Gość: karol IP: 85.232.249.* 14.04.09, 14:50 I slusznie. Skonczmy z tymi szopkami zalobnymi, to sie robi zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cz Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.chello.pl 14.04.09, 15:47 Codziennie na drogach ginie kilkadziesiąt osób, a nikt z tego powodu żałoby nie ogłasza, bo 1) nie jest to wystarczająco medialne i Lech nie może pokazać zatroskanej buźki, 2) obnażyłoby fakt, że rząd nie radzi sobie z realnymi problemami. Oczywiście wydarzyła się tragedia, ale to nie powód, by odgrywać szopki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Krępski Bez przesady. IP: *.elka.pw.edu.pl 14.04.09, 16:11 Szanuje pamięć ofiar pożaru. Ale 3-dniowa żałoba? Chyba ktoś na głowę upadł. Nie dajmy się zwariować - codziennie na drogach ginie więcej obywateli RP i jakoś nie ma codziennej żałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
dominutka Re: Bez przesady. 14.04.09, 16:22 Poza tym obłudą wg mnie pozostaje fakt, że żałoba nie została ogłoszona od razu tylko od północy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.2a.pl 14.04.09, 16:18 Od piątku do poniedzialku na polskich drogach doszło do 382 wypadków. Zginęło 35 osób, 542 zostały ranne. To wiecje niz w pozarze moze powinna byc tez 3 dniowa zalaoba po kazdym dlugim weekendzie? Mysle ze po pozarze wystarczylaby jedniodniowa zaloba ale politycy oczywiscie nie traca okazji by zdobyc na kazdej tragedii kilka punktow. Proponuje do wyborow w kazdy poniedzialek oglaszac 3 dniowa Zalobe Nardowa. Odpowiedz Link Zgłoś
acidhead Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby 14.04.09, 17:19 i proponuję powołać trójki blokowe które będą sprawdzać pozostałych lokatorów czy aby przypadkiem nie mają za dobrego humoru.jak żałoba to na poważnie-w TV tylko marsze żałobne,żadnych reklam,Klanów,M jak mdłości itp. ps;zespół Apocaliptica generalnie pasuje nawet do żałoby 'narodowej',możnaby z nimi podpisać kontrakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.centertel.pl 14.04.09, 21:27 > ale politycy oczywiscie nie traca okazji by zdobyc na kazde > j tragedii kilka punktow. Nie stosujmy odpowiedzialności zbiorowej. Za żałobę narodową odpowiada tylko jeden poltyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet i dobrze. IP: *.chello.pl 14.04.09, 17:25 to by była kompromitacja, gdyby odwoływać koncerty takich kapel z powodu naszego cyrku żałobnego (sorry, inaczej tego nie potrafię określić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sun Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 17:53 W ten weekend zginelo na drogach ponad 20 osób. I tak jest co weekend. I nikt nie robi zaloby narodowej. Uwazam, że szafowanie zalobą narodową jest chore i robione pod publiczke. Tak bylo z autokarem, tak bylo z halą w Katowicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.acn.waw.pl 14.04.09, 18:13 no i bardzo dobrze zalobe to ja moge obchodzic,gdy umrze mi ktos bliski,ewentualnie ktos kto zrobil dla mojego kraju cos wielkiego(BTW w tej chwili nie widze nikogo takiego).Smierc tych ludzi obchodzi mnie tyle samo co smierc ponad 60 nielegalnych emigrantow znalezionych niedawno w kontenerze na granicy afgansko -pakistanskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.aster.pl 14.04.09, 20:48 I dobrze.Dlaczego rząd na siłę każe mi się umartwiać.Jeśli będę miała życzenie to pójdę do kościoła i odmówię różaniec za dusze zmarłych-ale nie dlatego ze rząd mi każe ale dlatego że mam takie życzenie.Demokracja jest do ch...ry.I nikt mi nie będzie nakazywał kiedy mam się śmiać a kiedy płakać. Nie umniejszając tragedi-niech im ziemia lekką będzie.Ale po co te szopki??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lego Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.04.09, 20:57 nie "rząd" tylko prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby 14.04.09, 21:22 Premier kontrasygnował zarządzenie prezydenta wprowadzające żałobę, a zatem je zaakceptował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szopka? Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 22:01 Szopką jest śmierć w płomieniach ludzi już wcześniej wykluczonych ze społeczeństwa? To spalone getto, to tylko pozornie ich wybór -żałoba własnie dlatego ma wymiar symboliczny Czy naprawdę już teraz liczy się tylko kasa i zabawa? Czy coś wam mówi "Cywilizacja Śmierci"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Dotychczas zalobe ogloszono: IP: *.acn.waw.pl 14.04.09, 23:15 II Rzeczpospolita 3 lutego 1924 – jednodniowa żałoba po śmierci byłego prezydenta USA Woodrow Wilsona. 12 maja 1935 – po śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego. 4 grudnia 1938 – po śmierci arcybiskupa lwowskiego obrządku ormiańskiego Józefa Teodorowicza[3] Okres okupacji 4-18 października 1944 – po upadku powstania warszawskiego[4] Polska Rzeczpospolita Ludowa 9 marca 1953 – po śmierci Józefa Stalina 13-18 marca 1956 – po śmierci prezydenta Bolesława Bieruta 8-11 sierpnia 1964 – po śmierci przewodniczącego Rady Państwa Aleksandra Zawadzkiego 28-31 maja 1981 – po śmierci prymasa Stefana Wyszyńskiego. III Rzeczpospolita 18 lipca 1997 – dla upamiętnienia ofiar powodzi tysiąclecia (55 ofiar śmiertelnych). 12-14 września 2001 – w związku z zamachami na World Trade Center i Pentagon w Nowym Jorku i Waszyngtonie (2752 ofiary śmiertelne, w tym 5 Polaków). 12-13 marca 2004 – dla upamiętnienia ofiar zamachu w Madrycie (191 ofiar śmiertelnych, w tym 4 Polaków). 5 stycznia 2005 – dla upamiętnienia ofiar tsunami w Azji Południowo- Wschodniej (około 294 tys. ofiar śmiertelnych). 3-8 kwietnia 2005 – po śmierci Jana Pawła II. 14 lipca 2005 – dla upamiętnienia ofiar zamachu w Londynie 7 lipca 2005 (52 ofiary śmiertelne, w tym 3 Polki) 29 stycznia – 1 lutego 2006 – dla upamiętnienia ofiar katastrofy budowlanej na Śląsku (65 ofiar śmiertelnych, większość z nich to Polacy). 23 - 25 listopada 2006 – dla upamiętnienia ofiar katastrofy górniczej w kopalni Halemba (23 ofiary śmiertelne, wszystkie z nich to Polacy). 23 - 25 lipca 2007 – dla upamiętnienia ofiar katastrofy autokarowej w Vizille koło Grenoble (26 ofiar śmiertelnych, wszystkie z nich to Polacy). 24 - 26 stycznia 2008 – dla upamiętnienia ofiar katastrofy lotniczej pod Mirosławcem (w katastrofie zginęło 19 oficerów i jeden podoficer, wszyscy z nich to Polacy)[5]. 14 - 16 kwietnia 2009 - dla upamiętnienia ofiar pożaru hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim (22 ofiary śmiertelne, wszystkie z nich to Polacy)[6]. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ jak widac,kiedys byla ta instytucja zarezerwowana wylacznie dla osob wyjatkowych(z tego czy innego powodu),oraz tragedii narodowych. Dzieki polityce ostatnich lat pojecie zaloby narodowej zdewaluowalo sie w dramatyczny sposob.Pisanie wiec o ostatnich latach ,jako o rzadach cywilizacji smierci w kontekscie ogloszonych zalob narodowych jest po prostu glupota.Mnie smierc tych osob dotyczy tak samo,jak smierc Palestynczykow w zabijanych przez wojska izraelskie,smierc mnichow buddyjskich zabijanych przez wojska chinskie,smierc Czeczenow zabijanych przez Rosjan,czy smierc dziesiatek tysiecy mieszkancow Afryki z powodu szalejacego tam terrpru i chorob.Oglosmy nieustajaca zalobe z tego powodu-wtedy bedziesz usatysfakcjonowany? Napisz ,co zrobiles dla tych dziesiatek tysiecy zabijanych na calym swiecie ludzi,ze masz prawo pouczac kogos,u kogo smierc kilkunastu obcych ludzi nie powoduje checi do umartwiania sie przez 3 dni. Tych ludzi zal,ale ich zal tak samo jak ponad setki Nigeryjczykow ,ktorzy sploneli z powodu uszkodzonego przez zlodziei ropociagu,tak samo jak tych ponad dwoch setek ofiar trzesienia ziemii we Wloszech.Ale ci ludzie,ci wszyscy ludzie,Polacy,Wlosi,Nigeryjczycy,byli mi obcy .Ja nie bede po nich plakal ,bo nie mam powodu.Moge pomoc tym,ktorzy zostali,ale na milosc boska,nie beda sluchal marszow zalobnych z powodu smierci kompletnie mi obcych ludzi.Zaloba jest sprawa prywatna,osobista kazdego czlowieka-nikt nikogo do takich zachowan nie powinien zmuszac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Relatywizm kixx Re: Dotychczas zalobe ogloszono: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 00:58 Rozmieniłeś wszystko ma drobne i potwierdziłeś tylko to, o czym pisałem. Wartości, normy, co to takiego? Dziwne pojęcia, stare jakieś, nie wiadomo, o co chodzi... Wszystko strywializujmy, po co przerywac zabawę? Po co się smucić? Ma być fajnie, fajnie. Zginęło w płomieniach 21 nieudaczników, co tam, sami sobie winnni, pewnie tych sześcioro dzieci już miało zespół FAS..., a my PODATNICY juz nie będziemy musieli utrzymywac tych ludzkich "odpadów"! Nawet ks. Pieronek mówił dzisiaj w TVN 24, że jest zasadnicza różnica między żałobą po śmierci JP2 a "jedynie zwykłą" tragedią. Mistyk Hołdys też mówił, że "Lech Kaczyński przegiął. Powinien mieć chłodniejszą głowę". Podkreślał, ile to pieniędzy i trudu artystów się zmarnuje przez 3 dni żałoby. Piszesz "nie bede po nich > plakal ,bo nie mam powodu.Moge pomoc tym,ktorzy zostali,ale na > milosc boska,nie beda sluchal marszow zalobnych z powodu smierci > kompletnie mi obcych ludzi.Zaloba jest sprawa prywatna,osobista > kazdego czlowieka". Naprawdę uważasz, że to wyłącznie prywatna sprawa każdego człowieka? Racjonalizujesz po prostu swój egoizm. Tak, należałoby ogłosić permanetną żałobę nad Nigeryjczykami, Czeczenami, bezdomnymi ect, bo to ofiary współczesnego regresu cywilizacyjnego. Byłe ostatnio na Zachodzie, tam uważa się, że każdy człowiek ma do wypełnienia jakąś rolę i ....np. starzy Holendrzy opuszczają swój kraj z obawy przed presją, że ich rola już może się skończyła i pora na.... O to ci chodzi? Pytasz, co zrobiłem? Napisałem 2 książki o mechanizmach społecznego wykluczenia. Uczę studentów, że to co funkcjonuje w społecznych stereotypach, jest często zwykłym strachem lub zwykłą ignorancją ukrytą pod warstwą "fajnej" rzeczywistości. Znam getta mieszkań socjalnych i tym bardziej jestem przerazony kolejnymi zapowiedziami polityków "Odbudujemy to getto! (ups, tak nie mówią) - mówią - ten Dom!" Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Dotychczas zalobe ogloszono: 15.04.09, 10:43 nie zrozumiałes kixxa ni w ząb. powinniśmy byc w żałobie permanentnej od zarania dziejów, przeciez cały czas ludzie giną na całym świecie.żałoba jako hucpa polityków nad wybranymi tragediami ludzkimi jest załosna i o tym napisał kixx moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Relatywizm? 15.04.09, 10:56 Relatywizm, to ogłaszanie żałoby narodowej po 21 osobach, które zginęły w tym pożarze i niedostrzeganie 125 ofiar kwietniowych wypadków drogowych. Nie myl "żałoby narodowej" polityków, z czysto ludzkimi odruchami empatii, współczucia i niesienia pomocy pogorzelcom przez społeczeństwo. W realnej pomocy, nie w opuszczaniu flag na masztach i odwoływaniu imprez zawierają się prawdziwe uczicia dla poszkodowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: getta Re: Relatywizm? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:48 Wypadki drogowe, to kwestia przypadku, nieostrożnej jazdy, itd. Są i będą. Natomiast skutki koncentracji biedoty i patologii w jednym miejscu są łatwe do przewidzenia. Pożar getta w Kamieniu Pomorskim ma wymiar ponadjednostkowy i symboliczny, stąd żałoba narodowa. To jednocześnie symbol braku racjonalnej polityki socjalnej państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Racjonalnej? Czy jakiejkolwiek? 15.04.09, 15:17 To co proponują Ministerstwo PiPS, ośrodki pomocy społecznej czy fundacje to w rzeczywistości utrwalanie status quo, a nie przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i ubóstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dorsai68 Re: Racjonalnej? Czy jakiejkolwiek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 00:46 dorsai68 Niestety, zgadzam się z Twoją opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Dotychczas zalobe ogloszono: IP: *.acn.waw.pl 15.04.09, 14:50 W zasadzie powinienem zakonczyc te dyskusje,przypisujesz mi slowa i mysli,ktorym nigdy nie dalem wyrazu w tym watku.Mnie naprawde nie obchodzi,czy w pozarze zginal Heniek spod budki z piwem,czy posel Rycerzyk z parlamentu europejskiego jezdzacy po polskich drogach z szybkoscia 160km/h.Jestem sklonny nosic zalobe po ludzich mi bliskich,lub po kims kto byl dla mnie Autorytetem. Powiadasz,ze uczysz studentow,ze napisales dwie ksiazki.Pomijajac fakt,ze zapewne jedynymi czytelnikami tych ksiazek sa wlasnie ci studenci,ktorych uczysz,zmuszani do zakupu tych ksiazek przez swego wykladowce(to tylko przypuszczenie,ale poparte solidnymi podstawami wiedzy o tworczosci i dystrybucji dziel nauczycieli akademickich),to tak naprawde Twoj wklad w pomoc dla tych ludzi jest znikomy,zeby nie powiedziec,zaden.Pomoz im czynnie,zapros kogos z biedadomow do siebie na wakacje,pomoz dzieciom z biednej rodziny w nauce,zalatw prace komus ,kto jest odrzucony przez spoleczenstwo.Klepanie nawet najszczytniejszych komunalow przed grupa studentow,ktorym te komunaly wypadaja z glowy zaraz po zdaniu egzaminu nic nie zmieni w zyciu biedoty.Znalazles sobie dosc wysoko polozona nisze,z ktorej z wyzszoscia mozesz spogladac na tych egiostycznie podchodzacych do zycia ludzikow i perorowac,jaki to Ty jestes wielki spolecznik,a oni mysla tylko o igrzyskach i zarabianiu pieniedzy(wspomniani artysci).Tak ,ja jestem egoista,egoista,ktory nie widzi powodu do zaloby po smierci obcych mu ludzi.Jestem jednak takim egoista,ktory potrafi pomoc nieznajomemu pijakowi,ktory w zyciu opiekowal sie sie kalekami,ktory podzielil sie swoim dobytkiem z potrzebujacymi(choc pare razy wbrew swej woli:P). Piszesz o gettach-zgoda to straszne.Tylko moze jeszcze napisz,jak takie getta powstaja.Poza tymi instytucjonalnymi,jak to w Kamieniu,wiekszosc powstaje samorzutnie.Najpierw w budynku jest jedna,czy dwie rodziny,zeby nie napisac patologiczne,napisze "rozrywkowe".Z powodu braku mozliwosci przywrocenia do normalnego spoleczenstwa tych rodzin(bo zeby wrocic trzeba chciec),budynek zaczyna zmieniac swoje oblicze.Nie wiedziec czemu,ci ludzie ,w przeciwienstwie do nas,egoistow,sa bardzo goscinni.W zwiazku z ich goscinnoscia na terenie budynku zaczynaja sie pojawiac goscie.Goscie z reguly wygladaja tak jak ich gospodarze. Poniewaz ich nawyki estetyczne odnosnie budynkow sa diametralnie rozne od tych,ktorymi charakteryzuja sie egoistycznie nastawione warstwy spoleczenstwa budynek,w ktorym rozwija sie bujne zycie towarzyskie z czasem po prostu "psieje".Czesc rodzin,ta ktora ma mozliwosc wyprowadzki czym predzej to robi.Ci co zostaja maja do wyboru dwie drogi-polubic nowe srodowisko i sie do niego dostosowac,albo zamknac sie mieszkaniu i udawac,ze sie nic nie widzi. Mimo wszystko ja dalej jestem egiosta i uwazam,ze lepiej kiedy dziesiec rodzin meczy sie ze soba w jednym budynku,niz te dziesiec rodzin ma rozwalic zycie w dziesieciu budynkach.Oczywiscie jestem daleki od stwierdzenia,ze ktorakolwiek z ofiar pozaru jest alkoholikiem,narkomanem,czy wielokrotnym skazancem na przepustce,bardzo prawdopodobne jest ,ze w tym akurat budynku zebrano zwyklych uczciwych ludzi,ktorzy mieli klopoty z adaptacja w dzisiejszym swiecie.Jesli jednak tak jest to nie widze zadnych przeciwskazan do odbudowania tego budynku i umieszczeniu tych ludzi znow razem Tak nawiasem mowiac "dobrodziejstwo"eutanazji uwazam za jeden z przejawow upadku ludzkosci,jest wiec przynajmniej jeden,waski dosc skrawek rzeczywistosci,ktora nam sie nie podoba tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kiks Re: Dotychczas zalobe ogloszono: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 22:31 Trochę poobrażaliśmy się przy okazji "Żałoby narodowej". Twoje teorie są bliskie (ale nie do końca)rzeczywistości. Jeśli masz ochotę na dalszą dyskusję, to proponuję poza forum. Wyślę Ci swoją książkę o gettach w PDF za darmo, poszerzysz może wąskie grono czytelników. Mój mail: z.skuza@mopr.kielce.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 To pańska nota? 16.04.09, 00:06 Zdzisław Skuza - od 2004 roku związany z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Kielcach. Obecnie na stanowisku Specjalisty ds. Analiz i Prognoz Społecznych zajmuje się analizami statystycznymi oraz diagnozowaniem problemów społecznych miasta. Ponadto współpracuje z Fundacją Rozwoju Demokracji Lokalnej w Kielcach opracowując ekspertyzy dotyczące rozwiązywania lokalnych problemów społecznych. Nabyte doświadczenie stanowi dla niego bazę do praktycznego przekazywania zdobytej wiedzy wśród słuchaczy Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej oraz Policealnego Studium Medycznego w Morawicy k/Kielc. Autor książki Mieszkania (czy getta?) socjalne, MOPR Kielce 2006, oraz Kielecka bieda, Akademia Świętokrzyska, MOPR Kielce 2005, jak również wielu artykułów i publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z. Re: To pańska nota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 00:51 Tak, to moja nota. Dzisiaj pracuję również na Uniwersytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Kix madrze prawisz 15.04.09, 19:55 polityczny teatrzyk na własne potrzeby Jakiś menel spalił w pijackim widzie sąsiadów ze slamsu i robi się z tego tragedie narodowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Somebody_Someone Apocalyptica zagra mimo żałoby IP: *.acn.waw.pl 14.04.09, 22:53 Niechaj żyje nam "Stodoła". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolkka Apocalyptica zagra mimo żałoby - i dobrze! IP: 62.29.251.* 15.04.09, 10:28 "Nawet ks. Pieronek mówił dzisiaj w TVN 24, że jest zasadnicza różnica między żałobą po śmierci JP2 a "jedynie zwykłą" tragedią." Pieronek jest żadnym autorytetem moralnym... JP2 miał piękne życie, osiągnął szczyt w karierze, jaką sobie wybrał i dobrze czynił. Nie przesadzajmy. Jeśli Pieronek robi tu rozróżnienie między śmiercią pogorzelców i JP2, to sam relatywizuje wartość ludzkiego życia. A stąd tylko krok do faszyzmu :/ zresztą jak każdemu czarnemu blisko mu do nich... Nie płakałam po śmierci papieża, nie płaczę też po mieszkańcach ex-hotelu w Kam Pom. A na koncert wybierałam się odkąd tylko się dowiedziałam że będzie. Nie róbmy z każdego wypadku tragedii narodowej!!! Bo zabraknie nam środków aby wyrazić żal po prawdziwej TRAGEDII. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Apocalyptica zagra mimo żałoby 15.04.09, 19:50 Gość portalu: karol napisał(a): > I slusznie. Skonczmy z tymi szopkami zalobnymi, to sie robi zalosne. dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 sluszna decyzja 16.04.09, 05:22 Z tym wstrzymywaniem sie od wszystkiego w czasie tzw. "zaloby narodowej" to byla juz lekka przesada. Podjeto sluszna decyzje o odbyciu sie koncertu. Odpowiedz Link Zgłoś