Gość: baba ze szmulek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 23:30 olaboga! ludziska! wybudowały nowy kapilatystyczny MDM! ato i festyn bedzie z byznesmenamy? bedo co i dawac pewnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Żyd Re: Żygać się chce gdy się patrzy na tą budowlę. IP: 195.245.213.* 28.08.03, 09:11 Żygać się chce gdy się patrzy na tą budowlę. Szczególnie ta nadbudówka rodem z najgorzego supermarketu z murzyńskiego przedmieścia amerykańskiej metropolii, która widoczna jest ponad dachem Min. Kultury z Krakowskiego Przedm. powinna zostać szybko rozebrana (jeszcze przed oficjalnym otwarciem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicze Re: Żygać się chce gdy się patrzy na tą budowlę. IP: *.imm.org.pl 29.08.03, 09:57 A tak KONKRETNIE to co masz temu budynkowi do zarzucenia, bo słowo "brzydki" to tylko nic nieznaczący wytrych. Do inntch nażekających: jaka Architektura pasowała by, według Was, do tego miejsca. Brak obpowiedzi uznam za najleprzą odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: Żygać się chce gdy się patrzy na tą budowlę. 29.08.03, 10:41 Ja ma nastepujace wrazenia: miało być zwiewnie, a są latające zyletki. Już wolałem zadek teatru Wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz M. Bladyniec Wspaniała budowla IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.08.03, 10:43 Dzisiaj wybieram się na Plac Piłsudskiego, żeby obejrzeć to dzieło. Byłem już tam dwa razy, raz, kiedy ukończono konstrukcję, a drugi raz parę dni temu, kiedy już prawie wszysko było wykończone. Czas obejrzeć dziedziniec :) Bardzo się cieszę, że w Warszawie i w Polsce w ogóle powstają wreszcie budynki z prawdziwego zdarzenia, których nie trzeba sie wstydzić. Często odwiedzają mnie koledzy z innych miast, a nawet krajów - jeśli będę ich opowadzać po stolicy, z pewnością pokaże także Metropolitan - bo warto. Dziękujemy i prosimy o więcej takich!!! Może już czas wziąc się za rekonstrukcję Pałacu Saskiego i Bruehla, aby raz na zawsze zakończyć zagospodarowywanie Placu Piłsudkiego? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis ohyda do sześcianu IP: *.mos.gov.pl 28.08.03, 11:09 nie znam warszawiaka któremu podobałoby się to ohydztwo mieszkam w poblizu i zalewa mnie krew jak codziennie widzę tego potworka na placu Piłsudskiego elewacja identyczna jak ta na socrealistycznym budynku PSL (wg. mnie wygląda jak zapałki powkładane w gówno) kolejny dowód na to że wielcy architekci w Polsce odwalaja chałtury (pewnie ten projekt przeleżał się w szufladzie jakieś 20 lat i teraz się przydał - zacofane polaczki kupią nawet taki szajs) w Krakowie takie rzeczy byłyby nie do pomyslenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollbk Re: ohyda do sześcianu IP: *.polcard.com.pl 29.08.03, 09:56 Mnie się podoba, a mieszkam w Warszawie to chyba mogę za Warszawiaka uchodzić coo? Po za tym chyba nie ma w Warszawie jednego budynku który nie byłby "powszechnie i przez wszystkich" krytykowany. Poprostu krytyka leży w naturze Polaków (nie tylko Warszawiaków). :-/ Co do opinii że w Krakowie byłoby to nie do pomyślenia to zwracam uwagę że tam w ogóle budowanie czegokolwiek jest nie do pomyślenia. Myślę tu o projekcie zagospodarowania terenu w okół dworca czyli tzw. "Nowym Mieście". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimol Re: ohyda do sześcianu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 00:56 kolejny madry z alergia na wszystko co nowe i ktory uwaza, ze "cudny" krakow sie konczy na plantach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Wspaniała budowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 16:28 Chciałbym napisać, że instonie, być może budowla ta jest ładna, nawet niczego sobie. Tylko wytłumaczcie mi, dlaczego takie cuś zbudowano na placu Piłsudskiego? Biurowiec, w dotatku modernistyczny (jak kto woli, po prostu sztuka XXI wieku), w centrum zabytkowej dzielnicy w reprezentacyjnym miejscu warszawy? Wiem, że np. dla Nowojorczyka byłoby git (tam coś co ma 20 lat jest niezłym zabytkiem), ale przepraszam, na starówce? Od razu rozpieprzmy Zamek Królewski, albo nie....... Zbubujmy między bramą zamku a kolumną jakiś 7-piętrowy biurowiec! Albo na Mariensztacie - słowo daje, widziałem tam pusty plac jakiś! Ludzie narzekają na pałac kultury, ale to, to jest dopiero bubel pierwsza klasa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimol Re: Wspaniała budowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 01:00 oryginalnie plac pilsudskiego byl placem pomiedzy palacem saskim i dwoma budynkami po stronie polnocnej i poludniowej. w czasie zniszczen wojennych, kiedy te zniknely plac sie optycznie "rozlal" i dlatego moze sie teraz wydawac, ze metropolitan budowany jest na placu pilsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja krytyka = sukces IP: 207.13.167.* 28.08.03, 11:20 W naszej martylorogiczno-powaznej mentalnosci nie istnieje miejsce na cos, co wlasnie takie nie jest. Miasto ma byc powazne, pelne "zabytkow". Na szczescie wieza Eiffla, piramida w Luwrze, czy tez dziwne konstrukcje na dziedzncu zamku krolewskiego w Paryzu tez budzily emocje, a teraz ogladaja je miliony. Chociaz niedoscignieni w laczeniu starego z nowym sa chyba Hiszpanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Rozpylacz BUAHAHAHAHAHA IP: *.ii.com.pl 28.08.03, 17:53 Gość portalu: to ja napisał(a): > W naszej martylorogiczno-powaznej mentalnosci nie istnieje > miejsce na cos, co wlasnie takie nie jest. Miasto ma byc > powazne, pelne "zabytkow". Na szczescie wieza Eiffla, piramida w > Luwrze, czy tez dziwne konstrukcje na dziedzncu zamku > krolewskiego w Paryzu tez budzily emocje, a teraz ogladaja je > miliony. > > Chociaz niedoscignieni w laczeniu starego z nowym sa chyba > Hiszpanie... SUPER!! A KIEDY DOMY CENTRUM I ROTUNDE Z EPOKI GOMUŁKOWSKO/GIERKOWSKIEJ ZALICZYSZ DO ZABYTKÓW ??? PIĘKNE ACH JAKIE CUDNE... NORMALNIE JUŻ MASZ MOKRO W MAJTACH... SZKODA TYLKO ŻE PASUJE TO WSZYSTKO JAK KIJ DO DUPY... TAK SAMO ZROBILI Z TYM SZKLAKIEM NA PLACU PIŁSUDSKIEGO. POPRZEDNIO VICTORIA ZEPSUŁA TU ARCHITEKTURE, MYŚLAŁEM JEDNAK ŻE DA SIĘ TO PRZEBOLEĆ BO PRZECIEŻ STOI TEATR NARODOWY, A MOŻE BY TAKŻE ODBUDOWALI PAŁAC BRUHLA, SASKI. BYŁO BY W KOŃCU NORMALNIE, MYŚLAŁEM. ALE NIE ONI WOLĄ WALIĆ SZKLAKI RODEM Z EPOKI PRL-owskich Domów Centrum. Rozumiem że stoją wysokościowe szklaki w centrum, Mariott, REFORM PLAZA... Ale dlaczego szpecić, tak wartościową część zbużonej (a odbudowanej wielkim wysiłkiem) Warszawy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral TATARATA IP: *.k.mcnet.pl 29.08.03, 20:22 Moja dobra rada dla Antka; biez dywanik i zawijaj w te pedy na placyk Metropolitana, zbuduj tam oltarzyk i piec razy dziennie bij glowa w ziemie modlac sie w intencj zburzenia Metrolpoitana i cudownej odbudowy Cerkwi Chrystusa Pana - wtedy na pewno bedzie tradycyjnie i zabytkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimol Re: BUAHAHAHAHAHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 01:05 a dla ciebie architektura konczy sie pewnie na XIX wieku ? pewnie chodzisz po domu w cylindrze i narzekasz na cara mikolaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksawery Metropolitan OK IP: 213.241.15.* 28.08.03, 20:35 Warszawa jest generalnie miastem brzydkim (wojny, komuna etc.). Akurat Metropolitan na Placu Pilsudskiego wydaje sie jaskolka, swiadczaca, ze cos sie zmienia na lepsze. Obiekt jest przyjazny "na oko" oraz atrakcyjny dla mieszkancow, przeciez tam bedzie mozna fajnie spedzic czas, cos kupic wypic kawe. Ci co krytykuja "na ostro" sa frustratami rodem z peerelu, wola bloki za Zelazna Brama, brudnowski syf, siermieznosc innych budowli. A pomieszanie nowoczesnosci z tradycja mi sie podoba, tak jest w Paryzu, Londynie, Barcelonie. Brawo Metropolitan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis Re: Metropolitan OK IP: *.mos.gov.pl 29.08.03, 11:22 chyba coś ci się pomyliło - własnie Metropolitan wygląda jak pomnik PRL-u Stylistyką najbliżej mu do domów centrum albo do Smyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Metropolitan OK IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 21:59 Co do Smyka. Uwazam ten budynek za calkiem udany. Nie wszystko co z tamtej epoki musi byc od razu z zasady dnem. Rozumiem krytyke, ale chyba niektorych ponosza emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Metropolitan OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 13:43 Przeciez Smyk jest super. Bekompromisowy wielkomiejski modernizm z licznymi smaczkami (np. to zaokraglone szklo). A widziales co sie dzieje na dachu? - przyjzyj sie od strony Chmielnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimol Re: Metropolitan OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 01:08 szkoda, ze nie ma pieniedzy zeby przywrocic stolarke drewniana sprzed pozaru... ale by bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Mikas BRAVO sir Norman Foster IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 23:06 Budynek jest genialny.Piekna architektura,która nie przytlacza,a towarzyszy i zlepia całosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.visp.energis.pl 29.08.03, 03:28 Gość portalu: baba ze szmulek napisał(a): .> olaboga! >>ludziska! >>wybudowały nowy kapilatystyczny MDM! >>ato i festyn bedzie z byznesmenamy? > > bedo co i dawac pewnikiem? słuchajcie co ta heca z tymi kowbojami z texasu którym spod kopyt( spod ich kowbojskich zabłoconych buciorów)iskry lecą.Przecież ten teksakeński HINES robi happening jakiego dawno nie było w żadnej europejskiej stolicy,oddaje obiekt z usterkami,opóżnia o miesiąc datę włączenia do eksploatacji,nie zapewnił pełnej obsady i "entourage" ' u sklepów i restauracji w dolnych kondygnacjach tej brytyjskiej,nieudanej przez ingerencje imbecylnego warszawskiego konserwatora zabytków zmieniajacą całkowicie sens i zamysł projektu ,ser normana foster 'a owej"gazowni",podobno żeby tej hecy było mało, to tak ów jakoby wielce szanowany w świecie Hines zawyżył ceny najmu lokali biurowych,że na dzień dzisiejszy nikt ich tam nie chce wynająć,przy każdym wejściu bez żadnej minimalnej dyskrecji wiejski "nikt"-zawadiaka- ochroniarz,obiekt strzeżony jak jakiś pentagon,nikt nic nie wie, nie udziela sie żadnych informacji.Słuchajcie może za tymi chłopcami z TEXASU kryje sie jakiś mafioso amerykańsko-ruski lub wieśniak z syberii podszywający sie pod Amerykanina, bo czegoś tak dziwnego i zwariowanego dawno w warszawie jeszcze nie było,ta sprawa musi śmierdzieć(może bankiem mafii Bank Of New York) bo jest w niej za duzo niewyjaśnionych tajemnic.Co to w ogóle jest,ten przedziwny teksakeńsko- poroniono-brytyjski falstart w warszawie?przecież w tym nie ma ani ładu ani składu,jest jakiś niewysłowiony chaos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.axelspringer.com.pl 29.08.03, 09:38 Tak sie nie robi! Nie wolno budowac czegos w tym stylu obok teatru!!! Ten plac to bylo narodowe dobro. Okoliczna architektura do tego zobowiazywala. Czy nie mozna bylo znalezc bardziej odpowiedniego miejsca dla takiej inwestycji???? Nie mamy nic przeciwko nowym inwestycjom, ale sa pewne zasady dobrego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Akurat otwarty !! IP: *.mini.pw.edu.pl 29.08.03, 10:53 Wlasnie wczoraj tam poszedlem (to znaczy w zniu otwarcia), choc nie wiedzialem ze to pierwszy dzien. Fontanna nie powiem, robi wrazenie. Komputer ma bardzo dlugi program i trzeba dosc dlugo patrzec, by byc pewnym, ze widzialo sie juz wszystkie jej mozliwosci. Zdaje sie ze trafilem na program "weekendowy" (jak sadze z artykulu). Troche niezrecznie jest tak stac wiec sobie usiadlem pod drzewem. A tu przychodzi pan ochroniarz (a bylo ich tam jak mrowkow) i prosi bym nie siedzial bo TO TEREN PRYWATNY. Chcialbym wiec zdementowac informacje ze Warszawa ma nowy plac. Ten plac to teren prywatny i dostep do niege bedzie wybitnie ograniczony. Pan ochroniaz zeznal mi, ze nie sadzi by kedykolwiek postawili tam lawki, a jutro maja powiesic tabliczki, ze nie wolno siadac na betonie. Smietnikow tez nie ma. Gmach jest dosc duzy, a okolica wiadomo jaka, wiec bedzie trzeba cala armie ochroniarzy zatrudnic by to w nocy upilnowac. Nie ma tez co marzyc o zakupach. Ceny w takim miejscu musza byc niebotyczne. Kogo na to bedzie stac? Na pewno nie wiekszosc warszawiakow. Drogi autorze artykulu, zwazaj bardziej na slowa, by znowu jakas bzdura ci nie wyskoczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankes Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 13:38 Gość portalu: baba ze szmulek napisał(a): > olaboga! > > czy wiecie skąd są te nieokrzesane kowboje w zabłoconych kowbojskich buciorach z ostrogami z texasu(HINES)które w równie chamskim stylu co ich Texas łotwieraaja ten budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec 31.08.03, 22:20 A o czym wogóle ta cała dyskusja jest? O otwarciu dziedzińca czy o biurowcu. Nawet jeśli o jednym i drugim to przepraszam ale odnoszę wrażenie, iż nikt z dyskutantów na miejscu nie był. Budynek i owszem jest ale jeszcze niezasiedlony a pracujący robotnicy wewnątrz przy adaptacjach dobitnie pokazują, iż trochę czasu upłynie zanim pierwsi lokatorzy tam zaczną "urzędować". Otwarcie dziedzińca chyba symbolicznym było bo jak na razie to tylko jedno wejście jest czynne - reszta zastawiona kratami. Sam dziedziniec jeszcze też "martwy" oprócz fontanny otoczonej drzewami i jednego "zasiedlonego" sklepu w galerii handlowej - pusto. Sama fontanna też zaskoczy. Nie ma niczego charakterystycznego dla fontanny w konserwatywnym tego słowa znaczeniu. Nie ma więc zbiornika wodnego, ani figurek czy jakiś sikawek. Ot zwykły chodnik, z którego w różnych miejscach, pod różnym ciśnieniem i z rózną częstotliwością tryska woda. Ciekawe do zobaczenia raz, no może dwa, przy trzecim już nudnanwe. Budynek to nie tylko architektura i wykończenie. To również jego lokatorzy, to styl, który nadają mu działające w nim firmy i znajdujące się w galerii sklepy i lokale. Z tego punktu widzenia autorów projektu czeka chyba najtrudniejsze zadanie bowiem Plac Piłsudskiego w Warszawie kojarzy się się od lat z martyrologią (pomnik Nieznanego Żołnierza), kulturą (Teatr Wielki), luksusem lat 70-tych (hotel Victoria), defiladami i przemarszami ale z biurowcami, handlem, restauracjami oraz innymi funkcjami typowego city - nie kojarzył się nigdy. To trzeba będzie zmienić. To trochę potrwa. Jeśli tego nikt się nie podejmie budynek będzie jak Panorama (pierwsze luksusowe miejsce handlowe Warszawy) obecnie trochę zapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
utrat Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec 21.09.03, 14:29 nie mozna powiedziec, ze budynek jest brzydki! z ktorej strony by nie spojrzec, wyglada inaczej - raz lekko i zwiewnie wrecz, a patrzac z innej perspektywy jest ogromny, ciezki, moze nawet przytlaczajacy. co by nie mowic - jest budowla oryginalna! tylko jakim prawem polscy architekci zmienili projekt?! przeciez Metropolitan wg projektu slynnego architekta mial byc nizszy (czego chyba wszyscy bysmy chcieli) i bardziej kanciasty!!! to jest chyba pytanie bez odpowiedzi. Tymczasem jego umiejscowienie jest bardzo dyskusyjne, to prawda ale - LUDZIE!!! - on juz tam stoi! tak wiec cieszmy sie nim, a nie pietnujmy od razu! ja musze przyznac, ze mnie sie podoba! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zysko Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 23:04 Granda to małe słowo na określenie tej beżczelnej samowoli budowlanej. Bo czy ktoś się zapytał nas Warszawiaków czy coś takiego może stanąć w tym miejscu ? czy my życzymy sobie takiej szmiry i to w TYM miejscu ? Wygląda znów na to że miejsce to zostało oczywiście przez tych lapówkarzy i złodziei przehandlowane !! Co sie dzieje z tym krajem ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 13:35 Mieszkam na pewnej fajnej ulicy na Zaciszu i kiedy pewne szacowne hospicjum przerabialo jeden z budynkow na biura i gabinety stomatologiczne wszyscy w glebokim powazaniu mieli sasiadow. Dopiero oparcie sie o NSA utarlo nosy panstwu urzednikom z bylej juz gminy. Teraz pytaja sie o wszystko. Gdybysmy nie walczyli - zalozenia urb. ulicy (jakie sa, takie sa, ale sa) legly by w gruzach. A i tak mamy na ulicy "nielegalna" (w sensie funkcji uzytkowania budynku mieszkalnego jako firmy) hurtownie butow, o ktorej gmina (dzielnica) wie i nic nie robi... Tiry jezdza po ulicy... POZDRAWIAM> A METROPOLITAN fajny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: 195.94.198.* 24.09.03, 11:50 Prawy Warszawiaku, Masz rację, każdy budynek w Warszawie powinien być konsultowany z warszawiakami, ( a może referendum ogólnonarodowe ?) wtedy może mielibyśmy w Warszawie jeden hotel, biurowiec, restaurację... A co to jest samowola budowlana dowiesz sie z Prawa budowlanego ( polecam lekturę ). Jeżeli jesteś, jak się określasz " Warszawiakiem ", to pewnie jesteś też Polakiem, więc nie pisz " w tym kraju "... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimol Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 01:15 wiedz, ze w berlinie takie uzgodnienia sa na porzadku dziennym i nie przeszkodzily w zabudowaniu calego centrum i terenow granicznych nowymi dzielnicami, w czasie kiedy nasz plac defilad nadal straszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: 195.94.198.* 26.09.03, 18:17 Tylko, że Niemcy sa narodem nieco innym niż my... Gdy spytasz dziesięciu Polaków o zdanie będzie 20 opinni..., a jeśli spytałbyś tzw.organizacje proekologiczne, to mielibyśmy wtedy " przyjazne miasto ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimol Re: Biurowiec Metropolitan otwiera dziedziniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 01:35 nie wydaje mi sie. po prostu maja dobre prawo i sprawne urzedy. Odpowiedz Link Zgłoś