Dodaj do ulubionych

Gdzie jest tablica?

13.06.09, 20:02
Kto chciał mógł dziś wejść do Instytutu Weterynaryjnego na Grochowie, opuszczonego w 2005 r. przez SGGW. Jakie było moje zdumienie, gdy skonstatowałem, że z hollu głównego znikła marmurowa tablica poświęcona Stefanowi Żeromskiemu – najsławniejszemu studentowi uczelni. Została odsłonięta jeszcze przed wojną i przez wiele dziesięcioleci głosiła: W UCZELNI TEJ W LATACH 1886 – 1888 STUDIOWAL WETERYNARIĘ WIELKI PISARZ POLSKI STEFAN ŻEROMSKI. Była przymocowana na narożach mosiężnymi rozetami i wisiała tam przez cały czas, gdy w gmachu gospodarował UW a potem SGGW:
Miejsce po wykutej tablicy dziś przysłonięto stelażami i afiszami.

https://foto1.m.onet.pl/_m/80712b264529c310d64f3c5be08139b9,10,19,0.jpg

Kto wie dlaczego tablica znikła i co się z nią stało?
Obserwuj wątek
    • zbyszek_33 Ludu Grochowa jam tu - w SGGW ul. Nowoursynowska 16.06.09, 09:57
      A tu jej zdjęcie:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6722669,Spor_o_tablice_Zeromskiego.html

Jarosław Zieliński oprowadzający nas w sobotę, też wyraził swoje
      oburzenie z powodu zniknięcia tablicy !

Historia, kojarzy mi się ze zniknięciem pomnika Kilińskiego w czsie
      okupacji

Żądam zwrotu zabytku do Weterynarii !

• andrzej_b2 Re: Ludu Grochowa jam tu - w SGGW ul. Nowoursynow 17.06.09, 19:03
        W pierwszym swym postcie napisałem:
        >[Płyta] Została odsłonięta jeszcze przed wojną...

Po raz pierwszy płytę tę ujrzałem około roku 1965. Już nawet nie pamiętam z jakiej okazji i skąd o niej się dowiedziałem, bo i z branżą nie mam żadnych związków. Jej rodowód wydawał mi się przedwojenny, bowiem i gmach był wiekowy. Po latach potwierdzenie swej tezy znalazłem w „Atlasie dawnej architektury ulic...”, Tom 4, 1997, s. 139. W końcu na czymś trzeba się oprzeć podając widomości publicznie.
        Ale okazuje się, że płyta jest powojenna. Informuje o tym metalowa tabliczka, umieszczona pod poszukiwaną przez nas płytą, w Klinice Małych Zwierząt SGGW przy Nowoursynowskiej (blok 22). Oto treść:

„Tablicę upamiętniającą studia Stefana Żeromskiego w Warszawskiej Szkole Weterynaryjnej wmurowano w dniu 16.11.1957 roku w holu budynku głównego Wydziału Weterynaryjnego SGGW przy ul. Grochowskiej 272 z inicjatywy Prezesa Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych prof. dr. Heliodora Różyckiego – Szwejkowskiego oraz płk. dr. Konrada Millaka.
        Po przeniesieniu Wydziału Medycyny Weterynaryjnej na Kampus Ursynowski ponownie odsłonięta podczas inauguracji roku akademickiego 2006/2007.
        W imieniu Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa nauk Weterynaryjnych

Prezes
        Prof. Włodzimierz Kluciński
        3.10. 2006”

To tyle w formie sprostowania.
        • edeka5 Re: Ludu Grochowa jam tu - w SGGW ul. Nowoursynow 20.06.09, 15:17
          Też byłam za zwrotem tablicy do budynku na Grochowskiej, dopóki nie przeczytałam, że Żeromski studiował nie tu lecz na Smolnej. Na tablicy jest napisane, że studiował w tej uczelni a nie w tym budynku. A uczelnia przeniosła się na Ursynów. Tak w ogóle to Żeromski nie jest związany z budynkiem na Grochowskiej.

Była syudentka z Grochowskiej, choć nie weterynarz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka