Gość: regulgator IP: *.fornet.waw.pl 15.10.03, 23:55 czyli dobrze. bedzie dluzej stal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autobus O To Chodzilo! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 00:40 To jest lokalny most do nowego centrum w dawnym porcie praskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Centrum Port Praski !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.10.03, 16:42 do jakiego niby centrum??? do tych pijaczków w krzakach? centrum alpagi?? miało byc to centrum,ale pewnie długo nie będzie.Miasto dostało most w zamian za 40 ha krzaków (choć dobrze położonych).Lepiej by było te pieniądze przeznaczyć na inny most. Syreny mógł jako most lokalny służyc jeszcze długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: Most Świętokrzyski opustoszał IP: 195.205.15.* 16.10.03, 08:09 Czy trzeba było robić jakieś badania żeby dojść do takiego wniosku? To było wiadome od czasu powstania projektu, pożal się Boże, tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Most Świętokrzyski opustoszał 16.10.03, 08:53 Powstał most znikąd do nikąd. Z cienkiego Wybrzeża Szczecińskiego w wąziutką Zajęczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Most Świętokrzyski opustoszał IP: 212.76.52.* 16.10.03, 09:00 I mnie sie ten stan podoba. Wreszczie jest ciąg komunikacyjny o malym ruchu samochodowym a przez to bezpieczniejszym. Bezpieczniejszym dla tych, ktorzy tego bezpieczenstwa potrzebuja czyli rowerzystom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Most Świętokrzyski opustoszał IP: *.pseinfo.pl / localhost 16.10.03, 09:11 Gość portalu: Robert napisał(a): > I mnie sie ten stan podoba. Wreszczie jest ciąg komunikacyjny o > malym ruchu samochodowym a przez to bezpieczniejszym. > Bezpieczniejszym dla tych, ktorzy tego bezpieczenstwa potrzebuja > czyli rowerzystom. Na tym moście jest ścieżka dla rowerów !! Każdy rowerzysta złapany na jezdni powinien zostać lekko rozjechany i przerzucony na ścieżkę rowerową. A mosta faktyczni prowadzi z nikąd do nikąd. O ile pamiętam to firma budująca ten most miała również zagospodarować tereny Portu Praskiego, które dostała... I co ? Jak zwykle gó...no. Piękny przykład marnotrwstwa publicznych pieniędzy. W szkołach powinni go pokazywać jako przykład negatywny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Most Świętokrzyski opustoszał IP: 212.76.52.* 16.10.03, 09:25 > Na tym moście jest ścieżka dla rowerów !! To prawda ale nie sciezka ale droga dla rowerow. Tylko co z tego skoro po srodmiejskiej stronie nie ma ciaglosci i aby dojechac do Centrum to trzeba uprawiac dzika jazde po chodniku pomiedzy slupkami, pieszymi i zaparkowanymi samochodami lub z dusza na ramieniu wlec sie Tamka pod gore. Strona praska takze jest zaniedbana. Drogi dla rowerow sa wzluz Wisly a w glab Pragi prowadzi ruchliwa wielopasowa trasa w dodatku przebiegajaca kolo najwiekszego smieciowiska Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Most Świętokrzyski opustoszał 16.10.03, 09:13 Gość portalu: Robert napisał(a): > I mnie sie ten stan podoba. Wreszczie jest ciąg komunikacyjny o > malym ruchu samochodowym a przez to bezpieczniejszym. > Bezpieczniejszym dla tych, ktorzy tego bezpieczenstwa potrzebuja > czyli rowerzystom. Czy znasz termin "maniactwo forumowe"? Czy rodzi ono pozytywne, czy negatywne skutki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinaker A na zdjeciu Siekierkowski... IP: 213.150.38.* 16.10.03, 11:31 A na zdjeciu most Siekierkowski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: A na zdjeciu Siekierkowski... IP: *.chello.pl 16.10.03, 12:34 Chyba sie troszeczke mylisz,siekierkowski ma pomaranczowe liny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: A na zdjeciu Siekierkowski... IP: 195.136.122.* 16.10.03, 16:47 Gość portalu: rob napisał(a): > Chyba sie troszeczke mylisz,siekierkowski ma pomaranczowe liny i dwa pylony o zupełnie innym kształcie. A co do mostu - powinien pozostać lokalny. Oczywiście jak na most lokalny jest zbyt gigantyczny i kosztowny, ale jeszcze kosztowniejsze byłoby pchanie tranzytowej trasy estakadami do świętokrzyskiej. Jak jest niech zostanie. Mam nadzieję, że w końcu ktoś we władzach miasta raz na zawsze uzna sprawę za zamkniętą. Teraz trzeba jeszcze pomyśleć o starannym zagospodarowaniu terenu wokół (pomysł na wysokościowce w Porcie to oczywista paranoja, lepiej byłoby ten teren wykorzystać ekstensywnie - jako centrum rekreacji w całym ciągu az do ZOO). I będziemy mieć kawałek porządnego przyjaznego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal Re: A na zdjeciu Siekierkowski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 19:07 Gość portalu: Elka napisał(a): > A co do mostu - powinien pozostać lokalny. Oczywiście jak na > most lokalny jest zbyt gigantyczny i kosztowny, ale jeszcze > kosztowniejsze byłoby pchanie tranzytowej trasy estakadami do > świętokrzyskiej. Jak jest niech zostanie. Mam nadzieję, że w > końcu ktoś we władzach miasta raz na zawsze uzna sprawę za > zamkniętą. Jeśli ma jakieś IQ, to nie uzna sprawy za zamkniętą, bo ten most prawie niczego obecnie nie łączy. Jadąc z Pragi można się nim dostać na Powiśle, bądź łamańcem usiłować się przedrzeć jednym pasem Tamki pod górę do centrum (zwykle zresztą ten pas jest zakorkowany). > Teraz trzeba jeszcze pomyśleć o starannym zagospodarowaniu > terenu wokół (pomysł na wysokościowce w Porcie to oczywista > paranoja, lepiej byłoby ten teren wykorzystać ekstensywnie - > jako centrum rekreacji w całym ciągu az do ZOO). I będziemy mieć > kawałek porządnego przyjaznego miasta. A wszystko razem, czyli parę hektarów trawnika, za kilkaset milionów złotych wpakowanych w most i tunel. Chyba małpa z ZOO potrafiłaby lepiej zagospodarować taką kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: A na zdjeciu Siekierkowski... 16.10.03, 23:02 Robalu, te pieniądze wydano bardzo rozsądnie. Dzięki nim Platforma miała pieniądze na jedną z najdroższych kampanii przed wyborami parlamentarnymi i jest dziś poważaną partią w Sejmie. Więcej - jej przywódcy grzmią z sejmowej trybuny na wrednych komuchów, że są ZŁODZIEJAMI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: A na zdjeciu Siekierkowski... IP: 80.48.27.* 23.10.03, 10:42 tak ci się ckni do tych szlachetnych komuchów to s... do korei północnej albo na kubę Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: A na zdjeciu Siekierkowski... 17.10.03, 18:14 Gość portalu: Robal napisał(a): > Gość portalu: Elka napisał(a): > > > A co do mostu - powinien pozostać lokalny. Oczywiście jak na > > most lokalny jest zbyt gigantyczny i kosztowny, ale jeszcze > > kosztowniejsze byłoby pchanie tranzytowej trasy estakadami do > > świętokrzyskiej. Jak jest niech zostanie. Mam nadzieję, że w > > końcu ktoś we władzach miasta raz na zawsze uzna sprawę za > > zamkniętą. > > Jeśli ma jakieś IQ, to nie uzna sprawy za zamkniętą, bo ten most prawie niczego > > obecnie nie łączy. Jadąc z Pragi można się nim dostać na Powiśle, bądź łamańcem > > usiłować się przedrzeć jednym pasem Tamki pod górę do centrum (zwykle zresztą > ten pas jest zakorkowany). > > > Teraz trzeba jeszcze pomyśleć o starannym zagospodarowaniu > > terenu wokół (pomysł na wysokościowce w Porcie to oczywista > > paranoja, lepiej byłoby ten teren wykorzystać ekstensywnie - > > jako centrum rekreacji w całym ciągu az do ZOO). I będziemy mieć > > kawałek porządnego przyjaznego miasta. > > A wszystko razem, czyli parę hektarów trawnika, za kilkaset milionów złotych > wpakowanych w most i tunel. Chyba małpa z ZOO potrafiłaby lepiej zagospodarować > > taką kasę. Oczywiście, to jasne że małpy cechuje wyższa inteligencja od robali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal Re: A na zdjeciu Siekierkowski... IP: *.acn.pl 18.10.03, 21:35 > > Chyba małpa z ZOO potrafiłaby lepiej zagospodarować taką kasę. elka_g napisała: > Oczywiście, to jasne że małpy cechuje wyższa inteligencja od robali. Z siły twoich argumentów wnoszę że pracujesz w firmie ZBM Inwestor Zastępczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: A na zdjeciu Siekierkowski... IP: 195.136.122.* 23.10.03, 00:48 Miodzio. A Czy Twoje IQ, którym tak szermujesz (sprawdziłeś je ostatnio?), nie podsunęło Ci, że posłużyłam się argumentem wprost zaczerpniętym z Twoich wypowiedzi??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinaker Moja maxima culpa IP: 213.150.38.* 16.10.03, 22:16 Racja, to Swietokrzyski, o ja glupol, pylony tez a inne oproczpomarancczowych lin. Przepraszam wszystkich. Spin... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Jeszcze będzie na nim tłoczno 16.10.03, 21:18 Poczekajmy aż przebita zostanie ul. Kijowska do mostu i zagospodarowany zostanie port Praski, a także kawałek Powiśla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Nagroda Nobla IP: *.proxy.aol.com 17.10.03, 02:42 Uzyskane kosztem setek milionow zlotych rozwiazanie komunikacyjne: Most Świętokrzyski - tunel wzdłuż Wisłostrady, powinno zostać niezwłocznie zgłoszone do nagrody Nobla w dziedzinie głupoty. Aż prosi się żeby głośno zawołać: Co porabiają obecnie wspaniali autorzy tego "dzieła"? Powinni być natychmiast odseparowani od decyzji finansowych, szczególnie dotyczących komunikacji. Prezentowany przez nich poziom IQ jest niebezpiecznie niski i może, jeżeli nie zostaną wyeliminowani, doprowadzić do kolejnych strat. Na dodatek nie ponoszą dotychczas żadnej odpowiedzialności za realizację swojego "dzieła". Brak reakcji rodzi podejrzenie, że nadzorujący ich wyższy szczebel władzy nie posiada porażająco wyższego IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuburs Re: Nagroda Nobla IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.10.03, 17:54 a ja sie ciesze, ze ten most jest teraz lokalna przeprawa, zreszta pierwsza w Warszawie. Pomyslcie co by bylo jakby go nie zbudowali. Za 20 - 30 lat, gdy tkanka po obu stronach Wisly sie zagesci, nikt by go juz nie zbudowal. A tak mamy ladny most, niezbedny do powstania inwestycji do okola. Tunel tez byl potrzebny. Moze nie dla zmotoryzowanych terrorystow, ktorzy chca dojechac wszedzie samochodem, ale dla uporzadkowania terenow nad Wisla i zwrocenia ich normalnym mieszkancom, ktorzy poza droga z i do pracy, chca jeszcze spedzac aktywnie czas w miescie. I mam nadzieje, teren uzyskany dzieki tunelowi zostanie dla nich przeznaczony. O! Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Warszawa nie Düsseldorf, RP3 nie RFN.... 18.10.03, 19:30 Nie przeczę, że Most jest ładny, a Tunel przybliża Warszawę do Wisły. Problem w tym, że my w Warszawie mamy tysiąc bardziej palących potrzeb od tego tunelu, a pieniędzy brakuje niemal na wszystko. Co więcej, ten tunel POGORSZYŁ sytuację komunikacyjną miasta, które i bez tego dławi się w każde popołudnie nadmiarem samochodów. Na koniec wreszcie - jest tajemnicą Poliszynela, że tunel powstał dlatego, że jest to nietypowa budowla i nikt nie potrafił określić prawidłowego budżetu, dlatego władzom Stolicy łatwo było przepchnąć astronomiczne koszty i ukryć to, ile powinna ta inwestycja naprawdę kosztować... zupełnie inny problem, że chciwość paru panów prezydentów była tak wielka, że na koniec i tak pieniędzy nie starczyło i zabrakło na zabezpieczenia p.poż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz B. Re: Most Świętokrzyski opustoszał IP: *.chello.pl 17.10.03, 18:14 dobry żart, regulgator! Poważnie, ten mosteczek i tunelik to dwie zabaweczki dla dużych chłopczyków z towarzystwa wzajemnych inwestycji, czy tam platform. Resztki racjonalności tej inwestycji zostaną obronione, gdy nad tunelikiem powstaną jakieś fajne rzeczy, miłe knajpy czy może ogromny fitness klub. Co powiecie na siłownię, aerobik itd. z widokiem na Wisłę i most? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Most Świętokrzyski opustoszał IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.03, 08:14 No tak. Ja sam często jadąc od strony Białołęki w okolice Łazienek (a jeżdżę tą trasą systematycznie) jechałem wzdóż Wisły po praskiej stronie, przejeżdżałem na 'lewą stronę' mostem Świętokrzyskim i skręcałem w lewo w wisłostradę. Po wakacjach, jak w październiku pokonywałem tą trasę po raz pierwszy od razu wpadłem w pułapkę. Nie ma skrętu w lewo! Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie można było tak zaprojektować tego skrzyżowania, aby skręt mimo wszystko pozostał. Przecież można było inaczej popraowadzić tunel - tak aby pozostało miejsce na te skręt. Moim zdaniem takie rozwiązanie jest koronnym przykładem głupoty projektantów - zbudujeby most, żeby odciążyć inne, a następnie odetniemy dojazdy lub zjazdy do niego. W ten sposób most jest pusty, ale inne się korkują jeszcze bardziej. Drugi przykład takiej głupoty to oczywiście kolejny nowy most - Siekierkowski - od strony Pragi i Gocławia - jeszcze jakoś idzie stamtąd się dostać na most, ale to co się wyprawia na Wale Miedzeszyńskim woła o pomstę do nieba. To samo dotyczy dojazdu z okolic ul. Marsa/Ostrobramskiej - grunt to dobrze przemyślana inwestycja przeprowadzona do końca. Widać, że nikt z 'decydentów' nie mieszka w tamtej okolicy - most niby jest, ale dojazd - fatalny. Tadeusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 46722813 dojazd do osiedla IP: 134.146.212.* 23.10.03, 09:49 mi też się wydaje, że jak na skalę problemów komunikacyjnych i finansowych miasta, to stworzenie pięknego, bezkolizyjnego skrzyżowania Mostu Świętokrzyskiego i Wisłostrady jest jednak nieco dyskusyjne. Oczywiście mieszkańcy obustronnych okolic, którzy cieszą się z prywatnego mostu przez Wisłę, bedą mieli inne zdanie. A propos... nie mogę oprzeć się podejrzeniu, że Most i Tunel zbudowano po to, aby pewien pan i jego koledzy mogli postawić i za gigantyczne pieniądze sprzedać kompleks apartamentowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 87119245 a tak w ogóle, to ciekawe dane IP: 134.146.212.* 23.10.03, 10:23 Wynika z nich, że: 1. Most Łazienkowski nie jest już najbardziej obciążonym mostem przez Wisłę w Polsce, i że rolę tę przejął Most Grota; 2. Most Gdanski nie jest już najmniej obciążonym warszawskim mostem, i że rolę tę przejął Most Świętokrzyski; 3. Most Siekierkowski (61 tys) pojechał nie tyle ruch z Mostu Łazienkowskiego (ubytek o 27 tys), ale przede wszystkim z innych mostów, chyba głównie aż z Poniatoszczaka (minus 11 tys) i pewnie Syreny (minus 22 tys); świadczy to o tym, jakimi zygzakowatymi trasami poruszały się przedtem samochody! 4. Wyraźnie zmalał ruch na Mościa Poniatowskiego (minus 11 tys); skoro nie pojechał Łazienkowski ani Świętokrzyskim (ruch tam zmalał) ani ŚD i Gdańskim (praktycznie ten sam), to musiał przenieść się aż na Siekierkowski! 5. Ruch na Mostach Śląsk-Dąbrowskim i Gdańskim prawie ten sam, no, ciut ciut się zmniejszył. Ponieważ potencjalny przyrost ruchu nie pojawił się na sąsiadującym moście Świętokrzyskim (ubytek!) ani Łazienkowskim (ubytek!), to musiał chyba pojechać na północ, Grotem. Być może dane ZTM mogą się przydać w dyskusji pt. Most Północny czy Most Na Zaporze. Zdziwił mnie fakt, że ruch na teoretycznie obsługującym południe miasta Moście Siekierkowskim tylko w połowie pochodzi z Trasy Łazienkowskiej, a aż w połowie z centralnie położonych Poniatoszczaka i Syreny/Świętokrzyskiego. W zestawieniu z ogromną dynamiką przyrostu ruchu na Grocie (30% vs 6% w skali całej Warszawy), wydaje mi się oczywistym argumentem za Mostem Północnym. Odpowiedz Link Zgłoś