Gość: radi IP: *.eu.org 21.11.03, 09:56 ach jezdzilo sie kiedys z Konwiktorskiej 144ka.. :) fakt ze nie ogorkiem, bo znacznie pozniej. ale pamietam ze w jakims starym albumie o Polsce mam zdjecie wlasnie ogorka z linii.. wlasnie 144. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MKM Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.mimuw.edu.pl / 10.1.2.* 21.11.03, 14:05 może być 20-tka, taka fajna linia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 21.11.03, 15:18 > może być 20-tka, taka fajna linia... Nio:) 20 w obsludze solowkowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rududu Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.chello.pl 24.11.03, 21:05 Jasne, ze 20-tka:-) I petle ma w lesie, jak zadna inna linia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivona - 521- IP: *.creditreform.pl / 192.168.0.* 21.11.03, 14:11 najbardziej zatłoczona linia, zawsze opozniona, by zrekompensowac pasazerom korki i wszelkie niewygody jazdy ... dano nam na tej linii nowe niskopodlogowe nowe autobusy z tym ze one sa malutkie i cieplutkie tzn. mozna sie ukisic ..... heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vem Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.12.* 21.11.03, 14:21 188 to linia mojego dzieciństwa. Waliła trasą "Ł" od początku istnienia i jeździ do dziś ale dalej. A propos - to w końcu gdzie była jej dawna pętla na Rakowcu - przy Korotyńskiego, czy Mołdawskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: 188 IP: *.acn.waw.pl 22.11.03, 21:14 Gość portalu: vem napisał(a): > 188 to linia mojego dzieciństwa. Waliła trasą "Ł" od początku > istnienia i jeździ do dziś ale dalej. A propos - to w końcu > gdzie była jej dawna pętla na Rakowcu - przy Korotyńskiego, czy > Mołdawskiej? Przy Korotynskiego na wysokosci charakterystycznych garazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.sejm.gov.pl / 10.20.2.* 21.11.03, 14:34 gdyby jeszcze te konkurs przedluzyl mi t 35 do huty buuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków 21.11.03, 16:28 Ja też mam wspomnienia związane z 144. Pamiętam, jak jeszcze byłem mały, często jeździłem z babcią tą linią od pętli (wtedy była pod katedrą polową na Długiej) do polskiego radia. Zawsze lubiłem siadać z tyłu i gapić się przez tylnią szybę. Pamiętam jak jednego razu 144 podjeżdża na przystanek, ja gotuję się do zajęcia ostatniego miejsca. Drzwi się otwierają, a tu na ostatnim siedzeniu .. chrrrr .. śpi sobie w najlepsze jakiś miłośnik mocnych trunków. To chyba od tego momentu polubiłem jazdę "na karuzeli" w ikarusach :-) Mój głos na 144! > ach jezdzilo sie kiedys z Konwiktorskiej 144ka.. :) fakt ze nie ogorkiem, bo zn > acznie pozniej. ale pamietam ze w jakims starym albumie o Polsce mam zdjecie wl > asnie ogorka z linii.. wlasnie 144. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyniok Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.citicorp.com 21.11.03, 18:16 123. Jedna z niewielu linii, ktora jezdzi tylko po prawdziwej Warszawie i nie zapedza sie na wies, za most. Odpowiedz Link Zgłoś
lubawa1 A może 125? 21.11.03, 18:51 Panie! Jak pan masz chęć, to sobie te sto dwadzieścia pięć weź i wkręć. W dupę! (...) no... sto dwadzieścia cztery... Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 E-2-rd 24.11.03, 20:48 hernandez napisał: > ! Tak E-2 (wracam nią z pracy) no i E-4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: 144 OK ale ja wole 125 !!! IP: *.bart7.pl / 192.168.168.* 21.11.03, 19:41 ta linia to ma tradycje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raff Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.acn.waw.pl 21.11.03, 20:58 Tylko =1=1=1= !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Carlos Re: Tramwaj 13!!! IP: *.acn.waw.pl 22.11.03, 18:28 Oczywiście że 13 i 23. Lecz najlepszą linia (kiedy zawsze była dwu wagonowa) to 1. Zawsze półpusta i ten klimat starego tramwaju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Tramwaj 13!!! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 24.11.03, 09:43 Obslugiwana przez wagony 13N! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toxotes Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 21.11.03, 23:40 Ja mam dwie ulubione. Jedna bylo 490 z Brodna do PKiN pod koniec lat 70-tych i na poczatku 80-tych. Malo przystankow. Nie to co teraz. A druga linia istniala tylko podczas stanu wojennego. To byly takie autokary orbisowskie, ktore wprowadzono do komunikacji miejskiej (no bo przeciez na wycieczki wtedy jezdzic nie bylo wolno). Cudo! Wsiadalo sie na placu Defilad i jechalo (w moim przypadku na Brodno) bez przystankow do petli. Cieplo, wygodnie i czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi LINIA 1 24.11.03, 10:50 Chyba jedyna linia, która jedzie przez najbardziej zielone rejony miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków 24.11.03, 11:11 Przez wieki były różne ukochane linie: 144 - do babci na pierogi 125 (stare) - pamiętam ostatnie podrygi ogórków na tej linii i powiew świeżości, czyli krótkie ikary z Kleszczowej (boczne 6xx) 33, a potem 10 - woziły mnie do miłości... Ale zagłosuję na coś innego. Ostatnia linia, jaką jeździłem (przed wyprowadzką z Warszawy) do pracy, czyli pogięte jak diabli 107!!!. Jak się zmobilisowała, to zrobiła się z tego bardzo miła linia! Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Już jej nie ma [168] 24.11.03, 11:21 a kiedyś była jedyną linią kursują na Gocław. Oto jej historia z wyjątkowo dobrej strony poświęconej liniom autobusowym w Warszawie. www.trasbus.republika.pl/liniabus168.htm Ja tylko dodam, iż dla mnie linia ta jeszcze jedno znaczenie. Otóz kiedyś mieszkałem w Gdyni i tam mój ulubiony trolejbus linii 23 zastąpiła linia autobusowa 168 z wielkim zaskoczeniem dowiedziałem się, iż w Warszawie 168 również zastąpiło 23 z tym, że tramwaj. PS Dla tych wszystkich, którzy chcieliby sobie przypomieć wszystkie linie podaję link do strony gdzie w zasadzie w dziale Kartoteki Linii jest wszystko. www.trasbus.republika.pl/wejscie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Już jej nie ma [168] 24.11.03, 12:40 168 zostało zastąpione przez 301; jak 23 (Bemowo - Praga przez Śląsko- Dąbrowski) mogło zastąpić 168 (Mokotów - Gocław przez Łazienkowski)??? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Już jej nie ma [168] 24.11.03, 12:52 nauma napisał: > 168 zostało zastąpione przez 301; jak 23 (Bemowo - Praga przez Śląsko- > Dąbrowski) mogło zastąpić 168 (Mokotów - Gocław przez Łazienkowski)??? Jak klikniesz na link, który podałem to wszystko się wyjaśni:) 168 kiedyś zastąpiło w Warszawie tramwaj 23 ale to były zupełnie inne trasy. Tamto 23 z Gocławka, poprzez Jerozolimskie (skręcając przy rotundzie) Marszałkowską na mokotów jechało. Kiedy przebudowywac zaczęto skrzyżowanie Jerozolimskie Marszałkowska (wraz z likwidacją skrętów tramwajów w tym miejscu) musiał się pojawić autobus i to było właśnie 168:) Dawne to czasy:) Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Już jej nie ma [168] 24.11.03, 13:41 Spox, Twój post daje się odczytać w dwie strony, 23 > 168 i 168 > 23 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rududu Re: Już jej nie ma [168] IP: *.chello.pl 24.11.03, 21:12 d.z napisał: > > Jak klikniesz na link, który podałem to wszystko się wyjaśni:) > 168 kiedyś zastąpiło w Warszawie tramwaj 23 ale to były zupełnie inne trasy. > Tamto 23 z Gocławka, poprzez Jerozolimskie (skręcając przy rotundzie) > Marszałkowską na mokotów jechało. Kiedy przebudowywac zaczęto skrzyżowanie > Jerozolimskie Marszałkowska (wraz z likwidacją skrętów tramwajów w tym miejscu) > > musiał się pojawić autobus i to było właśnie 168:) > Dawne to czasy:) No wlasnie wczoraj wspominalem 23 (dawne)...Dzis juz wiem skad i dokad jezdzila...A czasy faktycznie dawne byly, bo do dzis pamietam budke zwrotniczego, ktory przekladal zwrotnice wlasnie dla 23 skrecajacego z Marszalkowskiej w Jerozolimskie...:-) > Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków 24.11.03, 12:18 ja głosuję na 122, ponieważ zawsze, kiedy muszę gdzieś dojechać i nie wiem jak, okazuje się, że jedzie tam...122. ma trasę zakręconą jak kłębek sznurka i do tego malowniczą - zalicza dużo strategicznych punktów: Powązki, pl. Wilsona, Trakt Królewski, Uniwerek, pl. Na Rozdrożu, al. Szucha, pl. Unii, Puławska itd.). ale się rozpisałam... poza tym wolę podróżować autobusem niz tramwajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bania Wybieramy ulubioną linię warszawiaków - 144!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 06:33 Jezdziło się 144 z Mokotowa pod Uniwerek ... Dobrych parę lat lat się jezdziło. A nawet się wiersze o tym pisało :-)) Jakieś 23 lata temu, od kolegi z roku, z którym dość często spotykaliśmy się w autobusie 144, dostałam wiersz ... Nie miej mi za złe mój dawny adoratorze, za publikację bez Twojej wiedzy i zgody. Zauważ, że to jedyna i ostatnia chyba szansa na udostępnienie szerszej publiczności Twego wiekopomnego dzieła ... I wzrusz się odrobinkę faktem, ze przeszło 20 lat minęło, a ja wciąż pamiętam Ciebie, a Twoje wiersze przechowuję nie tylko w pamięci :-)) "Walczę o miejsca kwadratowego pół, linią 144 jadąc... och, gdybyś zechciała jechac ze mna wespół, byłbym szczęśliwy Ci udostępniając swego metra pół, na którym byśmy razem stali, objęci wpół" Odpowiedz Link Zgłoś
okruszek_1 Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków 03.12.03, 20:55 Zdecydowanie moja ulubiona linia autobusowa jest 503. Wsiadam do niej o 7.36, jade i przystanek dalej mijam moja pierwsza i druga podstawowke, jeszcze jeden przystanek i mijam liceum, zaraz potem kosciol w ktorym bylam chrzczona i bralam komunie. Jade sobie jeszcze dalej - tutaj "przecinam sie" z metrem i jednoczesnie mijam "dume" mojego poznego (bardzo)dziecinstwa - Multikino. Jedziemy dalej...jedziemy... no i tutaj mnie rano czeka wysiadka SGGW. Codziennie rano jade tym autobusem, spotykam tych samych ludzi, mijam te same miejsca, wspomnienia od malego dziecka... czasem skocze gdzies dalej. Wtedy powiezie mnie niedaleko moich dziadkow...te trase pokonywalam 7 razy w tygodniu, ale juz od kilku lat niestety nie :((. Jade dalej... podjazd kolo Belwederu (jaka to zabawa byla w dziecinstwie kiedy autobus na pelnym gazie [przynajmniej tak to wtedy wygladalo] zjezdzal w dol :)), albo gdy wzime utykal w polowie drogi pod gore :) ) Jedziemy...mijamy Lazieniki...tu chodzilam z babcia na kasztany, a potem na lody do Zielonej Budki. Autobus wiezie mnie dalej, dojezdzam do Starego Miasta miejsca spacerow z mama... wiele lat temu i wysiadywania pod Kolumna czy Barbakanem kiedy bylo sie jeszcze "zbuntowanym nastolatkiem" w glanach, wyciagnientym sweterkiem, rudymi wlosami i Nirvana w walkmanie. Trasa ciagnie sie dalej...Jade, po lewej mijam Irlandzki PUB...w koncu do nieg pojde. Ikarus 280 rzezac ciagnie sie dalej po ulicach starej Warszawy. Po lewej wejscie do kosciola gdzie przez wiele lat przyjezdzalam z mama ogladac ruchoma szopke. Kawalek dalej, tuz przed koncem trasy, jest smutne miejsce...tu zawsze wysiadalam aby odwiedzic moja chora babcie w domu opieki... i tu niestety widzialam po raz ostatni. Wiec jak mam nie kochac tej lini??? Po prostu 503... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zydel Re: Wybieramy ulubioną linię warszawiaków IP: 217.153.22.* 04.12.03, 11:20 Kiedys istotnie moja ulubiona lina byl popularny Edek, ale odkad mieszkam w Centrum preferencje sie zmienily. Swoje uczucia z autobusu przenioslem na tramwaj. Jest nim linia 33, ktora przecinajac Centrum miasta laczy dwie mile dzielnice jakimi sa Zoliborz i Mokotow. T 33 to czasem stary sklad, ale trafia sie tez nowszy i to z cieplym guzikiem. Linie prowadza zarowno Panie jak i Panowie, a bez wzgledu na płeć zawsze mili i uprzejmi. Odpowiedz Link Zgłoś