kor-aaa 09.04.09, 15:22 Bezskutecznie szukam informacji dot. pochodzenia nazwy ronda Babki, dzisiaj ronda Zgrupowania AK "Radosław". Będę wdzięczna za wskazówki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
observatoreromano Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 09.04.09, 15:27 jest taka roślina i to od niej, cała pola jej tam rosły, i powstańcy jak w dupę dostawali to sobie na krwawiące rany przykładali i zdrowieli i to jak. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 09.04.09, 15:30 Zrób sobie okład z babki na głowę... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Nie "Rondo Babk9i" tylko "Rondo Babka"! :) 09.04.09, 15:30 Sypałaś kiedyś babki z piasku w piaskownicy? Kiedyś na tym placu (nie było to jeszcze regularne rondo) zwalano ziemię przewożoną z innych miejsc budowy w warszawie (nie przysięgnę ale chyba chodziło o budowę Dworca Gdańskiego, tego prowizorycznego, który stał sobie prowizorycznie przez 40 lat póki nie spłonął od zepsutej farelki). Zwał ziemi miał właśnie kształt babki, tyle że o wiele większej niż te z naszego dzieciństwa. I tak już zostało - Rondo "Babka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Nie "Rondo Babk9i" tylko "Rondo Babka"! :) 09.04.09, 16:17 Jesteś blisko tylko to nie ta budowa :) Ziemia z dziury pod PKiN + gruz z ruin burzonych pod Al. Marchlewskiego. Przed wojną w tym miejscu (mniej więcej) był ogromny bazar na Placu Parysowskim, bo ta część miasta nazywała się Parysów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna Jesteś fantastyczny :) IP: *.chello.pl 09.04.09, 21:19 Człowiek uczy się przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Jesteś fantastyczny :) 10.04.09, 08:40 Gość portalu: kuna napisał(a): > Człowiek uczy się przez całe życie. Ale i tak umiera jako głupiec :( Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Parysów 10.04.09, 08:38 sibeliuss napisał: > Przed wojną w tym miejscu (mniej więcej) był ogromny > bazar na Placu Parysowskim, bo ta część miasta nazywała się Parysów. A czy Parysów to nie była po prostu część Powązek (jeszcze za Czartoryskich zresztą)? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Parysów 10.04.09, 10:02 Dziś patrząc był to północno-zachodni koniec Muranowa. wieczorem przepiszę z Encyklopedii Warszawy dokładny opis. Część Powązek to był Buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Kaczorro Historia Babki Nieprawdziwa ? IP: *.chello.pl 10.04.09, 08:13 Słyszałem kilka historyjek z rondem BABKA , Mianowicie kiedyś stał tam domek , a w tym domku stara Babka , Budując Okopową i Obecnie JP II , Miało tam być wybudowanie skrzyżowanie , Pech chciał iż w miejscu , gdzie owo skrzyżowanie miało być wybudowane , stał właśnie ten domek :-) Babka była zawistna i domku oddać nie chciała , więc jakiś inżynier wpadł na pomyśł by skrzyżowania nie robić a otoczyć ją rondem , i tak włsnie powstało rondo , w chwili kończenia budowy ronda BABKA Zmarła . I od tamtego czasu rondo nosiło nazwę Ronda Babki . Prawdopodobnie nie jest to prawdziwa Historia , ale pasuje jak ulał , Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Historia Babki Nieprawdziwa ? 10.04.09, 08:39 Gość portalu: Anty Kaczorro napisał(a): > Prawdopodobnie nie jest to prawdziwa Historia , ale pasuje jak ulał Nawet jeżeli nie prawdziwa, to ciekawa i ładnie opowiedziana :) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 09.04.09, 15:31 Biorąc pod uwagę, że nie ma takiego ronda, to nie dziwię się, że bezskutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
observatoreromano a po pierwsze to Rondo Babka 09.04.09, 15:31 od nazwiska gościa który budował to Odpowiedz Link Zgłoś
kor-aaa Re: a po pierwsze to Rondo Babka 09.04.09, 15:42 a możesz podać źródło informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kor-aaa Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 09.04.09, 15:40 dobrze, biję się w pierś: Rondo "Babka". ale to nie zmienia faktu, że nie wiem, skąd pochodzi nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek chodzi oczywiście o babkę radosława, 09.04.09, 15:41 który odziedziczył po niej rondo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 09.04.09, 16:34 W tym miejscu składowano ogromną ilość gruzu, zwiezionego po wojnie. Nazwa pochodzi właśnie od formy kopca. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 09.04.09, 16:41 WARSZAWIACY nadal mówią BABKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 09.04.09, 21:02 Mówią, to prawda. Ale według mnie Zgrupowanie "Radosław" dużo bardziej zasługuje, by mieć "swoje" miejsce w tym mieście. Zwłaszcza że znajduje się na ich szlaku bojowym. Używam wyłącznie tej nazwy, odkąd się pojawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 21:10 . Używam wyłącznie tej nazwy, > odkąd się pojawiła. mam nadzieje,ze pelnej skroty sa takie nieeleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 09.04.09, 21:18 Niestety, mówię rondo Radosława. Skróty często są bardzo przydatne. Jedyny skrót, którego szczerze nie lubię, to Wawa, W-wa i wszelkie Wawki. Ale o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 21:28 to juz chyba lepiej bylo zostac przy Babce KTO to byl Radoslaw? ps wiem,wiem ,czepiam sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Kiedyś stała tam babka w kapeluszu z rondem IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 21:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 09.04.09, 21:34 Radosław to był facet tej Babki. Można mówić wyłącznie Radosława, bo to był pseudonim. Nie ma konieczności używania pełnej nazwy - ale tylko w mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 21:47 skoro sie upierasz,to musze napisac,ze sie mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 09.04.09, 21:57 Nie upieram się, tylko sugeruję. Jeszcze nie zaczęłam się upierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 21:57 A poprzednim narzeczonym tej babki był Marian dla swego rozżalenia zwany "Buczkiem". Ale że był czerwony na gębie to już nikt go nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Nadmienię o czym wszyscy zresztą wiedzą IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 22:06 że babka miała na imię Arkadia i była siostrą Fiedlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 09.04.09, 22:20 Buczek to miał ulicę, ale że była blisko tej Babki, to z pewnością się znali. Marian miał raczej czerwoną duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 10.04.09, 08:27 Gość portalu: Ania napisał(a): > Mówią, to prawda. Ale według mnie Zgrupowanie "Radosław" dużo > bardziej zasługuje, by mieć "swoje" miejsce w tym mieście. Oczywiście, że zasługuje. Tylko, że można było dać tę nazwę innemu rondu (jeszcze nienazwanemu) a nie zmieniać czegoś co dobrze funkcjonuje od kilkudziesięciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 10.04.09, 08:58 I imieniem tego Zgrupowania nazwać jakąś ścieżynę w Nowodworach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 10.04.09, 09:16 Przypomnę to co napisałam. To rondo "znajduje się na ich szlaku bojowym", więc nazwa pasuje tam bardziej niż w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 10.04.09, 09:31 Większa część Warszawy to szlak bojowy. Nie jest to powód dla zmiany dobrej i utrwalonej w świadomości ludzi nazwy. Można było nazwać miejsce, które jeszcze niczyjego imienia nie nosiło. I wcale nie na zadupiu. Nie powodowałyby to bałaganu ani kontrowersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.aster.pl 10.04.09, 13:33 To jest szlak bojowy tego konkretnego Zgrupowania. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 13.04.09, 01:03 Dokładnie jhbsk Ja dalej mówię rondo Babka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Aniu a nie uważasz że bieganie po mogiłach IP: 157.166.216.* 10.04.09, 10:01 przy Konwiktorskiej, na słynnym kurniku duskopolowym jest uwłaczające ziemi uświęconej krwią mężnych choć niemądrych Powstańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Aniu a nie uważasz że bieganie po mogiłach IP: *.aster.pl 10.04.09, 13:37 Nie słyszałam o niemądrych Powstańcach, więc nie mam się do czego odnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAsch Re: Aniu a nie uważasz że bieganie po mogiłach IP: *.chello.pl 14.04.09, 14:08 Aby wyjaśnić pochodzenie taj nazwy, wejdźcie na "zumi", tam będzie to widoczne. To kształt ulic rozchodzących się nieregularnie od owego ronda skojarzył się komuś, z oglądających plany w trakcie budowy, i tak zostało. Dodać trzeba że przed wojną nie było tam ronda,a jedynie nieregularne skrzyżowanie. Starzy warszawiacy, a do takich się zaliczam, nadal używają tej nazwy, ot z przyzwyczajenia. Dla ścisłości ręce to ul.Słomińskiego i obecna Jana Pawła, w częsci kierującej się na żoliborz, a nogi to ul, Okopowa, oraz Jana Pawła do centrum. Kiedy dodamy widok z lotu ptaka i w miejscu dzisiejszej Arkadji przywrócimy drzewa wówczas rosnącej tam olszyny to i głowa znajdzie się na swoim miejscu. Ot taki to przejaw warszawskiej prześmiewczości i dystansu do spraw, nawet najbardziej poważnych i swego miasta. Ale fajnie że kogoś zaciekawiło CZEMU..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 18:48 To miasto, moje miasto nie rozwija się od tego, że zamienia się Babkę na jakiegoś Radosława, Stołeczną na Popiełuszki itd. Najpierw niech wybuduje się nowe rondo, nowy ulica, nowy plac, nowy park i można wtedy nazywać a zmieniać stare nazwy to prostackie barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomis Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 21.04.09, 09:19 Gość portalu: Gość z daleka napisał(a): > To miasto, moje miasto nie rozwija się od tego, że zamienia > się Babkę na jakiegoś Radosława, Stołeczną na Popiełuszki itd. > a zmieniać stare nazwy to prostackie barbarzyństwo. Gosc z daleka, bo musial wyjechac po 1989? "jakiegos Radoslawa" ? marzy sie Faliksa Dzierzynskiego? powrot dl dawnych czasow? Popieluszko w oczy kole? Stoleczna to bylo cos! Jak sie ze wsi bialostockiej przyjechalo to ulica Stoleczna brzmiala na tyle dumnie, ze dalo sie zapamietac? Za takie sformuowania na Starym Mokotowie dostalbys w pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 21.04.09, 11:10 radiomis napisał: > Za takie sformuowania na Starym Mokotowie dostalbys w pysk. Za takie sformułowanie zostałbyś na Górnym Mokotowie wyśmiany. Też uważam, że zamienianie utrwalonych, apolitycznych nazw na nowe (nawet jeśli nowy patron zasłużył na ulicę) jest barbarzyństwem. Skoro tam walczyli, to spokojnie można było nazwać odcinek ulicy przechodzący nad torami kolejowymi między rondem Babka, a pl. grunwaldzkim Aleją Zgrupowania AK "Radosław". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 19:09 A ten plac przed kościołem na Felińskiego mógłby być spokojne placem czy skwerem Popiełuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 19:07 Skoro kolega z Mokotowa ma kłopoty ze zrozumieniem tekstu, więc będę pisać powoli: - każdy pseudonim (nick) jest dobry i nic nie znaczy - mogę też używać Walery Pstrowski albo radiomis, - nie tylko nie przyjechałem z białostockiej wsi ale nawet kilka moich koleżanek z szkolnej klasy na Żoliborzu mieszkało na Stołecznej, - moja ocena Powstania Warszawskiego jest całkowicie negatywna, również z tego powodu, że w sierpniu 1944 moi dziadkowie zostali całkowicie spaleni i wywiezieni z Warszawy do Niemiec, - ponieważ jestem od urodzenia stąd, więc mam prawo oceniać to co się dzieje w tym mieści, moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Plac Wilsona IP: *.fbx.proxad.net 14.04.09, 18:12 Ciekawe czy jako starzy warszawiacy mowicie tez Plac Wilsona jako "w" a nie prawidlowe "ł"? Toz ta wymowa to poklosie prostego, niewyksztalconego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Plac Wilsona IP: *.acn.waw.pl 14.04.09, 18:25 pewnie masz racje jako prosty niewyksztalcony lud mowimy i piszemy takze Monachium,zamiast Munchen,Poczdam,zamiast Potsdam,Londyn zamiast London,Krol Ryszard Lwie Serce,zamiast Richard the Lionheart,Krol Slonce,zamiast le Roi-Soleil ps u nas w Warszawie piszemy niewykrztalcony-chyba sie nie dziwisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAsch Re: Plac Wilsona IP: *.chello.pl 17.04.09, 22:40 Bo w warszawie mówi się jak się przyjmie. Mamy taki luzik i nie nadymamy się. Plac jest Wilsona, Ale prezydentem USA był "Łilson" zapis fonetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka Re: Plac Wilsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 19:12 A nawet w porywach plac Komuny Paryskiej. Kto stąd, to wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: 193.46.186.* 20.04.09, 13:14 Najpierw było rondo Buczka, potem Babka, teraz Dziadka Radosława (męża Babki) - ja bym dał: "Rondo Nieznane" lub "Rondo Wolnej Nazwy". A tak na poważnie przydałaby się nazwa ponadczasowa - niepolityczna, np. "Rondo Inflackie" albo "Rondo Powązkowskie". Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy 21.04.09, 22:10 kor-aaa napisała: > Bezskutecznie szukam informacji dot. pochodzenia nazwy ronda Babki, dzisiaj > ronda Zgrupowania AK "Radosław". Będę wdzięczna za wskazówki! Dawno temu wsiadłem do taksówki i poprosiłem o kurs do ronda babki. Taksówkarz w czasie jazdy zapytał, czy wiem skąd taka nazwa ronda? Nie wiedziałem. Powiedział, że dawno były w okolicach ronda stare domy, które zostały wyburzone. W jednym z nich była melina, mieszkała babka, która sprzedawała alkohol. Jak brakło na imprezie alkoholu, to wtedy brano taksówkę i zamawiano kurs na rondo do babki po alkohol. Podobno stąd taka nazwa ronda. A jak jest naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ermin Re: rondo Babki - pochodzenie nazwy IP: *.static.ip.netia.com.pl 19.04.19, 14:31 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,22803068,babka-z-ronda-poznajcie-warszawskie-nazwy-rownolegle-felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś