Dodaj do ulubionych

Złom zabija

12.07.11, 11:21
Przeciążony kilkunastoletni złom zamiast skręcić pojechał prosto, 5 ofiar:
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,993

Obserwuj wątek
    • edek40 Do pewnego stopnia tak 12.07.11, 11:33
      Ale tu chyba przede wszystkim winien byl alkohol.
      • wolfgang87 Re: Do pewnego stopnia tak 12.07.11, 11:37
        Link niepoprawny.
        • edek40 Re: Do pewnego stopnia tak 12.07.11, 12:14
          LINK poprawny
    • nazimno Złom "byl z pewnoscia pod wplywem". 12.07.11, 12:43
      Tzw. "mezczyzni" w tej liczbie w jednym pojezdzie nigdy nie sa zupelnie trzezwi.
      Juz samo wdychanie wydechow kolegow robi swoje.

• crannmer Czyzby? 12.07.11, 12:47
      Ciekawsc, skad a priori przekonanie, ze przyczyna wypadku byla technika, a nie np. zasniecie kierowcy. Ktore zasniecie np. w wypadkach autostradowych wystepuje o rzedy wielkosci, niz przyczyny techniczne.

Szczegolnie malo prawdopodobne jest, jakoby ten samochod nie wyrobil lagodnego z definicji luku na autostradzie, bo sie wlasnie zepsul.
      • emes-nju Re: Czyzby? 12.07.11, 14:48
        crannmer napisał:

> Ciekawsc, skad a priori przekonanie, ze przyczyna wypadku byla technika

Technika nie musiala byc przyczyna wypadku. Natomiast mogla byc przyczyna smierci swojej zawartosci.
    • kozak-na-koniu Złom zabija? 12.07.11, 13:00
      simr1979 napisał:

> Przeciążony kilkunastoletni złom zamiast skręcić pojechał prosto, 5 ofiar:

A w którym miejscu artykułu napisano, że przyczyną wypadku była usterka techniczna, zmęczenie materiału itd? Masz jakieś dodatkowe autoryzowane informacje, czy jak zwykle dostosowujesz fakty do z góry przyjętej tezy? Jesteś dziennikarzem GW?:DDD
    • silver.arrow Re: Złom zabija 12.07.11, 13:05
      A ja się tak zastanawiam, co sprawiło, że Fiesta z pięcioma osobami na pokładzie przebiła barierkę autostradową. Dziwne to trochę.
      • simr1979 Re: Złom zabija 12.07.11, 13:48
        silver.arrow napisał:

> Dziwne to trochę.

Dziwcie się, dziwcie, złomojady - będziecie się tak dziwić aż do śmierci, oby we własnym łóżku ;)
        • silver.arrow Re: Złom zabija 12.07.11, 14:24
          simr1979 napisał:

> silver.arrow napisał:
          >
          > > Dziwne to trochę.
          >
          > Dziwcie się, dziwcie, złomojady - będziecie się tak dziwić aż do śmierci, oby w
          > e własnym łóżku ;)

Wiesz jakim samochodem jeżdżę, że się czepiasz?
          • simr1979 Re: Złom zabija 12.07.11, 14:33
            silver.arrow napisał:

> Wiesz jakim samochodem jeżdżę, że się czepiasz?

it łoz NOT PERSONAL - nic do Ciebie nie mam.
            • silver.arrow Re: Złom zabija 12.07.11, 21:25
              simr1979 napisał:

> it łoz NOT PERSONAL - nic do Ciebie nie mam.

Ok, co do meritum. Niezależnie od tego, w jakim stanie była ta Fiesta i czy bezpiecznie było nią doginać autostradą w pięć osób, dziwnym wydaje mi się to, że taki samochód przełamał barierę na pasie zieleni. W końcu jest ona po to, by zabezpieczać przed takimi sytuacjami.
    • laptopek24 Re: Złom zabija 12.07.11, 14:23
      W Polsce spora większość aut ma ponad 10 lat. Pochodzą głównie z Niemiec, bo tam ich nie opłaca się złomować. No to sprowadzają je do Polski. Jak to możliwe, że na jednej aukcji widziałem VW Bora z 2000 roku za 6 tys. zł bezwypadkowy, przebieg ok 150 tys. km? Przecież normalnie takie autka chodzą po 12-15 tys. zł.
      • kozak-na-koniu Re: Złom zabija 12.07.11, 21:03
        A to, że 11-letni samochód ma przebieg tylko 150 000km już Cię nie zdziwiło? W cywilizowanych krajach przeciętne przebiegi to 30 do 50 tysięcy rocznie, często bywa więcej. 10 000 rocznie to by była bardzo wyjątkowa okazja - raczej dla znajomego a nie na aukcję...:DDDDD
        • pacanek_ten_prawdziwy Re: Złom zabija 12.07.11, 21:14
          Hallo kozak-na-koniu !!!!

Mnie osobiscie nie dziwi ze 11 - letnie auto ma "zaledwie " albo " juz " 150 000 km
          Bo moje autko zostalo wyprodukowane w roku 2000 , wiec ma teraz te 11 lat , a ORGINALNEGO PRZEBIEGU ma 132 000 km .
          Pisze orginalnego bo ja jestem pierwszym i jedynym wlascicielem tego autka .

Napisales :
          " W cywilizowanych krajach przeciętne przebiegi to 30 do 50 tysięcy rocznie, często
          bywa więcej. "

Hmmm to w jakim kraju ja mieszkam ze jezdze mniej niz w cywilizowanym ?????
        • jureek Re: Złom zabija 12.07.11, 21:21
          kozak-na-koniu napisał:

> W cywilizowanych krajach przeciętne przebiegi to 30 do 50 tysięcy rocznie, często
          > bywa więcej.

de.statista.com/statistik/daten/studie/2579/umfrage/durchschnittlich-pro-jahr-mit-kfz-gefahrene-kilometer/
          45% poniżej 10 tys. km rocznie
          35% miedzy 10 a 20 tys. km rocznie
          19% powyżej 20 tys. km rocznie
          Jak widać, Niemcy nie należą do krajów cywilizowanych.
          Jura
          • edek40 Re: Złom zabija 13.07.11, 10:43
            > Jak widać, Niemcy nie należą do krajów cywilizowanych.

A taki np hannnnnni twierdzil, ze wieksza ilosc wypadkow w Niemczech to efekt tego, ze jezdza o wiele wiecej niz Polacy. Z przytoczonych danych to jednak nie wynika.
            • crannmer Re: Złom zabija 13.07.11, 11:24
              Osoby traktujace jakiekolwiek wypowiedzi hanniego powaznie sa same sobie winne.
              • edek40 Re: Złom zabija 13.07.11, 11:28
                > Osoby traktujace jakiekolwiek wypowiedzi hanniego powaznie sa same sobie winne

Jak to? Przeciez to tak internacjonalna krynica wiedzy, niedostepnej dla durnych Polaczkow ;)
                • crannmer Re: Złom zabija 13.07.11, 11:56
                  Jak chcesz sie droczyc, to sie drocz.
                  W kazdym razie ogolna teza kozaka, jakoby cytuje "W cywilizowanych krajach przeciętne przebiegi to 30 do 50 tysięcy rocznie", jest tak, czy owak sama w sobie kompletnie bzdurna i bez sensu. Niezaleznie od tego, co hanni w tym, lub jakimkolwiek innym temacie napisal.
                  • edek40 Re: Złom zabija 13.07.11, 12:07
                    > W kazdym razie ogolna teza kozaka, jakoby cytuje "W cywilizowanych krajach p
                    > rzeciętne przebiegi to 30 do 50 tysięcy rocznie"
                    , jest tak, czy owak sama w
                    > sobie kompletnie bzdurna i bez sensu

Nie moge dotrzec do zrodla, ale w wypowiedzi tzw. exxxperta od rynku motoryzacyjnego w odniesieniu do rynku aut uzywanych dominujaca byla teza, ze srednie przebiegi roczne, sluzace wstepnej analizie "udokumentowanych" przepiegow aut z drugiej reki, nalezy niezaleznie od kraju przyjmowac na okolo 15 000 km rocznie.

W brew pozorom w Polsce te przebiegi rowniez nie sa bardzo male, poniewaz bardzo wielu Polakow ma skandaliczny dostep do komunikacji masowej (o proponowanych czasach przejazdu czy cenie nie wspomne), a uwarunkowania rynku pracy zmuszaja go czesto do pokonywania znaczych dystansow z musu, wlasnym autem.
                    • jorn Re: Złom zabija 13.07.11, 17:21
                      Nie wiem, czy istnieją jakieś oficjalne statystyki, ale wielokrotnie w rożnych miejscach się natykałem na stwierdzenia odnośnie średniego przebiegu w Europie i zawsze to było miedzy 12 a 15 tys. km. W tym świetle przebieg 150 tys. dla jedenastoletniego samochodu wcale nie wydaje mi się dziwny.
            • jureek Re: Złom zabija 13.07.11, 11:26
              edek40 napisał:

> A taki np hannnnnni twierdzil, ze wieksza ilosc wypadkow w Niemczech to efekt t
              > ego, ze jezdza o wiele wiecej niz Polacy. Z przytoczonych danych to jednak nie
              > wynika.

W przytoczonych przeze mnie danych nie widzę niczego o Polsce, a więc nie może z nich wynikać zaprzeczenie tezy Hanniego. Musiałbyś je najpierw uzupełnić, żeby coś z nich wynikało odnośnie tezy Hanniego.
              Dla mnie to bez znaczenia, ale jeżeli Ty tak bardzo porównywać się chcesz, to poszukaj polskich danych.
              Jura
              • pacanek_ten_prawdziwy Re: Złom a alkohol zabija 13.07.11, 13:59
                Uaktualnienie

www.alert24.pl/alert24/1,99701,9939698,Poniedzialkowy_wypadek_we_Francji___czworka_ofiar.html
              • nazimno Wypadek. 13.07.11, 16:44

languedoc-roussillon.france3.fr/info/les-cinq-victimes-identifiees-69628046.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka