sibeliuss 18.04.08, 00:27 Nie takie remonty były i daliśmy radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 22:31 Jaki remont torów na puławskiej? Od 16 kwietnia? Panie autorze artykułu jest już 18 kwietnia i tramwaje nadal jeżdzą. Przestaniesz Pan siać panike, czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.aster.pl 18.04.08, 22:40 Mnie ciekawią objazdy na czas wyłączenia Trasy W-Z ( Marszałkowska - Towarowa => rozjazdy przy Feminie ). Wtedy co? 26 na Mokotów? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 00:21 Raczej przez Gdański. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 09:22 Niech remontują. Po co siać panikę? Odpowiedz Link Zgłoś
pesymista1596 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 12:52 Najbardziej mnie ciekawi, czy jak zamkną skrzyżowanie STAWKI/ANDERSA to skierują 35 przez al. "Solidarności" i aleję Jana Pawła II. W ogóle osobiście uważam, że gdyby uprzywilejowano komunikację miejską na placu Bankowym to można by skierować jedną linię łączącą Wolę z Marszałkowską. Np. 11 - CM. WOLSKI - Wolska - al. "Solidarności" - pl. Bankowy - Marszałkowska - Puławska - METRO WILANOWSKA -> mieszkańcy Wolskiej by przestali płakać po 125 -> odciążyłoby 522 na odcinku: DT WOLA - PL. UNII LUBELSKIEJ -> unikalne połączenie Puławskiej z nowymi rejonami Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.chello.pl 19.04.08, 13:28 Przecinanie dwóch jezdni Andersa na raz? Bzdura piramidalna, to nie jest kwestia priorytetu dla komunikacji, tylko czyste szkodnictwo. Tramwaje we wszystkich kierunkach też trzeba by dla tego wynalazku zatrzymywać. Na Wolskiej jest mnóstwo innych tramwajów, ujadania po "niezbędnym" 125 kolejna linia - jadąca zupełnie gdzie indziej - nie powstrzyma. Na Puławskiej jest i tak za dużo tramwajów, jeśli jest potrzebne połączenie na Wolę, to niech to będzie 10 w zastępstwie za 19. Odpowiedz Link Zgłoś
michael112 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 16:03 Gość portalu: Glonojad napisał(a): > Na Puławskiej jest i tak za dużo tramwajów, jeśli jest potrzebne > połączenie na Wolę, to niech to będzie 10 w zastępstwie za 19. Jak wielu z was jedzie po tym, że Puławska ma za dużo tramwajów. Przypomnę więc, że każda z linii jadących tędy obecnie ma swoją tradycję historyczną związaną z tym rejonem. 4 Puławską jeździła w latach 1950-2005 i ponownie od 2007 r, w tym na Pragę w latach 1950-2001 i od 2007 r. (57 lat) 14 łączyła Puławską z Ochotą w latach 1957-1967, 1974-1992 i ponownie od 2008 r. (30 lat) 18 kursuje Puławską od momentu otwarcia Trasy W-Z (1949) do dzisiaj, w tym na swojej obecnej trasie kursuje nieprzerwanie od 1969 r. ( ogółem 60 lat) 19 ma najstarszą tradycję na Puławskiej. Pojawiła się tuż po wojnie (1946) i z przerwą na lata 1951-1953 kursuje zawsze Puławską. Połączenie z Piaskami funkcjonuje od 1970 r. (ogółem 61 lat) 36 kursowało Puławską w latach 1973-2001 i ponownie od 2006 r, zawsze łącząc nas z Marymontem (32 lata). Dodam że przed likwidacją 14 Puławską kursowało 6 linii tramwajowych (4, 14, 18, 19, 31 i 36). Przed uruchomieniem stacji Metro Ratusz kursowało nią 5 linii (4, 18, 19, 35 i 36). Dodatkowo, do 2001 r. jeździło tędy wiele linii przyspieszonych, z których do dziś dotrwało tylko 505. Znikły 514, 515, 516 i 524. Dlaczego więc powrót do starego układu komunikacji tramwajowej (niw wymagam już powrotu przyspieszonych autobusów) wywołuje takie kontrowersje? Chyba z zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.aster.pl 19.04.08, 19:19 14 jest linią, która powoduje oczywistą nadpodaż miejsc na Puławskiej. Ja nie rozumiem, czemu ZTM nie mógł uruchomić 14 na trasie METRO WILANOWSKA/WYŚCIGI - SŁUŻEWIEC - krótsza trasa, mniej opóźnień. Obecnie 36 również słabo spełnia swoją funkcję jak jeździ za dwoma składami "4". Czas na zmiany, bo obecnie Jagiellońska i Puławska to aż toną w tramwajach. Odpowiedz Link Zgłoś
michael112 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 22:38 Ja się zgadzam, że obecnie to jest pełno stad na ulicach, między innymi na Puławskiej. Obecny układ tras jest dobry, trzeba jedynie przeprowadzić porządną reformę rozkładów - wyeliminować stada. Jeśli założymy utzymanie obecnych częstotliwości, to układ na Puławskiej powinien wyglądać tak: (przypomnę częstotliwości: 4 i 14: 6/15/15, 18, 19 i 36 12/15/15) a) Układ w relacji: Królkarnia - Puławska - Marszałkowska - Pl. Bankowy (4, 18 i 36) częstotliwość 3/5/5 Szczegóły koordynacji: W szczycie układ 4-18-4-36, poza szczytem i w weekend naprzemiennie 4-18-36. b) Układ w relacji: Pl. Zbawiciela - Marszałkowska - Puławska - Woronicza - Wołoska - Marynarska - Służewiec (14 i 18) częstotliwość 6/7,5/7,5 Szczegóły koordynacji: 14 i 18 jeżdżą naprzemiennie co wyżej wymieniony okres czasu. 14 na Puławskiej przyjeżdża w połowie pomiędzy 4 i 36. 19 występuje poza koordynacją. Najlepiej, żeby tak, jak 14 jeździła w połowie pomiędzy jakimiś innymi liniami do Centrum. A pesymista 1596 ma nawet fajny pomysł z tą linią na Wolę, tylko żeby ta linia miała numerek 31, a nie 11, to wtedy by były na Puławskiej te same linie, co przed likwidacją 14. A w ogóle, mi się zamiast tego 11 vel 31 mi się widzi 4 co 6/7,5/15, a po zmianie częstotliwości szczytowej co 5/7,5/15. X-ie, ty się w ogóle nie odniosłeś do przedstawionych przez mnie historycznych korzeni linii z Puławskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.chello.pl 20.04.08, 08:59 Bo ma za dużo i tyle. Kontekst historyczny mnie guzik obchodzi w momencie, gdy na Bródnie ludzie się do tramwajów nie mieszczą, Bemowo straciło połowę kursów do Ratusza itd., a na Puławskiej tramwaje jeżdżą PUSTE. Odpowiedz Link Zgłoś
pesymista1596 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 20.04.08, 12:24 Gość portalu: Glonojad napisał(a): > Bo ma za dużo i tyle. Kontekst historyczny mnie guzik obchodzi w momencie, gdy > na Bródnie ludzie się do tramwajów nie mieszczą, Bemowo straciło połowę kursów > do Ratusza itd., a na Puławskiej tramwaje jeżdżą PUSTE. Jedną trzecią. Przedtem Bemowo miało do Ratusza 13, 23 i 35. Teraz tylko 23 i 35. Poza tym przy skracaniu 13 do Koła i zwiększaniu częstotliwości kierowano się sytuacją na Obozowej. Teraz w szczycie jest 6 kursów więcej. Osobiście jestem za wprowadzeniem zmian: 13 - do likwidacji 23 - co 6 / 7,5 / 7,5 z Ratuszowej-ZOO do Nowego Bemowa 28 - wydłużone do Kawęczyńskiej 46 - Ratuszowa-ZOO - Koło Ale niech ktoś coś zrobi z Puławską i Jagiellońską. Jak tak dalej pójdzie to ZTM uruchomi 12, 41 i 42 na Jagiellońskiej oraz 31 i 35 na Puławskiej. Wraca do rozwiązań z przeszłości. Bo co tam inne dzielnice. P.S.: Kto z ZTM zamieszkał przy Puławskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.acn.waw.pl 20.04.08, 16:20 > 13 - do likwidacji > 28 - wydłużone do Kawęczyńskiej Ale wtedy 28 od Wileńskiego Trasą WZ do Feminy i skręt w JP II. W przeciwnym razie Szmulki byłyby pozbawione bezpośredniego połączenia ze Starym Miastem i Ratuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.aster.pl 20.04.08, 18:04 Gość portalu: Marcin napisał(a): > > 13 - do likwidacji > > 28 - wydłużone do Kawęczyńskiej > > Ale wtedy 28 od Wileńskiego Trasą WZ do Feminy i skręt w JP II. W > przeciwnym razie Szmulki byłyby pozbawione bezpośredniego połączenia > ze Starym Miastem i Ratuszem. Bezpośrednie połączenie nie jest konieczne, zwłaszcza że przesiadka z 28 do 26 na przystanku ZĄBKOWSKA wydaje się dogodna. Odpowiedz Link Zgłoś
michael112 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 20.04.08, 15:50 Gość portalu: Glonojad napisał(a): > Bo ma za dużo i tyle. Kontekst historyczny mnie guzik obchodzi w momencie, gdy > na Bródnie ludzie się do tramwajów nie mieszczą, Bemowo straciło połowę kursów > do Ratusza itd., a na Puławskiej tramwaje jeżdżą PUSTE. Na Bródnie to fakt, trzeba poprawić komunikację. Jakiś czas temu prezentowałem na tym forum mój projekt układu tras tramwajowych (dostępny pod adresem skocz.pl/tramwaje2008) i duży nacisk położyłem w nim na stworzenie sprawnego układu linii na Bródnie: 1: częstotliwość 3/15/15, trasa bez zmian. Częste połączenie Bródna w szczycie ze stacją Dworzec Gdański, przejmując rolę likwidowanej 2. 3: częstotliwość 10/15/15, trasa przedłużona do Żerania Wschodniego. Ogólnie bez zmian, tylko przechodzę na układ 5/10 w szczycie, a przedłużenie trasy jest związane z likwidacją 2 (za mało tramwajów by było na Żeraniu Wschodnim) i przywróceniem 23 (za dużo by było na Annopolu) 4: częstotliwość 5/7,5/15, trasa bez zmian. Wzmocnienie linii w DP, zwłaszcza w międzyszczycie (podwojenie częstotliwości), ponieważ priorytetem stało się dla mnie zapewnienie Bródnu dobrych bezpośrednich połączeń do Centrum, kosztem połączeń przesiadkowych z metrem. Z podobnej przyczyny wzmocnię 25. 23: częstotliwość 10/15/15, trasa ANNOPOL-KOŁO przez most Śląsko- Dąbrowski. Przywrócenie na Bródno trasą sprzed modernizacji mostu Poniatowskiego i zamiana końcówek na Bemowie z linią 13. Dla Bródna to dodatkowe, po 4 połączenie z Trasą W-Z, powrót połączenia z częścią Woli i z Kołem, a także ze stacją metra Ratusz-Arsenał. 25: częstotliwość 5/7,5/15, trasa ANNOPOL-OKĘCIE. Znaczne wzmocnienie w DP (podwojenie częstotliwości) z tej samej przyczyny, co w przypadku 4: chcę postawić na bezpośrednie połączenia Bródna ze Śródmieściem. Brygady na wzmocnienie wezmę z likwidacji 7, stąd wydłużenie 25 na Okęcie. Pozostałe zmiany związane z likwidacją 7 w projekcie. I przy tym niczego nie obciąłem na Puławskiej, mało tego, dostała ona mocniejszą 4 i każdą z pozostałych linii troszeczkę mocniejszą w szczycie (z 12 na 10, a z 6 na 5). A puste tramy na Puławskiej to dlatego, że jeżdżą stadami. Jakby je porządnie skoordynować, to by tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jožin z bažin Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.tbaytel.net 19.04.08, 23:02 Do "pływających" tras tramwajów wszyscy się już przyzwyczailiśmy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.chello.pl 21.04.08, 10:40 >Na początek problemów można się spodziewać na Bemowie. Na bemowie dopiero zacznie się paraliż i zmiany jak na dobre ruszą z budową trasy Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Pół roku objazdów tramwajowych 22.04.08, 19:42 Na Bemowie juz jest paraliz: powiedzcie mi dlaczego teraz zamiast 1 godziny (plus minut 10 minut) teraz wracam az 1,5 godziny do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: 212.180.147.* 22.04.08, 22:35 Może kolejka do kebaba jest dłuższa? A na poważnie to myślisz, że ktoś z nas ma szklaną kulę? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Pół roku objazdów tramwajowych 24.04.08, 21:48 Pawelku: to bylo pytanie retoryczne (sprawdz w slowniku jezyka polskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: 212.180.147.* 25.04.08, 09:22 Rozumiem. Zadałaś pytanie nie oczekując na nie odpowiedzi. Cóż, i tak w życiu bywa. Tylko po co w takim razie pytać(retorycznie)? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Pół roku objazdów tramwajowych 26.04.08, 21:20 jestem baba a baby sa gadatliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś