Dodaj do ulubionych

Pół roku objazdów tramwajowych

18.04.08, 00:27
Nie takie remonty były i daliśmy radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 22:31
      Jaki remont torów na puławskiej? Od 16 kwietnia?
      Panie autorze artykułu jest już 18 kwietnia i tramwaje nadal jeżdzą.
      Przestaniesz Pan siać panike, czy nie???
      • Gość: X Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.aster.pl 18.04.08, 22:40
        Mnie ciekawią objazdy na czas wyłączenia Trasy W-Z ( Marszałkowska - Towarowa =>
        rozjazdy przy Feminie ). Wtedy co? 26 na Mokotów?
        • sibeliuss Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 00:21
          Raczej przez Gdański.
    • jhbsk Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 09:22
      Niech remontują. Po co siać panikę?
      • pesymista1596 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 12:52
        Najbardziej mnie ciekawi, czy jak zamkną skrzyżowanie STAWKI/ANDERSA to skierują
        35 przez al. "Solidarności" i aleję Jana Pawła II. W ogóle osobiście uważam, że
        gdyby uprzywilejowano komunikację miejską na placu Bankowym to można by
        skierować jedną linię łączącą Wolę z Marszałkowską. Np.

11 - CM. WOLSKI - Wolska - al. "Solidarności" - pl. Bankowy -
        Marszałkowska - Puławska - METRO WILANOWSKA

-> mieszkańcy Wolskiej by przestali płakać po 125
        -> odciążyłoby 522 na odcinku: DT WOLA - PL. UNII LUBELSKIEJ
        -> unikalne połączenie Puławskiej z nowymi rejonami Warszawy
        • Gość: Glonojad Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.chello.pl 19.04.08, 13:28
          Przecinanie dwóch jezdni Andersa na raz? Bzdura piramidalna, to nie jest kwestia
          priorytetu dla komunikacji, tylko czyste szkodnictwo. Tramwaje we wszystkich
          kierunkach też trzeba by dla tego wynalazku zatrzymywać.

Na Wolskiej jest mnóstwo innych tramwajów, ujadania po "niezbędnym" 125 kolejna
          linia - jadąca zupełnie gdzie indziej - nie powstrzyma.

Na Puławskiej jest i tak za dużo tramwajów, jeśli jest potrzebne połączenie na
          Wolę, to niech to będzie 10 w zastępstwie za 19.
          • michael112 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 16:03
            Gość portalu: Glonojad napisał(a):
            > Na Puławskiej jest i tak za dużo tramwajów, jeśli jest potrzebne
            > połączenie na Wolę, to niech to będzie 10 w zastępstwie za 19.
            Jak wielu z was jedzie po tym, że Puławska ma za dużo tramwajów. Przypomnę więc, że każda z linii jadących tędy obecnie ma swoją tradycję historyczną związaną z tym rejonem.
            4 Puławską jeździła w latach 1950-2005 i ponownie od 2007 r, w tym na Pragę w latach 1950-2001 i od 2007 r. (57 lat)
            14 łączyła Puławską z Ochotą w latach 1957-1967, 1974-1992 i ponownie od 2008 r. (30 lat)
            18 kursuje Puławską od momentu otwarcia Trasy W-Z (1949) do dzisiaj, w tym na swojej obecnej trasie kursuje nieprzerwanie od 1969 r. ( ogółem 60 lat)
            19 ma najstarszą tradycję na Puławskiej. Pojawiła się tuż po wojnie (1946) i z przerwą na lata 1951-1953 kursuje zawsze Puławską. Połączenie z Piaskami funkcjonuje od 1970 r. (ogółem 61 lat)
            36 kursowało Puławską w latach 1973-2001 i ponownie od 2006 r, zawsze łącząc nas z Marymontem (32 lata).
            Dodam że przed likwidacją 14 Puławską kursowało 6 linii tramwajowych (4, 14, 18, 19, 31 i 36). Przed uruchomieniem stacji Metro Ratusz kursowało nią 5 linii (4, 18, 19, 35 i 36). Dodatkowo, do 2001 r. jeździło tędy wiele linii przyspieszonych, z których do dziś dotrwało tylko 505. Znikły 514, 515, 516 i 524.
            Dlaczego więc powrót do starego układu komunikacji tramwajowej (niw wymagam już powrotu przyspieszonych autobusów) wywołuje takie kontrowersje? Chyba z zazdrości.
            • Gość: X Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.aster.pl 19.04.08, 19:19
              14 jest linią, która powoduje oczywistą nadpodaż miejsc na Puławskiej.
              Ja nie rozumiem, czemu ZTM nie mógł uruchomić 14 na trasie METRO
              WILANOWSKA/WYŚCIGI - SŁUŻEWIEC - krótsza trasa, mniej opóźnień.

Obecnie 36 również słabo spełnia swoją funkcję jak jeździ za dwoma składami "4".
              Czas na zmiany, bo obecnie Jagiellońska i Puławska to aż toną w tramwajach.
              • michael112 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 19.04.08, 22:38
                Ja się zgadzam, że obecnie to jest pełno stad na ulicach, między innymi na Puławskiej. Obecny układ tras jest dobry, trzeba jedynie przeprowadzić porządną reformę rozkładów - wyeliminować stada. Jeśli założymy utzymanie obecnych częstotliwości, to układ na Puławskiej powinien wyglądać tak: (przypomnę częstotliwości: 4 i 14: 6/15/15, 18, 19 i 36 12/15/15)
                a) Układ w relacji: Królkarnia - Puławska - Marszałkowska - Pl. Bankowy (4, 18 i 36) częstotliwość 3/5/5
                Szczegóły koordynacji: W szczycie układ 4-18-4-36, poza szczytem i w weekend naprzemiennie 4-18-36.
                b) Układ w relacji: Pl. Zbawiciela - Marszałkowska - Puławska - Woronicza - Wołoska - Marynarska - Służewiec (14 i 18) częstotliwość 6/7,5/7,5
                Szczegóły koordynacji: 14 i 18 jeżdżą naprzemiennie co wyżej wymieniony okres czasu. 14 na Puławskiej przyjeżdża w połowie pomiędzy 4 i 36.
                19 występuje poza koordynacją. Najlepiej, żeby tak, jak 14 jeździła w połowie pomiędzy jakimiś innymi liniami do Centrum.
                A pesymista 1596 ma nawet fajny pomysł z tą linią na Wolę, tylko żeby ta linia miała numerek 31, a nie 11, to wtedy by były na Puławskiej te same linie, co przed likwidacją 14.
                A w ogóle, mi się zamiast tego 11 vel 31 mi się widzi 4 co 6/7,5/15, a po zmianie częstotliwości szczytowej co 5/7,5/15.
                X-ie, ty się w ogóle nie odniosłeś do przedstawionych przez mnie historycznych korzeni linii z Puławskiej.
            • Gość: Glonojad Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.chello.pl 20.04.08, 08:59
              Bo ma za dużo i tyle. Kontekst historyczny mnie guzik obchodzi w momencie, gdy
              na Bródnie ludzie się do tramwajów nie mieszczą, Bemowo straciło połowę kursów
              do Ratusza itd., a na Puławskiej tramwaje jeżdżą PUSTE.
              • pesymista1596 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 20.04.08, 12:24

> Bo ma za dużo i tyle. Kontekst historyczny mnie guzik obchodzi w momencie, gdy
                > na Bródnie ludzie się do tramwajów nie mieszczą, Bemowo straciło połowę kursów
                > do Ratusza itd., a na Puławskiej tramwaje jeżdżą PUSTE.

Jedną trzecią. Przedtem Bemowo miało do Ratusza 13, 23 i 35. Teraz tylko 23 i
                35. Poza tym przy skracaniu 13 do Koła i zwiększaniu częstotliwości kierowano
                się sytuacją na Obozowej. Teraz w szczycie jest 6 kursów więcej. Osobiście
                jestem za wprowadzeniem zmian:
                13 - do likwidacji
                23 - co 6 / 7,5 / 7,5 z Ratuszowej-ZOO do Nowego Bemowa
                28 - wydłużone do Kawęczyńskiej
                46 - Ratuszowa-ZOO - Koło
                Ale niech ktoś coś zrobi z Puławską i Jagiellońską. Jak tak dalej pójdzie to ZTM
                uruchomi 12, 41 i 42 na Jagiellońskiej oraz 31 i 35 na Puławskiej. Wraca do
                rozwiązań z przeszłości. Bo co tam inne dzielnice.

P.S.: Kto z ZTM zamieszkał przy Puławskiej?
                • Gość: Marcin Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.acn.waw.pl 20.04.08, 16:20
                  > 13 - do likwidacji
                  > 28 - wydłużone do Kawęczyńskiej

Ale wtedy 28 od Wileńskiego Trasą WZ do Feminy i skręt w JP II. W
                  przeciwnym razie Szmulki byłyby pozbawione bezpośredniego połączenia
                  ze Starym Miastem i Ratuszem.

• Gość: X Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.aster.pl 20.04.08, 18:04
                    Gość portalu: Marcin napisał(a):

> > 13 - do likwidacji
                    > > 28 - wydłużone do Kawęczyńskiej
                    >
                    > Ale wtedy 28 od Wileńskiego Trasą WZ do Feminy i skręt w JP II. W
                    > przeciwnym razie Szmulki byłyby pozbawione bezpośredniego połączenia
                    > ze Starym Miastem i Ratuszem.

Bezpośrednie połączenie nie jest konieczne, zwłaszcza że przesiadka z 28 do 26
                    na przystanku ZĄBKOWSKA wydaje się dogodna.
              • michael112 Re: Pół roku objazdów tramwajowych 20.04.08, 15:50

> Bo ma za dużo i tyle. Kontekst historyczny mnie guzik obchodzi w
                momencie, gdy
                > na Bródnie ludzie się do tramwajów nie mieszczą, Bemowo straciło
                połowę kursów
                > do Ratusza itd., a na Puławskiej tramwaje jeżdżą PUSTE.
                Na Bródnie to fakt, trzeba poprawić komunikację. Jakiś czas temu
                prezentowałem na tym forum mój projekt układu tras tramwajowych
                (dostępny pod adresem skocz.pl/tramwaje2008) i duży nacisk
                położyłem w nim na stworzenie sprawnego układu linii na Bródnie:
                1: częstotliwość 3/15/15, trasa bez zmian. Częste połączenie Bródna
                w szczycie ze stacją Dworzec Gdański, przejmując rolę likwidowanej 2.
                3: częstotliwość 10/15/15, trasa przedłużona do Żerania Wschodniego.
                Ogólnie bez zmian, tylko przechodzę na układ 5/10 w szczycie, a
                przedłużenie trasy jest związane z likwidacją 2 (za mało tramwajów
                by było na Żeraniu Wschodnim) i przywróceniem 23 (za dużo by było na
                Annopolu)
                4: częstotliwość 5/7,5/15, trasa bez zmian. Wzmocnienie linii w DP,
                zwłaszcza w międzyszczycie (podwojenie częstotliwości), ponieważ
                priorytetem stało się dla mnie zapewnienie Bródnu dobrych
                bezpośrednich połączeń do Centrum, kosztem połączeń przesiadkowych z
                metrem. Z podobnej przyczyny wzmocnię 25.
                23: częstotliwość 10/15/15, trasa ANNOPOL-KOŁO przez most Śląsko-
                Dąbrowski. Przywrócenie na Bródno trasą sprzed modernizacji mostu
                Poniatowskiego i zamiana końcówek na Bemowie z linią 13. Dla Bródna
                to dodatkowe, po 4 połączenie z Trasą W-Z, powrót połączenia z
                częścią Woli i z Kołem, a także ze stacją metra Ratusz-Arsenał.
                25: częstotliwość 5/7,5/15, trasa ANNOPOL-OKĘCIE. Znaczne
                wzmocnienie w DP (podwojenie częstotliwości) z tej samej przyczyny,
                co w przypadku 4: chcę postawić na bezpośrednie połączenia Bródna ze
                Śródmieściem. Brygady na wzmocnienie wezmę z likwidacji 7, stąd
                wydłużenie 25 na Okęcie. Pozostałe zmiany związane z likwidacją 7 w
                projekcie.
                I przy tym niczego nie obciąłem na Puławskiej, mało tego, dostała
                ona mocniejszą 4 i każdą z pozostałych linii troszeczkę mocniejszą w
                szczycie (z 12 na 10, a z 6 na 5).
                A puste tramy na Puławskiej to dlatego, że jeżdżą stadami. Jakby je
                porządnie skoordynować, to by tak nie było.
    • Gość: Jožin z bažin Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.tbaytel.net 19.04.08, 23:02
      Do "pływających" tras tramwajów wszyscy się już przyzwyczailiśmy :-)
    • Gość: marco Pół roku objazdów tramwajowych IP: *.chello.pl 21.04.08, 10:40
      >Na początek problemów można się spodziewać na Bemowie.
      Na bemowie dopiero zacznie się paraliż i zmiany jak na dobre ruszą z
      budową trasy
      • aurita Re: Pół roku objazdów tramwajowych 22.04.08, 19:42
        Na Bemowie juz jest paraliz: powiedzcie mi dlaczego teraz zamiast 1 godziny
        (plus minut 10 minut) teraz wracam az 1,5 godziny do domu?

• Gość: Paweł Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: 212.180.147.* 22.04.08, 22:35
          Może kolejka do kebaba jest dłuższa?
          A na poważnie to myślisz, że ktoś z nas ma szklaną kulę?
          • aurita Re: Pół roku objazdów tramwajowych 24.04.08, 21:48
            Pawelku: to bylo pytanie retoryczne (sprawdz w slowniku jezyka polskiego)
            • Gość: Paweł Re: Pół roku objazdów tramwajowych IP: 212.180.147.* 25.04.08, 09:22
              Rozumiem. Zadałaś pytanie nie oczekując na nie odpowiedzi. Cóż, i tak w życiu
              bywa. Tylko po co w takim razie pytać(retorycznie)?
              • aurita Re: Pół roku objazdów tramwajowych 26.04.08, 21:20
                jestem baba a baby sa gadatliwe :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka