Dodaj do ulubionych

Trzeba zmienic pierwszenstwo na przejsciu

30.01.14, 14:46
Tak mi sie wydaje po przeczytaniu tytulu "Co 2,5 min ktoś łamał przepisy na przejściu dla pieszych". No wlos sie jezy. Masakra. Piesi rzeczywiscie nie maja szans.

Potem czytam, ze przejscie jest ze swiatlami. Hm...

Nastepnie dowiaduje sie, ze 10 kierowcow, co naganne, wjechalo na czerwonym. To rzeczywiscie szalenie niebezpieczne dla pieszych.

Pozostalych 35 kierowcow rozmawialo przez komorke lub nie zapielo pasow. Na przejsciu. Rozumiecie to? Zdecydowanie nalezy zmienic przepisy.

Hm...
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Trzeba zmienic pierwszenstwo na przejsciu 30.01.14, 14:58
      edek40 napisał:

> Potem czytam, ze przejscie jest ze swiatlami.

Z tego, co zrozumiałem, światła są tylko nad jezdnią.

Takie coś, zapewne w wyniku nieoszczędzania na bezpieczeństwie ruchu, nagminnie stosuje się np. w Radomiu. Parę razy zdarzyło mi się nie zauważyć tych świateł odpowiednio wcześnie. (Bo jestem piratem i mordercą, a waaadza robi wszystko co może, żebym się nie zabił; np. montuje jeden, zamiast zwyczajowych w takich miejscach trzech sygnalizatorów).

Podobnie zresztą jest jak światła są tylko na dole. Koło mnie jest przejście dla pieszych ze światłami tylko na dole. Kilkaset metrów dalej jest skrzyżowanie, które ma już komplet świateł - dwa po bokach i jedno nad jezdnią. Zaskakująco dużo kierowców nie zauważa lampek przy przejściu, ale ich piractwo mija jak dojeżdżają do skrzyżowania
      • szto_tawariszczi Re: Trzeba zmienic pierwszenstwo na przejsciu 30.01.14, 16:30
        emesniu, przy takich niedostatkach percepcji - widzę dla ciebie jedyne wyjście - zostanie pasażerem/pieszym...
      • rapid130 Wywinąłem lepszy numer 30.01.14, 17:06
        Zaliczyłem gruby błąd w Katowicach TUTAJ.

Jadąc powolutku (ca. 40 km/h) pasem do skrętu w prawo, najzwyczajniej minąłem czerwone światło. :OOOO

Błąd wynikał z popełnionej wcześniej pomyłki w trasie przejazdu (co zajęło spory procent percepcji), a secundo - z nadmiaru ostrożności (sic!)

Niestety, gdy wedle organizatora ruchu miałem patrzeć przed siebie i spodziewać się sygnalizatora w oryginalnej kombinacji, to ja akurat wypatrywałem w prawym lusterku co porabia wybierający się w tym samym kierunku tramwaj, który wcześniej stał na przystanku.

Co ciekawe, na prawym fotelu miałem starego kierowcę mającego "syndrom pilota", więc czujnego nadzwyczajnie. I.... też nie zareagował. :O

Pewnie do dziś bym o tej wpadce nie wiedział, gdyby nie nagranie z rejestratora. Oj, aż mi skóra ścierpła...

Nauczka przydatna. Udowodniła, że każdy jest mistrzem. Na swojej szosie.

Przy następnej wizycie doniosę, czy te wiszące sygnalizatory dostały żółte/pomarańczowe obwódki. Bo tam by się to bardzo przydało.
        • emes-nju Re: Wywinąłem lepszy numer 30.01.14, 17:12
          Otóż to. Najłatwiej nie zauważyć sygnalizatora tylko nad jezdnią w czasie skręcania.
        • edek40 Re: Wywinąłem lepszy numer 31.01.14, 10:19
          > Nauczka przydatna. Udowodniła, że każdy jest mistrzem. Na swojej szosie.

Wazne, ze tego trzymaja sie znakolodzy. Dlatego maja tak dobre samopoczucie i nie widza powodu do jakiegokolwiek oceniania, czy oznakowanie i organizacja jest zrozumiala. No jest zruzumiala. O, tu na mapie pokaze...
          • agios_pneumatos Re: Wywinąłem lepszy numer 31.01.14, 10:22
            edek40 napisał:

> > Nauczka przydatna. Udowodniła, że każdy jest mistrzem. Na swojej szosie.
            >
            > Wazne, ze tego trzymaja sie znakolodzy. Dlatego maja tak dobre samopoczucie i n
            > ie widza powodu do jakiegokolwiek oceniania, czy oznakowanie i organizacja jest
            > zrozumiala. No jest zruzumiala. O, tu na mapie pokaze...

A ty jak byś zmienił tam organizację ruchu? Miejsce jest tylko na jeden znak. Linia zatrzymania jest wyraźna. Co jeszcze byś zrobił?
    • oixio Re: Trzeba zmienic pierwszenstwo na przejsciu 30.01.14, 17:31
      "Policja chce, aby postawiono je także na chodnikach."

Będą musieli napisać podanie, uzasadnienie, poczekać aż zginie 20 osób ...

KPINA !

To w Polsce już każdy kierowca zauważył, że nie da się mieszać sygnalizatorów podstawowych i pomocniczych !
      Jeżeli ustawa (tak) na takie działania pozwala to tym gorzej dla ustawy.
    • bimota Re: Trzeba zmienic pierwszenstwo na przejsciu 30.01.14, 23:35
      SYGNALIZATORA TO CHYBA NIE ZDARZYLO MI SIE NIE ZAUWAZYC, ALE CIEKAW JESTEM CZY W CZASIE TYCH PRZEJAZDOW BYLI W OKOLICY JACYS PIESI...
      • tbernard Re: Trzeba zmienic pierwszenstwo na przejsciu 31.01.14, 08:43
        > SYGNALIZATORA TO CHYBA NIE ZDARZYLO MI SIE NIE ZAUWAZYC, ...

Zapewne każdy kto na prawdę nie zauważył, też może z ręką na sercu takie coś wypowiedzieć. W odróżnieniu od tych co widząc olali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka