Dodaj do ulubionych

Bo w takiej Szwecji, to paaaanie

23.01.14, 16:28
www.szwecjadzisiaj.pl/sorry-ale-naprawde/
„Taki mamy klimat” – tłumaczy wicepremier Bieńkowska, po czym na jej głowę spada deszcz rażących gromów ciskanych przez oburzonych obywateli. „Taki mamy klimat” – tłumaczą sobie szwedzcy pasażerowie, po czym ze zrozumieniem kiwają głowami.

Drobna różnica w mentalności.

Zdaje się, że temat był poruszany (i a jakże wyszydzany) na tym, bądź sąsiednim forum.

Jak dobrze, że pieniaczy nad Wisłą coraz mniej... Może ruszy ku lepszemu.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:35
      Zebym dobrze zrozumial o co Ci chodzi. W Szwecji tez minister rzadu usprawiedliwia calkowity brak informacji dla pasazerow, brak dbalosci o zapewnienie posilkow i picia na nieplanowanym postoju, czy zapewnienia ciepla slowami, ze taki mamy klimat?
      • nazimno U nas bylo tylko -4°C 23.01.14, 16:37
        Cytuje fragment o Szwecji:

W ostatnią niedzielę z powodu panujących mrozów – sięgających minus 40 stopni – odwołano połączenia kolejowe pomiędzy Luleå a Kiruną.
        • samspade Re: U nas bylo tylko -4°C 23.01.14, 16:39
          I u nas przy tych -4 padajacy deszcz. To zrobilo swoje.
          • agios_pneumatos Re: U nas bylo tylko -4°C 23.01.14, 16:47
            samspade napisał:

> I u nas przy tych -4 padajacy deszcz. To zrobilo swoje.

Znowu psujesz chłopakom zabawę. Nie tak miało być. Miało być dramaturgicznie i wszystko zniszczyłeś.
            • edek40 Re: U nas bylo tylko -4°C 23.01.14, 16:59
              > Znowu psujesz chłopakom zabawę. Nie tak miało być. Miało być dramaturgicznie

Napisz jeszcze, ze edek twierdzi.... no na przyklad, ze w Niemczech zalodzenie drog, jak ostatnio w Poznaniu, w ogole nie istnieje. Dopiero beda mial zabawe.
              • agios_pneumatos Re: U nas bylo tylko -4°C 23.01.14, 17:03
                edek40 napisał:

> > Znowu psujesz chłopakom zabawę. Nie tak miało być. Miało być dramaturgicz
                > nie
                >
                > Napisz jeszcze, ze edek twierdzi.... no na przyklad, ze w Niemczech zalodzenie
                > drog, jak ostatnio w Poznaniu, w ogole nie istnieje. Dopiero beda mial zabawe.

Tak się zastanawiam czy przypadkiem wysepki w Niemczech nie spełniają tej funkcji, do której tych w Polsce nie potrafi się zaprojektować...
                • edek40 Re: U nas bylo tylko -4°C 23.01.14, 17:07
                  > Tak się zastanawiam czy przypadkiem wysepki w Niemczech nie spełniają tej funkc
                  > ji, do której tych w Polsce nie potrafi się zaprojektować...

Pojecia nie mam. Ja nie jestem wielbicielem wysepek.
        • edek40 Re: U nas bylo tylko AZ -4°C 23.01.14, 16:40
          I deszcz.

Mogloby nawet -1 i tez woda zamarzalaby na drutach. Ja rozumiem sily natury. I nasza wobec niej bezsilnosc. Nie rozumiem tego, ze odpowiedzialnych za przewoz ludzi tak malo zwilza fakt, ze ci ludzie to.... ludzie.
          • nazimno Przeciez sa znane: 23.01.14, 16:54

a. systemy automatycznego odladzania linii zasilania trakcji dzialajace odcinkowo pomiedzy podstacjami zasilajacymi ( na zasadzie prawa Ohma, po prostu)

b. pociagi serwisowe wyposazone w uklady/glowice odladzajace

Stara infrastruktura kladzie wszystko.

• edek40 Re: Przeciez sa znane: 23.01.14, 16:57
              > Stara infrastruktura kladzie wszystko.

Prawdopodobnie. Ale to zadne usprawiedliwienie dla "urzedowego" traktowania pasazerow.
              • agios_pneumatos Re: Przeciez sa znane: 23.01.14, 17:01
                edek40 napisał:

> > Stara infrastruktura kladzie wszystko.
                >
                > Prawdopodobnie. Ale to zadne usprawiedliwienie dla "urzedowego" traktowania pas
                > azerow.

Raz jeszcze powtórzę. Doniesienia prasowe przyjmuję z przymrużeniem oka. Zwłaszcza, że są nastawione na sensację i pod publikę krytykantów występujących też na tym forum.

Coś mi świta, że wtedy w 2001 też były jakieś sensacyjne doniesienia o tym jakie to PKP jest be. Przypominam też sobie o uruchomieniu pociągów zastępczych okrężną drogą do Gdyni przez Kaszeby. Natychmiast.

Niestety niektórym nie dogodzisz. Bo pociąg zastępczy nie miał internetu, albo cuś.
                • edek40 Re: Przeciez sa znane: 23.01.14, 17:07
                  > Raz jeszcze powtórzę. Doniesienia prasowe przyjmuję z przymrużeniem oka.

Byc moze masz racje.

Mnie w pociagu nie bylo, ale byla siostra qqubka

> Niestety niektórym nie dogodzisz.

No.
            • jureek Re: Przeciez sa znane: 23.01.14, 17:27
              nazimno napisał:

> Stara infrastruktura kladzie wszystko.

W bogatych Niemczech prawie przez tydzień nie jeździły we Frankfurcie tramwaje z powodu oblodzenia drutów.
              Jura
              • nazimno Bo sa mocno do tylu. 23.01.14, 17:31
                Tak jak nasi.
                • jureek Re: Bo sa mocno do tylu. 23.01.14, 18:54
                  nazimno napisał:

> Tak jak nasi.

A może zwyczajnie nie stać ich na instalacje, które będą używane bardzo rzadko.
                  Nie wszystko, co technicznie możliwe, jest uzasadnione ekonomicznie.
                  Jura
                  • edek40 Re: Bo sa mocno do tylu. 24.01.14, 10:33
                    > Nie wszystko, co technicznie możliwe, jest uzasadnione ekonomicznie.

Otoz to!

Sytuacje ekstremalne, roznego typu, zawsze beda psuly szyki obywatelom. Nie da sie zabezpieczyc przed wszystkim, nie tylko z ekonomicznych powodow. Dlatego tak wazna jest informacja oraz swiadomosc sluzb i odpowiedzialnych, ze oto wlasnie nastapila sytuacja nadzwyczajna, wiec musza zachowywac sie, jak zwyczajni ludzie, a nie waaaaaadza na urzedzie.

Wiele razy zdarzalo mi sie, ze policjant informowal lizakiem, lub czerwonym kutasikiem, ze droga jest zamknieta. Nigdy nie udalo mi sie uzyskac zadnej informacji. Rowniez wtedy, gdy do domu mialem okolo 500 m, a policjant kazal mi zawracac bez wnikania w takie drobiazgi, czy od drugiej strony mam dojazd. A nie mialem, jak sie okazalo, bo wlasnie z tej drugiej strony byl wypadek. Poklocilem sie z draniem na szosie, a tak mnie kw...l, ze zaczalem dzwonic na policje. Dopiero wtedy powiedzial, ze stoi tu, bo tu mozna zawrocic, a wypadek ktory zablokowal droge jest za moim zjazdem. Za trudne dla osoby "urzedowej"? Ja nie pytalem o ilosc ofiar czy marki samochodow. Ja pytalem czy z tej strony dojazde do zjazdu w moja uliczke.
                    • nazimno Systuacja ekstremalna...zamiast. 24.01.14, 11:47
                      Caly ten zgielk wokol wypowiedzi Pani Minister zwala z nog ze smiechu.

NIKT nie rozmawia o tym, jaka przyjac technologie rozwiazania problemu przejezdnosci tras ze wzgledu na oblodzenie przewodow trakcyjnych, a wiec jakie zastosowac czynniki
                      organizacyjne i techniczne, aby sytuacje takie nie urastaly do kataklizmu.

Bo do takiej dyskusji potrzebna jest kompetencja.

Sprawy "wizerunkowe" w ogole tutaj pomijam, bo pic mnie nie interesuje, tylko
                      konkretne rozwiazanie problemu jest wazne.

Natomiast WSZYSCY zajeli sie cytatem "taki mamy klimat" i pisza na ten temat
                      obszerne wypracowania i usiluja blyszczec intelektem.

PS
                      Klimat mamy taki, ze bardzo wielu ludziom cos mocno sie po...o

• edek40 Re: Systuacja ekstremalna...zamiast. 24.01.14, 11:56
                        > NIKT nie rozmawia o tym, jaka przyjac technologie rozwiazania problemu przejezd
                        > nosci tras ze wzgledu na oblodzenie przewodow trakcyjnych, a wiec jakie zastoso
                        > wac czynniki
                        > organizacyjne i techniczne, aby sytuacje takie nie urastaly do kataklizmu.

Mi wydaje sie, ze sytuacja urosla do rangi kataklizmu glownie przez to, ze odpowiedzialni skoncentrowali sie na bezskutecznych w czasie ciaglych opadow deszczu probach odlodzenia, miast zajac sie unieruchomionymi pasazerami.
                        • nazimno I to jest blad. 24.01.14, 12:03
                          Do przeprowadzenia operacji odlodzenia i tak nie mieli srodkow technologicznych,
                          wiec mogli jedynie zdac sie na zmilowanie z nieba.

W takiej sytuacji jedynym rozsadnym krokiem bylo szybkie przetransportowanie
                          matek z dziecmi, osob starszych, reszty - jak to na wojnie.

I to wlasnie olano, wykazjac sie brakiem inteligencji w podejmowaniu decyzji.

• edek40 Re: I to jest blad. 24.01.14, 12:05
                            > W takiej sytuacji jedynym rozsadnym krokiem bylo szybkie przetransportowanie
                            > matek z dziecmi, osob starszych, reszty - jak to na wojnie.

Wszystkich. To tylko kilka autokarow turystycznych.

> I to wlasnie olano, wykazjac sie brakiem inteligencji w podejmowaniu decyzji.

Otoz to!!!
          • nazimno Edek technika jest dostepna: 23.01.14, 17:20
            Zarowno do odladzania zwrotnic (w Polsce od dawna znane nagrzewnice elektryczne),
            ale takze do odladzania lini trakcji (w Polsce chyba nieznane).

Przeczytaj akapity obok "obrazka" elektrowozu:

spinoff.nasa.gov/Spinoff2012/t_1.html
            Oczywiscie sa patenty, ale kiedys trzeba zaczac.

amen
            • edek40 Nie neguje 24.01.14, 13:28
              Neguje tylko koniecznosc stosowania, zwazywszy ze takie sytuacje zdarzaja sie naprawde rzadko.
      • samspade Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:43
        Tez? To u nas tak usprawiedliwiala? Czy u mas usprawiedliwiala postoj 2 pociagow?
        • edek40 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:50
          > Tez? To u nas tak usprawiedliwiala?

Skoro sie wypowiedziala, zakladam ze miala jakakolwiek wiedze. Jesli zas nie miala, to powinna wstrzymac sie od takich wypowiedzi. Bo ja tak wlasnie ja zrozumialem.
          • samspade Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 12:48
            "Absolutnie nie dam sobie powiedzieć, że dzisiaj coś się stało strasznego. Stało się coś bardzo niewygodnego dla pasażerów dwóch pociągów. Ale jeszcze raz powtórzę: 3998 pociągów dojechało do stacji właściwie bez opóźnień"

• edek40 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 13:10
              > "Absolutnie nie dam sobie powiedzieć, że dzisiaj coś się stało strasznego. Stał
              > o się coś bardzo niewygodnego dla pasażerów dwóch pociągów. Ale jeszcze raz pow
              > tórzę: 3998 pociągów dojechało do stacji właściwie bez opóźnień"

Absolutnie nie mozna powiedziec, ze na naszych drogach dzieje sie cos niedobrego. W ciagu calego roku, po wielokroc, 37 mln obywateli opuszczalo swoje domy, a nie wrocilo tylko cos kolo 3500...

Brzmi podobnie?
              • samspade Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 13:15
                Nie bardzo. Kontekst jest różny.
                • edek40 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 13:18
                  > Nie bardzo. Kontekst jest różny.

Rozumiem zatem, ze nie mozemy olac okolo 10 osob dziennie, ktore czesto wskutek wlasnej glupoty, rozstaja sie z zyciem, a mozemy bagatelizowac wielogodzinne marzniecie setek ludzi uwiezionych o suchym pysku, bez informacji kiedy ta ekscytujaca przygoda sie zakonczy.
                  • samspade Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 13:22
                    edek40 napisał:

> > Nie bardzo. Kontekst jest różny.
                    >
                    > Rozumiem zatem, ze nie mozemy olac okolo 10 osob dziennie, ktore czesto wskutek
                    > wlasnej glupoty, rozstaja sie z zyciem, a mozemy bagatelizowac wielogodzinne m
                    > arzniecie setek ludzi uwiezionych o suchym pysku, bez informacji kiedy ta ekscy
                    > tujaca przygoda sie zakonczy.

A gdzie coś takiego wyczytałeś?
                    Czym innym jest stwierdzenie że z powodu zamarzającego deszczu została oblodzona trakcja a czym innym brak informacji dla pasażerów. Zresztą słyszałem wypowiedź o tym że ta informacja być powinna ale była za mało medialna więc się nie przebiła.
                    • edek40 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 13:28
                      > Czym innym jest stwierdzenie że z powodu zamarzającego deszczu została oblodzon
                      > a trakcja a czym innym brak informacji dla pasażerów. Zresztą słyszałem wypowie
                      > dź o tym że ta informacja być powinna ale była za mało medialna więc się nie pr
                      > zebiła.

Byc moze. Poziom mediow siega dna.
      • agios_pneumatos Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:46
        edek40 napisał:

> Zebym dobrze zrozumial o co Ci chodzi. W Szwecji tez minister rzadu usprawiedli
        > wia calkowity brak informacji dla pasazerow, brak dbalosci o zapewnienie posilk
        > ow i picia na nieplanowanym postoju, czy zapewnienia ciepla slowami, ze taki ma
        > my klimat?

Nie stałem w szczerym polu w szwedzkim pociągu, zatem nie wypowiem się na temat informowania i kanapek. W artykule też nie ma o tym wzmianki.

Zaś stojąc podczas, może nie zimy, ale powodzi przed Gdańskiem w 2001 roku, byłem informowany o tym co i dlaczego się dzieje. Może nie przez ministra rządu, lecz kierownika pociągu. To umniejsza wagę informacji.
        • edek40 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:49
          > Zaś stojąc podczas, może nie zimy, ale powodzi przed Gdańskiem w 2001 roku, był
          > em informowany o tym co i dlaczego się dzieje. Może nie przez ministra rządu, l
          > ecz kierownika pociągu. To umniejsza wagę informacji.

Poczytaj zatem informacje, szeroko publikowane w mediach, na temat podejscia przewoznikow do zawartosci (tak, to dobre slowo) ich wagonow. Mozesz tez wziac jakis przyrzad do liczenia i policzyc ile to jest 1580 minut. Warto, bo tyle mniej wiecej wynosilo najwieksze "opoznienie".
          • klemens1 Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:52
            Może przynajmniej jemu nie będziemy psuli zabawy?
          • agios_pneumatos Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 23.01.14, 16:57
            edek40 napisał:

> > Zaś stojąc podczas, może nie zimy, ale powodzi przed Gdańskiem w 2001 rok
            > u, był
            > > em informowany o tym co i dlaczego się dzieje. Może nie przez ministra rz
            > ądu, l
            > > ecz kierownika pociągu. To umniejsza wagę informacji.
            >
            > Poczytaj zatem informacje, szeroko publikowane w mediach, na temat podejscia pr
            > zewoznikow do zawartosci (tak, to dobre slowo) ich wagonow. Mozesz tez wziac ja
            > kis przyrzad do liczenia i policzyc ile to jest 1580 minut. Warto, bo tyle mnie
            > j wiecej wynosilo najwieksze "opoznienie".

Piszesz o jednym z tych dwu pociągów?
    • bimota Re: Bo w takiej Szwecji, to paaaanie 24.01.14, 11:41
      2 POOCIAGI ?? MOZE 2 STANELY... A ILE JECHALO ZE SREDNIA PREDKOSCIA 25 KM/H ?

ILE MOZNA GADAC, ZE TRANSPORT KOLEJOWY JEST ZWYKLE BEZ SENSU...

Z TA MENTALNOSCIA SPORO PRAWDY JEST, ALE MOZNA TEZ PODAC PRZYKLAD NP WLOCH, GDZIE JAK TYLKO SNIEZEK POPRUSZY - OD RAZU SZKOLY ZAMYKAJA... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka