Dodaj do ulubionych

Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow???????

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 04:48
Dlaczego w tym cholernym kraju nie sa dostepne takie papierosy jak Camel i
Salem(od nie dawna wycofane ze
sprzedazy),Stuyvesant,Benson&Hedges,Kim,Kent,Winston,Gitanes,Lord,R6,Ernte,Pee
r,Muratti Ambasador,Lark,Vintage,Dumont,Philip Moriss,Monte Carlo,Bond,Silk
Cut,Cartier,John Player,Memphis,Milde Sorte???Wymienilem tylko te najbardziej
znane i uznane na swiecie marki papierosow dostepne we wiekszosci krajow
swiata.Chociaz sam juz od kilku lat nie pale wkurza mnie,ze w zwiazku z moimi
czestymi wyjazdami za granice musze wiele z wyzej wymienionych marek
przywozic znajomym.Nie rozumiem dlaczego wszystkie wymienione wyzej marki
papierosow sa dostepne swobodnie w takich krajach jak
Czechy,Slowacja,Wegry,Rumunia,Bulgaria,wszystkie kraje dawnego ZSRR i dawnej
Jugoslawii o krajach zachodnio europejskich nie wspominajac?Dlaczego w Polsce
furore robia papierosy najtansze czesto bez filtra i najgorszego tytoniu typu
Fajrant,Cudzesy,Bezrobotne,Grom,Polarne,Popularne i inne tego typu badziewie?
Jak to mozliwe ze w 40 milionowym kraju gdzie wiekszosc doroslej populacji
pali nie oplaca sie wprowadzac na rynek nowych i uznanych na swiecie marek?A
juz zwlaszcza nie pojmuje sprawy z Camelami i Salemami najpierw wlasciciel
tych marek firma R.J.Reynolds miala fabryke w Piasecznie.Potem sprzedali ja
japonskiej firmie Japan Tobacco, ktora wczesniej robila furore na rynku
tanimi papierosami Wave(ktore tez pozniej wycofali nie wiadomo
czemu).Nastepnie japonczycy kupili fabryke od amerykanow z Reynoldsa i ja
zamkneli(oczywiscie pozbawiajac pracy kilkuset osob,a w nastepnej kolejnosci
wycofali z rynku Camele drugie pod wzgledem sprzedazy po Marlboro papierosy
na rynku i pierwsze z segmentu menthol(Salemy)Ludzie powiedzcie gdzie tu jest
sens??Czy moze ktos moze, ze spacjalistow z branzy mi to wyjasnic?Przepraszam
za troche przydlugi monolog i dziekuje za ewentualne odpowiedzi.Pozdrawiam
Goldi
Obserwuj wątek
    • pan_pndzelek Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? 30.09.03, 08:39
      Powiem co wiem "w temacie" moich ulubionych Benson&Hedges. Otóż projekt paczki
      B&H był jakąś zamkniętą całością mającą podkreślać elegancję z nutą
      konserwatyzmu. Producent dbający o swoich klientów i o własny wizerunek nie
      chciał i nie mógł się zgodzić na iście barbarzyński pomysł jakiegoś chorego
      idioty, w myśl którego to pomysłu 1/3 powierzchni paczki (z tyłu i z przodu)
      musi być upstrzona "prześlicznym" napisikiem o szkodliwości palenia. Bez tego
      natomiast "ozdobienia" w Polsce papierosów sprzedawać nie można. Myślę, że
      producent miał rację, są jednak granice do jakich można skurwić markę pod
      presją zidiociałych urzędasów...
      • Gość: goldi Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 10:35
        Uwazam ze to nie jest argument poniewaz w Australii polowa paczki z przodu i
        polowa z tylu objeta jest tym napisem o szkodliwosci,a tam mozna wszedzie kupic
        B&H i wiekszosfc z tych ktore wymienilem.
      • Gość: duisco Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 01:46
        pndzelek, co ty pieprzysz. bensony sa w Wielkiej Brytanii z etykietą na połowę
        (czy 45%) opakowania - tekst na niej ostrzega przed zawałem, impotencją i
        innymi syfami. Tak wiec Twopje argumenty sa słabe :)
        BTW, tez uwielbiam Bensony...:) Moze jest jakaś możliwość w Polsce?
    • Gość: goldi Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 21:50
      Nikt nie wie??
      • j_karolak Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? 07.10.03, 08:28
        Ja nie wiem, ale może inni będą wiedzieć.
    • Gość: Logo Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 08:44
      I bardzo dobrze, że nie ma jeszcze jakby pozostałe papierosy zniknęły a w raz z
      nimi przepadli wszyscy palacze to świat wreszcie byłby przyjemny.
      • Gość: parapet Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 14:24
        I wtedy wszyscy będa młodzi, szczupli i zdrowi .....
      • Gość: fhj Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.radio.com.pl 07.10.03, 15:50
        LOGO-SROGO. czy wszyscy niepalący sa tak wk...wiający?
    • Gość: behi Koncesje IP: *.int.warszawa.sint.pl 07.10.03, 09:45
      Niestety o ile dobrze pamietam, to w Polsce nie daje sie koncesji dla
      importerow papierosow o ile nie maja fabryki w kraju, a i do tego produkowane u
      nas w kraju np. Malboro musi zawierac iles tam procent "machorki" bo taki jest
      wymog polskich producentow tytoniu. Wiec jesli jakiemus producentowi zalezy
      na "jakosci" swoich wyrobow, musi je zaopatrzyc w jakis procent polskiej
      produkcji tytoniu. Czy ktos widzial w ogole ostatnio jakakolwiek paczke
      papierosow z rozowa banderolka? (nie chodzi o cygara) Nie, wszystkie maja
      zielone banderolki i sa mieszane z polskim tytoniem. Ostatnio zrezygnowalem z
      Marlboro, bo jak zaczeli wkrecac cos o smaku i zapachu slomy, do tego palace
      sie w tempie wybuchowym na mocno dymiacy kolor jaskrawo zolty, stwierdzilem, ze
      tak dalej byc nie moze!
      Tez tesknie za B&H, ale moje faworytki to jednak Silk Cuty. Jak tylko jestem
      gdzies za granica to jak glupi kupuje ponadnormatywne ilosci B&H i Silk Cutow,
      potem drzac na przejsciu, ze moze ten jeden karton wiecej mi podaruja :)
      To co teraz jest w kiosku jest ze 100 razy bardziej trujace, nie mowiac juz o
      walorach aromatyczno smakowych. Smierdza straszliwie jak sie je pali, ale coz..
      nalog nie wybiera, a lobby producentow "machorki" jest bardzo silne w tym kraju.
      • joanna_bem Re: Koncesje 07.10.03, 10:05
        a ja lubie spike bo jest ich duzo i sa to papierosy dla osob mlodych i
        aktywnych ruchowo.
        • Gość: behi Czyli dla rowerzystow?? IP: *.int.warszawa.sint.pl 07.10.03, 10:25
          :)
      • Gość: goldi Re: Koncesje IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 11:08
        A nie wiesz behi czy cos sie zmieni w tej kwesti z chwila wejscia do Unii?
        Przeciez chyba w zadnym innym kraju nie ma takich kretynskich wymogow.W
        Czechach i na Wegrzech jest po dwoch producentow papierosow obecnych rowniez w
        Polsce,a tam sa dostepne wszystkie najpopularniejsze papierosy swiata.
        • Gość: behi Polska tytoniowym potentatem :( IP: *.int.warszawa.sint.pl 07.10.03, 12:53
          www.arr.gov.pl/showdoc.php?inoId=271
          Wiec oprocz tego, ze w Polsce produkuje sie najgorsze i najbardziej szkodliwe
          odmiany tytoniu (najbardziej na polnoc wysuniety kraj, gdzie sie jeszcze takowy
          uprawia) Chcielismy zmusic UE do zaakceptowania produkcji 70 tys ton tego
          badziewia, co nadaje sie tylko do palenia w kominku (wiecej niz inne kraje,
          gdzie warunki klimatyczne pozwalaja na tyton a nie "machorke") Lobby
          producenckie niestety ma wiecej do powiedzenia niz konsument, ktorego nalog gna
          po to. I jak wszystkie uzywki, po wejsciu do UE, beda to dobra do indywidualnej
          ochrony rynkowej. Watpie, zeby sie cos zmienilo.
    • mantha Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? 07.10.03, 12:02
      Najbardziej żal mi Salemow (setki, te ciut cieńsze byly moimi ulubionymi).
      poza tym pamietam, ze camele swego czasu byly b. popularne, tez je lubilam,
      poza tym wiele papierosów mialo miekkie opakowania, teraz tez sie tego nie
      spotyka (czasem lucky strike). Dla mnie pozostaly jedynie marlboro mentholowe,
      ktore sie popsuly. przyjdzie rzucic palenie :-)

ciekawa jestem, jak ktos tutaj juz wspomnial, jak to bedzie po wejsciu do UE?
      • Gość: palacz Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 12:15
        a jeszcze mild7!
    • kuleczka Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? 07.10.03, 13:42
      W takich momentach tęsknię za Pewexami.
    • roody102 Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? 07.10.03, 16:11
      Rozumiejąc irytację chciałem zauważyć, że szczęśliwi są ludzie, którzy takimi
      problemami muszą swe głowy zaprzątać :))) Popatrzcie też na to z drugiej
      strony - nigdzie indziej na świecie nie można kupić takich wysublimowanych
      marek jak Męski, Fajranty, Bezrobotne czy choćby klasyczne Extra Mocne ;)))
      • Gość: behi Szesliwi bez takich problemow szukaja innych /nt IP: *.int.warszawa.sint.pl 07.10.03, 16:55
      • Gość: ELŻBIETA Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.acn.waw.pl 07.10.03, 17:32
        Ech, nie ma to, jak HOUSE OF PRINCE...
        • Gość: goldi Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 18:16
          Zastanawiam sie czy po wejsciu do UE pozwola na import papierosow z innych
          krajow Unii?
    • rumba_negro Re: Dlaczego u nas niema swiatowych papierosow??? 08.10.03, 20:00
      " Niema", a "nie ma"
      to jak "niebo" a "ziemia", niestety...
      • Gość: tango_blanco Cos na temat moze? Oprocz braku kultury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 20:13
        Netykieta zobowiazuje do nie pouczania w sprawach ortograficznych, a juz na
        100% interpunkcyjnych bledow. Technika niestety czasami zawodzi i w klawiaturze
        bezprzewodowej np. potrafi nie zadzialac jakis wystukiwany znak. Czy jak
        mowisz, to ktos Ci zwraca uwage, ze murzyn powinienes mowic przez "rz"? Jak
        potrzebujesz swoj wzrok delektowac bezblednymi wypowiedziami, czytaj ksiazki.
        Brak kultury, niestety...
        • rumba_negro Re: Cos na temat moze? Oprocz braku kultury? 08.10.03, 20:22
          Gość portalu: tango_blanco napisał(a):

> Netykieta zobowiazuje do nie pouczania w sprawach ortograficznych, a juz na
          > 100% interpunkcyjnych bledow. Technika niestety czasami zawodzi i w
          klawiaturze
          >

Netykieta delikatnie sugeruje również dokładne sprawdzenie tego, co za chwilę
          wyjdzie w świat spod naszych palców, a poza tym - jestem korektorem,
          niestety...oraz językowym purystą. Do tego jeszcze - wzrokowcem.
          > bezprzewodowej np. potrafi nie zadzialac jakis wystukiwany znak. Czy jak
          > mowisz, to ktos Ci zwraca uwage, ze murzyn powinienes mowic przez "rz"? Jak
          > potrzebujesz swoj wzrok delektowac bezblednymi wypowiedziami, czytaj ksiazki.
          > Brak kultury, niestety...
    • Gość: mu fan SUPER NAZWA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 01:33
      A propos "wysublimowanych" nazw polskich fajek to ostatnio na centralnym
      wypatrzyłem papierosy "Małorolne"..stały tuż obok Męskich i Bezrobotnych....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka