gatto-nero 15.08.08, 22:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Glonojad Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.chello.pl 15.08.08, 23:50 Po kolei, po kolei. Doprowadzi się Wilsona, to się przejdzie na następny plac. To praca u podstaw, musi potrwać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinique Żoliborzanie, rozwiążcie problem ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.08, 18:36 ... a nie rozsmakowujcie się w pseudo-społecznikowskiej mantrze, akcie, petycje, mecanat Muzeum Powstania Warszawskiego. Problem pozostał, a zaczynamy czytać artykuły o jakichś ludkach. Pokażcie jacy jesteście skutecznie samorządni, albo zamknijcie r*ja w tej sprawie, bo słabo się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 02:22 z dziećmi to można iśc do kofifi,blisko placu wilsona-naprzeciwko bramy wejsciowej(bocznej) do parku Żeromskiego,mila kawiarnia i sklep z zabawkami obok, a nie do arkadii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam s Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.gprs.plus.pl 16.08.08, 12:49 jestem ze starego mokotowa, choc od paru lat mieszkam w krakowie. wiem ze dyskusja dotyczy pl. wilsona, ale bedac czesto w warszawie, obserwuje to samo zjawisko na starym mokotowie. oprocz paru knajpek i kafejek tu i tam, i paru restauracji na pulawskiej, dzielnica jest martwa i pusta. w piatkowe i sobotnie wieczory wszyscy szukaja rozrywek w centrum...taki potencjal, i tak nie wykorzystany :( polecam wlodarzom miejskim wycieczki do berlina, gdzie kazda z dzielnic az kipi od zycia...zycze powodzenia w walce z odbankowywaniem zoliborza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.aster.pl 16.08.08, 13:24 Coś w tym jest adamie s. Faktycznie, też to obserwuję, choć może nie na tak dużą skalę. Stary Mokotów ma wystarczająco dużo lokali gastronomicznych, by zachęcić mokotowian do korzystania z lokalnej oferty. Jednak przyczyny przyjazdów do lokali w centrum moim zdaniem wynikają z małej znajomości życia kulinarnego dzielnicy (lokale), dziwnie pojętym "prestiżu" spotkania w tym miejscu, oraz dość wygodnego punktu spotkań dla osób jadących z dwóch różnych dzielnic. Przy tym, prawdopodobnie zapominają o tym (lub nie wiedzą), że w wielu lokalach w centrum płacą drożej. Sama też mam ulubione knajpki w innych dzielnicach, które co jakiś czas odwiedzam. Odpowiada mi tamtejsza kuchnia, wystrój i brak tłoku, który często charakteryzuje śródmiejskie lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.08, 15:48 tyle, że w normalnych krajach takie centra handlowe lokalizuje się na obrzeżach miast a nie w ścisłym centrum tak jak u nas w Warszawie (Galeria Mokotów, Arkadia, Złote Tarasy) Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Społeczna obrona placu Wilsona 16.08.08, 16:48 Ale u nas nie jest normalny kraj i są straszne krzyki i histerie (także w Gazecie!) żeby nie lokować CH na obrzeżach miast, bo to 'zabija' centrum... Ręce opadają. Odnoszę wrażenie, że 'specjaliści' od rozmaitych akcji, rewitalizacji, instalacji i racjonalizacji, wypowiadający się w Gazecie, nie mają żadnego kontaktu z rzeczywistym światem. Galerie handlowe są be, bo niszczą centrum. Centrum ma tętnić życiem, ale zaraz, bo na obrzeżach są place i one nie tętnią, a też powinny tętnić, no to zróbmy tak, żeby ludzie nie jeździli do centrum, tylko jednak na obrzeża! I tak się wikłają w te paradoksy. Przecież sprawa jest prosta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.aster.pl 16.08.08, 17:10 Nessie-jp, szanuję Twoje zdanie, co nie przeszkadza mi go nie podzielać. Jeśli wybieram się do lokalu, to nie idę do centrum handlowego, tylko właśnie do indywidualnego obiektu. Centrum handlowego nie biorę wtedy w ogóle pod uwagę. Owszem, czasami też korzystam z tamtejszej gastronomii, ale to tylko wtedy, gdy robię zakupy i mam ochotę zjeść obiad. Jednak jest to inna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Społeczna obrona placu Wilsona 16.08.08, 22:09 Aniu, ja zasadniczo pisałam o tzw. ludziach, czyli trendach społecznych ogółem. Osobiście w ogóle nie przepadam za kuchnią centrów handlowych i nie jadam w takich miejscach. :) Ale tu jest dziwna rzecz. U mnie na Ursynowie jest w bród małych i dużych knajpek, pizzerii, jadłodajni hinduskich, chińskich i innych, cukierni, lodziarni i tym podobnych. I banków też jest bardzo dużo i żyją sobie obok siebie i nikt nikogo nie chce na siłę rewitalizować, wywłaszczać ani w ogóle uzdrawiać moralnie. Z tego wnoszę, że po prostu mieszkańcy Zoliborza i Bielan po prostu NIE POTRZEBUJA multum lokali gastronomiczno-rozrywkowych na placu Wilsona! Widać wolą iść gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.aster.pl 16.08.08, 22:21 Generalnie społeczeństwo Żoliborza i Bielan jest starsze wiekiem, niż społeczeństwo Ursynowa. To ostatnie jest jednym z najmłodszych w Warszawie, gdzie procent ludzi w wieku emerytalnym jest najniższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 23:56 "zasadniczo o tzw. ludziach"? hm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 23:57 a może chodzi o jakieś więzienne sprawy? ludzie z rakowieckiej jadają tylko w arkadiach, albo coś. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Społeczna obrona placu Wilsona 18.08.08, 15:43 > a może chodzi o jakieś więzienne sprawy? ludzie z rakowieckiej jadają tylko w > arkadiach, albo coś. Ja niestety nie znam takich ludzi, więc nie do końca rozumiem, o czym mówisz. Ludzi znam zwykłych, starych i młodych, mądrych i głupich, ładnych i brzydkich. Zadnemu z tych ludzi nawet by przez myśl nie przeszło, żeby jechać specjalnie na plac Wilsona, aby tam powdychać żoliborskie spaliny w ramach "bycia klimatycznym". Wolą klimatyzowaną Arkadię od klimatycznego placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.acn.waw.pl 16.08.08, 16:39 Jestem ze St. Mokotowa, od kilku lat mieszkam na Zoliborzu. Na Starym Mokotowie obserwuje powstawanie nowych kawiarenek w roznych nietypowych miejsach. A na Żoli totalna degradacja.. W tej pieknej, historycznej dzielnicy naprawde nie ma nic - ja mozna powiedziec, ze zaakceptowalem taki stan rzeczy - wsiadam w samochod i jade do Arkadii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolnek Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.08, 19:34 no już bez przesady z tą pustynią Nie jest to może Saska Kępa ale Żoliborz ma miejsca z klimatem na kawę i ciastko warto się wybrać do Kofifi (knajpki przy Kalimbie sklep z odlotowymi zabawkami i dobrymi książkami dla dzieci) jest też mała kafejka na Słowackiego z całkiem dobrą kawą; jest Pracownia gdzie czasem nawet coś się żywego dzieje wieczorami jest włoska knajpa z dobrym winem przy kościele St Kostki jest Spotkanie na Kraśińskiego jest nowy i bardzo dobry Kebab (Asad?)w pobliżu urzędu dzielnicy moim zdaniem każde z tych miejsc ma swój niepowtarzalny klimat o wiele fajniejszy niż Kraina Szczęśliwości za torami, w której czasem smród z toalet roznosi się po wszystkich knajpkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Budda Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 17:22 dokładnie, wystarczy rozejrzeć się po okolicy i znajdzie się pare intersujących lokali, do powyższej listy dołączył bym jeszcze Coyote Club (niby wystrój nic specjalnego, ale spotkać można cały przekrój społeczny okolicznych mieszkańców) i trochę ukrytą przed światem Klubogalerię Małe Tęsknoty (świetne miejsce z artystycznym zacięciem, wygodnymi siedziskami i aromatyczną fajką wodną) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: jest tego , jest naprawde dużo IP: *.chello.pl 17.08.08, 18:42 no, jeszcze są przytulne na stacjach benzynowych , które omija ta banda wrzaskliwych rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolnek Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.08, 21:35 a gdzie te dwa miejsca bo ich (jeszcze) nie znam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolnek Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.08, 21:38 juz wygooglalem trzeba bedzie sie wybrac www.klubogaleria.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Knajpki IP: *.aster.pl 16.08.08, 16:49 Gatto-nero, pozwolisz, że nie wskażę, o które lokale mi chodzi, ponieważ nie chcę być posądzona o robienie reklamy. Po wyrażeniu dobrej opinii na temat poczty zarzucano mi reklamę i związek zawodowy z tą placówką. Jeśli jesteś warszawiakiem, to z pewnością też masz swoje ulubione lokale w mieście. Dobry lokal jest tam, gdzie chce się wracać, a niekoniecznie tam, gdzie jest tzw."dobra lokalizacja". Chociaż w Śródmieściu też mam "swoje" punkty, które mi odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
starfruit Wilson 17.08.08, 20:59 A ja teraz mieszkam na Białołęce i w wolne dni przyjeżdżam z dzieckiem na pl. Wilsona właśnie. Stołuję się wtedy u Lucyny Zapart, bo tam mi - i dziecku - wszystko smakuje. Idę do parku na plac zabaw. Idę do Kalimby po jakiś fajny drobiazg dla małej. Jak chcę pogadać z którąś przyjaciółką i jest ładna pogoda to też się umawiam na Wilsona, bierzemy kawę na wynos i spacerujemy. To jest moje magiczne miejsce i jestem w stanie dojechać! Bulwersuje mnie, że ktoś kto jest właścicielem tego miejsca nie dostrzega jego unikatowych walorów. Niszczenie tego jest jakimś dziwnym myśleniem o biznesie. Zwłaszcza po tym, jak powstał tam naprawdę piękny park (swoją drogą w tym roku jakby mniej zadbany niż w poprzednim... :( ciekawe, czy przypadkowo). Czas na Wilsona płynie inaczej niż w centrum handlowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 23:28 :))))) ale sie ciesze! ciagle cos piszecie o naszym placu,teraz to juz napewno sie zmieni NA LEPSZE! to pokazuje ze mieszkancy Zoliborza (i nie tylko)potrafią sie zintegrowac w waznej sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczynscy? 7 zakladów krawieckich...lumpenproletariat? IP: *.bredband.comhem.se 18.08.08, 08:12 hehe, gdzie kafejka internetowa? wogóle syf, Odpowiedz Link Zgłoś
r.mutt1917 Jaka kafejka? 18.08.08, 14:49 Kafejki internetowe byly dobre w 2002. Teraz, kiedy laptopy kosztuja niewiele wiecej od stacjonarnych komputerow, a przegladarka internetowa jest w kazdej komorce z promocji za zlotowke, taki przybytek ma nie ma wielkiej racji bytu. Lepszym rozwiazaniem byloby stworzenie darmowego hotspotu obejmujacego caly plac; a kafejki zostawic amatorom kawy! Srodmiescie pozdrawia Zoliborz! Odpowiedz Link Zgłoś
stan_n Społeczna obrona placu Wilsona 18.08.08, 09:41 Plac Wilsona to całkiem dobrze urządzone miejsce, więc o co chodzi ? Stolica to jeszcze wiele innych ulic i skrzyżowań, które wyglądają fatalnie. Czy poświęcie tyle samo czasu żeby tam coś poprawić, aby było choć trochę jak na tym placu ? - W Warszawie jest o wiele za mało lokali usługowych przy ulicach (bo tak się budowało), a pl. Wilsona jest atrakcyjny. Gdy jest ich dużo, starcza miejsca dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
stan_n Społeczna obrona placu Wilsona 18.08.08, 09:59 - Z tymi kawiarniami to trzeba uważać, tam bywa coś do czytania. A nuż trafi się taka, w której będzie tylko (o zgrozo !) „Rzeczpospolita” i "Dziennik" ? Może to zapisać w umowach najmu ? - A wogóle: Gratulacje za świetną "edukację" ekonomiczną młodzieży Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 A ja chce banki... 18.08.08, 15:56 Na cholerę tam cikiernia czy kafejka? Jakby była potrzebna to by była opłacalna dla właściciela, a co za tym idzie stać by było go na czynsz. Skoro jej nie ma znaczy że jest niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
tirinti Społeczna obrona placu Wilsona 18.08.08, 16:28 Na zdjęciu prawie wszyscy przeciwnicy banków na placu Wilsona... skoro 8 osób to prawie wszyscy to ilu jest wszystkich? 10? 12? A ilu jet zwolenników banków? 10tyś? 12tyś? Niech Gazeta wybiórcza przestanie być żałosna w popieraniu inicjatyw mniejszości godzących w interesy większości. Większość ludzi częściej bywa w bankach niżw kawiarniach i drogich sklepach. Jak ktoś chce iśc do sklepu czy kawiarni niech jedzie do Arkadii. Zresztąbanki teżmogliby przenieść do Arkadii a na placu zostałyby pustostany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.acn.waw.pl 09.03.09, 00:06 Poczekamy kolego jak będziesz mieć 60 siatkę czego ci życzę czy będzie ci milo śmigać po zakupy pod Hale np. myśl człowieku myśl niedługo sprzedacie się całkiem dla kasy i banków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.08, 16:41 Czy "GW" poświęci tyle samo energii problemowi powstających co kilka kroków Monopolowych 24h/dobę, których jest po prostu za dużo ? to dotyka większej liczby mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx No i slowo cialem sie stalo IP: *.acn.waw.pl 18.08.08, 17:03 wiele razy pisalem,ze polityka miasta ograniczajaca wjazd do centrum miasta samochodom,przez zamykanie dla ruchu prywatnego niekotrych ulic,oplaty parkingowe spowoduje,ze jedynymi lokalami mogacymi sie utrzymac w takich warunkach beda lumpeksy(bo biedota jezdzi autobusami i rowerami?),banki(bo dostep do pieniadza jest potrzebny zarowno biednym,jak i bogatym),oraz apteki,bo centra miast zamieszkuja glownie ludzie starsi i schorowani(ktorym nie starcza na jedzenie?).Pisalem takze ,ze niedlugo zacznie sie walka o przywrocenie zycia do centrum. i jak tu nie wierzyc staremu porzekaldlu,ze socjalizm jest ustrojem,ktorego celem jest walka z trudnosciami w innych ustrojach nie znanymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.dsk.uw.edu.pl 19.08.08, 10:02 Wielu chciałoby mieszkać przy placu Wilsona takim jaki jest teraz. Co mają w takim razie powiedzieć mieszkańcy np. Bemowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.dsk.uw.edu.pl 19.08.08, 12:14 mają być kawiarnie, księgarnie - ale nie sieciowe, tylko "klimatyczne". I pewnie ma tego pilnować jakiś urząd, który jeszcze określi jaki tam ma być "klimat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.dsk.uw.edu.pl 19.08.08, 14:37 Ta wiara, że zza biurka da się wykreować rzeczywistość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotruś Re: Społeczna obrona placu Wilsona IP: *.chello.pl 28.11.08, 23:48 po co ;) na placu wilsona klimatyczne księgarnie skoro przy placu wilsona są super antykwariaty o baardzo specyficznym klimacie Odpowiedz Link Zgłoś