Dodaj do ulubionych

Tawerna u Greka

10.09.03, 14:07
Tawernę u Greka na Nowowiejskiej 22 (vis a vis Forum - obok równie mało
atrakcyjnej "Suliko") odwiedziłam głównie na skutek lektury rekomendacji
wyczytanych na tym forum (choć wpisanych co najmniej kilka miesięcy temu).
Niedobre i drogie jedzenie "drugiej świeżości". Przystawka - zestaw przekąsek
greckich - w dużej części prosto z puszek (np. paskudna pasta z grochu, która
zachowała jescze odcisk konserwy, czy ryba), bakłażany niedoprawione i zbyt
kwaśne, tzadziki (cadzyki) ewentualnie jeszcze nadają się do jedzenia. Cena
jednej, nienadzwyczajnej, niezbyt świeżej, za to zbyt twardej pity 5 zł to
lekka przesada. Jako danie główne polecono mi smażone drobne kawałki
wieprzowiny, a polecono w sposób rozbrajający: bo "przygotowywane były
dzisiaj i są świeże". Dostałam pływające w tłuszczu kawałki bez smaku, za to
także bez jakichkolwiek jarzyn i dodatków, a ponadto chyba i bez przypraw,
nie licząc soli. Dało się zjeść może 1/4 tego niewielkiego dania, a to i tak
tylko dlatego, że byłam potwornie głodna. Na deser poprosiłam o kawę po
grecku, która miała być bardzo mocna i średnio słodka. Dostałam ulepkowatą
lurę. W menu króluje wieprzowina i w ogóle jest ono nad wyraz skromne,
niewiele mające wspólnego z grecką kuchnią, przynajmniej taką, jaką lubię.
Zbyt mało warzyw, jagnięciny, baraniny i wielu innych rzeczy. Jest ouzo i
metaxa i chyba na tym należałoby poprzestać, gdyby nie ceny (butelka retsiny
za 65 zl wobec sklepowej ceny = 15-22 to jednak przesada).
Obserwuj wątek
    • Gość: ircia Re: Tawerna u Greka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 14:24
      A oprócz Ciebie (i osób towarzyszących) był ktoś w knajpie? Bo jak ja tam byłam
      z rok temu, to sama z małżonkiem ;-) A jakoś dziwnie się czuję w pustej knajpie
      ze znudzoną obsługą, niezadowoloną, że ktoś im głowę zawraca. Tam jest chyba za
      drogo? Zwłaszcza w stosunku do jakości.
      • nina_31 Re: Tawerna u Greka 10.09.03, 15:27
        Ja byłam w tej knajpie około rok temu, z mężem byliśmy jedynymi klientami, a
        była sobota, pora wczesnokolacyjna. Potraw, które jadłam już nie pamiętam (na
        pewno jakiś rodzaj sałatki i właśnie coś w wieprzowiny, była tez jakaś
        przystawka) ale pamiętam tylko że było niedobre, a porcje małe. I drogie, nawet
        jak na warunki warszawskie.
    • marghe_72 Re: Tawerna u Greka 10.09.03, 16:50
      Czyli kolejna knajpa schodzi na psy...
      Ja tam byłam jakies 2 lata temu, wpadłam na malą przekąske między zakupami:).
      Zjadłam smazoną fetę i tzatziki z pitą. Było smaczne, ale cena mnie
      przeraziła..
      Byłam w lokalu sama. Obsługa ok.
      Marghe
    • Gość: mel Re: Tawerna u Greka IP: *.centrala.kbsa / 10.3.16.* 11.09.03, 10:29
      bylam tam kiedys w porze obiodowej, w sobote. bylismy z mezem sami. ceny wydawaly sie normalne (takie, jak w
      innych knajpach), ale jak zobaczylismy te malenkie porcje, to po obiedze w tawernie wsciekli i glodni poszlismy sie
      najesc do pobliskiej compagni del sol.

nigdy wiecej nie pojde do tawerny.
      • zosima Re: Tawerna u Greka 11.09.03, 13:52
        W tej tawernie byliśmy we trójke, ale oprócz nas było sporo osób: dół cały
        zajęty, na górze my plus czworo innych. Zapomniałam napisać o przeroście
        ogórków nad innymi warzywami w surówkach, a także o tym, że ouzo podano od razu
        z dużą ilością lodu, więc nie wiadomo ile było anyżówki w szklance. Ceny -
        potwierdzam - zbyt wysokie. Za dwudaniowy obiad dla trzech osób, jedno piwo,
        jedno ouzo i trzy kawy - 200 zł. Nie jest to cena horrendalna, ale to co
        dostaliśmy nie było warte ćwiartki tego. Znane mi dobrze bistro z greckim
        jedzeniem (właścieciele - Grecy) podaje olbrzymi talerz z jagnięciną na trzy
        sposoby, ryżem i sałatką za ok. 20 zł.
        • nina_31 Re: Tawerna u Greka 11.09.03, 15:00
          zosima napisała:

Znane mi dobrze bistro z greckim
          > jedzeniem (właścieciele - Grecy) podaje olbrzymi talerz z jagnięciną na trzy
          > sposoby, ryżem i sałatką za ok. 20 zł.

Czy mogłabyś napisać gdzie to bistro? B. proszę!
          • zosima Re: Tawerna u Greka 17.09.03, 14:04
            Bistro Salonic mieści się na ulicy Grenadierów na Grochowie w małej białej
            budce, w okolicy stacji benzynowej na rogu Ostrobramskiej i Grenadierów. W tych
            dniach tam zajrzę, żeby odświeżyć pamięć i potwierdzę ceny i menu.
            • krenciolek Re: Tawerna u Greka 20.09.03, 15:37
              Najbardziej denerwuje mnie fakt, iz nie mozna rezerwowac kanapy na dole, nigdy,
              bo- jest rezerwacja dla sefa. :)))) żałosne, swego czasu bardzo czesto bywalam,
              pozdrowienia dla pana własciciela. Nie dziwie sie ze schodzi na psy
              • zosima Do Niny 21.09.03, 15:07
                Zgodnie z obietnicą poszłam do greckiego bistra Salonic na Grenadierów.
                Jedzenie nadal dobre i świeże. Niedrogo. Przykład: talerz rozmaitości greckich
                za 15 złotych: kotlecik siekany, kotlecik mielony, grilowany drób, warzywa typu
                leczo w dużych kawałkach – cukinia, bakłażan, kabaczek, pomidor, surówka plus
                ryż, sosy, pita. Jest dobry kebab, falafel, musaka, tzatziki. Niestety nie ma
                już, nie ma jagnięciny! Albowiem klienci-konsumenci nie byli zainteresowani
                tym szlachetnym mięsem, przedkładając nad nie wieprzowinę i drób. O, tempora!
                O, mores! A takie było dobre i wszystkiego za 20 złotych. Ale nadal polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka