tswiercz 12.06.04, 00:19 Mam taką zagadkę: Czy prostokąt składający się z sumy mniejszych prostokątów (jest podzielony na mniejsze), których jeden bok ma długość wyrażoną w liczbie całkowitej, też posiada bok o długości całkowitej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renox Re: prostokąt IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 12.06.04, 20:32 Niekoniecznie. Istnieje taka możliwość i chyba nawet jest ona bardzo powszechna, że ten duży prostokąt ma bok o długości całkowitej. Jednak wykryłem przypadek, gdzie prostokąt taki ma wszystkie boki o wartości niecałkowitej. Odpowiedz Link Zgłoś
tswiercz Re: prostokąt 13.06.04, 14:40 a to bardzo ciekawe. Mógłbyś mi podać ten przypadek, bo ja widziałem dowód (niestety nie pamiętam), który twierdzi, że jeden bok musi być całkowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renox Re: prostokąt IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 14.06.04, 22:35 Niestety ten przypadek nie jest wyjątkiem. Jeden z jego boków jest jednak liczbą całkowitą, nie zauważyłem pewnej właściwości - sorry za zamieszanie. Ale za to..... Mogę przeprowadzić dowód na to, że tak jest. Wydaje mi się, że jest on słuszny, a więc: Możemy podzielić ten główny prostokąt na wiele mniejszych prostokątów, ale o takim samym stosunku dwóch jego boków. Utworzy to taki obraz sieci. Jeżeli przyjmiemy, że jeden z tych boków jest całkowity, a drugi niecałkowity, to wtedy również cały ten główny prostokąt będzie posiadał przynajmniej jeden z boków o liczbie całkowitej. W przypadku, gdy główny prostokąt podzielimy na prostokąty o niereguralnych stosunakch dwóch boków, ale pokrywający cały prostokąt to ta właściwość sprawdza się także. Dlatego, że suma długości boków tych prostokątów przy tym boku prostokąta głównego, który w poprzednim podziale był wyrażony liczbą całkowitą będzie musiała także równać się liczbie całkowitej, bo jest to wspólna krawędź. Ta właściwość może być zastosowana do każdego przypadku, w którym oczywiście powierzchnie wszystkich prostokątów pokrywają się z powierzchnią głównego prostokąta. Tym samym ten mój poprzedni wyjątek jest nieprawidłowy, o czym już wspomniałem. Wybaczcie za zbyt rozpisanie się na temat tej prawie oczywistej rzeczy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jest to podobny dowód do tego, którego treści Tswierczu zapomniałeś. Odpowiedz Link Zgłoś