Dodaj do ulubionych

"Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ?

22.06.08, 17:42
W latach 50-tych dość popularna była piosenka Szpilmana
" Pójdę na Stare Miasto,
nie byłam tam od wczoraj itd ...".
Nie mogę sobie przypomnieć,
kto był wykonawcą tej piosenki.
Może ktoś z Państwa pamięta ?
Pozdr ...

Obserwuj wątek
    • jan-w Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 22.06.08, 18:33
      www.google.pl/search?q=p%C3%B3jd%C4%99+na+stare+miasto&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t
      Komplet informacji i utwór.
      • rutelon Wiem do czego służą google, ale .... 22.06.08, 18:36
        ... niestety w necie informacje są rozbieżne
        i dlatego pytam.
        Może ktoś pamięta ?
    • Gość: @ Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 19:18
      Wydaje mi się, że Irena Santor, jak jeszcze była w "Mazowszu".
      • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 22.06.08, 19:29
        Tak,Irena Santor.
        • rutelon Pani Santor też śpiewała, ale .... 22.06.08, 19:37
          ... udało już mi się ustalić,
          że pierwsze nagrania tej piosenki popełniła w Polskim Radiu
          Jadwiga Piolińska z Chórem Czejanda
          i prawdopodobnie do dziś ta wersja
          jest najczęściej odtwarzana.
          Pozdr ....
          • rutelon Hmmmmm i tu jest dylemat, ponieważ .... 23.06.08, 18:23
            .... podają, że pierwsza wykonała tę piosenkę pani
            Jadwiga Piolińska też Chórem Czejanda
            i to wykonanie jest najpopularniejsze.
            • rutelon I'm sorry -nie tu gdzie trzeba się wkleiło !!! 23.06.08, 18:24
          • Gość: Ben eleazar Re: Pani Santor też śpiewała, ale .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 14:25
            Myślę,że wkradła się lierówka (błąd literowy ) w Nazwisku.Popularną wtedy
            właśnie była Jadwiga Prolińska.Wysłuchałem tej piosenki oryginalnej z
            www.wrzuta.pl i na pewno nie jest to głos ireny Santor,która w tamtych latach
            dopiero zaczynała w zespole Mazowsze.
    • Gość: Tomek "Warszawski dzień" IP: 212.38.200.* 23.06.08, 10:39
      Mi sie najbardziej podoba "Warszawski dzień" :)

Śpiewa chyba "Mazowsze"..
      • Gość: Ania Re: "Warszawski dzień" IP: 85.222.86.* 23.06.08, 11:06
        Mnie też bardziej podoba się"Warszawski dzień" niż"Pójdę na Stare
        Miasto".
      • Gość: xyz Re: "Warszawski dzień" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:17
        "Warszawski dzień" a jakaś podpowiedź.
        • Gość: Ania Re: "Warszawski dzień" IP: 85.222.86.* 24.06.08, 22:20
          Co to?Teleturniej?
        • Gość: Tomek Re: "Warszawski dzień" IP: 212.38.200.* 25.06.08, 10:51
          "Nad Wisłą wstaje warszawski dzień" - słowa St. R. Dobrowolski,
          muzyka T. Sygietyński

• Gość: Ben Eleazar Re: "Warszawski dzień" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 14:37
            Upierałbym się przy prapremierowym wykonaniu przez zespół Warszawa,ale może to
            już nie ta pamięć,.Ha!
          • Gość: uburama Re: "Warszawski dzień" IP: *.acn.waw.pl 07.07.08, 09:19
            >Gość portalu: Tomek napisał(a):

> "Nad Wisłą wstaje warszawski dzień" - słowa St. R. Dobrowolski,
            > muzyka T. Sygietyński

Od razu Pietrzak na myśl przychodzi: "urodziłem się w Warszawie, mieście
            opiewanym przez poetów i Stanisława Ryszarda Dobrowolskiego"
        • Gość: Ben Eleazar Re: "Warszawski dzień" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 14:34
          "Nad Wisła wstaje warszawski dzień
          i mknie tramwajem warszawski dzień...."
      • Gość: Ben Eleazar. Re: "Warszawski dzień" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 14:31
        Mnie wydaje się,że śpiewał to zespół Warszawa.Był takie zespół pieśni i
        tańca,ale istniał dosyć krótko.Później ten zespół zaczynał powstawać na nowo po
        nazwą Warszawski Zespół Pieśni i Tańca pod dyrekcja muzyczna pana
        Krzyńskiego,ale wszystko upadło z braku funduszy.Ćwiczenia odbywały się w dworku
        oprzy kościele na ul.Solec.
    • pajupaju Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 23.06.08, 15:36
      Przed Ireną santor śpiewała to Regina Bielska i chór Czejanda (1953
      r.).
      • rutelon Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 23.06.08, 18:26
        pajupaju napisał:

> Przed Ireną santor śpiewała to Regina Bielska i chór Czejanda
        (1953
        > r.).
        ==============================

.... podają ( Polskie Radio ),
        że pierwsza wykonała tę piosenkę pani
        Jadwiga Piolińska też Chórem Czejanda
        i to wykonanie jest najpopularniejsze.
        • Gość: billy Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 09:51
          jeśli już to jadwiga PROLIŃSKA.
          w czejandzie spiewał mój chrzestny.
          • Gość: bubu Oj chyba jednak Piolińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:40
            A to to co ?
            www.soho.pl/index2.html?strona=artysta&podstrona=mp3&a=721
          • Gość: bubu I tutaj Jadwiga Piolińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:44
            mediomat.org/index.php?n=produkt&produkt=7989
            I w wielu innych miejscach też Piolińska !!!
          • Gość: bubu I na googlach też Piolińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:46
            www.google.pl/search?sourceid=navclient&hl=pl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLJ_plPL248PL248&q=Jadwiga+Pioli%c5%84ska
            ta której podkład dawał chór Czejanda.
          • Gość: bubu A tu podają Prolińska, no ta jak wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:50
            się nazywała ?
            • Gość: bubu link do Jadwigi Prolińskiej - google IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:52
              www.google.pl/search?sourceid=navclient&hl=pl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLJ_plPL248PL248&q=Jadwiga+Proli%c5%84ska+i+ch%c3%
              b3r+czejanda
            • warzaw_bike_killerz Re: A tu podają Prolińska, no ta jak wreszcie 25.06.08, 17:08
              Wynik wyszukiwania Piolinska - 7
              Wynik wyszukiwania Prolinska - 407

Masz okolo 98,3% pewnosci, ze sie nazywala Prolinska. 1,7% to chyba tacy, ktorzy
              napisali to co im sie wydawalo, ze uslyszeli.
              • Gość: Ania Re: A tu podają Prolińska, no ta jak wreszcie IP: 85.222.86.* 25.06.08, 17:19
                Jadwiga Prolińska
                • billy.the.kid Re: A tu podają Prolińska, no ta jak wreszcie 25.06.08, 18:40
                  tak jakoś śmiesznie jeszcze sięgnę pamiecią do tych czasów i zawsze była PROLIńSKA.
    • morfeusz_1 "Pójdę na Stare Miasto" nie biłem tam od wczoraj;] 25.06.08, 18:58

Jak ja lubię te stare szemrane warśawskie piosenky to ja nie
      wiem,....
      Stasiek,Stasiek chono tu zobacz semtymentalnie siem jakoś tak
      zrobiło dzisiej na naszem forum warśawskiem he he he :)
    • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 25.06.08, 19:05

Apaszem Stasiek był w krąg znały go ulyce....

;)
      • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 25.06.08, 19:47
        No co Ty chcesz? Sama bardzo lubię folklor warszawski, mimo że
        jestem innym pokoleniem. Wybrałeś akurat wykonanie satyryczne-pewnie
        specjalnie, ale nawet w tym wykonaniu jest fajne. Ta piosenka nosi
        tytuł"Hanka", raczej nie ten, co Ty podałeś. Jeśli myślisz, że
        trochę udało Ci się zażartować z tej muzyki, to się mylisz. Przy
        okazji dzięki za tę piosenkę.
        • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 25.06.08, 21:43

Bla bla bla...to nie folklor to życie,ja nie żartuję ja Tu żyję

amen
          • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 25.06.08, 21:53
            Amen to znaczy"niech się stanie",ale co? Chcesz powszechnego
            panowania folkloru warszawskiego? W to nie uwierzę.
            • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 25.06.08, 22:35

Nie drażnij mnie bo cię po warszawsku wciągnę nosem i będzie po ani
              he he he
              • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 25.06.08, 23:05
                Nosem to wciągają Kaszubi. Jeśli Ci się nie podoba folklor
                warszawski,to go nie słuchaj. Warszawiakom tego folkloru w
                satyrycznej wersji nie musisz pokazywać. Znają go w oryginalnej.
                Koniec tematu.
                • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 25.06.08, 23:18

powiedziała co wiedziała i puściła bąka...na dywanie brzęczącego w
                  rytmie salsy ;]
                  • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 26.06.08, 00:05
                    Jaki z Ciebie prosty człowiek. Już póżno. Idż w objęcia morfeusza.
                    • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 26.06.08, 00:07

już idę dobranoc
                      • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 26.06.08, 00:13
                        Popracuj nad słownictwem, bo tak jakoś niepotrzebnie siebie zaniżasz
                        językowo. Dobranoc
                        • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 26.06.08, 00:16

a ty popracuj nad sobą zanim zaczniesz bawić się w jurora z tańca z
                          gazdami i oceniać innych
                          • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 26.06.08, 00:19
                            Swoją drogą to była fajna zabawka, też taką miałam. Tylko mała
                            nieścisłość-na dywanie nie chciał się kręcić. Miałeś już spać.
                            Czyżby bezsenność? Uwagi na temat tego co mam robić zachowaj dla
                            siebie. Jak będę szukała doradcy, to Cię zlokalizuję.
                            • morfeusz_1 Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 26.06.08, 00:33

Zawsze do usług... na prive lub na forum
                              • Gość: Ania Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 85.222.86.* 26.06.08, 00:40
                                Zaskoczyłeś mnie. No nie może być. Kliknęłam na to niebieskie,co
                                podajesz,żeby się więcej dowiedzieć,co z Ciebie za dziwny człowiek.
                                A tam ku mojemu zaskoczeniu wiersz"Szczęscie" Leśmiana-mój ulubiony.
                                Nie,no Ty chyba jesteś całkiem do rzeczy. To było moje największe
                                zaskoczenie ostatniego tygodnia. Już nic nie dodam.
    • Gość: anonim Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 15:52
      szpilman.
      • Gość: oldtower Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 16:34
        Szpilman ???
        I śpiewał tak :
        "Pójdę na Stare Miasto,
        nie byłam tam od wczoraj, ... " ?
        • Gość: uburama Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: *.acn.waw.pl 07.07.08, 09:24
          Gość portalu: oldtower napisał(a):

> Szpilman ???
          > I śpiewał tak :
          > "Pójdę na Stare Miasto,
          > nie byłam tam od wczoraj, ... " ?

Bo to pionier postępu był...
    • Gość: T.Wroblewski Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 82.177.111.* 18.07.08, 10:14
      Irena Santor
    • trymonit Pierwsza śpiewała Jadwiga Prolińska. 18.07.08, 10:58
      :)))
    • Gość: Ela Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: 212.180.147.* 20.07.08, 16:08
      Piosenkę Pójdę na stare miasto śpiewała Irena Santor
      • billy.the.kid Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? 20.07.08, 19:56
        też.
        • Gość: koks Re: "Pójdę na Stare Miasto" - kto śpiewał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 10:39
          To co udało mi sie ustalić to piosenkę śpiewali:
          Jadwiga Prolińska plus chór Czejanda -nagrała 21 lipca 1953,
          Regina Bielska plus chór Czejanda w 1953,
          Irena Santor,
          Ewa Bem,
          Jacek Borkowski,
          Andrzej Trefon.
          Pytanie jest tylko dlaczego w oryginalnym tekście Edwarda Fiszera jest "nie byłem tam..." a pierwsze, najbardziej znane wykonania są TYLKO KOBIET?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka