiś sposób - chyba że ogniem i żelazem...
                Ale komu na tym zależy? Każdy ma kogoś....
                • krzyyy Re:lekarze JAMROŻY I WIECZERZAK !!!!!!!!!! 30.08.03, 00:29
                  szanowni medycy czy wam nie wstyd , że nikt z Naczelnej Rady Lekarskiej, ze
                  Związku Zawodowego Lekarzy - nikt z was nie pomyślał , żeby ich wykluczyć jako
                  zdemoralizowanych lekarzy-przestępców z waszych szeregów

WSTYD NAM PACJENTOM POLSKIM , ŻE MAMY TAKICH ZDEMORALIZOWANYCH LEKARZY
                  GANGSTERÓW
                  I TYLKO CZEKAĆ JAK POJAWI SIĘ JAKIS "KOLEJNY MILOSZEWICZ" - KTÓRY BĘDZIE
                  MORDOWAĆ - A WY LEKARZE BEDZIECIE MIEĆ GO W SWOICH SZEREGACH
              • Gość: lekarka Re: obrazek lekarski wg :dyzio zyzio IP: *.chello.pl 30.08.03, 20:10
                Twoja żona została repka czyli sfrustrowana osoba, która w GODZINACH PRACY
                LEKARZY, W CZASIE PRZEZNACZONYM DLA PACJENTÓW łazi po przychodniach/szpitalach
                i usiłuje wcisnąc lek "swojej" firmy wmawiając, że tylko on jest skuteczny! Do
                firm farmaceutycznych trafiają nieudacznicy, którzy sprzedają leki tak jak inni
                np. proszek do prania. Teraz juz rozumiem Twój stosunek do lekarzy
                praktykujących w zawodzie.
                Ja pędzę repów bo to właśnie oni najbardziej oszukuja chorych i żerują na ich
                nieszczęściu. To nie kto inny jak repy przekupuja lekarzy wciskając im ankiety
                i proponując różnego rodzaju apanaże za stosowanie ich leków! A każdy rep
                chciałby poleczyć ludzi, oj chciałby!
    • Gość: wacio Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.coi.waw.pl 30.08.03, 00:53
      w wielu wypowiedziach czuje się wiele agresji wobec lekarzy i bezwzględnie się
      ich ocenia w stylu "zrobił błąd to trzeba go wywalić"
      rozumiem że autorzy w podobny sposób traktują również swoje zawody więc jeśli
      nadal pracują to gratuluję im nieomylności
      • Gość: Pawelek Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.72.165.184.Dial1.Washington1.Level3.net 30.08.03, 04:10
        Oczywiscie, ze hydraulicy, mechanicy samochodowi,
        kierowcy ciezarowek, urzednicy, inzynierowie, poslowie i
        sedziowie bledow w pracy nie popelniaja i zawsze
        wypelniaja swoje obowiazki zgodnie z najwyzszymi normami,
        kierujac sie przy tym miloscia blizniego i
        nienaruszalnymi zasadami etycznymi.
        Zakladam, ze wszyscy nienawidzacy lekarzy sami sa
        krysztalowo czysci i nieomylni w podejmowaniu decyzji
        podczas wypelniania obowiazkow zawodowych. Jestem dla
        nich pelen podziwu!
    • Gość: kangurka Re: LEKARZOM NIEUCZCIWYM - BEZWZGLĘDNE NIE!!! IP: *.acn.waw.pl 31.08.03, 15:29
      czy w naszym kraju jest obowiązek leczenia się u lekarza?jak się komuś nie
      podoba to do znachora
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka