Gość: Epipodiusz IP: 217.109.9.* 24.08.09, 09:45 W CNK, konstrukcja nad tunelem jest raczej sprezona niz sprezysta... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_kagan W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki! 24.08.09, 09:48 A kiedy rozbiora tego warszawskiego "szkieletora", ktory straszy nas w samym centrum Stolicy, tuz przy PKiN i Zlotych Tarasach? Stal tam do niedawna calkiem porzadny dom towarowy, ktory zniszczono, aby postawic na jego miejscu niedokonczona ruine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 10:30 ta "ruina" do konca roku powinna zaczac dalej rosnac w gore :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 11:54 Jesli nie zacznie znow rosnac, to do rozbiorki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewika Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk IP: *.bantex.com.pl 27.08.09, 08:36 Muszę Cię zmartwić, bo na 100% do końca roku nie urośnie nawet o milimetr. A szanse na to, że cokolwiek urośnie w 2010, są minimalne. Odpowiedz Link Zgłoś
lolek_do_kfadratu Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk 27.08.09, 08:41 "Szkieletor" to jest w Krakowie. Pomyliłeś fora. Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk 27.08.09, 11:58 lolek_do_kfadratu napisał: > "Szkieletor" to jest w Krakowie. Pomyliłeś fora. Warszawa pozazdrościła Krakowowi. A co, w jakimś Krakówku mają mieć Szkieletora, a w Stolicy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 12:34 Warszawa miała już swojego szkieletora , nie pamiętacie jak długo straszył niedokończony Błękitny Weeżowiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Dziwolagi do rezebrania w W-wie to 24.08.09, 10:48 Na pierwszy rzut: 1. Zlote Tarasy 2. Hotel Intercontinental na E.Plater 3. Betonowiec Metropolitan przy pl.Marszalka J.Pilsudskiego. 4. "Biurowiec" przy Rotundzie. Pozniej wszystkie dworce, Sw.Opatrznosci, osiedle Marina Mokotow. Pozniej wszystkie blokowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dziwolagi do rezebrania w W-wie to IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.09, 11:20 0. Twoją altankę, którą nazywasz domem. puknij się w główkę i przemyśl to co napisałeś raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz Re: Dziwolagi do rezebrania w W-wie to IP: *.ifpan.edu.pl 24.08.09, 11:55 Chyba niepotrzebnie się rozdrabniasz: od razu atomówką, a jak wiatr rozwieje popioły to zaorać. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Masz racje. 24.08.09, 15:55 Warszawa zostala "odbudowana" bez zadnego ladu. Kompletny brak wizji. Kazdy nowy "wladca" Warszawy chce wyciagnac ile sie da. Najpierw to byly sprawy "polityczne" a teraz finansowe. Jak tak Polakom podobaja sie niemieckie rzeczy (np 12 letnie Golfy) to czemu nie popatrzec jak Niemcy odbudowali Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Masz racje. IP: *.wip.pl 27.08.09, 08:18 Moze dlatego ze niemcy mają 7 razy więcej kapitału od Polski? Za jedną dziesiątą środków które wpompowano w Berlin zbudujesz w Polsce pół miasta od podstaw. Oczywiście kwestia nie tylko pieniędzy ale i ciągłych zmian wizji Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Kapitał nie ma tu nic do rzeczy 27.08.09, 10:04 Zabudowa w każdym szanującym się mieście jest prowadzona według planu zagospodarowania. Plan ten obejmuje całe miasto, przez co komponuje jego zabudowę tak, by była składna i czytelna. Nie wiem jak jest w Warszawie, ale sądzę, że u Was taki plan ma raczej małe znaczenie (o ile jest). Lepiej jest bowiem przystawać na każdą fanaberię inwestora, nie licząc się z kontekstem, czy też wyrażonym w planie charakterem miasta. To nie kapitał decyduje o zabudowie miasta. Tylko plan i chęć się jego trzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Kapitał nie ma tu nic do rzeczy IP: *.wip.pl 27.08.09, 10:22 To nie jest cecha tylko Warszawy. Połowa polskich miast ma z tym problem wide wrocławski Sky Tower wsórd blokowisk, czy krakowska galeria przy dowrcu głównym. Minie jeszcze wiele lat nim Polacy nabiora poczucia estetyki i będa wymagali zabudowy według określonych warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vexel Re: Kapitał nie ma tu nic do rzeczy IP: 194.181.0.* 27.08.09, 16:11 Wydaje mi się że we wszystkich Państwach Europy wschodniej i tegoż Bloku jest problem z architekturą. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 masz racje 27.08.09, 14:34 Berlin mial swietnego naczelnego architekta, ktory byl tzw "Beamte" tzn. jego posada nie zalezala od kolejnych wladz. I on mial wraz z zespolem wizje Berlina i odwage, aby powiedziec inwestiorom i nawet najslynniejszym architektom, ze taki czy inny projekt nie pasuje do wybranego miejsca. Konsekwentnie odmawial zgody na budowe tzw tower. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolorokko Re: Dziwolagi do rezebrania w W-wie to IP: *.hsd1.dc.comcast.net 24.08.09, 23:31 Metropolitan jest przepięknym budynkiem! Według mnie to jedna z perełek Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Dziwolagi do rezebrania w W-wie to IP: *.wip.pl 27.08.09, 08:20 Akurat interconti i metropolitan są świetne i ich bym nie ruszał. Złote tarasy psują przestrzeń ale gdyby ich nie było to tam nadal byłby wielki parking. Do wyburzenia sa Uniwersal i Metropol Odpowiedz Link Zgłoś
agaakaines Re: Dziwolagi do rezebrania w W-wie to 27.08.09, 11:45 swinton - najpierw sam sie rozbierz i ochlon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCC Re: Dziwolagi do rezebrania w W-wie to IP: 64.208.49.* 27.08.09, 15:05 a na koniec ty sie rozbierz... do kości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ec2 Bogata ta Warszawa IP: 217.8.161.* 24.08.09, 11:21 "Żeby mógł mieć aż 19 pięter, pod ziemię trzeba było wkopać aż pięć kondygnacji garażowych" A co maja te garaże do pięter? Nasz londyński biurowiec w City ma 10 pięter i 1 piwnicę dla dostaw, parkowania rowerów i motocykli oraz JEDNEGO auta służbowego - prezesa. A w Warszawie 19 pieter biur + 5 pieter garaży. Ciekawe czy budowa garaży nie była droższa niż tych biur??? Odpowiedz Link Zgłoś
sappone Re: Bogata ta Warszawa 24.08.09, 12:40 Myślę, że głębokość wykopu na garaż jest w tym wypadku uzależniona od głębokości fundamentu. To będzie bardzo wysoki budynek w stosunku do swojej powierzchni podstawy, musi być głęboko wkopany, aby się nie wywrócił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.09, 09:16 Najwyższy warszawski biurowiec Warsaw Trade Tower - 45 pięter, ma 11 metrowe fudamenty. To chyba wg Twojej teorii powinien się przewrócić? W tym nowym niewielkim biurowcu całę to kopanie i kombinowanie jest po to by zmieścić samochody bo w Warszawie do pracy w centrum miasta to się samochodem jeździ.... Ciekaw jestem ile będzie parkingów dla rowerów??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paq Re: Oczywiście IP: *.whb.pl 27.08.09, 08:22 Jak było napisane w artykule i w odpowiedzi której nie przeczytałeś dokładnie, budynek ma małą powierzchnię, tj. małą szerokość i długość, dlatego musi mieć głębokie fundamenty których bez sensu będzie nie wykorzystać, chociażby na garaże. Takie piramidy w Egipcie miały wystarczającą powierzchnię podstawy by w ogóle nie robić w nich fundamentów zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pingo Zobacz, ja tez EC2 IP: *.cust-83.exponential-e.net 24.08.09, 16:14 A dokladniej to EC2A 2??. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek jestem za IP: 217.140.4.* 24.08.09, 12:23 Takie budynki są atrakcyjne i ważne aby powstawały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Dla kogo atrakcyjne? Wieżowce? IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 12:05 Nie ma się czym zachwycać, 99% odwiedzających miasto w celach turystycznych nawet nie zwróci na nie uwagi, takich budowli mają u siebie na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kE? Re: Dla kogo atrakcyjne? Wieżowce? IP: 89.72.52.* 27.08.09, 15:14 takim rozumowaniem to daleko nie zajdziemy.. bo skoro wieżowców mają na pęczki to swoje stare miasto, parki, itp itd też ..więc po co wyjeżdżać :D Odpowiedz Link Zgłoś
swinton He, he, he, altanke rozebralem dawno temu 24.08.09, 16:06 teraz mieszkam tutaj. yfrog.com/4rmojdomj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Kretynizm IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 27.08.09, 08:22 A wszystko to na działkach, na których wstydziła by się powstać niewielka willa. I przy uliczkach, gdzie ledwie można się przecisnąć - np. Sienna, Łucka, Grzybowska i okolice. No cóż zostaną chyba helikoptery, albo mosty napowietrzne, aha i promenady, by Warszawiacy mieli okazję przemieszczać się per pedes. Ciekawe dlaczego Paryż, Londyn czy Wiedeń nie pozwalają sobie na takie ekstrawagancje? No, kasa! Przypominam architektom i klakierskim dziennikarzom, że do zabudowy mamy jeszcze Rynek Starego Miasta, Pl. Teatralny, trochę Łazienek, wielki Pl. MDM itd. A ja wyjeżdzam na wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Kretynizm IP: *.wip.pl 27.08.09, 09:07 Miasto polega na tym że ma zwartą pierzejową zabudowę. Fkatycznie często wygląda to chaotycznie ale lepsze to niż luźne i przestrzenne osiedle Za Żelazną Bramą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gOść Re: Kretynizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 09:09 głupi jesteś, nie byłeś w Nowym Jorku albo miastach Azji. Żeby dostać się do budynku nie musisz przecież wlec się zawsze samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator stadion Legii IP: *.ghnet.pl 27.08.09, 09:55 Bardzo ciekawa i składana wypowiedź pana inżyniera o stadionie Legii. Miło posłuchać fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Coraz więcej koszmarków IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 09:17 Czy to nie dziwne - nikt ze zwiedzających nie zachwyca się tymi dziwolągami oprócz autorów tych budowlanych koszmarów , turyści wolą tradycyjne budynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Re: Coraz więcej koszmarków IP: *.wip.pl 27.08.09, 10:26 Człowieku Rondo 1 pojawia cię na wsyzstkich fotkach z Warszawy. A w dziedzińcu metropolitana bawi się wiecej osób niz w sziedzińcu zanku krolewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Nie chodzi mi o dzieciarnie IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 10:43 ale o normalnych turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki No jak ktoś jest z Pcimia Dolnego IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 10:50 to go zachwycają szklane biurowce. Turyści z zagranicy takie szkaradztwa oglądają na co dzień u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz A koncepcji miasta brak 27.08.09, 09:39 Budynki, w każdym razie niektóre może i są ładne, ale koncepcji urbanistycznej Warszawy to nie ma i zapewne nie będzie jeszcze długie lata. Za dużo by panowie architekci, inwestorzy i politycy stracili. Dlatego mamy jedną z najbrzydszych stolic europejskich, a do tego mało przyjazną mieszkańcom. A wznoszenie dziwolągów nic tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kE? Re: A koncepcji miasta brak IP: 89.72.52.* 27.08.09, 11:52 nie no nie mogę, jeżeli uważasz że mamy najbrzydszą stolice to chyba nigdy nie byłeś za granicą ..albo byłeś i siedziałeś tylko na starym mieście. a co do planu miasta to kasa ma ogromne znaczenie, bo np. nie było kasy żeby zrobić porządne bloki mieszkaniowe, ale ludzie musieli gdzieś mieszkać więc trzeba było zrobić taniej i brzydziej. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Re: A koncepcji miasta brak 27.08.09, 14:34 Nie napisałem, że najbrzydszą tylko jedną z najbrzydszych. Byłem w bardzo wielu stolicach i nie tylko w starych dzielnicach i według mnie Warszawa jest brzydka. Jeśli masz inne zdanie to twoje prawo. Wskaż mi jedno rozwiązanie urbanistyczne w Warszawie, które powstało w ciągu ostatnich 20 lat skończone, ładne i funkcjonalne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kE? Re: A koncepcji miasta brak IP: 89.72.52.* 27.08.09, 15:12 no dobra, o gustach sie nie dyskutuje ;]a jeśli chodzi o plany miast ..to mała część miast w Polsce to ma ..z tego co słyszałem (od architekta), że zrobienia tekiego planu to gigantyczne pieniądze, a zrobić tego też nie ma komu za bardzo, ale mogę się mylić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wel W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 11:01 A mi się podobają, im dziwniejsze, tym ciekawiej. Każdemu, kto do mnie przyjeżdża i pokazuję stolicę, właśnie podziwia te najbardziej niesamowite budowle. Już nie mogę się doczekać następnych, do dzieła genialni architekci, niech nasza stolica będzie ciekawa w odjazdowe obiekty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pbp W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: 195.117.255.* 27.08.09, 11:08 co za bałwan to pisał: "ściana nośna z wygiętej w "S" ażurowej betonowej kratownicy" przecież ta ściana nie jest nośna a ma jedynie punkty styczne o nośnym charakterze, a nośnoś konstrukcji znajduje się w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawiec W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: 152.62.109.* 27.08.09, 12:01 a obwodnicy Warszawy jak nie było tak nie ma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zei W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: 89.161.7.* 27.08.09, 12:04 Podoba mi się P. Gronkiewicz Waltz. Jest konsekwentna i twarda. I jest mądra co rzadko się zdarza na polskim kapitolu. Ponadto myśli nowocześnie i perspektywicznie. Ona byłąby chyba najlepszym kandydatem na Prezygdenta - nigdy P. Kwasniewska. Ta ostatnia dobra jest w modzie nigdy w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahah Re: W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynk IP: *.171.122.163.static.crowley.pl 27.08.09, 12:17 A ty co? Piszesz od niej z pokoju? Niezła propaganda, ale kto się da na to nabrać...każdy wie, że Hania ma okropny gust jeśli chodzi o zabudowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwabrowary Największy dziwoląg stoi na wiejskiej IP: 195.205.22.* 27.08.09, 12:24 Jeszcze dziwniejsi są jego lokatorzy. Jakby ich tam przysypało, to wszystkim nam pewnie by ulżyło (na pewno w kieszeni). Można by poprosić o fachową pomoc sąsiadów zza Odry - w kwestii wyburzeń w Warszawie nie mają sobie równych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: *.chello.pl 27.08.09, 12:37 a Pałac Kultury to nie kosmiczny budynek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 12:49 Raczej komiczne a nie kosmiczne budynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miio W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 12:50 Zanim ta Nasza Warszawa dojdzie do hm.. ładu i porządku całkowicie- to ja chyba już umrę. Kocham to miasto, ma swój urok, ale nie wszędzie jest tak jak być powinno. Trzeba jeszcze wiele, wiele czasu, aby w pełni powiedzieć, że to jest miasto na wysokim poziomie porównując je z miastami Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
annkka W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki 27.08.09, 13:03 a ja myśle, że warszawa zazdrości przynajmniej jedej budowli Rzeszowowi a jest to pomnik. jaśli ktoś przyglądnie się w zapowiedzi artykułu zdjęciu nr 2( budynek obok pałacu kultury) i wie jak wygląda sławny pomnik w Rzeszowie zobaczy duuże podobieństwo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki 27.08.09, 13:05 I tylko ciekawe kiedy je wybudują? Albo znowu potworzą takie maszkary jak Złote Tarasy... Odpowiedz Link Zgłoś
lozoffo W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki 27.08.09, 14:06 Cudo. I jak na tym nie zrobić Euro 2012? Powinniśmy z 7 stadionami sami zorganizować ten turniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch reszta swiata jest na innej planecie IP: *.gdc.no 27.08.09, 14:27 no rzeczywiscie, trzeba by leciec az na ksiezyc zeby zobaczyc druga jak swiatynia opatrznosci budowe mostu, reszta swiata najwyrazniej lezy na innej planecie a konstrukcja ze sprezonego betonu to juz taki ewenement ze jeszcze co najmniej przez sto lat beda do warszawy przyjezdzac turysci z calej galaktyki ogladac to dziwo Odpowiedz Link Zgłoś
raven50 A co to jest ta świątynia opaczności ? 27.08.09, 14:45 I czemu ma służyć? Nie rozumiem po co to? Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Re: A co to jest ta świątynia opaczności ? 27.08.09, 14:54 Mówią na mieście, że Prymas Glemp mauzoleum sobie za życia buduje... Ale to pewnie złoścliwe plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Re: A co to jest ta świątynia opaczności ? IP: *.chello.pl 27.08.09, 16:50 Najlepiej pozamykać wszytkie Kościoły,w demokratycznym państwie nie mjeisca dla kleru natomiast jest miejsce dla lesbijek, gejów i opóźnionych umysłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: *.net.stream.pl 27.08.09, 15:07 Muahahaha, a ślązacy mogą se tylko pomarzyć ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juda W Warszawie powstają coraz dziwniejsze budynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 15:11 Te budynki same w sobie są ciekawe, ale całkowicie nie pasują do otoczenia. Wielka szkoda, bo przy tak dużych inwestycjach,ale prowadzonych z głową, centrum Warszawy mogłoby być całkiem ładne. Odpowiedz Link Zgłoś